Η λειτουργία της ακοής

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Μηνύματα
8.136
Reaction score
26.695
Εγώ συμφωνώ μαζί σου.8-)

Ο μπουτχιας ως γνωστόν τα γράφει τόσο ακαταλαβίστικα, που πιθανώς μόνο αυτός τα καταλαβαίνει. :p

Και προφανώς το κάνει επίτηδες. Για να μη τα καταλαβαίνει κανείς! :D

Αλλά δε πειράζει, κι αυτός δε καταλαβαίνει το μπλανσι στις ντομάτες, οπότε πατσίσαμε. :lol:
Χαχαχα, όπως τα γράμματα των γιατρών ένα πράμα :lol::lol::lol:
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
1664616114143.png

1664606855610.png


Εκτός από το (γνωστό) φαινόμενο διχωτικών παλμών που έχουν ήδη αναλυθεί σε προηγούμενο κεφάλαιο:

Το ακουστικό μας σύστημα έχει διαπιστωθεί πως δημιουργεί δικά του παράγωγα ενδοδιαμόρφωσης κατά τη λειτουργία του όπως όλα τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα. Ο μηχανισμός που οδηγεί σε αυτά σχετίζεται με τους αντίστοιχους που έχουν αναπτυχθεί στην πορεία της εξέλιξης παρέχοντας τις ιδιαίτερες διακριτικές ικανότητες για το ακουστικό μας σύστημα στα πεδία συχνότητας και χρόνου.

Από τα παράγωγα ενδοδιαμόρφωσης για ένα ζεύγος συχνοτήτων (με τιμές λ.χ. ν1 & ν2 αντίστοιχα όπου ν2 > ν1) τα πιο αξιόλογα σε ένταση από ψυχοακουστικής άποψης είναι όσα ανήκουν στη διαφορά της μιας από το διπλάσιο της άλλης - δηλαδή με τιμές συχνότητας ίσες κυρίως για τη συνιστώσα (2*ν1 )- ν2 κι επίσης τη συνιστώσα (2*ν2 ) - ν1 .

Ως πιθανότερος υπαίτιος για τη γένεσή τους θεωρούνται τα εξωτερικά τριχωτά κύτταρα στη βασική μεμβράνη από τον κοχλία στο έσω αυτί, κυρίως λόγω της δράσης τους που παραλληλίζεται μ'εκείνη των ηλεκτροκινητήρων.Οι μηχανικές παραμορφώσεις θα μεταδίδονται από εκείνα στις τοπικές ταλαντώσεις που κάνει η βασική μεμβράνη και από εκεί με τη μεσολάβηση των εσωτερικών τριχωτών κυττάρων θα μετατρέπονται σε παρασιτικές ηλεκτρικές ώσεις στο ακουστικό νεύρο.
 

Attachments

Last edited:

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Μηνύματα
8.136
Reaction score
26.695
όπως όλα τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα
Έτσι μπράβο! Τέτοιο είναι.
Και τα νεύρα είναι τα καλώδια που μεταφέρουν τα ηλεκτρικά φορτία. Εξού και το γνωστό: "Μογκάμι μού τα έκανες τα νεύρα μου!!"
Οι χρυσαυτιάδες έχουν νόρντοστ, σουνιάτα, βαντερχούλ, αούντιοκουεστ, τέτχοια.
Εγώ έχω τουπορτατίφ, λέω να αναβαθμίσω σε μπλουτζίν κέιμπλς.
Θέλω να μάς πουν και οι γιατροί τί νεύρα έχουν? Μογκάμι ή Μπέλντεν? 🤔
 


Μηνύματα
90
Reaction score
21
Πολλοί γνωστοι μου όσα ανεβάζω τα ακούνε χάλια. Ακόμα και από cd δικά τους παλιότερα ελληνικά, μα ότι το ένα ηχογραφήθηκε άσχημα, μα το άλλο έχει περισσότερα πρίμα, το άλλο ηχογραφημένο χαμηλά και διάφορα τέτοια

Ας πούμε αυτό το αρχείο (δικό μου κανάλι/ είναι από κασέτα το κομμάτι) το ακούω μια χαρά ας είναι με πιο πολλά πρίμα

σε σχέση με αυτό

Ενώ μου λένε το αντίθετο ότι το πρώτο ακούγεται χάλια και το δεύτερο καλύτερα. Δεν μπορώ να καταλάβω!Θέμα ακοής δεν έχω, ακουστικά έχω και φθηνά και πιο καλά (αλλά airpods που έτυχε να είχα παλιότερα και όχι αυτά τα επαγγελματικά headphones). Να φταίει η κάρτα ήχου μου να τα "μεταφράζει" διαφορετικά. Δηλαδή το θέμα αυτό το έχω και σε παλιότερο λάπτοπ.
Na είναι θέμα διαφορετικής "προσέγγισης ήχου"?Γιατί τα άτομα που μου το λένε ασχολούνται επαγγελματικά, djs κλπ άρα θα έχουν πιο σωστή άποψη. Και έχω κάνει τη συζήτηση με αυτά τα άτομα χωρίς να καταλήγουμε κάπου.
Πάντως τα παλιά ελληνικά cd συγκεκριμένα που είναι μέχρι μία στάνταρ ένταση και πρίμα-μπάσα νορμάλ θεωρώ, τα ακούω πιο καθαρά σε σχέση με τα σημερινά και σε σχέση με τα remastered που βάζουν το gain στο 98-99. Στα remastered επίσης αν βάλουν περισσότερα πρίμα (σε σχέση με το αρχικό κομμάτι) τσιρίζει ο ήχος. Αν βάλουν περισσότερα μπάσα πονάει το κεφάλι μου. Και στις 2 περιπτώσεις αντιλαμβάνομαι παραμόρφωση
Έχω περιέργεια πώς θα ακούγεται αυτό σε μορφή cd (το οποίο είναι εντελώς δυσεύρετο να βρεθεί σε cd γιατί βγήκε πολύ περιορισμένα)
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.316
Μηνύματα
2.858.294
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top