Εσωτερική κάρτα ήχου ή usb dac ?

Reaction score
777
συμφωνώ 100% με τον προλαλήσαντα κι επαυξάνω:

είναι εντελώς αδύνατο να καταλάβεις πως παίζει κάθε ντακ, εξαντλώντας τις δυνατότητές του, ενώ για το 99,9% των λεγόμενων hi-end συστημάτων ένα benchmark είναι τραγική υπερβολή.

προσωπικά, ακόμα δεν έχω καταφέρει να εξαντλήσω τις δυνατότητες του μπερι-ντακ.

ενός ντακ των ολίγων ευρώπουλων δηλαδή....

σε ένα σύστημα των πολλών ευρώπουλων...
γιατί γιατρέ?εδώ εσύ ακούς τα κλόκς

Reaction score
10
O Κώστας έχει ένα σύστημα, του γούστου μου ή όχι δεν έχει σημασία, σε μετρημένο χώρο και μελετημένο πολύ από ότι διαβάζω οπότε φαντάζομαι ότι είναι qualified dac tester...:137:

D

Deleted member 23222

Guest
Απάντηση: Εσωτερική κάρτα ήχου ή usb dac ?

Ως εξαίρετα τα χαρακτηρίζω όχι λόγω της καταφανούς τεχνικής υπεροχής των απόψεων σου ,όσο για τις τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες θέσεις σου...

Reaction score
11
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εσωτερική κάρτα ήχου ή usb dac ?

Δεν ξέρω εγώ από αυτά, αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχουν 10.000 πράγματα πιο σημαντικά από το jitter, που αναφέρεις ανά δύο μηνύματα, σε ένα σύστημα.
Αυτό που χαραχτηρίζει, μέχρι τώρα τουλάχιστον, με την ελπίδα φυσικά να ξεπεραστεί από τις νεώτερες σχεδιάσεις, την θύρα USB, είναι η μεγάλη ευαισθησία στο jitter!

Το συγκεκριμένο νήμα, σε περίπτωση που το ξέχασες, έχει σαν θέμα την σύγκριση σύνδεσης DAC USB vs κάρτα PCI & PCIe και όχι την γενική αναφορά σε DAC.

:107:

D

Deleted member 23222

Guest
Απάντηση: Re: Εσωτερική κάρτα ήχου ή usb dac ?

O Κώστας έχει ένα σύστημα, του γούστου μου ή όχι δεν έχει σημασία, σε μετρημένο χώρο και μελετημένο πολύ από ότι διαβάζω οπότε φαντάζομαι ότι είναι qualified dac tester...:137:
Ε τότε όλοι οι άρρωστοι με γλυκά υπό μάλης,βούρ για το γιατρό να ακούσουμε πηγές...:142::142:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.812

όμως, η δική μου "πρακτική" δεν είναι να "ακούω πηγές" ή οτιδήποτε άλλο.

φυσικά, όλα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακούγονται, με μόνο προαπαιτούμενο την ικανοποιητική κι εξασκημένη ακοή, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που επιλέγω τι θα αγοράσω, τι θα αναβαθμίσω, τι θα προσθέσω και τι θα αφαιρέσω.

οι επιλογές μου, εδώ και μπόλικα χρόνια, γίνονται μόνο βάσει τεχνικών στοιχείων, όσων καταφέρνω δηλαδή να κατανοώ.

Αυτό που έχει πλάκα, είναι πως το ηχητικό αποτέλεσμα αυτών των επιλογών μου, το αντιλαμβάνομαι τελικά στην πράξη ως βελτίωση. Δηλαδή, μένω ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, όχι γιατί "έτσι πρέπει", αλλά γιατί όντως μου αρέσει περισσότερο. Κι έχει πλάκα, γιατί είναι μεταβαλλόμενο το πως μου αρέσει να ακούω. Κάθε χρόνος που περνάει, κάτι διαφοροποιείται στα γούστα μου. Μπορεί να είναι κι η συνήθεια, η βαρεμάρα, η ανάγκη για κάτι απλά διαφορετικό, δεν έχει σημασία. Καμία σημασία. Σημασία έχει να περνάμε καλά, να γουστάρουμε τη μουσική μας, κι εγώ παράπονα δεν έχω, το καταφχαριστιέμαι, κι όσο πάει και περισσότερο. Το "γιατί" έχει ουσία, αλλά είναι άλλο κεφάλαιο, ίσως ο μπούτιας να είναι πιο ειδικός στην ανάλυση τούτου του θέματος.

Στο δια ταύτα: από πηγή έχω αποφασίσει ποιό είναι το επόμενο βήμα. χωρίς να την έχω ακούσει (την πηγή), και δε θέλω κιόλας, δε με ενδιαφέρει καθόλου να το ακούσω πριν το πάρω... αποφάσισα πως φεύγουν τα μπέρια, έρχονται τα λινξ ορόρα, παρέα με ένα ρολογάκι. Ειλικρινά όμως, δεν έχω καμιά αγωνία να το κάνω. Ξέρω ότι οφείλει να παίξει καλύτερα το ορόρα, αλλά ..δεν έχω άγχος, δε με "τραβάει", διότι δε μου "λείπει" κάτι, δεν έχω καμιά στεναχώρια. απλά μου βάλθηκε να υλοποιήσω στο πισί το κρος, με σόφτγουερ, και θα το κάνω. μια φτηνή καλή λύση, το ορόρα. Οτιδήποτε άλλο κοιτάω, είναι πιο ακριβό. Το ορόρα πάει 500 ευρώ το δικάναλο (2 χιλιάρικα το 8-κάναλο) Οπότε, ορόρα. Αυτά....

D

Deleted member 23222

Guest

όμως, η δική μου "πρακτική" δεν είναι να "ακούω πηγές" ή οτιδήποτε άλλο...........

οι επιλογές μου, εδώ και μπόλικα χρόνια, γίνονται μόνο βάσει τεχνικών στοιχείων, όσων καταφέρνω δηλαδή να κατανοώ....

Αυτό που έχει πλάκα, είναι πως το ηχητικό αποτέλεσμα αυτών των επιλογών μου, το αντιλαμβάνομαι τελικά στην πράξη ως βελτίωση. .
Άρα "κάθε" πηγή έχει για σένα ηχητική υπογραφή...άρα τα περί benchmark...εκτός αν το θεωρείς limit up...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.812

φυσικά όλα έχουν "υπογραφή", συνήθως διαφορετική σε κάθε σύστημα.

ΙΜΗΟ, και για πάρτη μου δηλαδή, είναι ανόητο να κυνηγάω "υπογραφές"...

μένω στην ουσία. οπότε το μπέντσμαρκ αρκεί, κι ας μην είναι "λιμιτ απ"... αρκεί και παρααρκεί. αλλού χωλένουν τα ηχοσυστήματα, δηλαδή δε τους φταίει το μπέντσμαρκ αν δε παίζουν καλά...

κι ευχαρίστως θα έπαιρνα μπέντσμαρκ. αλλά χρειάζομαι 4 στερεο τεμάχια, που κοστίζουν πολύ παραπάνω από το ορόρα, άρα ....κόβονται!

Reaction score
1

Το νήμα ξεκίνησε σαν "Εσωτερική κάρτα ήχου ή usb dac" και ως κάτοχος της Asus Essence ST θέλω να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος. Υποστηρίζει μέχρι 24bit/192khz. Στα 150 ευρώ που κοστίζει (τόσο κόστιζε πριν από 8-9 μήνες) πιστεύω πως δύσκολα θα βρει κάποιος κάτι καλύτερο. Ο ηχητικός χαρακτήρας της μπορεί να αλλάξει με την αλλαγή τελεστικών και έτσι να έχεις τον ήχο που θέλεις. Μπορούν να αλλαχθούν σχετικά εύκολα γιατί είναι πάνω σε βάσεις και δεν κινδυνεύεις να καταστρέψεις την κάρτα.

Τα παρακάτω είναι παρμένα από ένα site με αρκετές πληροφορίες για τα dac
http://www.thewelltemperedcomputer.com/HW/Connect/index_connect.htm

Για τις κάρτες ήχου:
Dirty power (especially PC power) is a big source of clock jitter. This does not explain, however, why PCI cards in the category above work so well despite being INSIDE the computer AND being powered BY the computer's power supplies. This you have to figure out for yourself! Good design perhaps? Good filtering?

Για τα USB dac
A very flexible solution is a USB-DAC as almost any PC offers USB.
Using a USB DAC you don't need a sound card at all.
If you use a laptop this is probably the way to go if you want to improve on the onboard sound card.

USB audio devices can use USB 1 or USB 2 but all confirm to the USB Audio Class 1 specs.
USB Audio Class 1 supports resolutions up to 24 bits / 96 kHz.
All operating systems (Win, OSX, Linux) support USB Audio Class 1 natively

A lot of USB DACs are limited to 16 bit 32/44.1/48 kHz.
This is obvious not a limitation of the USB Audio Class 1 driver but a matter of a cheap hardware solution.
The more expensive models supports the full Audio Class 1 standard.
Very few support sample the sample rates 176 and 192 kHz because this requires the development of a custom USB audio driver.

The final specs for USB Audio 2.0 has been released early (2009).
USB Audio Class 2 now supports 176 and 192 kHz
At this moment (august 2010) USB audio 2 is available in OSX 10.6.4 and Linux.
It is unclear if Microsoft is going to support USB Audio 2.

Το μειονέκτημα της κάρτας PCI είναι ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον φορητό σου υπολογιστή σαν πηγή. Αυτός θα είναι και ο κύριος λόγος που κάποια στιγμή θα περάσω σε κάποιο usb ή firewire dac.

D

Deleted member 23222

Guest

το Musical Fidelity Μ1 δείχνει κορυφαίο, ενώ και οι δυνατότητες συνδέσεων που έχει είναι υπερπλήρεις. Προφανώς μπορεί να αποτελέσει μια άριστη πηγή, που ποτέ δε θα καταφέρεις να ακούσεις την ποιότητά της, διότι αποκλείεται τα υπόλοιπα τμήματα του ηχοσυστήματός σου (ενισχυτές-ηχεία) σε συνδυασμό με το χώρο σου να επιτρέψουν να αναπαραχθεί. ΙΜΗΟ το ίδιο ισχύει για το "συνολάκι" dac magic-hiface. Αν ρωτήσεις ποιά από τις δυο αυτές πηγές είναι η καλύτερη, με αντικειμενικά κριτήρια, η απάντηση δε σου είναι χρήσιμη. Πιο χρήσιμο είναι να δεις το μέγεθος των συσκευών (αν χωράνε στο ράφι) το χρώμα τους, το τηλεκοντρόλ τους, όπως και την κατανάλωση ρεύματος που έχουν.

Ποια από τις δυο πηγές θα ακουστεί καλύτερα στο ηχοσύστημά σου, εξαρτάται από άλλες παραμέτρους κι όχι από την "πχιότητα" αυτών καθ΄αυτών των πηγών. Ανάμεσα στις άλλες παραμέτρους είναι η συμπεριφορά του προ σου, η οδήγηση του τελικού σου, η οδήγηση των ηχείων σου, η ποιότητα των ηχείων σου, οι παραμορφώσεις των τελικών σου, οι αντανακλάσεις στο χώρο σου, η ποιότητα της ηχογράφησης, η διάθεσή σου, η ακοή σου και η γενική φυσική σου κατάσταση. Και να μη ξεχνάμε και τα κα(β)λώδιά σου...

ΙΜΗΟ....
Tί ρόλο παίζει στην αξιολόγηση της συσκευής,η σχεδίαση της σε σχέση με τη σχεδίαση του υπόλοιπου σετ,π.χ αν ο προ και οι τελικοί είναι ballanced?Ίσως ακούγεται ανόητο αλλά την έχω την απορία...

Reaction score
11

Το νήμα ξεκίνησε σαν "Εσωτερική κάρτα ήχου ή usb dac" και ως κάτοχος της Asus Essence ST θέλω να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος. Υποστηρίζει μέχρι 24bit/192khz. Στα 150 ευρώ που κοστίζει (τόσο κόστιζε πριν από 8-9 μήνες) πιστεύω πως δύσκολα θα βρει κάποιος κάτι καλύτερο. Ο ηχητικός χαρακτήρας της μπορεί να αλλάξει με την αλλαγή τελεστικών και έτσι να έχεις τον ήχο που θέλεις. Μπορούν να αλλαχθούν σχετικά εύκολα γιατί είναι πάνω σε βάσεις και δεν κινδυνεύεις να καταστρέψεις την κάρτα.

Τα παρακάτω είναι παρμένα από ένα site με αρκετές πληροφορίες για τα dac
http://www.thewelltemperedcomputer.com/HW/Connect/index_connect.htm

Για τις κάρτες ήχου:
Dirty power (especially PC power) is a big source of clock jitter. This does not explain, however, why PCI cards in the category above work so well despite being INSIDE the computer AND being powered BY the computer's power supplies. This you have to figure out for yourself! Good design perhaps? Good filtering?
Γειά σου Filippos!

Έβαλες τους καινούργιους bit perfect drivers;

Eδώ:

http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us

Όσο για "το κάτι καλύτερο στα 150 ευρώ που κοστίζει", διάβασες τις δηλώσεις του Θανάση στην αρχή του νήματος;

Reaction score
1

Τους drivers τους έβαλα πριν από μήνες. Μεγάλο πλεονέκτημα ότι αναγνωρίζουν αυτόματα αν αυτό που παίζει είναι 16 ή 24bit, 44, 48,..... 192khz και δε χρειάζεται να ρυθμίζεις τίποτε. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι είναι είναι ακόμη beta. Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα στο δικό μου υπολογιστή αλλά για να μην βγάζουν την τελική έκδοση του driver ίσως κάποιοι έχουν.
Μου φαίνεται παράξενο που μια εταιρεία σαν την Asus, γίγαντα στο χώρο των υπολογιστών, δεν μπορεί να τελειοποιήσει τους drivers.

Αυτό βέβαια ισχύει και για τις άλλες εταιρείες που βγάζουν dac και ζητούν πολλαπλάσια χρήματα. Δεν μπορούν να φτιάξουν τους δικούς τους drivers που να υποστηρίζουν μεγαλύτερη συχνότητα από 96khz και περιμένουν τη microsoft. Τα προβλήματα με τους drivers βέβαια δεν είναι μόνο η συχνότητα που μπορούν να δεχθούν. Διάβαζα κάπου για κάτοχο ενός ακριβού dac με ασύγχρονο usb ο οποίος τελικά αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί την είσοσο usb του dac του. Είναι φοβερό οι εταιρείες του χώρου να πουλούν κάτι π.χ. 1000 ευρώ ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούν να μην αξίζουν ούτε 100 και να μην μπορούν να το κάνουν. Μου θυμίζουν μικρές βιοτεχνίες που προσπαθούν να αντιγράψουν και να πουλήσουν κάτι που έχουν σχεδιάσει κάποιοι άλλοι.

Reaction score
11

Τους drivers τους έβαλα πριν από μήνες. Μεγάλο πλεονέκτημα ότι αναγνωρίζουν αυτόματα αν αυτό που παίζει είναι 16 ή 24bit, 44, 48,..... 192khz και δε χρειάζεται να ρυθμίζεις τίποτε. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι είναι είναι ακόμη beta. Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα στο δικό μου υπολογιστή αλλά για να μην βγάζουν την τελική έκδοση του driver ίσως κάποιοι έχουν.
Μου φαίνεται παράξενο που μια εταιρεία σαν την Asus, γίγαντα στο χώρο των υπολογιστών, δεν μπορεί να τελειοποιήσει τους drivers

Διάβαζα κάπου για κάτοχο ενός ακριβού dac με ασύγχρονο usb ο οποίος τελικά αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί την είσοσο usb του dac του.
1)Για τους drivers έχεις δίκιο.

2)Περί USB και jitter δες και εδώ:

http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=87310&page=4

Reaction score
0
Τελικά πιστεύω ότι πρέπει να πάρω μια πολύ φτηνή κάρτα ήχου ή 1 φτηνό usb dac γιατι:
1. γιατι με τον απαρχαιωμένο sony 940 qs + b&w 602s2 δεν πιστεύω να ακούσω μεγάλεσ διαφορές.
2. Γιατί έτσι θα μου δωθεί η ευκαιρία να μελετήσω και θα πειραματιστώ το υλικό που θα αγοράσω ετσι ώστε θα να καταλάβω τον λόγο γιατί αυτό δεν με καλύπτει και πρέπει να πάω σε καλύτερο κάποια στιγμή.
3.Γιατί δεν θα με απογοητευτώ τόσο γιατί θα ξέρω τι να περιμένω.

Και παιδιά απ ότι κατάλαβα απότι λέτε σκεφτείτε να αγοράσετε κάποιο πολύ ακριβό μηχάνημα χωρίς να το ακούσετε και να μην σας αρέσει. :141:
Γιαυτό αν πάω σε κάτι καλύτερο θα το ακόυσω πρώτα με όσο το δυνατόν παρόμοιο χώρο και μηχανήματα με τα δικά μου.

Reaction score
0
Το καλώδιο παίζει ρόλο στο low end ή πρέπει να το σκέφτεται κανείς στα hi end συστήματα μόνο μιας και εκεί η σχεδίαση αγγίζει το τέλειο οπότε το καλώδιο θα συνεχίσει πισυτά αυτό ποθ το μηχάνημα άρχισε

Reaction score
0
Μολις έχασα τα 2 rear κανάλια του sony str 940qs. :110:
Τον είχα συντροφιά απο το 2000. Δεν ξέρω για σας αλλά είναι πολύ ασχημο να χάνεις 1 μηχάνημα που έχεις περάσει τόσες ώρες μαζί.

:133:

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Re: Εσωτερική κάρτα ήχου ή usb dac ?

Ισχύει, από κει την αγόρασα και εγώ.
Άρα υπάρχει ακόμη. Άμα είναι να την παραγείλω να δω πως είναι σαν κάρτα. Με ανυσηχεί όμως πως και την σταματήσαν τόσο αθόρυβα. Μήπως έχει κανένα χονδρό ελλάτωμα? Κάτι να έχει παρατηρήσει κάποιος ασ το αναφέρει μην την πατήσουμε. Δεν είναι να πετάμε 200σάρικα αυτήν την εποχή.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.585
Members
38.576
Νεότερο μέλος
Eleni Sousani