Ερώτηση για σχεδίαση ηχειων

Reaction score
7
Καλησπέρα σε όλους, έχω εδώ και κάποια χρόνια κατασκευάσει ένα ηχείο 2,5 δρόμων.Το Scanspeak Reference Plus (http://www.audiocomponents.nl/scan-speak-referenceline.html) Όπως είναι όμως γνωστό ένα DIY ηχείο δεν τελειώνει ποτέ, έτσι και εγώ μετά από άπειρες ώρες και δοκιμές σε κροσόβερ, γεμίσματα κ.λ.π έχω φτάσει σε σημείο ίσως ανακατασκευής της καμπίνας.
Το ερώτημα τώρα έιναι οτι στις περισσότερες 2,5 δρόμων σχεδιάσεις (όπως Sonus Faber κ.τ.λ) το Mid γούφερ σχεδιάζετε Bass Reflex. Γιατί? αφού καλό είναι το Mid να κοπεί ψηλά και μάλιστα με φυσική αποκοπή όπως είναι μια καμπίνα κλειστού τύπου όπως έχει και το δικό μου. Γιατί να υπάρχει τρύπα η οποία θα συντονίσει στους 40-60Hz ενώ αυτό θα κροσαριστεί ψηλότερα; Και εκτός αυτού θα έχουμε κάποιες συχνότητες που θα αναπαράγονται και από το κάτω γούφερ με δύσκολο πάντρεμα.Έχει να κάνει μήπως με τον αέρα ή την αμεσότητα των μεσαίων συχνοτήτων ή με τι άλλο; (Γεγονός είναι ότι το δικό μου το αισθάνομαι κάπως σφηχτό και όχι με τόση ελευθερία στις μεσαίες). Θα εκτιμούσ ατην γνώμη σας.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.550
Γιατι στις σχεδιασεις 2,5 δρομων, δεν υπαρχει καθαρο μιντ, όπως στα 3δρομα για να κοπει ψηλα το μιντ.
Και τα δυο γουφερ αναπαραγουν χαμηλες συχνότητες, και το πανω γουφερ, και τα μεσαια..
Ο συντονισμος τους όμως είναι διαφορετικος. 'Αλλα λιτρα και συντονισμο το ένα, άλλα λιτρα και συντονισμο το δευτερο.

Στο δικο σου απ' ότι βλεπω, το κατω είναι ριφλεξ (γουφερ) και το πανω κλειστο κουτι (μιντμπας).
Επειδή τα γουφερ είναι μικρα, είναι διπλά.
Δεν βλεπω κανενα πρόβλημα............

Reaction score
677
Μην το λες,τα Opera Seconda 2 1/2 δρόμων είναι αλλά σε κλειστό κουτί.
Και κατεβαίνουν αρκετά για τέτοια σχεδίαση...

Reaction score
7
Κάποια στιγμή στις δοκιμές μου ειχα δοκιμάσει να παίξω μόνο με το κάτω σαν μιντ και το τουίτερ και έχω την αίσθηση ότι είχε πιο πολύ αμεσότητα στην μεσαία περιοχή. Γιαυτό υποθέτω μήπως είναι καλύτερα bass reflex.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.550
Σωκρατη, η σχεδιαση είναι συναρτηση των χαρακτηριστικών των μεγαφώνων, αν τα γουφερ θελουν ριφλεξ για να κατεβουν,
αυτό πρεπει να γίνει. Αν μπορει και με κλειστο τοτε..........γιατι οχι?

@tasefr .... περιεργο μου φαινεται, γιατι το κατω γουφερ δεν πρεπει να παιζει καθολου μεσαιες συχνότητες.
Εχει διπλοκαλωδιωση το ηχειο? πως απομόνωσες το πανω γουφερ?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Να δούμε τι σημαίνει 2,5 δρόμων σχεδίαση...
Ουσιαστικά, ένα ηχείο 2,5 δρόμων είναι ένα δίδρομο (2), με τη προσθήκη ενός midwoofer (0,5)κάποιες φορές ίδιου, που αναλαμβάνει να προσθέσει στάθμη στο κάτω μέρος του φάσματος, εκεί που το ένα μεγάφωνο μόνο του αδυνατεί.

Αυτή η διαφοροποίηση γίνεται με διαφορετικό σημείο κροσαρίσματος των μονάδων χαμηλών ή και με διαφορετικό συντονισμό καμπίνας, όπως στη περίπτωση σου.

Το δικό σου μεγάφωνο που αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες φτάνει μέχρι τα 160 Hz -6 db περίπου.
Αν αφαιρέσεις από την αναπαραγωγή το μεσοχαμηλό σου, όπως λες ότι έκανες, η μεσαία-μεσοχαμηλή σου περιοχή υπολείπεται μέχρι και κατά 8-10 περίπου db, του υπόλοιπου φάσματος.
Όπως καταλαβαίνεις αυτό είναι λάθος, αλλά στο αφτί και μέσα σε έναν οικιακό χώρο με πολλές ανακλάσεις, ενδεχομένως σου ακούγεται ευχάριστα.

Reaction score
7
Εννοείτε ότι δοκίμασα το κάτω γουφερ με το κροσοβερ του μιντ. Δηλαδή χρησιμοποιησα στην ουσία το κουτί bassreflex του κατω για να δω αν αλλαξει κατι στις μεσαιες.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Εννοείτε ότι δοκίμασα το κάτω γουφερ με το κροσοβερ του μιντ. Δηλαδή χρησιμοποιησα στην ουσία το κουτί bassreflex του κατω για να δω αν αλλαξει κατι στις μεσαιες.
Σε αυτή τη περίπτωση κάπου θα έχεις ακύρωση στη μεσαία σου περιοχή (μείωση στάθμης) και κάπου πριν αύξηση στάθμης, ανάλογα της απόστασης των δύο μεγαφώνων!

Last edited:

Reaction score
7
Συμφωνώ όμως απο την άλλη εχω την αίσθησή ότι έπαιζε πιο ελευθέρα σαν να ήταν πηγμένο στο κλειστό κουτί γιαυτο και αναρωτιέμαι αν ξανασχεδιάζα κουτί μήπως θα ήταν καλύτερά να το κάνω bass reflex και ας μην εχω ανάγκη απο αυτό το γουφερ να κατέβει τόσο χαμηλά.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Θεωρητικά αυτό που κάνει ο σωλήνας είναι να συντονίζει το σύστημα μεγάφωνο-καμπίνα στη συχνότητα που επιβάλουν οι διαστάσεις του, βγάζοντας επιπλέον στάθμη στη γύρω από αυτή τη συχνότητα περιοχή.
Ουσιαστικά βγάζει και αρκετή <<παράσιτη βρώμα>>, θολώνοντας το αποτέλεσμα.
Το πόση θα είναι αυτή εξαρτάται από το πόσο καλοσχεδιασμένο είναι το ηχείο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.910
Members
38.518
Νεότερο μέλος
papaevagelouv