Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla και BYD)

Reaction score
10.058
Από δω και πέρα θα προτείνονται αυτοκίνητα που δεν αποφεύγουν τη σύγκρουση όταν υπάρχει εμπόδιο στο δρόμο, by design (είναι feature όχι bug, μην μπερδεύεστε). Αυτά που σταματάνε απορρίπτονται. Ειδικά αυτά που μπορεί καμιά φορά να φρενάρουν γιατί ξεγελάστηκαν από τις συνθήκες. Πολύ επικίνδυνο αυτό, ειδικά αν δεν ξέρει ο από πίσω για ποιο λόγο φρενάρει ο μπροστά ώστε να αποφασίσει με τη σειρά του αν ορθώς πρέπει να σταματήσει ή όχι.
@Dimifoot δεν πιστεύω να διάλεξες αυτοκίνητο που σταματάει μόνο του σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης;
Εσύ θα γράψεις για τιμωρία 100 φορές ότι το Tesla είναι το καλύτεροτερο αυτοκίνητο που υπάρχει στον πλανήτη μην σου πω και στον γαλαξία, θα έρθουν οι εξωγήινοι να το μελετήσουν, και ο Μασκ είναι ο εξυπνοτερος άνθρωπος που εμφανίστηκε στην γη. Θα τον μελετήσουν και αυτόν οι εξωγήινοι.
Θα τον ξεπεράσουν μόνον τα ρομπότ που φτιάχνει, προς το παρόν σερβίρουν ποπ κορν.

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.689
Το **AEB** είναι το σύστημα *Αυτόματου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης* που χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες για να ανιχνεύσει επικείμενη σύγκρουση με άλλο όχημα, πεζό, ή αντικείμενο και **εφαρμόζει φρένο αυτόματα** ώστε να μειώσει τη ταχύτητα και να *μειώσει* τις επιπτώσεις ή να αποφύγει τη σύγκρουση. ([Tesla][1])

Κόψτε την Βότκα οι κάτοχοι και διαβάστε το μάνιουαλ.

melina

Cargo 200
Reaction score
46.584
Το **AEB** είναι το σύστημα *Αυτόματου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης* που χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες για να ανιχνεύσει επικείμενη σύγκρουση με άλλο όχημα, πεζό, ή αντικείμενο και **εφαρμόζει φρένο αυτόματα** ώστε να μειώσει τη ταχύτητα και να *μειώσει* τις επιπτώσεις ή να αποφύγει τη σύγκρουση. ([Tesla][1])
When a collision is considered unavoidable, Automatic Emergency Braking is designed to apply the brakes to reduce the vehicle's speed and therefore, the severity of the impact.

Στην αγγλική version είναι πιο καθαρό το νόημα. Αποφεύγει να γράψει για αποφυγή της σύγκρουσης. Δεν ξέρω που τη βρήκε τη μετάφραση αυτή το ΑΙ.
Εγω πιστεύω ότι αυτό είναι στο πλαίσιο της σχολής αμερικάνικου τύπου όπου στα μανιουαλ γράφουμε όσο πιο ακριβείς πληροφορίες γίνεται, σε σημείο αηδίας, ώστε να μην βρεθούμε υπόλογοι μετά.
Οπερ, δεν αναφέρει για αποφυγή της σύγκρουσης γιατί στις περιπτώσεις που δεν θα μπορεί αντικειμενικά να το κάνει τότε θα βρεθεί ο παράξενος που θα τους πάει στο δικαστήριο για ψευδή ισχυρισμό/υπόσχεση και τα σχετικά.

Επί του πρακτέου, τα πράγματα στο παράδειγμα που έβαλα είναι πολύ απλά.
Ταχύτητες σχετικά χαμηλές (max 50km/h), βρεγμένο οδόστρωμα, 3 αυτοκίνητα κονβόϊ σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Το μπροστινό φρενάρει και ακινητοποιείται (ας πούμε ότι πετάχτηκε ένα ζώο μπροστά του), το από πίσω δεν προλαβαίνει να αντιδράσει ο οδηγός και το σύστημα ασφαλείας EBA δεν σώζει την κατάσταση. Κατά κάποιους αυτό είναι και το σωστό, να μην αποφύγει τη σύγκρουση. Το τρίτο όχημα (που είναι σε αντίστοιχη απόσταση και ταχύτητα όπως το δεύτερο από το πρώτο) αντιδρά εγκαίρως, οδηγός + όχημα, και δεν πέφτει πάνω στο δεύτερο.
Οπότε ας καταλήξουμε να πούμε ότι ο οδηγός του τρίτου έχει πιο γρήγορα αντανακλαστικά και το έσωσε. Και για όλα φταίει ο μπροστά οδηγός (αυτοκίνητο ή οδηγός αδιάφορο για τους λογικούς) που αποφάσισε να φρενάρει. Τα περί είχε περισσότερο χρόνο να αντιδράσει το τρίτο αυτοκίνητο είναι μπούρδα, ίσως είχε λίγο περισσότερο χώρο μπροστά του να σταματήσει καθότι το δεύτερο έπεσε πάνω στο πρώτο και δεν σταμάτησε σε απόσταση μη επαφής. :biggrin:

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.689
@melina
Χωρίς να έχω δει το video αλλά από αυτά που έγραψες .

Φαίνεται για περίπτωση επάρκειας AEB.
Αλλο το AEB άλλο η αυτόνομη οδήγηση. Το ΑΕΒ είναι βοήθημα.
Απο ΑΙ που με βγάζει απο τον κόπο να γράψω σεντόνια.

''
το σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (AEB) έχει γίνει υποχρεωτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα καινούργια αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην αγορά.
atic-ts.com
+1

🛡 Τι ισχύει στην ΕΕ

📍 Από 6 Ιουλίου 2022
Όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων (τύπου M1/N1) που κατασκευάζονται και κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν σύστημα Advanced/Automatic Emergency Braking (AEB) εγκατεστημένο ως βασικό εξοπλισμό για να πάρουν έγκριση τύπου (δηλαδή για να λάβουν άδεια πώλησης στην ΕΕ).
atic-ts.com

📍 Από 6 Ιουλίου 2024 – 7 Ιουλίου 2024
Όλες οι νέες ταξινομήσεις οχημάτων πρέπει επίσης να διαθέτουν αυτό το σύστημα ως βασικό εξοπλισμό σε κάθε αυτοκίνητο που πωλείται στην αγορά (δηλαδή όχι μόνο νέα μοντέλα αλλά και οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά).
RAC

➡ Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι προαιρετικό για τους κατασκευαστές να το βλέπουν ως «επιλογή» — πρέπει να το προσφέρουν ως στάνταρ εξοπλισμό σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ.
atic-ts.com

📌 Τι ακριβώς περιλαμβάνει

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (General Safety Regulation / GSR) απαιτεί συστήματα AEB που μπορούν να:

ανιχνεύουν πιθανούς εμπρόσθιους κινδύνους (π.χ. προπορευόμενο όχημα),

προειδοποιούν τον οδηγό,

και ενεργούν αυτόματα φρεναρίσματα για να αποτρέψουν ή να μετριάσουν τη σύγκρουση.
atic-ts.com

Επιπλέον, προβλέπονται σε μεταγενέστερα στάδια αυστηρότεροι όροι για ανίχνευση πεζών και ποδηλατών σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων.
atic-ts.com

🧠 Τι σημαίνει στην πράξη για εσένα

🚘 Όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που αγοράζονται στην Ευρώπη σήμερα έχουν υποχρεωτικά AEB στο βασικό τους εξοπλισμό (όχι απλά ως έξτρα).
RAC

⚠ Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να το απενεργοποιήσεις νόμιμα για σημαντικό χρονικό διάστημα — αλλά, όπως και με άλλα συστήματα ασφάλειας, σε πολλά αυτοκίνητα ο χρήστης μπορεί να το απενεργοποιεί προσωρινά από το μενού (ανάλογα με τον κατασκευαστή).

📌 Η υποχρεωτικότητα αφορά την εγκατάσταση του συστήματος, όχι απαραίτητα ότι πρέπει να είναι πάντα ενεργό όσο οδηγείς (αν και οι επόμενες γενιές κανόνων συχνά περιορίζουν το πόσο μπορεί να απενεργοποιηθεί για λόγους ασφάλειας).''

Καμία σχέση με autopilot ή θα πέσω στον τοίχο με 200 επειδή είμαι κάτοχος και ξέρω.
Υποθέτω ότι στα Τέσλα είναι θέμα καλιμπρέιτιον που έπεσε πάνω στον άλλον και όχι θέμα επάρκειας αισθητήρων .
Το MG είναι πιο σέιφ.
Αλλά κουβέντα καφενείου κάνουμε. Ενα περιστατικό δεν λέει και πολλά.

melina

Cargo 200
Reaction score
46.584
Συμφωνώ. Θέμα επάρκειας ΑΕΒ είναι, δεν έγραψα ή υπονόησα πως πρόκειται για αυτόνομη οδήγηση.
Και όντως από ένα περιστατικό δεν βγαίνει συμπέρασμα. Το θέμα μου όμως ήταν κυρίως το άθλιο βίντεο των "δημοσιογράφων" που τους πείραζε το phantom braking και όχι το πόσο επαρκές είναι το ΑΕΒ του αυτοκινήτου που έπεσε πάνω στο άλλο. Μιλάμε για κραυγαλέα περίπτωση. Σε μια αποστροφή του βίντεο λέει ο "δημοσιογράφος", μου το έκανε άλλη μια φορά, πήγαινα την κόρη μου στο σχολείο και σε ένα σημείο του δρόμου όπου οι δύο λωρίδες γίνονται μία και το μπροστινό αυτοκίνητο μπήκε μπροστά μου το cla φρενάρισε ενώ κατά τη γνώμη μου υπήρχε αρκετή απόσταση ασφαλείας μπροστά. (ως εδώ καλά, και συμφωνώ ότι μπορεί να ήταν και αχρείαστο φρενάρισμα). Συνεχίζει, η κόρη μου τρόμαξε, δεν χτυπήσαμε αλλά παραπονιόταν ότι την πόναγε ο αυχένας της, σημειώνω όμως ότι δεν είχαμε ζημιά. Το καλό είναι ότι η μερσεντες τα λαμβάνει υπόψη της αυτά και τα εξετάζει.
Κωμωδία λέμε.

Σε κάθε περίπτωση προτιμώ πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις το false positive παρά να υπάρχει περιθώριο να μην φρενάρει γιατί έκρινε λανθασμένα αλλιώς. Οι από πίσω ας βρίσουν, ας μουτζώσουν ας κάνουν ότι θέλουν, αφού φρενάρουν πρώτα βεβαίως βεβαίως αλλιώς να έχουν καλή ασφάλεια τουλάχιστον.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
93.137
@Dimifoot δεν πιστεύω να διάλεξες αυτοκίνητο που σταματάει μόνο του σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης;
Έβαλα έξτρα και ότι υπήρχε από βοήθημα οδήγησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βασιστώ 100% σε αυτά.
Θα έχω την προσοχή μου απολύτως στην οδήγηση, και θα είμαι έτοιμος να φρενάρω όποτε χρειαστεί. Επίσης θα έχω αποστάσεις ασφαλείας από τον προπορευόμενο, όπως προβλέπεται, ανεξαρτήτως software. Τα ίδια και με της διάφορες λειτουργίες επιτάχυνσης-επιβράδυνσης ανάλογα με τα προπορευόμενα και τα όρια ταχυτητος, διατήρησης λωρίδας, αυτόματης αλλαγής λωρίδας με φλας, και σε όλες τις σχετικές επιλογές.
Ναι, να βοηθήσει και να μας ξεκουράσει το ADAS, αλλά είμαστε έτοιμοι 100% να αναλάβουμε. Καμία πλήρης εμπιστοσύνη στα σημερινά software, ούτε καν στο FSD που θεωρητικά είναι το πιο advanced μέχρι στιγμής.
Δεν θα τρακάρω από bug. Αρνούμαι.

Reaction score
4.907
Έβαλα έξτρα και ότι υπήρχε από βοήθημα οδήγησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βασιστώ 100% σε αυτά.
Θα έχω την προσοχή μου απολύτως στην οδήγηση, και θα είμαι έτοιμος να φρενάρω όποτε χρειαστεί. Επίσης θα έχω αποστάσεις ασφαλείας από τον προπορευόμενο, όπως προβλέπεται, ανεξαρτήτως software. Τα ίδια και με της διάφορες λειτουργίες επιτάχυνσης-επιβράδυνσης ανάλογα με τα προπορευόμενα και τα όρια ταχυτητος, διατήρησης λωρίδας, αυτόματης αλλαγής λωρίδας με φλας, και σε όλες τις σχετικές επιλογές.
Ναι, να βοηθήσει και να μας ξεκουράσει το ADAS, αλλά είμαστε έτοιμοι 100% να αναλάβουμε. Καμία πλήρης εμπιστοσύνη στα σημερινά software, ούτε καν στο FSD που θεωρητικά είναι το πιο advanced μέχρι στιγμής.
Δεν θα τρακάρω από bug. Αρνούμαι.
Παραγγειλες τελικά; Ποιο;

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.300
Οπότε ας καταλήξουμε να πούμε ότι ο οδηγός του τρίτου έχει πιο γρήγορα αντανακλαστικά και το έσωσε. Και για όλα φταίει ο μπροστά οδηγός (αυτοκίνητο ή οδηγός αδιάφορο για τους λογικούς) που αποφάσισε να φρενάρει.
Την ευθύνη την έχει ο πίσω. Ο μπροστά θα μπορούσε να αναγκαστεί να φρενάρει για 1000 λόγους, ε, ο πίσω ας κράταγε απόσταση ασφαλείας.
Απλά θα συνηθήσουμε να μην είμαστε τόσο χαλαροί στην απόσταση τώρα που οι αυτοματισμοί αντιδούν πιο γρήγορα.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
33.876
Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα οχήματα μπορούν να έχουν ότι απόσταση θέλουν. Γύρισμα εκπομπής είναι οπότε η όποια απόσταση καθορίζεται από τις συνθήκες του γυρίσματος. Αυτές μπορεί να είναι ο φακός της κάμερας, το προπορευόμενο όχημα με την κάμερα, το πλάτος του δρόμου κ.α. Δεν είναι καθημερινότητα.

Το πρώτο όχημα δεν παρουσίασε προβληματική συμπεριφορά μόνο σε αυτό το συμβάν. Είχε και άλλο απότομο φρενάρισμα όσο το είχαν. Αν και ο κατασκευαστής είπε πως το όχημα είδε άνθρωπο μπροστά για αυτό κοκάλωσε (τον cameraman μέσα στο πορτμπαγκάζ), στην άλλη περίπτωση ο οδηγός λέει πως δεν υπήρχε τίποτα. Και πες πως προσπερνάς το γύρισμα (το όχημα δεν μπορεί να καταλάβει τι βλέπει, απλά είδε έναν άνθρωπο κάπου και κοκάλωσε). Στην άλλη;

Σε κανέναν από τους πίσω οδηγούς ή οχήματα δεν μπορεί κάποιος να ρίξει ευθύνη υπό αυτές τις συνθήκες.

Υγ: Στην εποχή των drones (ευκολότερο και φθηνότερο) αυτές οι μέθοδοι γυρίσματος έπρεπε να είχαν ήδη καταργηθεί. Το μόνο αλλά είναι ο ικανός χειριστής. Ας μάθουν.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.779
Άμα βαριέστε να το δείτε όλο, πάτε στο 4ο λεπτό να δείτε τι είπε ο CEO της VW.

Σε κανέναν από τους πίσω οδηγούς δεν μπορεί κάποιος να ρίξει ευθύνη υπό αυτές τις συνθήκες.
Ακριβώς. 👍

Άμα δεν ξέρετε παίδες τι λέει ο ΚΟΚ, ρωτάτε ΑΙ: 😎

Το όχημα που σταματά απότομα (πλήρη στάση) σε επαρχιακό δρόμο ή αυτοκινητόδρομο μπορεί να έχει συνυπαιτιότητα ή και κύρια ευθύνη αν:

Η στάση ήταν αδικαιολόγητη και επικίνδυνη (π.χ. χωρίς λόγο έκτακτης ανάγκης, χωρίς ενεργοποίηση αλάρμ ή χωρίς σήμανση με τρίγωνο).

Σε αυτοκινητόδρομο, η πλήρης στάση επιτρέπεται μόνο σε έκτακτη ανάγκη (π.χ. βλάβη) και μόνο στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), με υποχρεωτική τοποθέτηση τριγώνου και ενεργοποίηση φώτων έκτακτης ανάγκης (άρθρο 29 ΚΟΚ).

Αν η απότομη στάση οφείλεται σε έκτακτη ανάγκη (π.χ. αποφυγή εμποδίου μπροστά), τότε η ευθύνη μετατοπίζεται πλήρως στα πίσω οχήματα, καθώς εκείνα έπρεπε να είναι προετοιμασμένα για τέτοια ενδεχόμενα.

Άρθρο 12 ΚΟΚ (Γενικές υποχρεώσεις οδηγών):

Πρέπει να οδηγεί με σύνεση, προσοχή και να μην δημιουργεί κίνδυνο ή παρεμπόδιση χωρίς λόγο.

Απαγόρευση επικίνδυνου φρεναρίσματος: Το απότομο φρενάρισμα χωρίς λόγο θεωρείται επικίνδυνη συμπεριφορά και μπορεί να τιμωρείται ως παράβαση που θέτει σε κίνδυνο άλλους οδηγούς.

Μη σήμανση κινδύνου: Η μη ενεργοποίηση αλάρμ και μη τοποθέτηση τριγώνου (Άρθρο 29 ή αντίστοιχα για σήμανση ακινητοποιημένου οχήματος) επιβαρύνει περαιτέρω τον οδηγό του προπορευόμενου, καθώς δεν προειδοποιεί τους πίσω.

Αυτά..😎

Εν ολίγοις, η ασφάλεια του Μερτσέντες θα υποχρεωθεί να καλύψει τις φθορές στο Τέσλα.

ΥΓ. Αποστάσεις ασφαλείας

Άρθρο 19 (Ταχύτητα και απόσταση μεταξύ οχημάτων): Ο οδηγός υποχρεούται να διατηρεί πάντα επαρκή απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, ώστε να μπορεί να σταματήσει έγκαιρα σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή στάσης. Συγκεκριμένα, η απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με τα μέτρα που διανύει το όχημα σε 1-2 δευτερόλεπτα (κανόνας των "2 δευτερολέπτων" σε υψηλές ταχύτητες), ανάλογα με τις συνθήκες (ταχύτητα, ορατότητα, οδόστρωμα).

Σε κάθε περίπτωση, η ρίψη ευθύνης για οτιδήποτε (εντελώς οτιδήποτε) στο Τέσλα στο εν λόγω βίντεο, ξεπερνάει τα όρια του γελοίου. Προφανώς και οφθαλμοφανώς (κοινή λογική παρακαλώ) έφταιγε το Μερτσέντες που ακινητοποιήθηκε αιφνίδια (πλήρης στάση, απότομη, αναίτια, στη μέση του δρόμου) και βεβαίως ο οδηγός του πίσω αυτοκινήτου που δεν τηρούσε επαρκείς αποστάσεις ασφαλείας και δεν πρόλαβε να αποφύγει το αναίτιο φρενάρισμα του μπροστινού του. Αλλά άμα είστε Τέσλα χέιτερς, όλο και κάποιο παραλογισμό θα βρείτε για να αποδώσετε κατηγορίες στο Τέσλα (στους μηχανισμούς ασφαλείας του), κι όχι στο οφθαλμοφανές πρόβλημα του Μερτσέντες, και στην μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από τους οδηγούς.😁🤣😂

Αλλά η κοινή λογική, δεν είναι καθόλου "κοινή", ιδίως σε Τέσλα χέιτερς (αυταπόδεικτο). 🤣😂😁

Μην προσπαθείτε να κάνετε γαργάρα το αναίτιο κοκκάλωμα των Μερτσέντες στη μέση του δρόμου. Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, πολύ σοβαρότερο από το πολύ ήπιο φρενάρισμα του phantom braking των Τέσλα, και πολύ συχνό. 😎

Last edited:

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads