Εύγε Θεόδωρε Κουρεντζή!

Reaction score
1
Αναφέρομαι στο λαμπρό Έλληνα Διευθυντή και Ιδρυτή του συνόλου Musica Aeterna (από το Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας), που μας χάρισε χτές το βράδυ στο Μέγαρο, μία από τις συγκλονιστικότερες εκτελέσεις της "Στυγός" (Styx) του Giya Kancheli (ενός από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα) που έχω ακούσει ποτέ.

Ομολογώ ότι παρακολουθούσα για πρώτη φορά συναυλία του Κουρεντζή, και λόγω της υπερβολικής διαφήμισης ήμουν προετοιμασμένος ν' απογοητευτώ...

Είναι εξάλλου γνωστό τοις πάσι, ότι τα νερά της Στυγός δε συγχωρούν..

Το έργο αποτελεί δοκιμασία για τις πλέον καλοκουρδισμένες ορχήστρες, για να μη μιλήσουμε για τις απαιτήσεις από το σολίστα (καλά, εδώ έπαιζε ο μέγιστος Bashmet) και τη χορωδία..

Τίποτα δε προμήνυε τη γροθιά στο στομάχι που θα επακολουθούσε..

Η διεύθυνση του Κουρεντζή, πλήρης ελέγχου αλλά και έμπλεη πάθους, μόνο με μυσταγωγική εμπειρία μπορούσε να συγκριθεί..

Οι χαρακτηριστικές μεταπτώσεις, από την εκκωφαντική κορύφωση στην απόλυτη σιωπή, σήμα κατατεθέν του έργου, υπό τη διεύθυνση του Κουρεντζή έφερναν δάκρυα στα μάτια και κύματα ανατριχίλας στο ακροατήριο..

Καταλυτική η συμβολή του σπουδαίου Yuri Bashmet και των υπέροχων "New Siberian Singers"..

Μία από τις συγκλονιστικότερες συναυλίες της ζωής μου..

Μία σπουδαία βραδιά για τη μουσική!

Εύγε Θεόδωρε, σ' ευχαριστούμε...

Υ.Γ 1. Από συνέντευξή του:

"Εμείς στο Νοβοσιμπίρσκ κάνουμε επανάσταση στην Όπερα. Το δημοσιοϋπαλληλίκι που έχει καθιερωθεί στις ορχήστρες της Ευρώπης είναι η αρχή του τέλους για τη μουσική. Ο μουσικός είναι σαν τον εραστή. Δεν μπορεί να έχει ωράριο. Η μουσική δεν είναι επάγγελμα. Είναι λειτουργία, όπως ο έρωτας. Η τάση που επικρατεί στις άλλες χώρες μου θυμίζει εκείνους που κάνουν έρωτα κάθε Παρασκευή επειδή δεν δουλεύουν το Σάββατο".

Υ.Γ.2 . Ο δάσκαλός του, Μούχιν (εμβληματική φυσιογνωμία στη διέυθυνση ορχήστρας):

"Είχα πολύ ταλαντούχους μαθητές σαν τον Γκέρκγιεβ και τον Τερμικάνοβ και μια μόνο διάνοια: τον Θεόδωρο Κουρεντζή"

Reaction score
77
Απάντηση: Εύγε Θεόδωρε Κουρεντζή!

Δεν έχω τι άλλο να προσθέσω.
Μόνο ότι συμφωνώ με όσα αναφέρει ο monsoon και επαυξάνω!

Πράγματι εντυπωσιακός και με μια άλλη νοοτροπία, που χρειάζεται η μουσική σήμερα.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.940