Η κυρά Λέγγω aka Lenco

Reaction score
118
Απάντηση: Η κυρά Λέγγω aka Lenco

Βασίλη μου,

Γιατί χρειάζεται ν αλλάξεις το βραχίονα ? Εχει κάποιο πρόβλημα ο δικός του ? Αν όχι τότε θα επαναλάβω την πιο πάνω πρόταση ..

"Μια χαρά είσαι μην πειράξεις τίποτα!
Μια μεταχειρισμένη ΜΜ Shure V-15III και μια βελόνα Jico SAS και είσαι αρχηγός!

Δε χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο!
Απλά απόλαυσε τα δισκάκια σου. Το πικαπάκι είναι πολύ καλό man!!!!"

melina

Cargo 200
Reaction score
44.365
Νικο προβλημα δεν εχω δει στο βραχιονα και απο οσο μπορω να κρινω μηχανολογικα ειναι αψογος.
Η σκεψη για αλλο βραχιονα ξεκινησε απο τα νουμερα παραμορφωσης που ειδα στο calculator...θα τα ξαναδω ομως γιατι μου ηρθαν και αλλες ιδεες.

Φυσικα θα ακουσω πρωτα με τη νεα κεφαλη που περιμενω shure M97xe (που παιρνει και jiko sas ...αργοτερα) και μετα θα αποφασισω.

Οι βασεις της κεφαλης που κουμπωνουν αλλα sme εχουν ολες ενα μηκος; αν βρω μια μακρυτερη κατα 10mm ειμαι ενταξει!

Από το κινητό μου τηλέφωνο.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.365
Στα παρακάτω γραφήματα θα δείτε ποια είναι η συμπεριφορά της γεωμετρίας του βραχίονα ως έχει και πως αυτή συγκρίνεται με τις ιδανικές περιπτώσεις Loefgren A & B και με ένα τροποποιημένο βραχίονα όπου το headshell είναι προεκτεταμένο κατά 10mm, όπου προκύπτει overhung μεγαλύτερο κατά 9.4 mm και βάζοντας την κεφαλή κοντά στη βέλτιστη offset angle, όπως φαίνεται και στο σχέδιο πιο κάτω.

Το headshell ως έχει τώρα δίνει περιθώριο για μόλις άλλα 2mm, τα οποία φυσικά δεν είναι αρκετά. Ιδανικά θα ήθελα ένα μακρύτερο κατά 10 mm headshell, και να παραμείνει και ένα περιθώριο αξονικής μικρορύθμισης με slots.
Τα ερωτήματα είναι κατά πόσο υπάρχουν headshells με διαφορετικές διαστάσεις, άρα και πιο μακριά, ή είναι τυποποιημένα ως προς το μήκος και κατά πόσο είναι δυνατή, και επιτρεπτή, η περιστροφή της κεφαλής εντός του headshell ώστε να βγάζει τη σωστή γωνία με τη γραμμή που ενώνει τη βελόνα με το Pivot point.
Και φυσικά αν δεν υπάρχει κάτι έτοιμο, τι λέτε για ιδιοκατασκευή;

tracking distortion_original vs extended.jpg

tracking error_original vs extended.jpg

ve calc_original vs extended.jpg

extended_drawing.jpg

Reaction score
8.905
Απάντηση: Re: Η κυρά Λέγγω aka Lenco

Τα ερωτήματα είναι κατά πόσο υπάρχουν headshells με διαφορετικές διαστάσεις, άρα και πιο μακριά, ή είναι τυποποιημένα ως προς το μήκος και κατά πόσο είναι δυνατή, και επιτρεπτή, η περιστροφή της κεφαλής εντός του headshell ώστε να βγάζει τη σωστή γωνία με τη γραμμή που ενώνει τη βελόνα με το Pivot point.
Και φυσικά αν δεν υπάρχει κάτι έτοιμο, τι λέτε για ιδιοκατασκευή;
Αυτά που ψάχνεις... συνήθως τα βρίσκεις σαν Rotary Headshell και είναι ακριβά... η καλύτερη λύση είναι να φτιάξεις εσύ ένα.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.365
Ευχαριστώ συνονόματε!

Το φισάκι στο πίσω μέρος του headshell το βρίσκουμε εύκολα παιδιά; Αν ναι, τότε μπορούμε να κάνουμε 'παπάδες'!

Reaction score
8.905

Ευχαριστώ συνονόματε!

Το φισάκι στο πίσω μέρος του headshell το βρίσκουμε εύκολα παιδιά; Αν ναι, τότε μπορούμε να κάνουμε 'παπάδες'!
Αγοράζεις ένα headshell τυπου Audio Technica και πας σε ένα τόρνο για μοντιφιά...

Ειδικά κάποιες σειρές έχουν και ρυθμιζόμενο αζιμούθιο.

Άσε που αυτό (η sme τύπου επαφή / φίς) περιστρέφεται δεξιά / αριστερά, μετακινείται μπρος / πίσω και αφαιρείται!

Reaction score
8.905

Υπάρχουν και σε ξύλινα (Ortofon, Yamamoto κλπ.) ψάξε για μεταχειρισμένα...

Reaction score
8.905

χμμμ

http://web.eject.co.za/s8nspawn/hifi/ak/headshell/headshell.htm

Ελα παιδιά, δεν μπορεί κάπου θα υπάρχει μόνο του το SME type bayonet socket....(ψάξε, ψάξε, δεν τα το βρείς!)
Ποιος ο λόγος της ταλαιπωρίας... όπου εύκολα βρίσκεις κάποιο παλαιό (κοίτα / αναζήτησε στις αγγελίες του φόρουμ) και μετά απλά αφαιρείς το φις!

Άσε που άμα σε βγάλει ο δρόμος σου απο Ν. Σμύρνη... έλα να σου χαρίσω ένα Technics headshell!

Reaction score
8.905

Έχουμε έναν (Παπά) ήδη εδώ μέσα... και άλλους? :prankster: Όχι... με τίποτα! :gotcha:

Reaction score
1.815

Νικο προβλημα δεν εχω δει στο βραχιονα και απο οσο μπορω να κρινω μηχανολογικα ειναι αψογος.
Η σκεψη για αλλο βραχιονα ξεκινησε απο τα νουμερα παραμορφωσης που ειδα στο calculator...θα τα ξαναδω ομως γιατι μου ηρθαν και αλλες ιδεες.

Φυσικα θα ακουσω πρωτα με τη νεα κεφαλη που περιμενω shure M97xe (που παιρνει και jiko sas ...αργοτερα) και μετα θα αποφασισω.

Οι βασεις της κεφαλης που κουμπωνουν αλλα sme εχουν ολες ενα μηκος; αν βρω μια μακρυτερη κατα 10mm ειμαι ενταξει!

Από το κινητό μου τηλέφωνο.

Δες εδώ...

http://www.lencoheaven.net/forum/index.php?topic=5212.msg149470#msg149470

Πάντως Βασίλη απ' ότι σου είπαν, είσαι ΟΚ έστω και με 2mm διαφορά..
http://www.lencoheaven.net/forum/index.php?topic=11765.msg196557#msg196557

Βάλε πρώτα την κεφαλή επάνω και δες πως θα συμπεριφερθεί.:thumbsup:

melina

Cargo 200
Reaction score
44.365
Φίλε delamostre thanks.
Τα έχω δει τα παραπάνω.
Το πρόβλημα είναι με τη γωνία που έχει ο S βραχίονας. Είναι 19 μοίρες. Αν βάλεις αυτό το νούμερο στους υπολογισμούς που παραθέτει ο φίλος από το lencoheaven τότε το σφάλμα ανάγνωσης πάει στις 8.2 μοίρες, η μέγιστη παραμόρφωση στο 5.5% και η RMS κοντά στο 3%...ούτε που φαίνεται στο διάγραμμα η καμπύλη που προκύπτει.

Από την άλλη μια διαφορά στο μήκος κατά 2 mm με σωστή γωνία δεν έχει όντως τόσο δραστική επιρροή. Αν αντί για 219 που θέλω να φτάσω από 210 πάω στα 217 είμαι αρκετά καλός αρκεί να έχω όμως τη γωνία από 19 σε 25 μοίρες.
Από ότι είδα πριν λίγο το Original headshell έχει ένα slot περίπου 8mm, οπότε αν υποθέσω ότι στη μέση είναι η διάσταση σχεδιασμού το 210 που λέει ο κατασκευαστής τότε ίσως μπορώ να φτάσω όπως είμαι το 214 (θα χρειαστεί να αφαιρέσω το χειλάκι που κάνει μπροστά το Headshell για να κρεμάσει λίγο η κεφαλή πιο έξω, αν και πρέπει να δω τη καινούργια πως είναι όταν έρθει, την επόμενη βδομάδα).
Με 214 effective length αν το βάλω και στις 22.5 μοίρες είναι πιστεύω ανεκτά, πολύ κοντά στις ιδανικές συνθήκες όπως βλέπετε και παρακάτω στα γραφήματα. Το θέμα είναι πως θα το φέρω στις σωστές μοίρες. Το υπολογιστήρι δείχνει ότι έστω και μία μοίρα λάθος κάνει μεγάλη διαφορά στα νούμερα.
Από την εμπειρία σας με τους προτράκτορες που έχουν το grid προσανατολισμένο σωστά στα null points καταφέρνετε να φέρνετε την κεφαλή σύμφωνα με αυτό; Θα σχεδιάσω το δικό μου και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι αυτό.

Ολα αυτά τα ψάχνω γιατί όταν έρθει η κεφαλή την επόμενη βδομάδα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τη βάλω πάνω σε μια θέση για να παίξει. Προσπαθώ όσο το δυνατόν αυτή η θέση να είναι θεωρητικά σωστότερη ώστε αν είμαι και ικανοποιημένος από ότι ακούω μετά τότε ίσως να μην ασχοληθώ παραπάνω για αλλαγές που ενδεχομένως φέρουν μικροβελτιώσεις.

214 data.jpg

214 tracing error.jpg

214 tracing distortion.jpg

melina

Cargo 200
Reaction score
44.365
ΚΑι εδώ μια έκδοση με πολλαπλά τόξα για reverse engineering αν χρειαστεί ώστε να βρω με μεγαλύτερη ακρίβεια το κέντρο περιστροφής του βραχίονα και να επανέλθω με σωστότερο προτράκτορα προσαρμοσμένο στην πραγματική γεωμετρία.

Protractor 214-22_5-arcs.jpg

melina

Cargo 200
Reaction score
44.365
Εβαλα το σχέδιο πάνω και προς μεγάλη μου χαρά είδα ότι οι αρχικές μου μετρήσεις και υπολογισμοί ήταν σωστοί.
Η βελόνα όπως την έχω τραβήξει έξω-έξω στο headshell ακολουθεί με απόλυτη ακρίβεια το τρίτο προς τα έξω τόξο σε σχέση με αυτό που έχω σχεδιάσει πιο έντονα, οπότε η ακτίνα που έχει τώρα η βελόνα είναι στο 216.7 mm ακριβώς. Επίσης επαληθεύεται και ότι η απόσταση από κέντρο πλατώ σε κέντρο βραχίονα είναι 200mm όπως το είχα μετρήσει πρόχειρα και το έχω σχεδιάσει (αλλιώς δεν θα είχαμε απόλυτη ιχνηλάτηση του σχεδιασμένου τόξου από τη βελόνα).

Με αυτά τα στοιχεία προκύπτει overhang 16.7 και γωνία (εφόσον είναι παραλληλισμένη η κεφαλή με το headshell) 18 μοίρες.
Τα νούμερα φαίνονται παρακάτω.
Αν τη στρίψω (θα προσπαθήσω) και πιάσω 24 μοίρες τότε είμαι σωστός κατά stevenson αλλά θα πρέπει να σχεδιάσω άλλο προτράκτορα γιατί είναι άλλα τα null points.
Οπότε θα το κάνω για τώρα λίγο με το χέρι να δω τι διαφορά ακούω.
Θα περιμένω να έρθει η νέα κεφαλή, να δω σε τι ακτίνα κάθεται πάνω στο headshell όσο πιο έξω πάει και θα σχεδιάσω μετά τον καλύτερο δυνατό προτράκτορα για αυτή θέση.
stay tuned

216_7_original head.jpg

protractor use.jpg

melina

Cargo 200
Reaction score
44.365
Προσπάθησα να αλλάξω τη γωνία ώστε να πλησιάσω τις 24 μοίρες που θεωρητικά σε αυτό το μήκος που έχω τώρα θα δουλεύει κατά stevenson.
Εχω να κάνω δύο παρατηρήσεις:

1. Νομίζω ότι είναι η πιο δύσκολη ρύθμιση. Πως τα καταφέρνετε να φέρετε την κεφαλή παράλληλα με τις γραμμές που έχουν σχεδιαστεί στον προτράκτορα και δείχνουν τη σωστή κλίση, όταν και η ίδια η κεφαλή λόγω σχήματος δεν βοηθά...και όπως και να'χει είναι με το μάτι. Ηδη σκέφτομαι τρόπους ώστε να σημαδέψω με κάποιο τρόπο σημάδια πάνω στο headshell ώστε η κλίση της κεφαλής να γίνει εκτός βραχίονα. Θυμίζω ότι η διερεύνηση των υπολογισμών έδειξε ότι μικρό σφάλμα στην κλίση προκαλεί μεγάλες παραμορφώσεις.

2. Με αυτό που έκανα, ότι ήταν αυτό, που την έστριψα την κεφαλή προς τις 24 μοίρες, παρατηρώ ήδη μια βελτίωση στον ήχο. Πιο καθαρά τα όργανα στα τραγούδια, πιο καθαρό μπάσο, καλύτερο στερεοφωνικό κεντράρισμα του ήχου. Ειδικά όταν ακούω από το δίπλα δωμάτιο (που είναι στη συνέχεια του χώρου που είναι τα ηχεία, αλλά στην ουσία παίρνω όλες τις ανακλάσεις από τον τοίχο προς εμένα και όχι κατευθείαν από τα ηχεία....ξέρω σας ακούγεται κουφό αλλά επειδή πολλές φορές έτσι ακούω μουσική έχω παρατηρήσει ότι οι κακές αναπαραγωγές γίνονται πιο έντονες σε αυτήν την ακρόαση και οι καλές ξεχωρίζουν) ακούω πολύ πιο καθαρά, πιο ευχάριστα.

Αντε να έρθει η shure να δούμε τι θα βγάλει;;!

melina

Cargo 200
Reaction score
44.365
Οι βραχίονες των technics SL12xx τι λένε; Βλέπω χαμηλές τιμές γενικά, αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του....και να φτιάξει ένα υβρίδιο lenco-mkII

:superman:

Reaction score
8.905
Απάντηση: Η κυρά Λέγγω aka Lenco

Ο Technics βραχίονας είναι ένας τυπικός / κλασικός S... αλλά δεν συστήνεται γιατί θέλει μεγάλη τρύπα εγκατάστασης με αποτέλεσμα μπορεί να μην σου χωράει κιόλας ... η και ακόμα εάν θέλεις να αλλάξεις αύριο σε κάτι άλλο... άντε μετά, πως θα βουλώσεις το "χάος"!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.172
Members
38.420
Νεότερο μέλος
Iliashifi