Εγκατάσταση δεύτερου sub σε δικάναλο

wnet

Nearfield
Reaction score
18.390
Με αφορμή ένα δεύτερο sub που προσπαθώ εδώ και μέρες να ενσωματώσω αρμονικά στο δικάναλο μου με μόνο όπλο την ισοστάθμιση (ΑΡΟ) στο PC μου που είναι και η πηγή... να κάνω μια ερώτηση έτσι πιο γενική και όχι τόσο για τα δικά μου.

(Ο λόγος που δεν πάω την κουβέντα στα δικά μου είναι πως οι μετρήσεις, οι ακροάσεις και το room simulator... έδειξαν ξεκάθαρα πως αν δεν αλλάξω θέση ακρόασης, μεγάλο χαΐρι δε θα δω με το δεύτερο sub... μικρές βελτιώσεις μόνο - και αλλαγή θέσης προς το παρών δεν προβλέπεται...)

Η ερώτηση λοιπόν:
Τι είναι προτιμότερο;;;
α) Η σύνδεση του 2ου sub να γίνει "παράλληλα" με το πρώτο (με χρήση κάποιου Y splitter π.χ.)
β) Να συνδεθεί ένα sub ανά κανάλι (και να γίνουν τα ηχεία κατά κάποιο τρόπο από δίδρομα -> τρίδρομα)

Εγώ έκανα τις δόκιμες μου βέβαια πάνω σ' αυτό αλλά με τη χάλια θέση ακρόασης μάλλον δεν έχει σημασία να αναφέρω τις εμπειρίες μου.....

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.007
Δεν ανέφερες καν άμα τα sub είναι όμοια τεμάχια ή όχι και τη χωροταξία του setup...Και τα δεδομένα δεν εξαρτώνται από ακροαματικές εμπειρίες αλλά το αντίστροφο. :Α

Οι έντονες ανομοιομορφίες στην απόκριση ανάμεσα σε δεξί και αριστερό κανάλι κατά τις πρώτες οκτάβες πάνω στη θέση ακρόασης ή ανόμοια sub θα μας οδηγούσαν στην επιλογή ΄΄α΄΄ ,αφού με τη ΄΄β΄΄ θα εντείνονταν οι ανισορροπίες - ιδίως σε παραδοσιακό setup χωρίς επεξεργαστή.

Σε περίπτωση δε ασύμμετρης τοποθέτησης για ηχεία,sub και θέση ακρόασης ως προς το κομμάτι του χώρου όπου θα ήταν εγκατεστημένα,οι διαφορές απόκρισης τάξης αρκετών dB ανάμεσα σε δεξί και αριστερό κανάλι στις πρώτες οκτάβες είναι ενδεικτικές για υφιστάμενους ιδιορρυθμούς διεγειρόμενους σε ανόμοιους μεταξύ τους βαθμούς.

Εφόσον κιόλας οι ανομοιομορφίες είναι εκτεταμένες σε οκτάβες ανώτερες της τρίτης,τότε θα πάσχει η ομοιογένεια κατά τη στερεοφωνική απεικόνιση με πρώτη αντιλαμβανόμενη απώλεια τη σταθερότητα στο κεντρικό είδωλο.

Υπόψιν βεβαίως ότι υπό ανόμοια τεμάχια sub,η ισοστάθμιση και τα δυναμικά όρια του setup θα καθορίζονταν υποχρεωτικώς από το λιγότερο στιβαρό.

Reaction score
3.628
Με αφορμή ένα δεύτερο sub που προσπαθώ εδώ και μέρες να ενσωματώσω αρμονικά στο δικάναλο μου με μόνο όπλο την ισοστάθμιση (ΑΡΟ) στο PC μου που είναι και η πηγή... να κάνω μια ερώτηση έτσι πιο γενική και όχι τόσο για τα δικά μου.

(Ο λόγος που δεν πάω την κουβέντα στα δικά μου είναι πως οι μετρήσεις, οι ακροάσεις και το room simulator... έδειξαν ξεκάθαρα πως αν δεν αλλάξω θέση ακρόασης, μεγάλο χαΐρι δε θα δω με το δεύτερο sub... μικρές βελτιώσεις μόνο - και αλλαγή θέσης προς το παρών δεν προβλέπεται...)

Η ερώτηση λοιπόν:
Τι είναι προτιμότερο;;;
α) Η σύνδεση του 2ου sub να γίνει "παράλληλα" με το πρώτο (με χρήση κάποιου Y splitter π.χ.)
β) Να συνδεθεί ένα sub ανά κανάλι (και να γίνουν τα ηχεία κατά κάποιο τρόπο από δίδρομα -> τρίδρομα)

Εγώ έκανα τις δόκιμες μου βέβαια πάνω σ' αυτό αλλά με τη χάλια θέση ακρόασης μάλλον δεν έχει σημασία να αναφέρω τις εμπειρίες μου.....
Τα αποτελεσματα του Room Sim πηγαινουν περιπατο αν εχεις εστω και μια στοιχειωδη μπασσοπαγιδα.Εχε το στα υποψιν.

Reaction score
410

Η ερώτηση λοιπόν:
Τι είναι προτιμότερο;;;

Τα σαούμπ για την ακρόαση μουσικής είναι παντελώς άχρηστα (εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα για κάθε χώρο δίδρομα ηχεία). Εάν ωστόσο προτίθεσαι να νοιώσεις ως Lieutenant Colonel Bill Kilgore στο Apocalypse Now
(ρόλο που υποδύθηκε εξαιρετικά ο Robert Duvall) νοιώθοντας να απογειώνεις ελικόπτερο εντός του χώρου σου
απογείωσης - με συγχωρείς ...ακρόασης - όλα τα ...μέσα είναι αποδεκτά!!!

Reaction score
12.543
Τα σαούμπ για την ακρόαση μουσικής είναι παντελώς άχρηστα (εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα για κάθε χώρο δίδρομα ηχεία). Εάν ωστόσο προτίθεσαι να νοιώσεις ως Lieutenant Colonel Bill Kilgore στο Apocalypse Now
(ρόλο που υποδύθηκε εξαιρετικά ο Robert Duvall) νοιώθοντας να απογειώνεις ελικόπτερο εντός του χώρου σου
Ωχ...

Reaction score
3.628
Και για τον λογο των ταινιων που δε θες και μεγαλη ακριβεια,ενσωματωνεται πανευκολα με το αυτι.
Χαχα!

Reaction score
29.547
Εντάξει μεγάλε το τερμάτισες. Και σαουμπ και δίδρομα ηχεία , και άχρηστα . Εντάξει . :headbang:

Reaction score
3.628
Εντάξει μεγάλε το τερμάτισες. Και σαουμπ και δίδρομα ηχεία , και άχρηστα . Εντάξει . :headbang:
Και διακεκριμενοι ανθρωποι στο χωρο τα θεωρουν μη απαραιτητα.

Ενα αποσπασμα απο συμβουλη του Ethan Winer.

Screenshot_20200113-131533_Samsung Internet.jpg

Reaction score
29.547
Να μας έλεγε για 30hz , να πω εντάξει. Μα 60??? , χάνεις μεγάλο μέρος του περιεχομένου. Ούτε καν 40.
Πες του ethan winer ότι μεγάλο μέρος της μπότας της drums έχει περιεχόμενο εκεί κάτω. Οχι μόνο στα 60.
Δεν νομίζω ο COSPE να διαβάζει etηan winer.

View attachment 150373
Να υποθέσω εσύ αυτόν έχεις στα υπ"όψην σου και παίζεις με 6,5 άρι μιντ μπας.
Εγώ πάντως στα δικά μου ηχεία , στα μεν μικρά , έχω 10ιντσα woofers 6,5 midbass, στα δε μεγάλα 15ιντσα woofers 8ιντσα midbass

Reaction score
3.628
Να μας έλεγε για 30hz , να πω εντάξει. Μα 60??? , χάνεις μεγάλο μέρος του περιεχομένου. Ούτε καν 40.
Πες του ethan winer ότι μεγάλο μέρος της μπότας της drums έχει περιεχόμενο εκεί κάτω. Οχι μόνο στα 60.
Δεν νομίζω ο COSPE να διαβάζει etηan winer.

Να υποθέσω εσύ αυτόν έχεις στα υπ"όψην σου και παίζεις με 6,5 άρι μιντ μπας.
Εγώ πάντως στα δικά μου ηχεία , στα μεν μικρά , έχω 10ιντσα woofers 6,5 midbass, στα δε μεγάλα 15ιντσα woofers 8ιντσα midbass
Απλα αυτα τα ηχεια τυγχανει να εχω προς το παρων και παραγουν αφθονο μπασσο ποσοτικα.

Ο Ethan ειναι ενας απο τους ανθρωπους του χωρου που κατα τη γνωμη μου μιλαει ορθα.Η μποτα δεν παιζει πολυ κατω απο 60 hz απο οσο ξερω.Ο ανθρωπος επισης παιζει και μουσικη και σιγουρα θα ειναι γνωστης 5 πραγματων παραπανω.Αλλα η συχνοτητα επισης εχει να κανει με το ειδος της μουσικης.Με jazz πχ εισαι οκ.Για ορχηστρικη ομως τα σαμπ ειναι επιβεβλημενα!

Το σιγουρο ειναι οτι χωρις υπογουφα ισως χανεις το λεγομενο chest thump...

Last edited:

wnet

Nearfield
Reaction score
18.390
Δεν ανέφερες καν άμα τα sub είναι όμοια τεμάχια ή όχι και τη χωροταξία του setup...Και τα δεδομένα δεν εξαρτώνται από ακροαματικές εμπειρίες αλλά το αντίστροφο. :Α
ναι... το ρώτησα έτσι γενικά (αν μπορεί βέβαια να γενικευτεί...) διότι δεν έχω και το καλύτερο στήσιμο/χωροταξία (κυρίως γιατί δεν είμαι συμμετρικά στο δωμάτιο) αλλά δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αλλάξει...

Είμαι κάπως έτσι:

room2.png

-Οι δορυφόροι είναι: KRK 6 G3
-Τα subs είναι τα KRK 10S (το ένα είναι πιο ...φρέσκια έκδοση αλλά μάλλον μπορούν να θεωρηθούν ίδια... τα specs τους διαφέρουν ελάχιστα... μοιράζονται ίδια καμπίνα και πιθανότατα και woofer, η βασική τους διαφορά είναι πως το ένα έχει ενισχυτή AB και το άλλο D)

Τα αποτελεσματα του Room Sim πηγαινουν περιπατο αν εχεις εστω και μια στοιχειωδη μπασσοπαγιδα.Εχε το στα υποψιν.
Φαίνεται και στο Room Sim αυτό... αν δηλώσεις έστω και λίγη παραπάνω απορρόφηση στους τοίχους, τα βουνά/λαγκάδια "σιάζουν" πάρα πολύ.
Έχω και τη ντουλάπα μέχρι το ταβάνι γεμάτη ...κουβέρτες! (εντάξει, όχι μόνο κουβέρτες χαχαχα)... όχι στο δρόμο που "χάραξες", απλά έτυχε χαχαχα !!!

View attachment 150373
Ήμουν 2 χρόνια στο ίδιο στήσιμο χωρίς subs και ένα χρόνο με το ένα μόνο sub...
Θα πω μόνο πως δεν έχει πισογύρισμα... (εκτός αν πάψουν να ...χωράνε :p )

Ααα και για τις ταινίες αδιαφορώ.... εκτός του ότι δεν πολυβλέπω σύγχρονες ταινίες.... δεν έχει σημασία για μένα πόσο θα κουνήσει ο ...δεινόσαυρος ή αν θα ξεχωρίσω τον ήχο της καραμπίνας από του πιστολιού!!! Μια στοιχειώδης απόκριση μου αρκεί....
Όλα γίνονται για τη μουσική.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.914
Δεν έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια;
Μα τη Παναγία δηλαδή...........

Δεν σας αρέσει;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν θέλει η γυναίκα;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Βαράει το δωμάτιο όλο στο γάμο του καραγκιόζη;;
Μ@λ@κα τη μπάσο είναι αυτό;;

Ορίστε τη υπάρχει από τους 60 και κάτω. Δύο διαφορετικά.
Υπάρχει;;
Ναι.

Τέλος.

a6a44e64a3583bcd6c35c597677a5820.jpg

EQChart.jpg

Δουλειά δεν έχει ο διάολος, ασχολείται με τα sub.........

Last edited:

Reaction score
3.628
Ήμουν 2 χρόνια στο ίδιο στήσιμο χωρίς subs και ένα χρόνο με το ένα μόνο sub...
Θα πω μόνο πως δεν έχει πισογύρισμα... (εκτός αν πάψουν να ...χωράνε :p )
Εγω απο την αλλη που ακουσα καποια κομματια αναφορας μου με subs,δε μπορω να πω οτι ενθουσιαστηκα ή οτι μου λειπουνε.Σιγουρα παιζει ρολο το ειδος της μουσικης.

Βεβαια δε θα ελεγα οχι να ειχα 2 ή 4-αλλα να ειναι ποιοτικα και οχι τα συνηθισμενα lo-fi που περνουν οι περισσοτεροι στο φορουμ ως συνηθως!
Μα τη Παναγία δηλαδή...........

Δεν σας αρέσει;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν θέλει η γυναίκα;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Βαράει το δωμάτιο όλο στο γάμο του καραγκιόζη;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Ορίστε τη υπάρχει από τους 60 και κάτω. Δύο διαφορετικά.
Υπάρχει;;
Ναι.

Τέλος.

View attachment 150392

View attachment 150393

Σωστος!Δεν ειπα εγω οτι δεν βαραει μποτα κατω απο τους 60 και ουτε οτι τα ηχεια πρεπει να κοβουν στα 60 με 60 db/oct...Μια χαρα ακουγεται.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.171

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..

Δεν έχετε λεφτά;;
Έλα μωρέ δε χρειάζεται..