Ηχεία... Μα ποιά ηχεία;

Reaction score
384
Εμφανισιακά μου έκαναν "κλικ" (και κλακ) τα JBL. Μήπως είναι όμως μεγάλα (ακουστικά) για έναν χώρο 3Χ3.5μ;
Ποιο ηχειο ειναι ακουστικα μεγαλο και ποιο μικρο? Δεν το καταλαβαινω αυτο, τι εννοεις? Ενας χωρος μπορει να χαρακτηριστει ακουστικα μικρος η μεγαλος, αλλα το ηχειο?
Μαλλον αυτο ειναι κατι που λεγεται 'διαισθητικα', η εξηγειται καπως και μαθηματικα?

Acoustically 'small' and 'large' Dedicated Home Cinemas

Reaction score
164
Ποιο ηχειο ειναι ακουστικα μεγαλο και ποιο μικρο? Δεν το καταλαβαινω αυτο, τι εννοεις?
Εννοώ ότι σε ένα τόσο μικρό δωμάτιο, 10 τετραγωνικών μέτρων, δεν θα ήταν υπερβολή μεγάλα ηχεία δαπέδου;
Το προσδιόρισα λέγονατας "ακουστικά μεγάλα", πιθανώς εσφαλμένα, γιατί χώρο να τα βάλω έχω (όσο χώρο μπορεί κάποιος να έχει σε ένα τόσο μικρό χώρο που δεν είναι καν dedicated), αλλά δεν πιστεύω ότι θα ακούγονται σωστά.

Reaction score
384
Eαν υποθεσουμε οτι θα βαλεις κρος στα 80, χρειαζεσαι τα ηχεια σου να πιανουν 105 db στη θεση ακροασης. Εαν τα μικρα το κανουν, δεν εχεις λογο να παρεις δαπεδου. Κι εγω για μικρα θα πηγαινα σε τετοιο δωματιο, αφου απο ενταση θα ηταν σιγουρα τελεια, και το χαμηλο θα το εριχνα σε σαμπ.
Στην περιπτωση σου που ακουσες κι ενα σετ ηχειων και σου αρεσαν, μην το σκεφτεσαι...

Reaction score
164
O Άγιος Βασίλης ήρθε μερικές ώρες νωρίτερα. Και μου έφερε 6 ηχεία Atlantic Technology. Οι πρώτες εντυπώσεις μου: Οι κούτες ταιριάζουν πολύ ωραία με τα καθίσματα του αυτοκινήτου! :138:
Αύριο, μέρα που είναι, οπότε δεν μου χαλάει κανένας χατήρι, θα έχουμε ράβε-ξήλωνε.
Αποστόλη, χίλια ευχαριστώ! :107:

Reaction score
164
Ευχαριστώ Γιώργο! Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω και εσένα και όσους άλλους με βοήθησαν με τις προτάσεις τους και τις διευκολύνσεις τους! :107:

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Απάντηση: Ηχεία... Μα ποιά ηχεία;

Κριμα που εχεις μικρο χωρο βρε Βασιλακη.

Απο Δευτερα θα ψαχνες για τελικο!:142:

Reaction score
164
Re: Απάντηση: Ηχεία... Μα ποιά ηχεία;

Απο Δευτερα θα ψαχνες για τελικο!:142:
Έχεις κάτι να προτείνεις; :142:
Τα έστησα χθες, τα ρύθμισα απλά με το μικρόφωνο του HK, και η πρώτη εντύπωση είναι ότι παίζουν εξαιρετικά καλύτερα από τα παλιά! Αυτό δα έλλειπε! :142:
Το πρώτο σοκ πάντως ήρθε από το subwoofer. Το τροφοδοτικό του ήταν στα 110V, με αποτέλεσμα να κάψει την ασφάλεια. Μετά το σοκ του "δεν ανάβει" το ανακάλυψα, ευτυχώς είχε και δεύτερη ασφάλεια και όλα καλά. Α! Έχει και αγγλικού τύπου φις, οπότε ένας αντάπτορας είναι απαραίτητος.
Το επόμενο στάδιο είναι η ανεύρεση βάσεων 1.60μ για τα πίσω ηχεία σε λογικό κόστος. Με μια γρήγορη ματιά δεν είδα κάτι.

Και πάμε στις απορίες... :138:

Το SW έχει διάφορες ρυθμίσεις.
Το crossover frequency (40-140Hz) και το crossover normal-bypass.
Το manual λέει ότι σε ΤΗΧ certified ενισχυτές ή σε ενισχυτή με "it's own filtered subwοofer output" καλό είναι να μπαίνει το crossover στο bypass. Να υποθέσω ότι ισχύει και για τον HK 255 που χρησιμοποιώ; Να το γυρίσω στο bypass και να κάνει όλο τον διαχωρισμό ο ενισχυτής;

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Καλοακουστα Βασιλη!
Μια απορια μονο:
O oppoστολης πουλαει αλλο χρωμα ηχεια πλην του μαυρου?:137:

Reaction score
164
Καλοακουστα Βασιλη!
Μια απορια μονο:
O oppoστολης πουλαει αλλο χρωμα ηχεια πλην του μαυρου?:137:
Ευχαριστώ! :107:
Για το χρώμα δεν ξέρω καν τι είναι αυτά που αγόρασα... Στην αρχή μου φάνηκαν κατάμαυρα. Μετά κάθησε ο Αποστόλης δίπλα και μου φάνηκαν γκρίζα. Σπίτι, έγιναν πάλι μαύρα! :138:

Reaction score
164
Μετά από τηλεφωνικό support του Oppoστόλη, η λύση που προτάθηκε είναι η εξής:
Αν ο ενισχυτής έχει crossover για το sub, χρησιμοποιώ αυτόν. Αν δεν έχει, χρησιμοποιώ του sub. Επειδή τα υπόλοιπα ηχεία ξεκινούν από τα 90Hz, μου προτάθηκε να βάλω το cross του sub από τα 100Hz και κάτω.
Ο ενισχυτής τελικά δεν έχει ρύθμιση για το sub, παρά μόνο το πόσες ίντσες είναι.
Η αυτόματη ρύθμιση είχε δώσει cross στα υπόλοιπα ηχεία, 40Hz (!) για τα μπροστινά και "Large" για τα πίσω. Μιας και η ρύθμιση γίνεται "σκαλωτά" από τα 80, πάει στα 100Hz, σε όλα τα ηχεία έδωσα manual crossover 100Hz σε όλα, και με το ρυθμιστικό του sub, αναγκαστικά "με το μάτι", μιας και το ρυθμιστικό είναι αναλογικό, του έδωσα και αυτού 100Hz.
Ελπίζω να έπραξα σωστά. Αν όχι, πείτε μου! :136:

Reaction score
6
Όταν ο διακόπτης είναι στο bypass λογικά το ρυθμιστικό crossover δεν επιφέρει καμία αλλαγή. Πώς μπορείς να το καταλάβεις; Εάν το βάλεις στο normal και το μετακινείς πάνω κάτω την ώρα που παίζει κάτι θα ακούσεις το sub την ίδια ώρα να κροσάρει πιο ψηλά ή πιο χαμηλά. Όταν το έχεις στο bypass, το ρυθμιστικό του cross δεν πρόκειται να κάνει τπτ.

Εγώ στη δική μου περίπτωση εμπιστεύομαι το cross από τον ενισχυτή γιατί θεωρητικά δίνει μεγαλύτερη ακρίβεια το σημείο cross απ' ό,τι με το μάτι, όπως σωστά είπες, του sub.

Πάντως ακόμα και 80 να το βάλεις, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια "ακουστική τρύπα". Εκεί παίζει ρόλο η κλίση του φίλτρου, δηλαδή το πόσο απότομα κόβεται το σήμα στη συγκεκριμένη συχνότητα.

Reaction score
164
Δεν είναι κάπως παράξενο που οι προδιαγραφές των μπροστινών ηχείων τα δίνουν να ξεκινούν από τα 90Hz και ο ενισχυτής με το μικρόφωνο τα ρύθμισε στα 40;
Το κακό είναι ότι ο ενισχυτής δεν έχει cross για το sub, παρά μόνο ρυθμίσεις για το πόσες ίντσες είναι. Αναγκαστικά το πάω στο περίπου.

Reaction score
6
Όντως περίεργον!

Ποιά ηχεία είναι;

Μπορεί η απόκριση των 90Hz να είναι στα ακριβώς 0dB. Άρα κάτι θα κάνει και πιο κάτω.

Υπόθεση κάνω έτσι;

Reaction score
10
Βασιλη,

Διαβασε στο manual του ενισχυτη τις σελιδες 24...27.
Ειναι το manual setup.
Ολα τα ηχεια small.
Crossover 100Hz.
8 ιντσες sub.
Δωσε τις πραγματικες αποστασεις του καθε ηχειου.
Αν εχεις ντεσιμπελομετρο μετρα τις εντασεις με το test-tone.
Αν δεν εχεις και δεν μπορεις να βρεις πες μου.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.255
Members
38.543
Νεότερο μέλος
intergrale