Επιλογή κεντρικού ηχείου

Reaction score
5
Καλησπέρα στην ομάδα !!
Σκέφτομαι να αντικαταστήσω το κεντρικό magnat c252 με κάτι λίγο καλύτερο . Ουσιαστικά θα ήθελα λίγο καλύτερη ποιότητα στους διαλόγους διοτί με αυτό δεν μπορώ να πω πως είμαι απόλυτα ευχαριστημένος , εκτός και αν δε το έχω ρυθμίσει εγώ σωστά .
Χωρίς να ξεφύγω πολύ απο την οικονομική κατηγορία του c252 υπάρχει κάποιο που θα μου προτείνατε ?
Τα front είναι τα magnat 202 και ενισχυτής ο YAMAHA HTR-2071 .
Σας ευχαριστώ πολύ !

Reaction score
2.852
Καλησπέρα, πρώτα απ όλα για να δεις διαφορά από ηχείο σε ηχείο θα πρέπει να ανέβεις πολύ στο μπάτζετ.
Το πρόβλημά σου όμως εδώ δεν είναι το ηχείο, μια χαρά είναι τα Magnat (για το κόστος τους) αλλά ο ενισχυτής σου κι αυτό για δύο λόγους:
α) μικρός σε ισχύ δεν μπορεί να οδηγήσει όπως θα πρεπε ένα ηχείο με δύο γούφερ και απαίτηση ισχύος 150 watt τη στιγμή που ο κακόμοιρος Yamaha όπως και σχεδόν όλοι οι a/v αυτής της κατηγορίας δεν ταϊζουν με παραπάνω από 25 -30 watt βαριά.
β) αν είδα καλά στα χαρακτηριστικά του είναι τόσο παλιό μοντέλο που δεν έχει καν σύστημα ισοστάθμισης, οπότε τα οποιαδήποτε προβληματάκια στην απόκριση του συγκεκριμένου ηχείου δε μπορεί ούτε στο ελάχιστο να τα μειώσει.

Με αυτά τα δεδομένα όπως καταλαβαίνεις εγώ στη θέση σου θα αναβάθμιζα τον ενισχυτή μου με κάτι που να χει μία αξιοπρεπή ισοστάθμιση αλλά το μπάτζετ θα πρέπει να ανέβει αρκετά παραπάνω απ το διαθέσιμο για ηχείο, όπως και να χει η αγορά άλλου κεντρικού κατά 99% δεν πρόκειτα να σου λύσει ούτε κατά διάνοια το πρόβλημά σου.

Reaction score
5
Καλησπέρα, πρώτα απ όλα για να δεις διαφορά από ηχείο σε ηχείο θα πρέπει να ανέβεις πολύ στο μπάτζετ.
Το πρόβλημά σου όμως εδώ δεν είναι το ηχείο, μια χαρά είναι τα Magnat (για το κόστος τους) αλλά ο ενισχυτής σου κι αυτό για δύο λόγους:
α) μικρός σε ισχύ δεν μπορεί να οδηγήσει όπως θα πρεπε ένα ηχείο με δύο γούφερ και απαίτηση ισχύος 150 watt τη στιγμή που ο κακόμοιρος Yamaha όπως και σχεδόν όλοι οι a/v αυτής της κατηγορίας δεν ταϊζουν με παραπάνω από 25 -30 watt βαριά.
β) αν είδα καλά στα χαρακτηριστικά του είναι τόσο παλιό μοντέλο που δεν έχει καν σύστημα ισοστάθμισης, οπότε τα οποιαδήποτε προβληματάκια στην απόκριση του συγκεκριμένου ηχείου δε μπορεί ούτε στο ελάχιστο να τα μειώσει.

Με αυτά τα δεδομένα όπως καταλαβαίνεις εγώ στη θέση σου θα αναβάθμιζα τον ενισχυτή μου με κάτι που να χει μία αξιοπρεπή ισοστάθμιση αλλά το μπάτζετ θα πρέπει να ανέβει αρκετά παραπάνω απ το διαθέσιμο για ηχείο, όπως και να χει η αγορά άλλου κεντρικού κατά 99% δεν πρόκειτα να σου λύσει ούτε κατά διάνοια το πρόβλημά σου.
Αρχικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που διαθέσατε για το ερώτημά μου !! Καταλαβαίνω απόλυτα αυτο που μου προτείνετε και συμφωνώ , ηταν λυση ανάγκης το όλο σετάπ γιατί μπηκαμε σε νεο σπίτι . Μιας και η εμπειρία σας ειναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη και για να μην πηγαίνω στα τυφλά , για έναν χωρο 30 τ.μ θα μου προτείνατε εναν ενισχυτή και μια τριάδα μπροστινών ηχείων που να θεωρείτε οτι θα έχω ενα αξιοπρεπές αποτέλεσμα ?

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.462
μπορείς να μας ανεβάσεις φωτό του χώρου...να δούμε λίγο πως τα έχεις στημένα και ειδικά το κεντρικό?

gid

Reaction score
10.187
α) μικρός σε ισχύ δεν μπορεί να οδηγήσει όπως θα πρεπε ένα ηχείο με δύο γούφερ και απαίτηση ισχύος 150 watt
Όχι φίλε. Το ηχείο δεν απαιτεί 150 βατ, απλά μπορεί να σηκώσει έως 150 βατ.

Κι αν το ακούσεις όταν δέχεται 150 βατ, είμαι βέβαιος πως δεν θα σου αρέσει. Καθόλου.

daharis666

Moderator
Reaction score
83.462
Όχι φίλε. Το ηχείο δεν απαιτεί 150 βατ, απλά μπορεί να σηκώσει έως 150 βατ.

Κι αν το ακούσεις όταν δέχεται 150 βατ, είμαι βέβαιος πως δεν θα σου αρέσει. Καθόλου.
το έως αναφέρεται συνήθως στην στιγμιαία ανοχή πρόσληψης ισχύος....όπως και να χει ο ενισχυτής σίγουρα δεν είναι ιδανικός για να οδηγήσει το σημαντικότερο ηχείο του home cinema αυτό είναι σίγουρο

Reaction score
9.076
Καλησπέρα,
Μπορεί το κεντρικό σου ηχείο να μη σε ικανοποιεί αλλά με τον ήδη υπάρχων ενισχυτή και τα ηχεία βάσης δε θα έχεις ένα καλό ηχητικό αποτέλεσμα για τα 30 τετραγωνικά σου.
Όπως σου ανάφερε και ο @K. ROMPOTIS ο ενισχυτής δε διαθέτει YPAO για σετ απ αλλά αν θέλεις δοκίμασε κάποιο Cinema dsp αν αλλάζει λίγο ο ήχος.
Από σαμπ πως πας ?

Reaction score
5
Αυτός είναι ο χώρος και το σετάπ . Καθε παρατήρηση-συμβουλή ειναι καλοδεχούμενη.Σας ευχαριστώ πολυ για το χρόνο σας !!
20220110_221622.jpg
20220110_221546.jpg

Καλησπέρα,
Μπορεί το κεντρικό σου ηχείο να μη σε ικανοποιεί αλλά με τον ήδη υπάρχων ενισχυτή και τα ηχεία βάσης δε θα έχεις ένα καλό ηχητικό αποτέλεσμα για τα 30 τετραγωνικά σου.
Όπως σου ανάφερε και ο @K. ROMPOTIS ο ενισχυτής δε διαθέτει YPAO για σετ απ αλλά αν θέλεις δοκίμασε κάποιο Cinema dsp αν αλλάζει λίγο ο ήχος.
Από σαμπ πως πας ?
Οπότε συμφωνούμε οτι θα πρεπει να αλλαχτει όλο το συστημα για να κανω σωστη δουλεια :/ το sub ειναι ενα 10άρι παλιο indiana line .

gid

Reaction score
10.187
το έως αναφέρεται συνήθως στην στιγμιαία ανοχή πρόσληψης ισχύος....
Όταν εκφράζεται σε Watts RMS, είναι συνεχόμενη ισχύς, όχι στιγμιαία κορύφωση. Αν εκφράζεται σε σκέτα βατ, είναι όπως τα λές. Το σίγουρο είναι πως και στις δύο περιπτώσεις είναι το ΜΕΓΙΣΤΟ, όχι το ελάχιστο που απαιτείται.

όπως και να χει ο ενισχυτής σίγουρα δεν είναι ιδανικός για να οδηγήσει το σημαντικότερο ηχείο του home cinema αυτό είναι σίγουρο
Χθες βράδυ είδα το Dune, σε σύστημα 5.1, απόσταση 3+ μέτρα. Ο ενισχυτής, Yamaha RXV class, του 500άρικου. Η ένταση, βαθμονομημένη σε αρνητικά ντεσιμπέλ, στο -50. Το κεντρικό, αντίστοιχης ποιότητας με το Magnat. Ο ήχος, υπέροχος. Εύκολα θα μπορούσα να το δυναμώσω, δε θα ενοχλούσα κανέναν. Αλλά δεν είχα λόγο να το κάνω.

Ίσως ο φίλος θέλει κατάσταση Village στο σπίτι του, δεν μπορώ να ξέρω. Εξάλλου δε μας έχει πει τι τον ενοχλεί ακριβώς ως σήμερα. Πάντως κατάσταση Village μπορώ να φτιάξω κι εγώ, ανεβαίνοντας γύρω στο -35.

Φίλε τρία προφανή πράγματα:
  • Κάθεσαι πολύ μακριά
  • Τα κύρια ηχεία σου είναι πολύ μικρά για το χώρο
  • Τα κύρια ηχεία σου είναι ηχεία βάσης, όχι δαπέδου, αν δεν τα αντικαταστήσεις με δαπέδου, τουλάχιστον βάλτα σε βάσεις

daharis666

Moderator
Reaction score
83.462
Όταν εκφράζεται σε Watts RMS, είναι συνεχόμενη ισχύς, όχι στιγμιαία κορύφωση. Αν εκφράζεται σε σκέτα βατ, είναι όπως τα λές. Το σίγουρο είναι πως και στις δύο περιπτώσεις είναι το ΜΕΓΙΣΤΟ, όχι το ελάχιστο που απαιτείται.
δεν είδα τα σπεκ του ηχείου....αναφέρθηκαν watt και έκανα υπόθεση λόγω magnat

Χθες βράδυ είδα το Dune, σε σύστημα 5.1, απόσταση 3+ μέτρα. Ο ενισχυτής, Yamaha RXV class, του 500άρικου. Η ένταση, βαθμονομημένη σε αρνητικά ντεσιμπέλ, στο -50. Το κεντρικό, αντίστοιχης ποιότητας με το Magnat. Ο ήχος, υπέροχος. Εύκολα θα μπορούσα να το δυναμώσω, δε θα ενοχλούσα κανέναν. Αλλά δεν είχα λόγο να το κάνω.

Ίσως ο φίλος θέλει κατάσταση Village στο σπίτι του, δεν μπορώ να ξέρω. Εξάλλου δε μας έχει πει τι τον ενοχλεί ακριβώς ως σήμερα. Πάντως κατάσταση Village μπορώ να φτιάξω κι εγώ, ανεβαίνοντας γύρω στο -35.

Φίλε τρία προφανή πράγματα:
  • Κάθεσαι πολύ μακριά
  • Τα κύρια ηχεία σου είναι πολύ μικρά για το χώρο
  • Τα κύρια ηχεία σου είναι ηχεία βάσης, όχι δαπέδου, αν δεν τα αντικαταστήσεις με δαπέδου, τουλάχιστον βάλτα σε βάσεις
δεν είναι κανόνας αυτός....και δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για να βγάλουμε συμπέρασμα στο τι τον ενοχλεί

Reaction score
5
Ισως δε το περιέγραψα πληρως στην αρχή του thread . Δεν με απασχολούν οι εντάσεις αλλα η ποιοτητα και οι χροιές . Έχω παραγγειλει τις βασεις για τα μπροστινα γι αυτο προσωρινα εχω δωσει μια ελαφρια κλιση προς τα πανω . Απ οτι καταλαβαίνω πρωτίστως κοιτάζω για αλλαγη του ενισχυτή ..

daharis666

Moderator
Reaction score
83.462
Αυτός είναι ο χώρος και το σετάπ . Καθε παρατήρηση-συμβουλή ειναι καλοδεχούμενη.Σας ευχαριστώ πολυ για το χρόνο σας !! View attachment 236206 View attachment 236207

Οπότε συμφωνούμε οτι θα πρεπει να αλλαχτει όλο το συστημα για να κανω σωστη δουλεια :/ το sub ειναι ενα 10άρι παλιο indiana line .
πολύ όμορφος και ζεστός χώρος! :drinks:
αλλά άδειος....ότι και να βάλεις θα σε ενοχλεί
το κεντρικό πρέπει να φύγει από εκεί και να έρθει πιο κοντά...είναι απίστευτα μακριά για το μπόι του
+ τα left-right ηχεία είναι ακόμα πιο ακατάλληλα και σε μέγεθος και σε απόσταση και σε τοποθέτηση

Reaction score
5
πολύ όμορφος και ζεστός χώρος! :drinks:
αλλά άδειος....ότι και να βάλεις θα σε ενοχλεί
το κεντρικό πρέπει να φύγει από εκεί και να έρθει πιο κοντά...είναι απίστευτα μακριά για το μπόι του
+ τα left-right ηχεία είναι ακόμα πιο ακατάλληλα και σε μέγεθος και σε απόσταση και σε τοποθέτηση
Ευχαριστώ πολύ , ηθελα κα ειναι φιλόξενος και να ηρεμώ μετα την ενταση της ημέρας . Αν δεν είναι κοπος παρακαλω δωστε μου μια κατευθυνση προϊοντικά ώστε να καταφέρω αλλάζοντας το σετάπ να ζεστάνω και .. τον ηχο 🤗🤗

gid

Reaction score
10.187
Ευχαριστώ πολύ , ηθελα κα ειναι φιλόξενος και να ηρεμώ μετα την ενταση της ημέρας . Αν δεν είναι κοπος παρακαλω δωστε μου μια κατευθυνση προϊοντικά ώστε να καταφέρω αλλάζοντας το σετάπ να ζεστάνω και .. τον ηχο 🤗🤗
Έλα ένα μέτρο πιο κοντά και άκου το σύστημα για κάνα μήνα αφού έλθουν οι βάσεις των μπροστινών. Αν βάλεις σοβαρότερο ενισχυτή μπορεί να βρεις τη λύση, μπορεί και όχι. Επίσης μπορεί να αυθυποβάλεις τον εαυτό σου ότι τη βρήκες, συμβαίνει κι αυτό συχνά. Εγώ ενδιαφέρομαι να ακούω και μουσική από το ίδιο σύστημα οπότε σίγουρα θα έβαζα δαπέδου μπροστά, και θα έπαιρνα δυνατότερο ενισχυτή. Αν ήθελα μόνο ταινίες θα με κάλυπτε ο δικός σου εξοπλισμός αλλά με τις δύο "τοπολογικές" αλλαγές που έγραψα.

Reaction score
9.076
Απ΄ ότι είδα έχεις βάλει τη τηλεόραση για πούλημα για να πάρεις 75άρα σωστά.
Από εικόνα είσαι σούπερ με μια μικρή αλλαγή ίσως φτιάξεις και τον ήχο.
Κρατάς τα ηχεία βάσης για surround και παίρνεις ένα ζευγάρι Magnat για μπροστά με έναν καλύτερο ενισχυτή.

daharis666

Moderator
Reaction score
83.462
αυτό σου εξηγούσα πιο πάνω....ότι το πρόβλημα ξεκινά από τον χώρο...είναι άδειος και έχει εξαιρετικές αντανακλάσεις...
σε μια ήσυχη στιγμή χτύπα παλαμάκια και άκου την ηχώ
αυτό που θα ακούσεις
είναι ακόμα πιο διογκωμένο σε όταν τα ηχεια σου αναπαράγουν ένα ακόμα πιο μεγάλο φάσμα συχνοτήτων από αυτό της παλάμης σου

μια βελτίωση θα έχεις αν αυξήσεις την άμεση ακτινοβολία....δηλαδή να φέρεις όλα τα ηχεία πολύ πιο κοντά σου ,σε σωστή γωνία τοποθέτησης και στο ύψος του κεφαλιού σου....

και πες μας τι διαφορές θα ακούσεις
από εκεί κ μετά κοιτάμε βήμα βήμα να προσθέσουμε κάποιες όμορφες επιφάνειες-κατασκευές που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ηχητική φροντίδα του χώρου σου χωρίς να επηρεάσουν την αισθητική του

Reaction score
5
αυτό σου εξηγούσα πιο πάνω....ότι το πρόβλημα ξεκινά από τον χώρο...είναι άδειος και έχει εξαιρετικές αντανακλάσεις...
σε μια ήσυχη στιγμή χτύπα παλαμάκια και άκου την ηχώ
αυτό που θα ακούσεις
είναι ακόμα πιο διογκωμένο σε όταν τα ηχεια σου αναπαράγουν ένα ακόμα πιο μεγάλο φάσμα συχνοτήτων από αυτό της παλάμης σου

μια βελτίωση θα έχεις αν αυξήσεις την άμεση ακτινοβολία....δηλαδή να φέρεις όλα τα ηχεία πολύ πιο κοντά σου ,σε σωστή γωνία τοποθέτησης και στο ύψος του κεφαλιού σου....

και πες μας τι διαφορές θα ακούσεις
από εκεί κ μετά κοιτάμε βήμα βήμα να προσθέσουμε κάποιες όμορφες επιφάνειες-κατασκευές που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ηχητική φροντίδα του χώρου σου χωρίς να επηρεάσουν την αισθητική του
Κατάλαβα ακριβώς τι εννοείτε και έχετε δικιο .. δεν θα βιαστώ να αλλάξω το σετάπ παρα μονο την τοποθέτηση όπως μου υποδείξατε και σιγα σιγά θα φτάαουμε και στην αλλαγη αφου γεμίσω λιγο το σπίτι . Ειναι καινούριος ο χωρος οπότε θέλει γέμισμα :/

Last edited:

daharis666

Moderator
Reaction score
83.462
Κατάλαβα ακριβώς τι εννοείται και έχετε δικιο .. δεν θα βιαστώ να αλλάξω το σετάπ παρα μονο την τοποθέτηση όπως μου υποδείξατε και σιγα σιγά θα φτάαουμε και στην αλλαγη αφου γεμίσω λιγο το σπίτι . Ειναι καινούριος ο χωρος οπότε θέλει γέμισμα :/
η ηχητική φροντίδα είναι πολύ σημαντική....υπάρχει όρος ηχορύπανση
όταν το μέρος που ζεις έχει ησυχία ...και καλή ακουστική.....ηρεμείς κ καλύτερα ;)

Reaction score
2.852
Οπως σου γράψανε παραπάνω πριν ακόμα προβείς σ αλλαγές εξοπλισμού, επείγει να φτιάξεις το χώρο και μερικά άλλα πραγματάκια. Το πόσο σημαντικό είναι ο χώρος θα σου φέρω ένα παράδειγμα: σ ένα βίντεο που είχα δει και είχα σοκαριστεί, ένας τύπος έβαλε σ ένα χώρο μία κάμερα και μικρόφωνο ηχογράφησης και ηχογράφησε την ομιλία του με τον χώρο άδειο και μετά με το χώρο με έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες και διάφορα άλλα μικροέπιπλα και κάποια πάνελ απορρόφησης.

ΣΟΚ! Αν δεν υπήρχει η κάμερα, θα ορκιζόμουν ότι μιλούσαν δύο διαφορετικοί άνθρωποι, ο ένας υψίφωνος με λεπτή άδεια κουραστική φωνή και ο δεύτερος με μπάσα, γεμάτη σώμα φωνή και ταυτόχρονα ξεκούραστη.
Κι όμως ήταν ο ίδιος άνθρωπος. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο ρόλο παίζει ο χώρος, μη βιαστείς λοιπόν να ξεπουλήσεις ηχεία, όχι ότι δεν υπάρχουν καλύτερα, δώσε τους όμως μία ευκαιρία γιατί αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι ο χώρος σου και ηχείο 2000 ευρώ να βάλεις πάλι κουραστικό και άδειο θ ακούγεται.

Βάλε οπωσδήποτε κουρτίνες, χαλιά, κάδρα στους τοίχους, κάποια μικροέπιπλα όπως σκαμπώ, πουφ, μικρά ράφια για βιβλία, έχεις έναν απίστευτης ομορφιάς χώρο αλλά τόσο άδειοι τοίχοι και πατώματα που κάνουν τη ζωή του ήχου δύσκολη κι ανυπόφορη για τ αυτιά σου.

Επίσης όπως πολύ σωστά σου είπαν, φρόντισε να βάλεις ηχεία δαπέδου για εμπρός, τα βάσης κάνε τα surround με τις βάσεις που περιμένεις, μείωσε την απόσταση απ τα ηχεία το πολύ στα τρία μέτρα παίρνεις κι έναν Denon 3700h που για τα λεφτά του μ@μ@ει και δέρνει και θα δεις ότι θ ακούσεις άλλο ηχείο όχι μόνο απ το κεντρικό αλλά απ όλα.
Επίσης αυτός ο χώρος υστερεί σε χαμηλές συχνότητες, πέραν ότι το υπογούφερ σου δεν είναι κάτι σπουδαίο εντούτοις θα πρέπει να προσθέσεις τουλάχιστον ένα 12ιντζο για παράδειγμα svs pb 1000 pro με σκοπό στο μέλλον και για δεύτερο για να γεμίσει σωστά ο χώρος, ακόμα κι αυτή η κίνηση θα έχει αντίκτυπο στον ήχο του κεντρικού, αυτή τη στιγμή δεν ακούς καθόλου χαμηλές απ τις φωνές, μόνο τις υψηλές συχνότητες γι αυτό δεν σ αρέσει ο ήχος του.
Τότε και μόνο τότε αφού ο χώρος σου δεν έχει ενοχλητικές ανακλάσεις και θα έχεις και τις απαραίτητες χαμηλές συχνότητες θ αποφασίσεις αν θες κάτι διαφορετικό όσον αφορά τα ηχεία.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.934
Members
38.520
Νεότερο μέλος
Atoll