Η μεγαλη απατη του HDMI

Reaction score
10
Αντε να πω και γω......
Μη με παρετε στα σοβαρα ομως γιατι πουλαω καλωδια HDMI....αυτο το ξερετε ομως.

Εχω να πω τα εξης :
Πρωτον , αυτα που γραφει εκεινος ο τυπος μπορω να πω οτι δε μου αρεσουν.
Γιατι : απο τη μια η απατη απο την αλλη ριχνουμε και την εμεση διαφημιση για μια συγκεκριμενη μαρκα καλων και ακριβων κατα τα αλλα καλωδιων. Και το επισημαινω αυτο γιατι το κανει επισταμενως.

Ξερετε πολυ καλα οτι οι τρελλες τιμες στα καλωδια δεν ειναι μονο για τα HDMI αλλα και για τα υπολοιπα. Και εχουν να κανουν με τη τρελλα που κουβαλαει ο καθενας μας με τα μηχανηματα του. Ειναι και θεμα πρεστιζ μερικες φορες, που ο τυπος με τον θηριωδη τελικο δεν νοειται να βαλει καλωδιο κατω απο 50 ευρω το μετρο....τι θα πει ο κυκλος του.....
Αυτο νομιζετε δεν το ξερουν οι εταιριες που βγαζουν τα εξωτικα καλωδια για τα ξωτικα σαν και μας.....
Παρ ολα αυτα , ειναι καλυτερα απο τα απλα, αλλα και χοντροτσιμπιμενα.

Οσον αφορα το HDMI ειναι ενα καλωδιο με 19 καλωδιακια 26 με 28 AWG με θωρακιση.
Ο ανταπτορας ( το βισμα ) ειναι ενα πραγματακι πολυ απλο που το βρισκεις και επιχρισωμενο.
Και εδω αρχιζει η απατη ( μεταφορικα παντα ).

Ειναι πολυ δυσκολο να βρεις τετοιο καλωδιο με το μετρο.
Μονο μια εταιρεια εχει, απ οτι ειδα με λιγο ψαξιμο, αλλα η πλακα ειναι οτι η συγκεκριμενη εταιρεια δεν εχει HDMI καλωδια.
Επισης δυσκολο ειναι να βρεις και χυμα βισματα.

Αυτο μηπως γινεται επιτηδες για να μας τα σκατε ?

Ερχεται και ο αλλος και μας λεει , οτι ειναι πολυ δυσκολο και λεπτο να κανεις τις κολλησεις χωρις να εχεις προβληματα μετα στην εικονα.
Σωστο ειναι αλλα μερικοι απο μας εχουν καψει τα χερια τους και εχουν βγαλει τα ματια τους με τα κολλητηρια.....σε αυτο θα κολλωσουν ?
Δεν νομιζω.

Απο την αλλη , η ιδια η HDMI.org εχει θεσει τα 6 μετρα ως , μηκος ασφαλειας για τη καλη λειτουργια του καλωδιου.
Ολοι ξερουμε οτι ενα καλωδιο εχει απωλειες οσο ανεβαινουν τα μετρα.
Γιαυτο πιστευω οτι στα λιγα μετρα ολα τα καλωδια θα κανουν τη δουλεια τους σωστα, με διαφορες που μονο τα ματια των πατερνακιδων μπορουν να δουν.
Στα πολλα μετρα , ειναι αμετρητες οι περιπτωσεις που καποιο καλωδιο δεν ηθελε να κλειδωσει η εδειχνε απαισια, οχι λογω ποιοτητας καλωδιου αλλα πιστευω λογω κατασκευης,θωρακισης η ευαισθησιας στο τσακισμα.
26AWG = 0,40386 mm διαμετρο = πολυ ψιλο καλωδιο.

Αυτα, ελπιζω να μη παραξηγηθω απο τα ....ξωτικα , αλλωστε και γω μια απ τα ιδια ειμαι....
Καλο θα ηταν να βρουμε και να φιαξουμε ενα καλωδιο και να το δωσουμε σε ενα καλο παιδι να το κανει τεστ να δουμε το μεγεθος της....απατης....
Στο μεταξυ θα παρτε και κανενα ετοιμο καλωδιο ....κλεφτες θα γινουμε και μεις ????:crazy_3::crazy_3::crazy_3::crazy_3::crazy_3:

Reaction score
19
Εγώ πάντως από εντελώς προσωπική εμπειρία, είχα τόσο καιρό ένα dvdp συνδεδεμένο σε μια plasma με ένα hdmi και στο λευκό η εικόνα είχε έντονο θόρυβο σε σημείο που θεωρούσα ότι ήταν θέμα του dvdp (ένα φτηνό που τα κάνει όλα).

Τέλος πάντων, έτυχε κάποια στιγμή να δοκιμάσω ένα άλλο καλώδιο (επίσης φτηνιάρικο, όπως και το προηγούμενο) και η εικόνα έστρωσε. :sad:
Και δεν είναι να πεις ότι μπορεί να είχε πρόβλημα το συγκεκριμένο, να είχε κοπεί κάποιο καλωδιάκι ή τίποτα τέτοιο, έχω δύο ίδια καλώδια και το κάνει και στα δύο.

Θα άξιζε να ασχοληθούμε κάποια στιγμή με τον τρόπο που μεταφέρει σήμα το hdmi στην πράξη (bitrate, τί περιθώρια λάθους αφήνει να περάσουν, τί ορατές επιπτώσεις μπορούν να έχουν στην εικόνα) ώστε να μπορούμε να εξηγούμε και τέτοια φαινόμενα.

Το ότι τα δεδομένα είναι 01 και φτάνουν αυτούσια στην άλλη άκρη είναι μια βολική ερμηνεία αλλά τελικά αυτό ΔΕΝ ισχύει μιας και τα λάθη απ'ότι έχω καταλάβει επιτρέπονται χωρίς error corrections μέχρι ένα όριο.

Reaction score
10
Δεν υπαρχει διαφορα στο τροπο μεταφορας του σηματος ειτε ειναι καλωδιο , RCA ειτε ειναι καλωδιο HDMI. Ας με διορθωσει καποιος αν κανω λαθος.

Η διαφορα ας πουμε μεταξυ καλωδιων ηχου και εικονας ειναι οτι , στον ηχο ειναι λιγοι αυτοι που εχουν ενα καλο συστημα προ-τελικου και ηχειων με απαιτησεις, αλλα και συστημενα σωστα στο χωρο τους και οχι πισω απο καναπεδες και κουρτινες.
Μιας και ειναι σ αυτη τη κατηγορια πηγα κι αγορασα πολλα χρονια πριν equaliser - analyser 1/3 της οκταβας , DOD.
Πρωτα απ ολα και πριν την ισοσταθμηση και μετα, η διαφορα των φτηνων καλωδιων με τα αλλα , οχι πανακριβα αλλα επωνυμα , μαρκα δε λεω, ηταν ιδια κατανομη σε καθε καναλι και φυσικα καλυτερη στερεοφωνικη εικονα. Το ηχητικο ( ακουστικα ) αποτελεσμα ειναι υποκειμενικο και δεν το σχολιαζω.

Στην εικονα ομως τα πραγματα αλλαζουν. Το προβλημα μπορει να εμφανιστει σε μια νορμαλ τηλεοραση και σε εναν φτηνο προβολεα που καποιο απο το δυο ολοι μας εχουμε εδω μεσα.
Τη χαλια εικονα ενος φτηνου καλωδιου και τη διαφορα ενος επωνυμου ακριβου η μη, μπορει να τη δει ενα πολυ μεγαλυτερο ποσοστο ανθρωπων.
Το αν παιζει καλυτερα ενα καλωδιο των 1000 ευρω απο αυτο των 500 , αυτο ειναι αλλουνου παπα ευαγγελιο και πιστευω οτι μονο εμπειρα ματια μπορουν να καταλαβουν διαφορες.

Το Σεπτεμβριο λοιπον οταν με το καλο γυρισουμε σας καλω να κανουμε ενα τεστ καλωδιων HDMI απλα, στα 2 μετρα η σε μερικες μαρκες στα 6 ποδια :
Planet waves 6ft - Key Digital 6ft -Tributaries delta 2m - Tributaries direct 2m - Tributaries silver 2m και το απλο το δωρεαν της Oppo .
Για να μη λεω τιμες απλα τα συγκεκριμενα ειναι απο 84 μεχρι 304 ευρω.
Να δουμε λοιπον αν με τα 300 θα δουμε τιποτα παραπανω απο τα 84 η απο αυτο που μας δινουν μαζι με το player.

Περιμενω σχολια και συμμετοχες.....

Reaction score
19
Δεν υπαρχει διαφορα στο τροπο μεταφορας του σηματος ειτε ειναι καλωδιο , RCA ειτε ειναι καλωδιο HDMI. Ας με διορθωσει καποιος αν κανω λαθος.
Στην ψηφιακή μετάδοση, το ζητούμενο είναι ένα κομμάτι δεδομένων να περάσει απέναντι.

Η μεγάλη ταχύτητα με την οποία πραγματοποιείται αυτή η ροή μεγαλώνει εξαιρετικά την πιθανότητα εμφάνισης λαθών στα δεδομένα από παρεμβολές ή οτιδήποτε άλλο, κάτι που συμβαίνει μάλιστα σχεδόν πάντα ΑΛΛΑ και διορθώνεται έγκαιρα από τους κώδικες διόρθωσης λαθών (ECC - Error Correction Codes, http://www.hdmi.org/download/HDMI_Specification_1.2.pdf - σελ. 57 του pdf).

Το ζητούμενο είναι, υπάρχουν κάποια όρια ανοχής στα λάθη της μεταφοράς; Αν τα λάθη είναι τόσα πολλά που δεν μπορούν διορθωθούν πώς μεταφράζεται στην εικόνα;
Με μια γρήγορη ματιά που έριξα πάντως στα specs δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο.

Επίσης για τους παραπάνω λόγους, καταλήγω ότι μάλλον στα τεστ καλωδίων παίζει ρόλο και το transfer rate της ταινίας! Όσο μεγαλύτερο, τόσο πιο εύκολα θα φανερωθεί το καλώδιο που δεν θα "αντέξει" να το μεταφέρει στην άλλη άκρη για λόγους παρεμβολών ή εξασθένισης αν μιλάμε για πολλά μέτρα. Εννοείται διορθώστε με κι εμένα αν ξέρετε περισσότερες λεπτομέρειες.

Reaction score
10
Δε ξερω τι να πω....διαβασα το αρθρο 2-3 φορες....

Τα πρωτα δικα μου συμπερασματα :
1. Οτι εξ αρχης τα καλωδια αυτα ηταν αποτυχια, το εχω πει και το πιστευω, ακομα κι αν εμπορευομαι 3 εταιριες με δαυτα.

2. Τελικα οι απαιτησεις των συστηματων οδηγουν στα ακριβα καλωδια , απλα και μονο γιατι μονο αυτα ( και οχι ολα ) , κατασκευαστικα πληρουν αυτες τις προδιαγραφες ( αναφερομαι στα 1,2....7 τεχνικα του αρθρου ).

3. Και εδω ειναι το κλου....

In June 2005, the HDMI organization announced the new HDMI 1.3 spec. Among other things, the 1.3 spec offers new color depths which require more bits per pixel. The HDMI press release states:
"HDMI 1.3 increases its single-link bandwidth from 165MHz (4.95 gigabits per second) to 340 MHz (10.2 Gbps) to support the demands of future high definition display devices, such as higher resolutions, Deep Color and high frame rates."

Δηλαδη τι θελει να πει ο ποιητης...οτι πηραμε και 1080p προβολεα και blu-ray/HD-DVD και το καλωδιο που ειχαμε θα τα φτισει ??????

Η αποψη μου οτι το καλωδιο HDMI θεωρηται πλεον ( απο πλευρας κοστους αγορας ) μηχανημα και οχι αξεσουαρ, αρχιζει να ενισχυεται.

Και το γραφει ο χριστιανος....βαλτε κοντα τη πηγη ( DVD ) στην εικονα ( προβολεα ) .....τα λεω και γω ....και λιγοι με ακουνε....
2 μετρακια HDMI και οσα θελετε για ενα ομοαξονικο για τον ηχο.
Ουτε παρεμβολες μεσω ενισχυτη ουτε τιποτα.

Reaction score
19
Εγώ θα πω κάτι άλλο πιο απλό φέρνοντας ένα παράδειγμα.
Στο σπίτι μας έχουμε συνήθως δίκτυο στα 100mbit ή στο 1gbit (τη στιγμή που το hdmi 1.3 ξεπερνάει τα 10gbit) και συνδέουμε τους υπολογιστές μας με καλώδιο UTP.
Μιλάμε για ένα ψηφιακό καλώδιο.
Έχετε ιδέα πόοοοοσσα λάθη συμβαίνουν σε αυτό; Έχετε παρατηρήσει ποτέ το λαμπάκι "collision" να αναβοσβήνει στο switch/router σας; Βέβαια, στην άλλη ακρή, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν corrupted data γιατί είτε διορθώνονται με τα ecc, είτε ξαναστέλνονται μέχρι να φτάσουν σωστά. Με κόστος τη μείωση της ταχύτητας του δικτύου. Γι'αυτό άλλωστε υπάρχουν διάφορα είδη (κατηγορίες) UTP, από τα απλά μέχρι τα shielded, ανάλογα την εφαρμογή και την απόσταση που θέλουμε να καλύψουμε χωρίς να χάσουμε απόδοση.
Στην εικόνα όμως και τον ήχο, αυτό είναι αδιανόητο. Εκεί μιλάμε για real time μεταφορά και δεν μπορούμε να πούμε στην εικόνα "σταμάτα λίγο, κάνε pause, μέχρι να έρθουν σωστά τα δεδομένα που χάλασαν στην πορεία για να συνεχίσουμε" όπως δηλαδή συμβαίνει στο youtube. Στις real time μεταφορές πρέπει να εξασφαλιστεί μια σταθερή ροή που δεν θα ελλατωθεί για κανέναν λόγο.

Συμπεράσματα;
ΝΑΙ, στα ψηφιακά καλώδια γίνονται κατά κόρον λάθη και αυτό μας ενοχλεί όταν μεταφέρουμε δεδομένα πραγματικού χρόνου.

Το μόνιμό μου ερώτημα:
Τί ανοχές υπάρχουν στο hdmi και πώς μεταφράζονται στην εικόνα.

Reaction score
10
Κωστα Δ. νομιζω οτι το παραδειγμα που εδωσες ειναι και μια εμεση απαντηση στο ερωτημα σου, η οποια λεει λιγες εως μηδενικες ανοχες και αποτελεσμα διαφορα ....προβληματακια στην εικονα.
Και το ερωτημα ειναι, αγοραζω τα επωνυμα certified & tested 1.3/1080p, η μενω με τα καλα και φτηνα και με την απορια οτι κατι χανω στην εικονα ?
Και φυσικα η απατη θα συνεχιστει και εδω, οπου σε λιγο καιρο θα βλεπεις καλωδιο με 10 ευρω με αυτοκολλητο 1.3/1080p και θα νιωθεις ευτυχης.

Το θεμα που ανοιξε ειναι αρκετα σοβαρο, ισως ο τιτλος ειναι μεταφορικος και το αδικει, και μας ανοιγει πολλες πληγες.

Μερικες απο αυτες....
Κατηγορια προβολεις : κανουμε ενα τεστ ενος νεου προβολεα 1080p. Το καλωδιο ενταξει κλειδωσε στα 1080p, δινει ομως αυτο που θελει ο προβολεας απο το blu-ray η το Ηd-DVD ? Η μηπως μερικα προβληματακια στην εικονα ειναι και λογω καλωδιου ?

Κατηγορια πηγη-ενισχυτης : φαγωθηκαμε ολοι ο ενισχυτης να εχει HDMI in-out, αλλα ξεχασαμε οτι πρεπει να αγορασουμε 2 καλωδια , ενα απο τη πηγη στον ενισχυτη και ενα απο τον ενισχυτη στην εικονα.
Και με ολα αυτα τα προβληματα , πως ειμαστε σιγουροι οτι αυτη η συνδεση δεν θα εχει απωλειες, ακομα και pass-through να ειναι ?

Καλα μονο εμενα και το Κωστα μας απασχολει αυτο ? Οι αλλοι διακοπες εισαστε ακομα ?

Reaction score
5
Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι η Monster φτιάχνει καλά καλώδια HDMI αλλά η άλλη πως την είπαμε XtremeMac, τα φτιάχνει εξίσου καλά με μόνο 20 η 30 δολάρια. χμμμ

Reaction score
0
Έχω να κάνω μια πρόταση. Να γίνει μια δημοσκόπηση (μια που είναι και της μόδας αυτές τις μέρες) σχετικά με το θέμα. Δηλαδή... όσα μέλη χρησιμοποιούν HDMI να αναφέρουν

Το καλώδιο
Τα μέτρα
Τιμή καλωδίου
Πηγές σύνδεσης
Και στα πόσα κλειδώνουν

Στο τέλος να συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα και να βγουν από κει και πέρα τα ανάλογα συμπεράσματα. Βέβαια σκέψη είναι αυτή εσείς γνωρίζεται καλύτερα αν έχει βάση η όχι.

Reaction score
62
Έχω να κάνω μια πρόταση. Να γίνει μια δημοσκόπηση (μια που είναι και της μόδας αυτές τις μέρες) σχετικά με το θέμα. Δηλαδή... όσα μέλη χρησιμοποιούν HDMI να αναφέρουν

Το καλώδιο
Τα μέτρα
Τιμή καλωδίου
Πηγές σύνδεσης
Και στα πόσα κλειδώνουν

Στο τέλος να συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα και να βγουν από κει και πέρα τα ανάλογα συμπεράσματα. Βέβαια σκέψη είναι αυτή εσείς γνωρίζεται καλύτερα αν έχει βάση η όχι.
Πολύ καλή ιδέα!! Και ο υποψήφιος αγοραστής καλωδίου, θα ξέρει τι να διαλέξει. Γιατί, αν περιμένεις απο τα περιοδικά....σώθηκες!!!

Reaction score
10
Ολα τα καλωδια που εχουμε , εκτος απο μερικες μουφες , θα κλειδωσουν με τις σημερινες απαιτησεις των μηχανηματων μας.
Το θεμα ειναι αν θα κλειδωσουν οταν παμε στο 1.3 και αυξηθει το bit-rate και το βαθος χρωματος.

Reaction score
0
Λοιπον εχουμε και λεμε Hdmi 3m απο αποθηκη ηλεκτρονικων 5Ευρω 1080p κανονι!!!

Reaction score
3
oppo 981 με το καλώδιό του, τσάμπα δηλαδή, κανένα πρόβλημα να κλειδώσει στα 1080p.:cool_4:
Βέβαια δεν έχω δοκιμάσει κάτι άλλο δε ξέρω εάν υπάρχει διαφορά.

Reaction score
10
Εγω το χω δει το ονειρο....
Δε μπορει οι εταιριες με τα καλωδια να βγαζουν τα ακριβα καλωδια για τα λεγομενα κοροιδα.....
Δηλαδη ο ανταγωνισμος απο τα φτηνα δεν τους αγγιζει ?
Απλα λενε ...γελατε τωρα ....μετα θα κλαιτε.....

Ελπιζω μονο μαζι με την πτωση των τιμων στα καινουργια απαιτητικα player να πεσουν και οι τιμες στα καλωδια....γιατι αλλιως .....ψευτης να βγω...
500 το blu-ray και 500 το HDMI θα μας λενε ( θα σας λεμε )....κι αμα θες κανε κι αλλιως.

Μηπως ξεχασατε οταν ηρθαν τα Windows XP στη ζωη μας, ποσα μηχανηματα πεταχτηκαν γιατι δεν ηταν συμβατα ?
Εκει μας λυπηθηκε κανεις ?
Γιατι να μας λυπηθει τωρα ?

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.860
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef