Ηλεκτροδυναμικά Μεγάφωνα και Ηχεία - ΣΤΟΙΧΕΙΑ Φυσικής

Reaction score
250
Απάντηση: Re: Ηλεκτροδυναμικά Μεγάφωνα και Ηχεία - ΣΤΟΙΧΕΙΑ Φυσικής

...ως εάν να ελάμβανε χώραν σε έναν ιδανικό κόσμο, π.χ. τον κόσμο του Hi-End. Το οποίο αεικίνητον είναι, όπως και οι χαϊεντάδες άλλωστε, άτοπον.

Δάσκαλε την πεπάτηκες !

Οι σοβαροί γνώστες του hiend έχουν πλήρη αντίληψη της έλλειψης

ιδανικών και άρα απόλυτα προβλέψιμων καταστάσεων !

Αυτά να τα πείς σε εκείνους που νομίζουν ότι οι ηλεκτρομηχανικές

ηχητικές διατάξεις και τα επικουρικά ηλεκτρικά κυκλώματα κινούνται

στο χώρο του ιδεατού από πλευράς συμπεριφοράς (σε πραγματικές

συνθήκες στην πράξη ).......

Reaction score
298
Re: Απάντηση: Re: Ηλεκτροδυναμικά Μεγάφωνα και Ηχεία - ΣΤΟΙΧΕΙΑ Φυσικής

Βασίλη μου, εσύ πρώτος όφειλες να γνωρίζεις ότι
Οι σοβαροί γνώστες του hiend
"δεν γεμίζετε ταξί", που λέει και το γνωστό σύνθημα :happy_6:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.905

Δάσκαλε την πεπάτηκες !

Οι σοβαροί γνώστες του hiend έχουν πλήρη αντίληψη της έλλειψης

ιδανικών και άρα απόλυτα προβλέψιμων καταστάσεων !

Αυτά να τα πείς σε εκείνους που νομίζουν ότι οι ηλεκτρομηχανικές

ηχητικές διατάξεις και τα επικουρικά ηλεκτρικά κυκλώματα κινούνται

στο χώρο του ιδεατού από πλευράς συμπεριφοράς (σε πραγματικές

συνθήκες στην πράξη ).......
Βασίλη, πρέπει να ξεκαθαρίσω ένα απλό πράγμα. Έχω όλη την καλή διάθεση να σας σώσω, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να το θέλετε. Εάν δεν το θέλετε, έχετε το δικαίωμα να ακούτε ό,τι θέλετε, να αντιλαμβάνεστε ό,τι θέλετε και όπως το θέλετε, ή όπως σας βολεύει. Κατά τα λοιπά, τη γνώμη μου για το high end την ξέρεις.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.595
"Το οποίο αεικίνητον είναι, όπως και οι χαϊεντάδες άλλωστε, άτοπον"

χαχαχαχαχαχα, εμ, τα λέω εγώ να καταργηθεί η κατηγορία.... ή έστω να αλλάξει όνομα, αλλά στου κουφού την πόρτα! Όσοι (δε) γεμίζουν ένα ταξί (δε) χρειάζονται κατηγορία! χαχαχαχαχαχα

Θαυμάζω την υπομονή σου Rd! Καλή συνέχεια....

Reaction score
298

Kάθε ηλεκτροδυναμικό μεγάφωνο είναι κατ' ουσίαν ένας ηλεκτροκινητήρας. Αποτελείται από έναν μόνιμο μαγνήτη σε σχήμα κυλίνδρου (το κόκκινο μπλοκ στο παραπάνω σχήμα είναι μία τομή αυτού του κυλίνδρου), του οποίου το μαγνητικό πεδίο τροποπείται από "οπλισμό" φτιαγμένο από "μαλακό" σίδηρο (τα πράσινα μπλοκ στο παραπάνω σχήμα), έτσι ώστε να δημιουργείται ένα "μαγνητικό διάκενο" (=gap) δακτυλιοειδούς σχήματος, μέσα στο οποίο οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου κείνται ακτινικά. Το μαγνητικό πεδίο συμβολίζεται από το διάνυσμα
, το οποίο παραδοσιακά ονομάζεται "πυκνότητα της μαγνητικής ροής" και μετριέται σε μονάδες Tesla.

Ξέρουμε ότι όταν ένα ηλεκτρικό φορτίο κινείται μέσα σε μαγνητικό πεδίο, ασκείται πάνω του "δύναμη Lorentz":

H δύναμη Lorentz είναι το εξωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων, είναι κάθετη και στα δύο αυτά διανύσματα και έχει φορά που καθορίζεται από τον "κανόνα του αριστερού χεριού":

Reaction score
298
Η δύναμη Lorentz δεν ασκείται μόνο σε ελεύθερα κινούμενα φορτία, αλλά και σε αγωγούς που διαρρέονται από ρεύμα. Το ίδιο ισχύει και για το πηνίο φωνής:

Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, επειδή το μαγνητικό πεδίο είναι "ακτινικό", οι γραμμές του τέμνουν πάντα τις σπείρες του πηνίου φωνής σε ορθή γωνία. Έτσι, σε κάθε στοιχειώδες, οιονεί ευθύγραμμο, τμήμα dl του πηνίου, ασκείται στοιχειώδης δύναμη Lorentz dF=BχIχdl (πάλι εξωτερικό γινόμενο), όπου Ι η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει το πηνίο φωνής και Β το μέτρο του μαγνητικού πεδίου στη γειτονιά του dl.

Για να βρούμε τη συνολική δύναμη Lorentz που ασκείται στο πηνίο φωνής, αρκεί να ολοκληρώσουμε την εξίσωση αυτή για όλο το μήκος του πηνίου φωνής που τέμνει γραμμές του μαγνητικού πεδίου:

Attachments

• 15,7 KB Προβολές: 17

Reaction score
298
Αν (και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό "αν") το μαγνητικό πεδίο είναι παντού ομοιογενές:

πράγμα που συμβατικά παριστάνεται από μαγνητικές γραμμές παράλληλες και σε ίση απόσταση, όπως στο παραπάνω σχήμα, τότε μόνο το παραπάνω ολοκλήρωμα μπορεί να απλοποιηθεί στη μορφή:
F=Bli, δηλαδή η δύναμη Lorentz που ασκείται στο πηνίο φωνής είναι ανάλογη του ρεύματος i που το διαρρέει, και ο συντελεστής αυτής της αναλογίας είναι το μέγεθος Bl.

Reaction score
298
Στο σημείο αυτό θα ήθελα τη γνώμη όσων ξέρουν όσα γράφω και χασμουριούνται από βαρεμάρα και δικαιολογημένα: να αναφέρω τώρα τους λόγους που μπορούν να κάνουν το Bl να αυξομειώνεται ανάλογα με τη θέση του πηνίου φωνής, ή να δεχτούμε προσωρινά και χάριν ευκολίας το Bl ώς σταθερό και να εξετάσουμε το θέμα σε μεθεπόμενη ενότητα?

Reaction score
250
Στο σημείο αυτό θα ήθελα τη γνώμη όσων ξέρουν όσα γράφω και χασμουριούνται από βαρεμάρα και δικαιολογημένα: να αναφέρω τώρα τους λόγους που μπορούν να κάνουν το Bl να αυξομειώνεται ανάλογα με τη θέση του πηνίου φωνής, ή να δεχτούμε προσωρινά και χάριν ευκολίας το Bl ώς σταθερό και να εξετάσουμε το θέμα σε μεθεπόμενη ενότητα?
Προτείνω σε αυτή την φάση να το δεχτούμε σαν σταθερό!

Reaction score
298
Και εγώ προς τα 'κει κλίνω, αλλά έτσι κι αλλιώς θα συνεχίσω αύριο το μεσημεράκι, οπότε υπάρχει χρόνος να κάνουμε ένα συγγραφικόν διάλειμμα και να ακούσουμε τυχόν άλλες απόψεις.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.595
Ναί, είμαι λίγο χαμένο κορμί.... αλλά τι να κάνω?

Λοιπόν...επί του θέματος:
Tο μαγνητικό πεδίο είναι ομοιογενές σε όλο το μήκος των παράλληλων πόλων, οπότε προς τι η αγωνία? (ή πάλι κάνω λάθος?)

Φυσικά αυτό δεν ισχύει στα magnepan.... και για να είμαι πιο ακριβής, δεν ισχύει στα πάνελ της magnepan που δεν έχουν εκατέρωθεν μαγνήτες, δηλαδή ισχύει μόνο στα ribbons και στα πάνελ του 20.1. (ή και πάλι κάνω λάθος?)

Προφανώς ενδιαφέρει (τουλάχιστον εμένα, αλλά φαντάζομαι και άλλους) να αναφερθείς και στον τρόπο λειτουργίας της μεμβράνης, κι αυτό μεγάφωνο είναι, δε κατούρησε στο πηγάδι, σωστά? και μη που πεις πως πάλι κάνω λάθος....

Άστο σταθερό (τουλάχιστον στην αρχή) το BI, μετα βίας σε παρακολουθούμε....

Reaction score
13

Παρων...
Προβειτε κατα βουλησην.

Reaction score
298
Tο μαγνητικό πεδίο είναι ομοιογενές σε όλο το μήκος των παράλληλων πόλων, οπότε προς τι η αγωνία? (ή πάλι κάνω λάθος?)
Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το πηνίο φωνής μένει πάντα μέσα στην περιοχή που περιγράφεις?
Προφανώς ενδιαφέρει (τουλάχιστον εμένα, αλλά φαντάζομαι και άλλους) να αναφερθείς και στον τρόπο λειτουργίας της μεμβράνης, κι αυτό μεγάφωνο είναι, δε κατούρησε στο πηγάδι, σωστά?
Η μελέτη και οι παράμετροι κατά Thiele-Small δεν έχουν εφαρμογή στις μεμβράνες και δεν ξέρω οι μεμβρανοκατασκευαστές (ή κάποιος άλλος) να έχουν δημοσιεύσει τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν. Ακόμα και να υπήρχε μια τέτοια προσομοίωση δημοσιευμένη, δεν την γνωρίζω και εν πάση περιπτώσει είμαστε ακόμα στη 2η από τις 9 σελίδες των σημειώσεών μου :crazy_1:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.595
Το πηνείο φωνής δεν έχει λόγο να φύγει από τον προβλεπόμενο χώρο σε μιντ ή τουίτερ, παρά μόνο στο γούφερ, αν απαιτηθεί τόσο μεγάλη διαδρομή που να την επιτρέπει η ανάρτηση και να μη την περιορίζει το πίσω όριο του μαγνήτη.

Εκεί μέσα δε περιορίζεται η κίνησή του? υπάρχει η ανάρτηση που περιορίζει την κίνηση και υποτίθεται ότι κάποιος το σχεδίασε αυτό, δε τα υπολόγισε?

άλλωστε το πηνείο είναι τυλιγμένο πάνω στον κύλινδρο (former) και ο κύλινδρος ακόμα κι αν τερματίζει και χτυπάει πίσω το πηνείο φωνής παραμένει μέσα στον προβλεπόμενο χώρο. Το εύρος του πηνείου είναι πολύ μικρότερο από του κυλίνδρου.

Πιστεύω ότι τζάμπα το ψειρίζεις τόσο, αλλά πιθανά κάτι παραπάνω ξέρεις, οπότε ΦΤΥΣΤΑ ΟΛΑ ΤΩΡΑ>>>>

Reaction score
298
παρά μόνο στο γούφερ
Προφανώς! Εκεί είναι τα δύσκολα :happy_9:
υποτίθεται ότι κάποιος το σχεδίασε αυτό, δε τα υπολόγισε?
Και να τα υπολογίσει κανείς μπορεί και να τα σχεδιάσει, αλλά είναι ακριβές λύσεις.
Το εύρος του πηνείου είναι πολύ μικρότερο από του κυλίνδρου.
Ίσα-ίσα, αυτό που εικάζεις είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Για λόγους κόστους.
ΦΤΥΣΤΑ ΟΛΑ ΤΩΡΑ
Προ-τρέ-χεις :happy_8:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88