Εγκατάσταση νέου router, βοήθεια!

Reaction score
12.650
@billpeppas H wan2 που δημιουργείται, μήπως είναι μια δεύτερη είσοδος για failover / link aggregation και απαιτεί τη φυσική σύνδεση με καλώδιο στο ont?

Reaction score
1.289
για να συνεχισω τη προσπαθεια οσο ειαι δουλεια, πως θα το βαλω στο ιδιο subnet με το υπολοιπο δικτυο; δε με αφηνει να φτιαξω νεο vlan σε subnet που υπάρχει

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.175
Τα κατάφερες @Jack.v ?

Παίζει να μην σε αφήσει στο ίδιο subnet. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει όταν θες να μπεις στο Grandstream webconfig να βάζεις το PC στο άλλο sub :(

Με αυτά και με αυτά το managed switch μετά το ONT φαίνεται να είναι λιγότερο μπελαλίδικη λύση.

Α ρε Vodafone παιδεύεις κόσμο.

Reaction score
12.650
Τα κατάφερες @Jack.v ?

Παίζει να μην σε αφήσει στο ίδιο subnet. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει όταν θες να μπεις στο Grandstream webconfig να βάζεις το PC στο άλλο sub :(

Με αυτά και με αυτά το managed switch μετά το ONT φαίνεται να είναι λιγότερο μπελαλίδικη λύση.

Α ρε Vodafone παιδεύεις κόσμο.
Για να μη πάει να πληρώσει κι άλλα χρήματα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και ένα απλό unmanaged switch.

Ιδέα: Δεν μπορεί να συνδέσει απευθείας έναν υπολογιστή σε μια lan port του uxg, βάζοντας τον υπολογιστή στο 837 και με dhcp ( auto ) για να δει αν θα πάρει ip και αν ναι, ποια θα είναι αυτή; Μήπως δηλαδή το uxg μεταφέρει τα vlans της wan στις lan του?

Reaction score
1.289
Τπτ ακόμα.
Δε με αφήνει στο ίδιο subnet με τπτ να φτιάξω το vlan. Μεγάλο μείον να μην έχω πρόσβαση ανα πάσα στιγμή εύκολα και απλά.
Το θέμα είναι δεν ξέρω αν με τα vlan ειμαι εντάξει ώστε να ξεκινήσω απο κάπου να ψάχνομαι.
Έβαλα το th801 κατευθείαν πάνω στο ont. Αν ήταν σωστές οι ρυθμίσεις δεν θα έπρεπε να συνδεθεί; Στο ont δε βγαίνουν απευθείας και τα 2 vlan; 835 και 837; Αν ναι σίγουρα απο τις ρυθμίσεις κάπου υπάρχει λάθος.

Reaction score
12.650
Κοίτα μήπως στο router σου έχεις τη δυνατότητα να καταχωρήσεις εκ νέου τα credentials, τόσο για το pppoe, όσο και για το voip.

Reaction score
1.289
Για pppoe τα έχω βάλει είναι μια χαρά
Για voip τα credentials τα περνάω στο th801
Στο ρούτερ έχω φτιάξει μόνο τη vlan 837 που είναι για τη voip.
Αν δεν έχω κάνει κάτι λάθος στις ρυθμίσεις για τη vlan κάτι παίζει με τις ρυθμίσεις του voip gateway.
Έχει ένα σκασμός πράγματα να βάλεις. Μόλις του έκανα ένα reset και τα ξανα περναω μη τυχόν και μου έχει ξεφύγει κάτι.
Πες μου κάτι σε παρακαλώ αν γνωρίζεις. Το username λέει η Vodafone είναι αυτής της μορφής sip:<telephone number>@ngn.hol.net
Εγώ τι καταχωρω; sip:<123456789>@ngn.hol.net ή όπως βλέπω παντού [email protected]
Επίσης γνωρίζεις αν πρέπει να βάλω
Outbound Proxy και ποιος είναι αυτός;

Reaction score
894
Εδώ είσαι για Vodafone:

1758220857141.png

για Username: το-σταθερό-σου@ngn.hol.net
για password: αυτό που σου έστειλαν με SMS όταν ζήτησες στοιχεία VOIP.

Hint: Όπως αναφέρεται από τον καλό φίλο Αλέξανδρο σε γειτονικά φόρουμς, σε ορισμένες συσκευές όπως π.χ. στα FRITZ!Box, μπορεί να γίνει spoofing το modem ID. Ενώ δηλαδή το FRITZ!Box από την κατασκευή του έχει ένα modem ID AVMG xxxx xxxx, ο χρήστης το αλλάζει στο modem ID που έχει το υπάρχον FTTH modem, router ή το ONT που έχει στην κατοχή του. Έτσι το FRITZ!Box αναγνωρίζεται χωρίς πρόβλημα από το OLT. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται από ένα "κρυφό" μενού του FRITZ!Box.

Ειδικά για Cosmote και Vodafone γραμμές, θα πρότεινα το Fritz!Box 5690 Pro ως συσκευή.

Last edited:

Reaction score
894
Το VOIP VLAN θα είναι tagged για να διαχωρίζεται το VOIP από το Internet traffic (835) και την TV (836).

Reaction score
1.289
Σίγουρα όχι tagged; Το είχα native δε έπαιζε και διάβασα πρέπει να είναι tagged . Το έχεις και δουλεύει;
Πέρασα όσα βρήκα από το πίνακακι που μου έδωσες αλλά δεν παίζει. Πάω να γυρίσω σε native ότι έχει να κάνει με vlan
Ειλικρινά έχω χάσει τη μπάλα με αυτό. Να μη δίνει ποιο συγκεκριμένες οδηγίες και αυτή η Vodafone.

Reaction score
894
Tagged θα το βάλεις. Μή βιάζεσαι.
Από κεκτημένη ταχύτητα δεν έγραψα tagged. Το διόρθωσα κι εξήγησα και το γιατί.

Παρε και config για Unifi:

UniFi Controller Setup
1. Internet (VLAN 835)

1. Go to Settings → Internet → WAN
  2. Set Connection Type to DHCP
  3. Expand Advanced
    • Enable Use VLAN ID → set 835
    • MTU: leave default (1500) unless Vodafone gave you a specific value
  4. Save → WAN should pull an IP and connect.

2. IPTV (VLAN 836)

If you want Vodafone TV:

1. Create a new network:
    • Name: Vodafone IPTV
    • Purpose: VLAN Only
    • VLAN ID: 836
  2. Create a port profile:
    • Name: Vodafone IPTV
    • Native VLAN: none
    • Tagged VLANs: 836
  3. Assign this profile to the switch port where the Vodafone TV Box is connected.

3. VoIP (VLAN 837)

If you want to use your own VoIP ATA/phone:

1. Create a new network:
    • Name: Vodafone VoIP
    • Purpose: VLAN Only
    • VLAN ID: 837
  2. Create a port profile:
    • Native VLAN: none
    • Tagged VLANs: 837
  3. Assign this profile to the switch port where your VoIP ATA / SIP Phone is connected.

Note: Vodafone Greece usually locks SIP credentials to their router. VLAN 837 just gives you the right “pipe,” but you’ll still need the SIP username/password from their CPE if you want to register your own ATA/phone.

Για username/password σου είπα τί πρέπει να βάλεις. Αν δεν έχεις το password για το VoIP, ζήτα τους να στο στείλουν με SMS.

Reaction score
1.289
Όλα τα έχω σύμφωνα με αυτά που γράφεις αλλά δεν παίζει.
Η μόνη διαφορά είναι πως στο network όταν φτιάχνω τη vlan δεν υπάρχει επιλογή για vlan only οπότε δημιουργεί νέο subnet και για να ,πορω να έχω πρόσβαση σε αυτό έχω φτιάξει ένα firewall rule ώστε να μου επιτρέπει την επικοινωνία από το δικό μου subnet(του δικτύου μου)

Reaction score
894
Δε ξέρω τί έχεις παραλείψει να κάνεις, αλλά κανονικά κάθε VLAN θα πρέπει να έχει το δικό του network interface και να υπάρχει αυτόματα routing μεταξύ τους από το Unifi.

Ένας γρήγορος οδηγός για τα VLANs στην προκειμένη περίπτωση:

VLAN Interfaces & Networks

VLANSubnetPurpose
835192.168.1.0/24Internet
837192.168.2.0/24VoIP

Steps in UniFi Controller / Network Settings:

1. Create VLAN 835 Network
    • Name: Vodafone Internet
    • VLAN ID: 835
    • Purpose: Corporate / LAN
    • Gateway/Subnet: 192.168.1.1/24
    • Enable DHCP for LAN devices
  2. Create VLAN 837 Network
    • VLAN ID: 837
    • Purpose: Corporate / LAN
    • Gateway/Subnet: 192.168.2.1/24
    • Enable DHCP if your ATA/phones need it
  3. Assign VLANs to ports
    • LAN devices → VLAN 835
    • VoIP ATA → VLAN 837

Routing

• UniFi USG automatically routes between VLANs.
  • That means 192.168.1.0/24 can reach 192.168.2.0/24 if firewall allows it.
  • No extra static route is needed since the USG is the gateway for both VLANs.

Firewall Rules
VoIP VLAN (837) → WAN

• Allow VoIP traffic to Internet for SIP registration & calls:
    • Rule:
      • Source: Vodafone VoIP (VLAN 837)
      • Destination: Any
      • Ports: UDP 5060 (SIP), UDP 10000–20000 (RTP), or as per your ATA/SIP provider
      • Action: Allow
LAN VLAN (835) → WAN

• Standard Internet access: allow all to WAN.
Inter-VLAN (LAN 835 <-> VoIP 837)

• Optional: If you need devices in LAN 835 to manage the ATA:
    • Source: 192.168.1.0/24
    • Destination: 192.168.2.0/24
    • Protocols: TCP/UDP as needed for management
    • Action: Allow
  • Otherwise, leave blocked for security.

Port Profiles (UniFi Switch)

• VLAN 835 port → Tagged: 835, Native: none
  • VLAN 837 port → Tagged: 837, Native: none
  • WAN port → No VLAN (DHCP/PPPoE) or Tagged 835 if connecting directly to FTTH ONT WAN side

Summary

• VLANs = Layer 2 separation
  • Subnets = Layer 3 networks
  • Routing = automatic on USG
  • Firewall = control which VLANs can talk to each other or to WAN

Last edited:

Reaction score
1.289
Σιγουρα δημιουργεί αυτόματα routing; τότε γιατί να φτιάξεις άλλο subnet; να σε βάζει μετά να αποκλείεις το routing ενώ πιθανότατα το έφτιαξες για να μη βλέπει το ένα sub το αλλο;

Reaction score
894
Το Unifi έτσι δουλεύει δυστυχώς.

1. The UniFi Security Gateway (USG) or Dream Machine acts as a router by default.
    • Even if you create multiple VLANs/subnets, the USG automatically knows about them and can route traffic between them.
  2. VLAN + subnet association:
    • In UniFi, when you create a VLAN (say VLAN 835 for internet) and assign it a subnet (e.g., 192.168.1.0/24), UniFi configures the internal routing table.
    • Another VLAN (say VLAN 837 for VoIP with 192.168.2.0/24) is also known.
    • The router knows that 192.168.1.0/24 is reachable via VLAN 835, and 192.168.2.0/24 is reachable via VLAN 837.
  3. Automatic inter-VLAN routing:
    • By default, UniFi allows routing between VLANs unless you create firewall rules to block it.
    • So even though they are different subnets, devices can communicate automatically because the gateway (USG/UDM) routes packets between them.
  4. Firewall control (optional):
    • If you want to restrict communication between subnets (e.g., let internet VLAN talk to VoIP VLAN but not the other way), you need to create inter-VLAN firewall rules in UniFi.

TL;DR: UniFi handles routing between subnets automatically through the gateway device. They are separate networks logically, but the router “connects the dots” unless you block it.

Reaction score
12.650
Στις ρυθμίσεις wan του unify, σου δίνει τη δυνατότητα να συνδεθείς σε vlan χωρίς pppoe credentials? Αν ναι, μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις 837 και να προσπαθήσεις να κάνεις sip registration στο grandstream?

Reaction score
1.289
Δεν με αφήνει χωρίς credentials το προσπάθησα όπως και να το ορίσω dhcp με vlan 837 αλλά τπτ

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.112
Members
38.535
Νεότερο μέλος
Manosahead