Ενεργό Crossover.

Reaction score
4
Θα ηθελα αν μπορει καποιος να μας εξηγησει τις βασικες διαφορες του παθητικου και του ενεργου Crossover στα ηχεια.
Τα υπερ και τα κατα τους , που βολευει ή που στοχευει περισσοτερο το ενα απο το αλλο.
Αν φτιαχνατε ενα ηχειo σημερα 2δρομo/3δρομo , ποια λυση θα ακολουθουσατε?
Διάφορα ενεργα crossover τυπου Behringer μπορουν επαξια να αντικαταστησουν ενα παθητικο με καλα υλικα ?

Τι πρεπει να προσεξει κανεις ? :121:

Reaction score
1.847
Απάντηση: Ενεργό Crossover.

Το ενεργό Crossover υλοποιείται στο προενισχυτικό στάδιο, ή μάλλον ακριβώς μετά, πριν την τελική ενίσχυση. Δηλαδή το τμήμα τελικής ενίσχυσης ακολουθεί. Επομένως είτε πάμε στην λύση ενεργά ηχεία (χωρίς τελικούς, ή μάλλον με τους τελικούς μέσα στα ηχεία), είτε έχουμε ένα τελικό τμήμα για κάθε κανάλι και για κάθε δρόμο συχνότητας. Σε μια υλοποίηση δυο δρόμων δύο ηχείων, αυτό σημαίνει πως έχουμε 4 χωριστούς τελικούς ενισχυτές, έστω και στο ίδιο κουτί (κάτι που δεν συνιστάται).

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.458
Aπορία:
Το παθητικό κρος του ηχείου πρέπει να ξηλωθεί και να συνδέσουμε το κάθε μεγάφωνο στο καλώδιο που πάει σ αυτό(απ τον ενισχυτή) ή απλώς συνδέοντας κάθε τελικό στις αντίστοιχες μπόρνες το παθητικό παρακάμπτεται?

Reaction score
4

Το ενεργό Crossover υλοποιείται στο προενισχυτικό στάδιο, ή μάλλον ακριβώς μετά, πριν την τελική ενίσχυση. Δηλαδή το τμήμα τελικής ενίσχυσης ακολουθεί. Επομένως είτε πάμε στην λύση ενεργά ηχεία (χωρίς τελικούς, ή μάλλον με τους τελικούς μέσα στα ηχεία), είτε έχουμε ένα τελικό τμήμα για κάθε κανάλι και για κάθε δρόμο συχνότητας. Σε μια υλοποίηση δυο δρόμων δύο ηχείων, αυτό σημαίνει πως έχουμε 4 χωριστούς τελικούς ενισχυτές, έστω και στο ίδιο κουτί (κάτι που δεν συνιστάται).

Δηλαδη αλλα ντι αλλων εχω καταλαβει εγω :120:
Νομιζα οτι ξηλωνουμε το παθητικο και στην θεση του βαζουμε ενα τετοιο οπου μπορουμε να παιξουμε και με τα σημεια αποκοπης :140:

http://www.thomann.de/gr/behringer_cx3400_super_x_pro.htm

Reaction score
1.194

there is also ψηφιακο κρός: διαχωρισμός στο ψηφιακο σήμα, ακολουθουν ενισχυτες (ψηφιακοι ή dac και αναλογικοί)

@gstriftos δηλαδή τι μπόρνες έχει το ηχείο σου; μόνο αν έχει εξωτερικό κρός μπορείς να το παρακάμψεις χωρίς κατσαβίδιασμα

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.458
Re: Απάντηση: Ενεργό Crossover.

@gstriftos δηλαδή τι μπόρνες έχει το ηχείο σου; μόνο αν έχει εξωτερικό κρός μπορείς να το παρακάμψεις χωρίς κατσαβίδιασμα
Δεν σκέφτομαι ακόμα την λύση του ενεργού κρος γιατί το επόμενο ηχείο θα είναι ενεργό(καλώς εχόντων των οικονομικών).
Η ερώτηση μου είναι εκπαιδευτικής φύσεως,γιατί μάλλον πολλοί είναι μπερδεμένοι σαν και εμένα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.134

αχ, μέχρι να βρω που τα είχα ξαναπεί, πάρτε ένα σύντομο - ευανάγνωστο κειμενάκι.

Η δική μου άποψη είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα όταν αναφερόμαστε σε υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την ενεργή πολυενίσχυση, που περιλαμβάνει προφανώς ενεργό cross...

Αλλά είπαμε, η "μύηση" στο Hi-End είναι τεχνηέντως αποπροσανατολιστική...

http://www.hometheaterhifi.com/volume_9_4/feature-article-active-speakers-12-2002.html

και ολίγα περί σχεδίασης:

http://www.linkwitzlab.com/filters.htm

αλλά βασικά όλο το site του Linkwitz είναι ...εντατικά μαθήματα υψηλής πιστότητας!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.533
Το παθητικό κροσόβερ οπωσδήποτε το ξηλώνουμε και απλά συνδέουμε στις μπόρνες του ηχείου τους ακροδέκτες του εκάστοτε μεγαφώνου.
Σωστότερο είναι να υπάρχει παράλληλα με το μεγάφωνο το κύκλωμα αντιστάθμισης της αντίστασης του.

Ένα φτηνό κροσόβερ ενεργό δεν μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ένα σωστά υλοποιημένο παθητικό.

Reaction score
1
Το ενεργό (ηλεκτρονικό) crossover είναι προφανώς καλύτερο για το ψαγμένο, γι' αυτόν που γνωρίζει. Μπορεί να μεταβάλει και την κλίση των φίλτρων, εκτός από τη συχνότητα διαχωρισμού. Νομίζω πως για δεδομένο ηχείο, είναι καλύτερα να έχουμε φίλτρα μικρής κλίσης για χαμηλές εντάσεις, ενώ σε υψηλές εντάσεις η κλίση πρέπει να γίνεται πιο μεγάλη, δηλαδή οι μονάδες να αποκτούν πιο στενή συχνοτική περιοχή, προς όφελος των παραμορφώσεων.

Σαφώς και αφαιρείται το crossover των ηχείων όταν έχουμε ενεργό, αλλιώς δεν έχει νόημα, αλλιώς μιλάμε απλά για διενίσχυση. Το θέμα όμως είναι τι γίνεται με τα στοιχεία που υπάρχουν για να εξισορροπούν την αντίσταση των ηχείων, που κι' αυτά αφαιρούνται μαζί με το crossover. Επίσης, η πολικότητα των μονάδων πρέπει να ελεγχθεί (καθώς αυτά ίσως να είναι σε αντίθετη φάση). Τέλος, σε πολλά crossover, κυρίως ηχείων 2 δρόμων, υπάρχει ένα πολύ υψηλής κλίσης φίλτρο για το tweeter, έτσι ώστε αυτό να μην αναπαράγει καθόλου πολύ χαμηλές συχνότητες (π.χ. κάτω από 1000Hz). Το ενεργό τι μπορεί να κάνει γι' αυτό;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.533
Το ενεργό κροσόβερ θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε 24 db ανά οκτάβα. Για τα υλικά αντιστάθμισης της αντίστασης είπα στο προηγούμενο μήνυμα.
Ως γνωστών όλα τα φίλτρα δημιουργούν χρονικές διαφορές. Τώρα τελευταία έχει αναπτυχθεί μια πολύ πλήρης μελέτη για τέτοια φίλτρα. Με τη χρήση ανώτερων μαθηματικών τα φίλτρα λειτουργούν τέλεια αν υπολογιστούν με αυτό το τρόπο.

Reaction score
1.772

το να μετατρεψουμε ενα ηχειο παθητικο σε ενεργο απαιτη πολλες γνωσεις.

το να ξυλωσουμε το παθητικο κρος και να το αντικαταστησουμε με ενα ενεργο

τυποποιημενο δεν αρκη αφου συνηθως το παθητικο κρος ενσωματωνη κυκλωματα

διορθωσης της αποκρισης συχνοτητας και της εμπεδησης των μεγαφωνων περα απο τον

διαχωρισμο συχνοτητων.

παντως το ενεργο κροσοβερ προσφερη τεραστια βελτιωση αν η ολη μελετη γινη

σωστα.

οποιος εχει ορεξη για διαβασμα ας ξεκινηση απο εδω.

http://sound.westhost.com/biamp-vs-passive.htm

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.533
Υπό προϋποθέσεις ισχύουν τα παραπάνω.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.621
Απάντηση: Re: Ενεργό Crossover.

Σαφώς και αφαιρείται το crossover των ηχείων όταν έχουμε ενεργό, αλλιώς δεν έχει νόημα, αλλιώς μιλάμε απλά για διενίσχυση. Το θέμα όμως είναι τι γίνεται με τα στοιχεία που υπάρχουν για να εξισορροπούν την αντίσταση των ηχείων, που κι' αυτά αφαιρούνται μαζί με το crossover. Επίσης, η πολικότητα των μονάδων πρέπει να ελεγχθεί (καθώς αυτά ίσως να είναι σε αντίθετη φάση).
Bull's eye! Επομένως, η αντικατάσταση του παθητικού κρος με ένα γενικής χρήσης ενεργό δεν αρκεί, ώστε το ηχείο να εξακολουθεί να δουλεύει σωστά, (βασικά να έχει επίπεδη απόκριση συχνότητας). Για να γίνει σωστή δουλειά, πρέπει το ενεργό κρος να προσαρμοσθεί στα συγκεκριμένα μεγάφωνα (αναλόγως της ευαισθησίας και της εμπέδηδής τους), για συγκεκριμένη συχνότητα κρος και συγκεκριμένη κλίση.

Reaction score
0
Πάλι πετάγομαι σαν το σφηνοτουβλάκι, και λέω την πατάτα μου...

Στην περίπτωση, που επιλέξουμε στο σύστημά μας, να βάλουμε ένα ενεργό crossover "στα μέτρα" και τις συχνότητες του ηχείου που θα οδηγήσει, τότε το παθητικό crossover (μέσα στο ηχείο) δεν θα λειτουργήσει ώς μια "ανοικτή πόρτα" για τις συχνότητες που θα περάσουν απο εκεί..??
+ σύν ότι το παθητικό εξισορροπεί και την εσ. αντίσταση των ηχείων όπως αναφέρθηκε και παραπάνω....

Άρα ποιός ο λόγος ύπαρξης του ενεργού σε συστήματα με έναν ενισχυτή..?? ή άντε 2 μονομπλόκ, που οδηγούν 2δρομα ή 3 δρομα ηχεία.?
Πές βρε παιδί μ ότι δεν έχω έναν ενισχυτή για κάθε μεγάφωνο, και τα 3δρομα μου οδηγούνται απο έναν ενισχυτή....

Την είπα πάλι ε...?? :102:

Reaction score
1.772
Απάντηση: Re: Ενεργό Crossover.

Πάλι πετάγομαι σαν το σφηνοτουβλάκι, και λέω την πατάτα μου...

Στην περίπτωση, που επιλέξουμε στο σύστημά μας, να βάλουμε ένα ενεργό crossover "στα μέτρα" και τις συχνότητες του ηχείου που θα οδηγήσει, τότε το παθητικό crossover (μέσα στο ηχείο) δεν θα λειτουργήσει ώς μια "ανοικτή πόρτα" για τις συχνότητες που θα περάσουν απο εκεί..??

οχι

+ σύν ότι το παθητικό εξισορροπεί και την εσ. αντίσταση των ηχείων όπως αναφέρθηκε και παραπάνω....

μακαρι να ηταν τοσο απλο.

Άρα ποιός ο λόγος ύπαρξης του ενεργού σε συστήματα με έναν ενισχυτή..?? ή άντε 2 μονομπλόκ, που οδηγούν 2δρομα ή 3 δρομα ηχεία.?
Πές βρε παιδί μ ότι δεν έχω έναν ενισχυτή για κάθε μεγάφωνο, και τα 3δρομα μου οδηγούνται απο έναν ενισχυτή....

κανενας.

Την είπα πάλι ε...?? :102:
το ενεργο κροσοβερ οπως ηδη γραφτηκε διαχωριζη τις συχνοτητες για τα επιμερους

μεγαφωνα πριν αυτα ενισχυθουν, αρα μετα το ενεργο απαιτουνται τοσοι τελικοι οσα και τα

μεγαφωνα του ηχειου.

το βασικοτερο πλεονεκτημα του ενεργου ειναι ο εξαιρετικος ελεγχος των ενισχυτων πανω

στα μεγαφωνα αφου αυτοι ειναι πλεον συνδεδεμενοι πανω τους χωρις την μεσολαβηση

παθητικων εξαρτηματων και των αδυναμιων τους.

Reaction score
1.847

... Η δική μου άποψη είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα όταν αναφερόμαστε σε υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την ενεργή πολυενίσχυση, που περιλαμβάνει προφανώς ενεργό cross ...
Και η δική μου, αν θυμάσαι από παλιότερα. :123: Δυστυχώς όμως οι επιλογές για ένα μη ντιούη δεν υπάρχουν στην αγορά, έτοιμα δηλαδή προϊόντα-συσκευές. :406:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.134

Και η δική μου, αν θυμάσαι από παλιότερα. :123: Δυστυχώς όμως οι επιλογές για ένα μη ντιούη δεν υπάρχουν στην αγορά, έτοιμα δηλαδή προϊόντα-συσκευές. :406:
Διαφωνώ. Υπάρχουν.

Αλλά και πολλά θέματα που κάποιοι σκέφτονται ως προβλήματα με τα ενεργά κρος αντιμετωπίζονται ΠΛΗΡΩΣ.

Μεγάλες εταιρίες στο χώρο (όπως και η Marchand αλλά και άλλες πολλές) φτιάχνουν cross κατά παραγγελία για οποιαδήποτε συγκεκριμένα ηχεία. Αλλά και για πολλά ηχεία υπάρχουν έτοιμες λύσεις σε ενεργό κρος, τις οποίες απλά αγνοούν οι καταναλωτές, πχ για τα Magnepan υπάρχουν ενεργά κρος έτοιμα, από την Bryston.

Η διαφορά στην ευαισθησία έρχεται με το ενεργό κρος πανεύκολα.

Το zobel συνεχίζει να υπάρχει (δεν είναι αναπόσπαστο τμήμα του παθητικού κρος και συνεχίζει να είναι απαραίτητο και με ενεργό κρος) για να ομαλοποιεί την εμπέδηση κάθε μαγαφώνου.

Τα οποιαδήποτε Notch φίλτρα που υλοποιούνται παθητικά, υλοποιούνται ενεργά επίσης ευκολότατα, ενώ σε ψηφιακό επίπεδο όλα αυτά είναι για γέλια, εντελώς απλά.

Το ίδιο ισχύει και για τις φάσεις των μεγαφώνων όπως και ακόμα για μικροδιαφορές φάσης, που ενώ στο παθητικό κρος είναι δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει απόλυτη ακρίβεια, σε ενεργό και δη ψηφιακό είναι αστειότητα.

Δυστυχώς το ενεργό κρος είναι δαπανηρό. Ενώ με παθητικό κρος χρειάζεσαι 2 μονομπλόκ ενισχυτές για τα 2 τρίδρομα ηχεία σου, με ενεργό κρος χρειάζεσαι 6 μονομπλόκ ενισχυτές για τα ίδια ηχεία, είναι προφανής η οικονομική επιβάρυνση.

Αλλά άλυτα προβλήματα στην υλοποίηση ενεργής πολυενίσχυσης ΔΕΝ υπάρχουν, όλα λύνονται, με περισσή ακρίβεια και με πολλά πλεονεκτήματα. Είτε με αναλογικά ενεργά κρος, είτε πολύ πολύ πιο εύκολα και παραμετροποιήσιμα, με ψηφιακά κρος.

Αυτές είναι οι αλήθειες της ζωής.:137:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.533
Με τη διαφορά ότι λόγω του ότι το έργο των ενισχυτικών είναι πολύ ευκολότερο, δύο φτηνοί ενισχυτές σε συνεργασία με ενεργό κροσόβερ, αποδίδουν πολύ καλύτερα από έναν πολλαπλάσιου κόστους τελικό.
Αυτό είναι σοβαρό κέρδος χρημάτων.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.286
Members
38.675
Νεότερο μέλος
Γιώργος Π