Επαγγελματικός τελικός Vs. Hi-Fi τελικός

Reaction score
0
Αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να με συμβουλεύσουν κάποιοι παλιότεροι καθώς και να μοιραστώ κάτι που με προβληματίζει. Πόσο καφρίλα είναι να οδηγήσεις ενα πολύ καλό ηχείο όπως το B&W 804S ή κατι αντίστοιχο με εναν επαγγελματικό τελικό για χρήση PA ?

Τα εν λόγω ηχεία, δεδομένου του γεγονότος οτι θέλω και υψηλές εντάσεις, απαιτούν αρκετά γκάζια απο τρανζιστοράτους κατα κύριο λόγο ενισχυτές και διερωτόμαι...

Αφού οι επαγγελματικοί ενισχυτές έχουν αρκετά γκάζια και πολύ ενισχυμένα τροφοδοτικά και λαμβάνοντας υπόψη οτι η θεωρία του amplification σαν τεχνολογία είναι πολύ παλιά και δεν μπορεί να εξελιχθεί άλλο πλέον γιατί ενας επαγγελματικός επώνυμος PA τελικός (Που γενικά οι επώνυμοι έχουν βαρβάτους toroidal μετασχηματιστές, πλακέτες με μεγάλους διαδρόμους, ευρύχωρους πυκνωτές και ισχύως τεράστια) Εννοείται οτι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ενισχυτές με φίλτρα, crossovers, limiters κλπ, μιλάμε αποκλειστικά για τελικό ενισχυτή χωρίς παιρετέρω μπιχλιμπίδια. Τι έχει να ζηλέψει "τεχνικά μιλώντας" ενα τέτοιο μεγάλο, βαρίας χρήσης και ποιοτικό μηχάνημα απο έναν επώνυμο πανάκριβο hi-fi/hi-end τελικό ? Σαν επώνυμους PA τελικούς αναφέρομαι σε κατασκευαστές όπως Peavey, Crown, JBL, QSC, Electrovoice και όχι σε ΟΕΜ κινεζιές.

Το μόνο αρνητικό που μπορώ να εντοπίσω είναι ο ενδεχόμενος θόρυβος απο τα blowers που έχουν οι PA τελικοί αλλά αυτό με σχετική πατέντα λύνεται εύκολα.

Θα ήθελα να φωτίσουμε λίγο αυτό το ζήτημα, γιατί θεωρώ -με την μικρή μου εμπειρία- οτι οι τόσο ακριβές τιμές για ενισχυτικά που κυκλοφορούν είναι σχετικά υπερτιμημένες για την τεχνολογία των μηχανημάτων που προσφέρουν. Δεν αναφέρομαι σε λαμπάτους, μιλάω αποκλειστικά για τρανζιστοράτους τελικούς.

Και για να μην φάω ξύλο, ξεκαθαρίζω οτι μιλάμε για ΑΒ τάξης ενισχυτές.

Ας το αναπτύξουμε λίγο...

Reaction score
65
Απάντηση: Απ: Επαγγελματικός τελικός Vs. Hi-Fi τελικός

Την ίδια απορία έχω και εγώ.Πολύ ωραίο θέμα ανοιξες vrossetos.Εγώ είχα pa σπίτι ανέκαθεν.Και τώρα που από βδομάδα θα έχω τα cerwin vega xls 215 πολλοί μου συνέστησαν να πάω σε hifi σετακι προ και τελικού(πχ nad)

Εγώ να πω την αλήθεια είχα στο νου μου να τα "τσακίσω" με ένα crown τελευταία σειρά(xti series)..........και ένα μικτάκο PIonner για pro(μόλις εχθές τον αποχωρίστηκα).

Δεν έχω δουλέψει hifi ακριβά μηχανήματα αλλά είχα pa τελικούς π.χ σειρά yamaha p και είχε αρκετά καλό ήχο.

οι γνώμες όσων ξέρουν σε αυτό το θέμα θα διαφωτίσουν αρκετό κόσμο.

Reaction score
1.832
Απάντηση: Επαγγελματικός τελικός Vs. Hi-Fi τελικός

Αυτό που λέω εγώ είναι ότι αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις και να συγκρίνεις pa ενισχυτές με χαϊντάδικους "σπιτικούς".

Το σύνηθες σενάριο είναι να παίρνουμε ένα μεγάλο, ωραίο, καλό, ακριβό ηχείο και να το οδηγούμε με ότι...περίσσεψε από το budget με ενισχυτές επώνυμους, σπιτικούς, χαϊεντάδικους αλλά με λίγα βατ (γιατί δεν μπορούσαμε να πάρουμε αυτόν που πρέπει).

Οπότε...

Καλύτερα να πάρουμε έναν ενισχυτή ο οποίος να οδηγεί σωστά το ηχείο μας παρά έναν "καλύτερο" ενισχυτή που δεν μπορεί.

Reaction score
29.738

Αν πάρεις κάποιον σοβαρό pa όπως λες δεν θα έχεις πρόβλημα. Απλά φρόντισε να έχει αρκετό frequency response, δλδ να φτάνει τα 50khz , τουλάχιστον , και να έχει ενα αξιοπρεπές s/n ratio. 100db και πάνω.
Πρόσεξε μόνο μην το παρακάνεις και τα ψήσης τα 804, γιατί αυτοί οι τελικοί δεν αστειεύονται.Jbl και qsc είναι το ίδιο πράγμα. Τους φιάχνει η qsc.Αξιοπρεπέστατοι.

Reaction score
1.549

μπορεις να κανεις αυτο που κανω και εγω χρονια τωρα... τελικος CREST στις χαμηλες και τελικος χαι-φαι ROTEL στις μεσαιο-χαι! βεβαια εξωτερικο καλο κροσοβερ κλπ κλπ

Y

Yiannis_B

Guest

Το μόνο αρνητικό που μπορώ να εντοπίσω είναι ο ενδεχόμενος θόρυβος απο τα blowers που έχουν οι PA τελικοί αλλά αυτό με σχετική πατέντα λύνεται εύκολα.
Για πες....

Reaction score
29.738

12βολτα fans απο pc, με εξωτερικό ρυθμιζόμενο pack.

Reaction score
0

Έχω απο φοιτητής έναν PEAVEY CS-400 ο οποίος είναι 15ετίας, τον έχω σε υπεράριστη κατάσταση με πολύ λίγες ώρες λειτουργίας και έχει παίξει μόνο στο σπίτι, το μηχάνημα είναι θηρίο made in usa με κλασικό μετασχηματιστή (όχι τοροειδή) έκανε λίγο θόρυβο το blower του αλλα το αντικατέστησα με ενα SUNON αθόρυβο.
10-17-11-P2060444.jpg

Δεν τον έχω συνδέσει ακόμα με τα 804 λόγω μετακόμισης αλλα θεωρώ οτι το εγχείριμα αξίζει τον κόπο, για ρίξτε μια ματιά και στα σπέκς στην εικόνα που ακολουθεί και θα ήθελα τη γνώμη σας. Ακούω πολύ μουσική με δυνατές μεσαίες (Βυζαντινή μουσική, Latin κλπ)

peavey_specs.jpg

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.809
Λίγο μικρός μου φαίνεται, αλλά μιά δοκιμή θα μας δείξει.

Reaction score
0

μπορεις να κανεις αυτο που κανω και εγω χρονια τωρα... τελικος CREST στις χαμηλες και τελικος χαι-φαι ROTEL στις μεσαιο-χαι! βεβαια εξωτερικο καλο κροσοβερ κλπ κλπ
Αυτό πως το κάνεις ακριβώς απο άποψη συνδεσμολογίας ? Πώς έχεις άμεση πρόσβαση στους ακροβέκτες του εκάστοτε driver ? Έχεις λύσει τα ηχεία ? Παρέκαμψες το εργοστασιακό κροσόβερ ? Για ρίξε λιγο φώς στην υπόθεση :125:

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Επαγγελματικός τελικός Vs. Hi-Fi τελικός

Λίγο μικρός μου φαίνεται, αλλά μιά δοκιμή θα μας δείξει.
Εχω στηρίξει τις ελπίδες μου στην τιμιότητα των αναγραφομένων στα σπέκς εν έτει 1989 που γράφτηκε το μανουάλι του ενισχυτή.

Reaction score
1.549

Αυτό πως το κάνεις ακριβώς απο άποψη συνδεσμολογίας ? Πώς έχεις άμεση πρόσβαση στους ακροβέκτες του εκάστοτε driver ? Έχεις λύσει τα ηχεία ? Παρέκαμψες το εργοστασιακό κροσόβερ ? Για ρίξε λιγο φώς στην υπόθεση

οπως βλεπεις εμενα ειναι ολα στην φορα... :114:

Reaction score
0

Οι τσουλήθρες τα σπάνε και οι κόρνες να ξυρίζουν κεφάλια, να τα χαίρεσαι τα εργαλεία σου! είχα και εγώ παλιά τσουλήθρες με μεγάφωνα Eminence! Υπογραφές για να σε διώξουν απο την γειτονιά έχουν αρχίσει να μαζέυουν η ακόμα ?

Reaction score
1.549

Οι τσουλήθρες τα σπάνε και οι κόρνες να ξυρίζουν κεφάλια, να τα χαίρεσαι τα εργαλεία σου! είχα και εγώ παλιά τσουλήθρες με μεγάφωνα Eminence! Υπογραφές για να σε διώξουν απο την γειτονιά έχουν αρχίσει να μαζέυουν η ακόμα ?
δεν τους περνει! εχω αλλες 2 στο bedroom για backup !!!

κακος δεν τις εχεις ακομα! τις ηθελα!! χαχααχα

Reaction score
29.738

Έχω απο φοιτητής έναν PEAVEY CS-400 ο οποίος είναι 15ετίας, τον έχω σε υπεράριστη κατάσταση με πολύ λίγες ώρες λειτουργίας και έχει παίξει μόνο στο σπίτι, το μηχάνημα είναι θηρίο made in usa με κλασικό μετασχηματιστή (όχι τοροειδή) έκανε λίγο θόρυβο το blower του αλλα το αντικατέστησα με ενα SUNON αθόρυβο.
View attachment 24396

Δεν τον έχω συνδέσει ακόμα με τα 804 λόγω μετακόμισης αλλα θεωρώ οτι το εγχείριμα αξίζει τον κόπο, για ρίξτε μια ματιά και στα σπέκς στην εικόνα που ακολουθεί και θα ήθελα τη γνώμη σας. Ακούω πολύ μουσική με δυνατές μεσαίες (Βυζαντινή μουσική, Latin κλπ)

View attachment 24397

Τον συνδέεις και βλέπεις. Πάντως μεγάλος σίγουρα δεν θα τους πέσει.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Κατασκευαστικά υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε έναν <<επαγγελματικό>> τελικό και σε έναν που προορίζεται για <<οικιακή>> χρήση και αυτό αντανακλάται στη μειωμένη ποιότητα ήχου των επαγγελματικών.

Οι επαγγελματικοί έχουν το απολύτως απαραίτητο τροφοδοτικό για τη λειτουργία τους, με οριακούς μετασχηματιστές και ακόμα χειρότερα θέματα στους πυκνωτές.
Ευκολίες όπως ποτενσιόμετρα στάθμης στη πρόσοψη που συνοδεύονται από κακής ποιότητας καλωδίωση από τα βύσματα μέχρι τα ρυθμιστικά και από εκεί στην είσοδο του τελικού μετριάζουν περισσότερο το ηχητικό αποτέλεσμα.
Σκληρές πολώσεις ώστε να ανεβάζουν ισχύ χωρίς να ενδιαφέρονται για τον ήχο.
Πλακέτες, αλλά και γενικότερη φιλοσοφία συναρμολόγησης, με φίσες που ναι μεν διευκολύνει την επισκευή, πράγμα σημαντικό για αυτούς, αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ήχο.

Reaction score
222

Οι παλιοι peavey (οπως ο cs 800) ειναι κτηνη και φτιαγμενοι για να αντεχουν.Ποιοτητα ομως πραγματικη ακουσα με ενα Hafler-5000.Πολυ ωραιος ηχητικα αλλα και κατασκευαστικα.Εχω βαλει τωρα τελευταια ομως στο ματι κατι Carver-1201 που πουλα καποιος γιατι εχω ακουσει πολυ καλα λογια γι'αυτους (φορουν και πολυ καλα τρανσιστορ) και το ονομα carver δεν ειναι και τυχαιο.

Reaction score
38

ερωτηση ...υπαρχει hi - fi ενισχυτης τελικος που να αντεχει επαγγελματικη χρηση να οδηγησει επαγγελματικα ηχεια για 5-6 ωρες σε μεγαλες εντασεις ?

Reaction score
222

Πως και δε βολευεσαι με καποιον επαγγελματικο? Ειναι κανα παρτυ υψηλης πιστοτητας? no offence......

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.115
Members
38.533
Νεότερο μέλος
NIK DRAGON