Featured Δημιουργία πολυχρηστικού media room

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.100
Δηλαδή αυτά τα υλικά, σύμφωνα με τα σχεδιαγράμματα, δε κόβουν πρίμα;
Κόβουν μόνο Χαμηλομεσαίες και τα πρίμα περνάνε χαλαρά;
Αυτό θέλει να μας πει ο ποιητής;
😂🤣😁

Reaction score
5.922
Κάτι για το οποίο διατηρώ επιφυλάξεις, είναι αν αυτό το χρήσιμο εργαλείο καλύπτει όλες τις πτυχές του ζητήματος της αντήχησης και των λοιπών θεμάτων που αφορούν την ακουστική ενός χώρου ακροάσεων.

Επίσης, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να ερμηνεύσω σωστά τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώ τις τιμές ακουστικής αντίστασης που αναφέρεις (10k, 60k), καθώς δε βρήκα σχετικές τιμές ούτε για το Aritherm ούτε για το Soprapren. Τα αποτελέσματα έχουν όπως φαίνεται παρακάτω:

Κάτω Soprapren, στη μέση Aritherm, πάνω αέρας

View attachment 383581

Κάτω Aritherm, στη μέση Soprapren, πάνω αέρας

View attachment 383582

Εγώ βλέπω μεγαλύτερο συντελεστή απορρόφησης μεσαίων (Absorption coefficient) στη δεύτερη περίπτωση, ομαλότερη καμπύλη στην πρώτη. Τι ζητάμε εμείς;

Για κάποιο λόγο το μοντέλο δε βγάζει συχνότητα αντήχησης (Resonance) στην πρώτη (παρότι στην καμπύλη φαίνεται στο 1kHz) ούτε συντελεστή απόσβεσης (Damping) που νομίζω είναι έκφραση του RT60.
Αυτό ίσως έχει να κάνει με το εύρος παραμέτρων που μπορεί να διαχειριστεί. Δες για παράδειγμα πως, αν μειώσω τον αέρα στα 66mm, η πρώτη περίπτωση βγάζει αποτέλεσμα για το Damping και μάλιστα σε πολύ υψηλή τιμή. Δε γνωρίζω πως γίνεται οι επιμέρους συχνοτικές απορροφήσεις να είναι μικρότερες με το βαρύ υλικό κάτω, αλλά το Damping πολύ μεγαλύτερο:

View attachment 383588

Την ίδια σχεδόν τιμή Damping βγάζει αν καταργήσω το Aritherm και βάλω μόνο Soprapren και 100mm αέρα. Η καμπύλη έχει όμως λιγότερο καλή διαμόρφωση:

View attachment 383589

Πως διαβάζουμε αυτά τα αποτελέσματα και ποια χρήσιμα συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε για έναν οικιακό χώρο ακροάσεων;

ΥΓ noisecontrol.gr, κος Zeller. Δώσε προσοχή στο "μου φάνηκε", γιατί το επίπεδο γνώσεών μου απαιτεί αυτή τη διατύπωση. 😛
Δεν δοκίμασες όμως με αέρα μεταξύ των υλικών
Γιατί δεν ακούς τόσες φορές που στο έχω πει να το δοκιμάσεις ;
σου κοστίζει κάτι ;;;;

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.044
Δηλαδή αυτά τα υλικά, σύμφωνα με τα σχεδιαγράμματα, δε κόβουν πρίμα;
Κόβουν μόνο Χαμηλομεσαίες και τα πρίμα περνάνε χαλαρά;
Αυτό θέλει να μας πει ο ποιητής;
😂🤣😁
Πείτε εσείς, να μάθω κι εγώ! :laugh:

Είμαι σήμερα Αθήνα και πήρα το Soprapren. Ευχάριστο στην αφή, βγάζει μια ελαφριά μυρωδιά που θυμίζει σόλες καινούργιων παπουτσιών, προφανώς λόγω της πολυουρεθάνης.

Παράγγειλα και το Aritherm γιατί ο... θείος Symos ξέρει, κακό νομίζω δε θα κάνει, ήταν και τζάμπα: το βρήκα σε πολύ χαμηλή τιμή στον Αβραμίδη στη Θεσσαλονίκη, έχω και τρόπο να μου σταλεί δωρεάν (85€ για ολόκληρη την οροφή η συσκευασία ρολών 18τμ, 50mm, 18 κιλά το κυβικό).

Τώρα μένει να οριστικοποιήσω πως ακριβώς θα τα βάλω στα διαθέσιμα 17 εκατοστά μεταξύ γυψοσανίδας και πλάκας (μείον το ύψος των προφίλ του σκελετού):

1) ποια να είναι η σειρά των υλικών, περιλαμβανομένου του αέρα;
2) να είναι σε πλήρη επαφή με τη γυψοσανίδα (κόβοντας παραλληλόγραμμα, όσο ακριβώς ο χώρος μεταξύ των προφίλ) ή να τα βάλω μονοκόμματα για πιο χαλαρή επαφή;
3) σε ποια διεύθυνση να τα τοποθετήσω;

Εν τω μεταξύ, ο κατασκευαστής έστησε το σκελετό της γυψοσανίδας. Τα ζευκτά έχουν μπει ανά 40cm στο πλάτος και ανά 90cm στο μήκος. Τα εγκάρσια προφίλ έχουν πολύ μεγαλύτερο ύψος, οπότε η μονοκόμματη τοποθέτηση σε αυτόν τον άξονα (πλάτος) θα εξασφαλίσει καλύτερη επαφή με τη γυψοσανίδα, αφήνοντας μικρό κενό ύψους στα προφίλ. Η τοποθέτηση στο διαμήκη άξονα θα αφήσει πολύ μεγάλα κενά ύψους και μοιάζει να είναι δυσκολότερη.
Η διάταξη των γυψοσανιδών θα είναι τέσσερις στο πλάτος του χώρου επί δύο 2 στο μήκος (η καθε γυψοσανίδα είναι 1,2Χ2 μέτρα).

Αυτό που είδα, γυρνώντας από τη δουλειά το μεσημέρι, ήταν η κατασκευή είναι στιβαρή και δεν τρίζει όταν την κουνάς, αλλά δεν έχει μπει κανένας ελαστικός σύνδεσμος, πέρα από κάποιες αφρώδεις φλάντζες μεταξύ της πλάκας και των κάθετων δοκαριών (ντιζών) αναρτήσης. Του είχα ζητήσει να φτιάξει ελαστική ανάρτηση, έχει γίνει κεφαλαιώδες λάθος ή είμαστε εντάξει;

image~2.jpg

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.100
Πολύ πυκνά είναι, δεν θα επιτρέψουν καμιά ταλάντωση στη γυψοσανίδα.

Όπως σου είπα, χρειάζεται στήριξη μόνον στα άκρα της η γυψοσανίδα. Είναι 1μ πλάτος; Στο 1 μέτρο απόσταση να είναι. Είναι 3 μέτρα μήκος; Στα 3 μέτρα η στήριξη. Όλη η επιφάνεια της γυψοσανίδας να είναι ελεύθερη. Στήριξη μόνον στις άκρες.
Όσο μεγαλύτερο εμβαδό ελεύθερης γυψοσανίδας, τόσο μεγαλύτερη ταλάντωση μπορεί να κάνει, και σε χαμηλότερη συχνότητα.
Χρήσιμη είναι η μεγαλύτερη ελεύθερη επιφάνεια.
Όσο "μεγαλη' κι αν είναι, πάλι μικρή είναι (για να κατέβει πιο χαμηλά συχνοτικά).

Πες του πως εκτός από το να χρησιμοποιηθεί όλο το πλάτος της γυψοσανίδας (το προφανές) να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο όλο το μήκος της. Όσο γίνεται, να είναι ολόκληρα κομμάτια, και χωρίς κάθετα στηρίγματα, να είναι ελεύθερα στο εμβαδό τους, δηλαδή μόνο περιμετρική στήριξη, από ελαστικά βύσματα.
Ε, κάποια θα είναι κομμένα. Αυτά.
Αυτά.

Last edited:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.044
Απόλυτα λογικό στη φιλοσοφία που προτείνεις, αλλά έχει πέσει πολλή πληροφορία μαζί και κάπου το έχασα... Εν τω μεταξύ, άλλος φίλος, επαγγελματίας και βαθύς γνώστης του αντικειμένου, μου είχε προτείνει ακριβώς αντίθετη προσέγγιση: πυκνά ζευκτά ανά 30cm! Oh, dear... o_O

Όπως είναι, τι να κάνω; Θα δουλέψει το Soprapren ως μάζα απόσβεσης (ποιας ταλάντωσης θα μου πεις) ή απλά θα μπουκώνει τις τρύπες της διάτρητης, και θα είναι καλύτερα να βάλω το Aritherm από κάτω, όπως προτείνει ο Μάκης; Ή τα κενά επαφής που θα δημιουργεί το πλέγμα των προφίλ αν βάλω μονοκόμματα τα φύλλα του Soprapren (είναι 2Χ1m) επαρκούν;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.100
Καλύτερα να αραιώσει το σκελετό, να βγάλει ενδιάμεσα στηρίγματα.

Περισσότερη σημασία έχει αυτό, παρά το τι θα βάλεις μέσα. Βάλε και κάλτσες μέσα, χου κερς...
Έχω ανεβάσει και γω αντίστοιχες φωτογραφίες στο θρεντ μου, σου ανέβασε κι εδώ κάποιος, που τα είδα και σου είπα αυτά είναι μια χαρά.

Πρέπει να χωράνε ελεύθερα οι πλάκες των υλικών που πήρες, να μη κάθεσαι να κόβεις, είναι αστείο.

Πχ

2251.png

Αραιός ο σκελετός, στις διαστάσεις της γυψοσανίδας. Κανένα οριζόντιο στήριγμα.
Να το πατάς και να βουλιάζει, πωςτολεν..

Δε θες να χτίσεις τοίχο μεγάλης δομικής ακαμψίας, τοίχο στιβαρό. Θες το ανάποδο, να είναι ελαστικός, να πηγαινοέρχεται.

Δες και τις φωτογραφίες του Μάκη αν δε κάνω λάθος, που σου ανέβασε εδώ στο θρεντ.

Αυτές:

Σου έγραψα, αυτή είναι μια χαρά εγκατάσταση.
Τέτοια θες.

Last edited:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.044
Καλύτερα να αραιώσει το σκελετό, να βγάλει ενδιάμεσα στηρίγματα.

Περισσότερη σημασία έχει αυτό, παρά το τι θα βάλεις μέσα. Βάλε και κάλτσες μέσα, χου κερς...
Έχω ανεβάσει και γω αντίστοιχες φωτογραφίες στο θρεντ μου, σου ανέβασε κι εδώ κάποιος, που τα είδα και σου είπα αυτά είναι μια χαρά.

Πρέπει να χωράνε ελεύθερα οι πλάκες των υλικών που πήρες, να μη κάθεσαι να κόβεις, είναι αστείο.

Πχ

View attachment 383608

Αραιός ο σκελετός, στις διαστάσεις της γυψοσανίδας. Κανένα οριζόντιο στήριγμα.
Να το πατάς και να βουλιάζει, πωςτολεν..

Δε θες να χτίσεις τοίχο μεγάλης δομικής ακαμψίας, τοίχο στιβαρό. Θες το ανάποδο, να είναι ελαστικός, να πηγαινοέρχεται.

Δες και τις φωτογραφίες του Μάκη αν δε κάνω λάθος, που σου ανέβασε εδώ στο θρεντ.

Αυτές:

Σου έγραψα, αυτή είναι μια χαρά εγκατάσταση.
Τέτοια θες.
Ναι, είδα τις φωτογραφίες του Μάκη και το σχόλιό σου, γι'αυτό και είπα να βάλω μονοκόμματα τα ηχομονωτικά φύλλα. Το κακό είναι ότι είδα το περί χαλαρής εφαρμογής του Aritherm, αλλά δε θυμόμουν το παλιότερο σχόλιό σου περί στήριξης των φύλλων γυψοσανίδας μόνο περιμετρικά.

Όπως το σκέφτομαι πάντως, η αλλαγή δεν πρέπει να είναι δύσκολη: με πλάτος γυψοσανίδας 120cm και απόσταση ζευκτών 40cm, αρκεί να αφαιρεθούν ανά τέσσερα προφίλ τα δύο μεσαία. Μόλις επιστρέψω στη Χαλκίδα θα πάω από την οικοδομή να ξεφορτώσω τα Soprapren και ελέγξω επιτόπου αν υπάρχει κάποιο κατασκευαστικό ζήτημα που να εμποδίζει αυτή την τροποποίηση.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.100
με πλάτος γυψοσανίδας 120cm
Είναι πολύ αυτό το πλάτος για ταβάνι (για τοίχο καλά είναι), φοβάμαι μη σου πέσει στο κεφάλι! 🤣😁😂

Θα πρότεινα στους 60 πόντους, στη μέση, άσε ένα στήριγμα.

Λογικά είναι 60-αρια τα φύλλα της απορρόφησης, θα κάθονται μια χαρά.

Λίγες βίδες δουλειά είναι να αραιώσει ο σκελετός. Δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο.

Reaction score
2.361
Η αληθεια ειναι οτι η Knauf στις οδηγιες για τους εγκαταστατες συνιστα αποσταση 40εκ στα στηριγματα αλλα αυτο προφανως για λογους που αφορουν την στιβαροτητα της κατασκευης οχι την ηχοαπορροφηση.
Προσωπικα πιστευω οτι εκτος απο την περιπτωση που εχει γινει ενδελεχης μελετη με συνεχεις και αλλεπαλληλες μετρησεις, στην ουσια βαδιζουμε στα τυφλα και καλλιστα μπορει η ιδανικη διαταξη των ηχοαπορροφητικων να ειναι η μια η η αλλη.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.044
Μίλησα νωρίτερα με τον κο Zeller, από τον οποίο προμηθεύτηκα το Soprapren. Μου είπε αυτά που λέτε κι εσείς, ότι δηλαδή για τοίχο είναι καλά (και θα δουλεύει ιδανικά ως σύστημα μάζας-ελατηρίου με το Soprapren), αλλά σε οροφή δε θα τις έβαζε μόνο με κατά μήκος πλευρική στήριξη: εκτός του υπαρκτού κινδύνου να σου έρθουν κάποια στιγμή στο κεφάλι, είναι επίσης δεδομένο ότι -συν τω χρόνω- θα κάνουν κοιλιά στη μέση.
Πρότεινε, όπως επίσης είπαμε, χαλαρή τοποθέτηση του Soprapren σε ολόκληρα φύλλα. Δεν ήταν απόλυτος, αλλά για τη δική μου κατασκευή είπε ότι μάλλον είναι καλύτερα να μπει το Aritherm από κάτω και πάνω του το Soprapren.

Last edited:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.044
Αύριο το πρωί θα περάσει ο ηλεκτρολόγος τα σπιράλ των καλωδιώσεων ήχου, εικόνας και δικτύου. Αποφάσισα να τα κάνω όλα χωνευτά σε τοίχο και γυψοσανίδα, για λόγους αισθητικής. Τι συμβουλές έχετε να μας δώσετε;

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.763
Members
38.608
Νεότερο μέλος
satmen