Ελληνικα ψηφιακα καναλια

Μηνύματα
10.383
Reaction score
6
Στο Χαλάνδρι πάντως δεν πιάνω τίποτα. :108:
Μόνο αν είσαι κοντά στο Star θα τα δεις. Κι εγώ μόνο στη δουλειά τα πιάνω που είναι κοντά στο σταθμό. Όταν πάρω το δέκτη σπίτι ούτε εγώ τα βλέπω.:110:
 

Μηνύματα
1.895
Reaction score
786
Σημερα επιασα για πρωτη φορα τα ψηφιακα του Star, στο καναλι 36, στην Πετρουπολη (χαμηλα) με δεκτη ενσωματομενο σε Sony 40W4500.

Το σημα εχει ενταση low και οπως ειναι λογικο, παρουσιαζονται συχνα κολληματα-σπασιματα.
Τα ψηφιακα της ΕΡΤ λαμβανονται με ενταση high χωρις τετοια προβληματα.

Η ποιοτητα εικονας ειναι αψογη, καλυτερη απο την αναλογικη μεταδοση τολμω να πω (οπου βεβαια εχω ειδωλα).

Τα Star και Star2 παιζουν 4:3 ενω το Star Service 1 παιζει 16:9, οπως αλλωστε ειναι και το καναλι που αναμεταδιδει. Ειδικα σε 16:9 η εικονα συνολικα ειναι εφαμιλλη των καλυτερων SD δορυφορικων.

Το τεταρτο καναλι (MPEG4-H264) ανοιγει κανονικα στην Sony, η εικονα ειναι 16:9 αλλα το προγραμμα 4:3 (ιδιο με του Star). Η αναλυση ειναι SD και σε αυτο το καναλι και η ποιοτητα εικονας ομοια με τα ΜPEG2 καναλια.
 

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Μηνύματα
14.836
Reaction score
53
Για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα:

1. Υπάρχουν αυτή την στιγμή 2 τεχνολογίες για την επίγεια ψηφιακή μετάδοση:

α. DVB-T με συμπίεση είτε σε mpeg2 είτε σε mpeg4 h.264. Σε mpeg2 χωράνε έως 4 sd κανάλια ή 1 HD κανάλι. Σε mpeg4 χωράνε έως 7 κανάλια σε hd ή 2 κανάλια HD. Το χαρακτηριστικό τους είναι το 64 QAM.

β. DVB-T2 με συμπίεση σε mpeg4 h.264. Χωράνε 3 κανάλια HD. Τον Ιούνιο το BBC έκανε δοκιμή σε DVB-T2 μεταδίδοντας 3 HD κανάλια με bitrate 11 Mbit/sec το καθένα.

2. Τα ιδιωτικά κανάλια σκέφτονται να πάνε στο πρότυπο dvb-t mpeg4.

3. H ΕΡΤ έχει ήδη εξοπλισμό mpeg2. Οπότε αναγκαστικά για την ώρα πάει σε αυτό το πρότυπο.

4. Η ΕΡΤ ξεκίνησε από το 2006 να προβάλει ψηφιακά σε δοκιμαστικό πρόγραμμα. Υπήρχε πρόβλημα γιατί λόγω έλλειψης νόμου δεν μπορούσε να προβάλει τα κανονικά της κανάλια (ΕΤ1 ΝΕΤ ΕΤ3 κλπ). Δεν υπήρχε νόμος ή Υπουργική Απόφαση για την ψηφιακή μετάβαση.

Γιατί δεν υπήρχε νόμος; Γιατί χρειάστηκαν 8 μήνες ώστε να σχεδιαστεί ο χάρτης της ψηφιακής μετάδοσης. Η Ελλάδα με τα πάρα πολλά βουνά και την πολύ δύσκολη γεωγραφία της έχει μεγάλο πρόβλημα καθώς απαιτούνται πολλές συχνότητες για να καλυφθεί όλη η χώρα. Μόνο η Αττική για να έχουμε 90% κάλυψη θέλει 3 σημεία εκπομπής (Υμμητός - Πάρνηθα - Αίγινα) και ακόμα και δευτερεύοντα (π.χ Αιγάλεω...).

Αυτή την στιγμή υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο και για την ψηφιακή μετάβαση και για την οριστική μετάβαση.

Είχε γίνει παλιότερα μεγάλη συζήτηση ώστε στην οριστική μετάβαση (όπου όλα τα κανάλια θα εκπέμπουν μόνο ψηφιακά) να δοθεί 1 συχνότητα ανά 2 ή ακόμα και ανά 1 κανάλι τουλάχιστον για τα 8 πανελλαδικά ώστε αργότερα να μπορούν να προβάλουν HD πρόγραμμα σε mpeg4.

Μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στην ΕΡΤ ή το Κράτος ή τα Ιδιωτικά Κανάλια αλλά όταν γίνεται ένας σχεδιασμός το 2006 δεν υπήρχε καν το mpeg4 ενώ το dvb-t2 είναι ακόμα και σήμερα σε πειραματικό στάδιο...

Βέβαια οι καθυστερήσεις τελικά έχουν και ένα καλό. Και αυτό είναι ότι μάλλον πάμε σε mpeg4 το οποίο είναι σαφώς καλύτερο.

Ανάλογο παράδειγμα όπου οι καθυστερήσεις έκαναν καλό είναι η δορυφορική τηλεόραση HD. Ξεκίνησε εδώ και χρόνια στην Αμερική σε mpeg2 ενώ η Ευρώπη που καθυστέρησε ξεκίνησε σε mpeg4 h.264 που και πιο φθηνά στοιχίζει και πιο προηγμένη τεχνολογία είναι.

Το ζήτημα τώρα είναι ότι χωρίς δέκτες h.264 είναι δύσκολο να ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση μιας και η Αίγινα σβήνει αναλογικά κάτι που σημαίνει ότι όλη η παραλία δεν θα πιάνει κανένα κανάλι αναλογικά.
 

Μηνύματα
1.901
Reaction score
6
Για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα:

1. Υπάρχουν αυτή την στιγμή 2 τεχνολογίες για την επίγεια ψηφιακή μετάδοση:

α. DVB-T με συμπίεση είτε σε mpeg2 είτε σε mpeg4 h.264. Σε mpeg2 χωράνε έως 4 sd κανάλια ή 1 HD κανάλι. Σε mpeg4 χωράνε έως 7 κανάλια σε hd ή 2 κανάλια HD. Το χαρακτηριστικό τους είναι το 64 QAM.
Μια μικρή διόρθωση του.. τυπογραφικού λάθους, για να μην γίνονται παρεξηγήσεις... Μέχρι 7 κανάλια SD ή 2 κανάλια HD ...


Μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στην ΕΡΤ ή το Κράτος ή τα Ιδιωτικά Κανάλια αλλά όταν γίνεται ένας σχεδιασμός το 2006 δεν υπήρχε καν το mpeg4 ενώ το dvb-t2 είναι ακόμα και σήμερα σε πειραματικό στάδιο...

Όταν έκανε η ΕΡΤ τον σχεδιασμό για τις πιλοτικές εκπομπές, το DVB-T h264 (mpeg-4) ήταν ήδη σε εφαρμογή στην Γαλλία (με εκπομπές από τον Πύργο του Άιφελ, όπου ακολούθησε σε λίγους μήνες και HD mpeg-4 h264!!!)
Σήμερα πλέον καλύπτεται μεγάλο μέρος της Γαλλίας με DVB-T h264 mpeg-4 , για να μην ανφέρω και κάτι χώρες σαν την Λιθουανία και δεν θυμάμαι ποια άλλη , οι οποίες ξεκίνησαν (εδώ και 2 χρόνια) κατευθείαν σε h264 mpeg-4 και πλέον έχουν κάνει και το switch off της αναλογικής και μπαίνουν στις επίγειες HD μεταδόσεις!!!!
Είναι κρίμα, γιατί όταν έγινε ο σχεδιασμός, όχι μόνο δεν είχαν ακούσει για το h264 mpeg-4 , αλλά κάποιοι εκεί μέσα πίστευαν ότι το 99,9% (και αρκετοί πιστεύουν ακόμα) του πληθυσμού έχει ακόμα 4:3 crt τηλεοράσεις (αν θυμάσαι μας δήλωσαν: "γι'αυτό μεταδίδουμε το μουντιάλ σε 4:3!!") !!!
Τώρα που η ΕΡΤ κινδυνεύει να χάσει το τραίνο, ξαφνικά "έμαθαν" το H264 και κατά δήλωσή τους "το κόστος για να εκπέπψουμε σε h264 είναι πολύ μικρό και είμαστε έτοιμοι!" - και τότε γιατί δεν το κάνατε τόσο καιρό??? Αυτό το νόημα δεν είχε η "πιλοτική-πειραματική" μετάδοση εδώ και 2 χρόνια???
Πάλι ο ιδιώτης πρέπει να γίνεται ο πρωτοπόρος και εσείς να ακολουθείτε???
Τι περιμένατε τόσο καιρό?? Να τρέξει ο κόσμος να αγοράσει δέκτες mpeg-2 που τώρα θα του είναι άχρηστοι, για να τον "εκβιάσετε" να βλέπει μόνο εσάς ή να πληρώσει νέο δέκτη για να μπορεί να βλέπει και τους "άλλους"????
Γιατί το διαφημίσατε τόσο, αφού επρόκειτο για κάτι "πειραματικό", γιατί δεν λέγατε στον κόσμο : "Ώπα, μην βιάζεστε, δοκιμές κάνουμε, όταν καταλήξουμε θα σας πούμε τι τύπου δέκτη να αγοράσετε!"
Η μήπως τα είχατε συμφωνήσει από τότε με τα ιδιωτικά για Mpeg-2 και τώρα "χάλασε" η συμφωνία (γιατί προφανώς 7 κανάλια σε μια συχνότητα συμφέρουν καλύτερα από...4) και σας την "βγήκαν με h264???

Τι να τον κάνω εγώ τώρα τον mpeg-2 δέκτη (που χρυσοπλήρωσα κιόλας λόγω μάρκας) που ούτε εσάς δεν θα μπορώ να δω καλά-καλά;;;
Τι να την κάνω την τηλεόραση με τον ενσωματωμένο mpeg-2 δέκτη??? Να την πετάξω και αυτή??? ή να γεμίσω κουτάκια τα ράφια, (δέκτες κλπ) για να μπορώ τελικά να δω τα κανάλια που τώρα βλέπω με μια συσκευή???
Αν ήταν μάγκες και όταν ξεκινήσανε τις δοκιμές (ή έστω λίγο αργότερα) πηγαίνανε σε h264, τώρα θα υπήρχαν τουλάχιστον 50 μοντέλα τηλεοράσεων με ενσωματωμένο h264 tuner (και όχι 3-4 που είναι σήμερα, αφού η χώρα μας για τους κατασκευαστές είναι MPEG-2 χώρα - δηλαδή σαν να λέμε β' διαλογής...)
Δείτε τι μοντέλα τηλεοράσεων κυκλοφορούν στην Γαλλία (εδώ και χρόνια - όχι τώρα τελευταία!) και συγκρίνετε με αυτά που φέρνουν εδώ οι αντιπροσωπείες...
Την αγορά εμείς την φτιάχνουμε (εσείς με τις προδιαγραφές και εμείς με την ζήτηση) όλοι μαζί, δεν το έχετε καταλάβει μου φαίνεται.... Αν στην Ελλάδα έστω και πριν από 1 χρόνο είχατε ξεκινήσει το h264, θα σας έλεγα τώρα πόσοι h264 δέκτες θα υπήρχαν στην αγορά!
Ουφ, τα είπα και ξαλάφρωσα...
 

Μηνύματα
6
Reaction score
0
ρε παιδιά τι γίνεται με τα ρημαδοψηφιακά?
θα σηκωθεί τίποτα,έστω και ΕΡΤ, ή μόνο για το Σάκη και τις αφες Μαγγίρα περισσεύουν?
αυτή η ΕΡΤ τι περιμένει πια?
 

Μηνύματα
218
Reaction score
2
Απάντηση: Ελληνικα ψηφιακα καναλια

Περιμένει να βρέξει κεραίες...:135: Και ότι έλεγα να ρωτήσω και εγώ τι γίνεται με αυτή τη πονεμένη ιστορία όχι τόσο με την ΕΡΤ όσο με τα ιδιωτικά και τον φορέα τους που έτρεχαν να ιδρύσουν και να είναι έτοιμος πέρι τα τέλη του Φλεβάρη. Κοινώς θα μου πείς μα τι περίμενες και εσύ πια και πως "ζήσε Μάη να δεις.... Μάη" (που λέω εγώ). Αυτά φυσικά για εσας εκεί πάνω γιατί εδώ κάτω βάλε κάτι χρονάκια εξτρά... να 'χουμε.
 

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Μηνύματα
77.649
Reaction score
94.611
Απάντηση: Ελληνικα ψηφιακα καναλια

μόνο για το Σάκη και τις αφες Μαγγίρα περισσεύουν?
Το περισσεύουν μου άρεσε:141:
 

Μηνύματα
25
Reaction score
0
Εγω παντως και επειδη ειναι η δουλειά μου,
εχθες ειχα παει στο ξυλοκαστρο για μετρησεις και
δοκιμες και ολα δουλευαν ρολόι.
προχειρα πραγματα βεβαια καθως θα επρεπε να έχω
και το spectrum analyzer μαζι για να δω απο ποσα dBμV
και πάνω παιζει σωστα χωρις να κανει προβλημα.

Ο δεκτης που χρησιμοποίησα είναι ένα καινουριο μοντέλο
απο την Edision Hellas με το όνομα:
Edision Argus mini 2 in 1
Μπορει να γινει ληψη DVB-S και DVB-T Mpeg2 και Mpeg4
Το οποιο σημαινει SD και HD over Mpeg4 ειτε Δορυφορικο ειτε Επιγειο
και SD over Mpeg2 ειτε Δορυφορικο ειτε Επιγειο.
Πιο απλα, παιζει οτι υπαρχει αυτη την στιγμη διαθεσιμο εδώ Ελλάδα
και τα καναλια της ΕΡΤ και της Digea και έχει και υποστηριξη για HD επιγεια.

Διαθέτει:
2x Ucas
2x CI
Navigation buttons & VFD Display Στο Front Panel
HDMI HD Video/Audio output
2x Scart
RCA Video/Audio Output
YPbPr Output
S/PDIF for Digital Audio
Coaxial Dolby Digital Output
0/12V output
RS-232
USB port μέσω της οποίας ο δέκτης υποστηρίζει:
Time shifting και ολες της λειτουργίες PVR

Περισσοτερα δεν μποπω να πώ κιόλας γιατι δεν θέλω να θεωρηθεί
διαφήμιση το post αυτο και εαν δεν έπρεπε ουτε αυτά να αναφέρω
ας κανουν edit οι moderators το post μου αυτο.

ειλικρινα δεν ειχα καθολου χρονο για να κανω αναλυτικες δοκιμες
αλλα προσωπικα με ευχαριστησε η πιοτητα της εικόνας.

Εαν υπαρχει καποιο μέλος το οποιό επιθυμει να κανει μια παρουσίαση
στο προιόν αυτο, πολύ ευχαρίστως να τοθ διαθέσω ενα δεκτη για το
χρονικο διαστημα αυτο.
 

Μηνύματα
4.873
Reaction score
3.963
Απάντηση: Re: Ελληνικα ψηφιακα καναλια

...............................................................

Γιατί δεν υπήρχε νόμος; Γιατί χρειάστηκαν 8 μήνες ώστε να σχεδιαστεί ο χάρτης της ψηφιακής μετάδοσης. Η Ελλάδα με τα πάρα πολλά βουνά και την πολύ δύσκολη γεωγραφία της έχει μεγάλο πρόβλημα καθώς απαιτούνται πολλές συχνότητες για να καλυφθεί όλη η χώρα. Μόνο η Αττική για να έχουμε 90% κάλυψη θέλει 3 σημεία εκπομπής (Υμμητός - Πάρνηθα - Αίγινα) και ακόμα και δευτερεύοντα (π.χ Αιγάλεω...).
Αν η Ελλαδα ειναι δυσκολη λογω βουνων :)143::143:) τι να πει η Αυστρια η αλλες χωρες της Ευρωπης με βουνα πανω απο 3.000 μ υψος. Διπλα η Βουλγαρια η η Γοιουγκοσλαβια, το Μαυροβουνι κ.λ.π. τι ειναι? Τυπικη ευρωπαικη χωρα ειμαστε απο πλευρας γεωγραφιας. Απλα πριν να κανουμε κατι πρωτα εξασφαλιζουμε μια δικαιολογια για να μην το κανουμε η να το κανουμε οποτε μας καπνισει και μετα ξεκιναμε. Αυτο που μας σωζει ειναι το γεγονος οτι μας εξαναγκαζουν απο εξω να κανουμε βηματα μπροστα, με ημερομηνιες, ρητρες κ.λ.π. και εστω και τελευταιοι ανοιγει καποτε το ματι μας.
 

Μηνύματα
419
Reaction score
0
Απάντηση: Ελληνικα ψηφιακα καναλια

Και για τη γκρίνια της γεωγραφίας υπάρχει λύση. Hellas Sat και κάλυψη αμέσως όλης της χώρας αμέσως. Όλα τα άλλα ειναι φτηνές δικαιολογίες.....
 

Μηνύματα
2.318
Reaction score
0
Απάντηση: Ελληνικα ψηφιακα καναλια

Η βουλή στα ψηφιακά ... 56 συχνότητα μαζί με αυτά που ήδη πιάναμε - Θεσσαλονίκη
 

Μηνύματα
176
Reaction score
0
ο technomate HD 6900 που εχει ειπιγειο mpeg4 και τον δοκιμασα σημερα στο εξοχικο, λιμνη ηραιου βουλιαγμενης λουτρακι, μια χαρα τα κατεβασε τα ψηφιακα της Digea και με πολυ καλο σημα, δοκιμασα και μια samsung 19'' series 4 κα αυτη οκ.
 

Μηνύματα
171
Reaction score
0
Απάντηση: Ελληνικα ψηφιακα καναλια

Εχουμε καμια ιδεα για το αν θα αναμεταδιδονται δορυφορικα μεσω Hellas Sat οπως ειχε γινει καποια στιγμη με της ερτ? Μηπως δουμε κι εμεις στην επαρχια φως καποια στιγμη...
 

Μηνύματα
2.318
Reaction score
0
Απάντηση: Ελληνικα ψηφιακα καναλια

τα τελευταία νέα είναι ότι νοικιάστηκε πομπός στον eurobird 3 στην τροχιά των 33,2 μοιρών ... spot D ...
 


Μηνύματα
2.318
Reaction score
0
Απάντηση: Ελληνικα ψηφιακα καναλια

άμα έρχεται πιο φτηνά από eurobird , ποιος ο λόγος να ασχοληθούν με τον hellassat ;
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.613
Μηνύματα
2.868.091
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top