Η σημασία της Κλασικής Μουσικής στην εποχή μας.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.102
Reaction score
124.658
Η θρας μέταλ, ή έστω αυτές οι πριονοκορδέλες με ουρλιαχτά που ακούει ο ντιζης, πόσο απαραίτητα μας είναι;

Πρινς, τον Ξενάκη τον ξέρω από πάρα πολύ παλιά, είχα βινύλιά του από παιδί. Βλαμμένος, πριονοκορδέλες, αλλά μερικά σχεδόν τα ακούω ευχάριστα.
Εσύ Μόμπι ακούς; Μπορείς να ζήσεις χωρίς Μόμπι δηλαδή;

Εγώ πάλι έχω ένα άλλο ερώτημα: δε καταλαβαίνω γιατί σώνει και καλά "πρέπει" να μελετήσω την κλασική ή οποιαδήποτε άλλη μουσική, να μάθω, να διακρίνω εκτελέσεις και το βάθος το απύθμενο.
Δηλαδή δεν επιτρέπεται απλώς να ακούσω ο,τι μ'αρεσει, είτε είναι Μότσαρτ είτε Λουίς Άρμστρονγκ, Έρικ Κλάπτον, Μόμπι και Ζι Ζι Τοπ; Θα πρέπει να μελετήσω Ζι Ζι Τοπ; Δεκαταλαβαίνω..
 
Last edited:

Μηνύματα
6.835
Reaction score
5.946
Τα στοιχεία στα οποία αναφέρεστε αφορούν την Ελλάδα; Εχω την αίσθηση πως στην Ευρώπη δεν ισχύουν. Και οι ζωντανές παραγωγές έχουν απήχηση, και αγορές-streaming γίνονται. Θα πρέπει να δούμε τα στατιστικά, υπάρχουν διαθεσιμα ανα ειδος, και συγκριτικά με το παρελθόν.

Θα διαφωνήσω και εδώ. Η ευκολία πρόσβασης σε πολλές εκτελέσεις του ίδιου έργου είναι μεγάλη βοήθεια στην αναζήτηση. Ειναι ενα εργαλείο, και οπως ολα τα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό ή για κακό

Απαραίτητη. Εδώ και 40 χρόνια, απαραίτητη καθημερινά.
Τα στοιχεία που αναφέρομαι αφορούν φυσικά στην χώρα μας αλλά, επειδή έχω ζήσει και εργασθεί ουκ ολίγα χρόνια σε επτά άλλες χώρες, σε διάφορες ηπείρους, έχω διακριβώσει, ιδίοις όμμασι, την σχεδόν κάθετη πτώση σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου και του ποιοτικού (για τις ζωντανές παραγωγές μίλησα για τον σταδιακό ευτελισμό τους όχι για την αποδοχή τους). Μπορώ να πω ότι, στην Αθήνα τουλάχιστον, έχουμε μια αρκετά ικανοποιητική παρακολούθηση των ξένων παραγωγών CD/SACD/Blu-ray με τρία καλά καταστήματα στη στοά της Ακαδημίας 57. Στo Ηνωμένο Βασίλειο οι μεγαλύτερες αλυσίδες ιστορικών καταστημάτων (HMV, ΜΜΜ κλπ.) έχουν κλείσει προ πολλού. Στην Αμερική και σε όλα τα καταστήματά του σε άλλες χώρες η ιστορική και πολύ μεγάλη αλυσίδα Tower Records έχει παρομοίως κλείσει. Δισκογραφικές εταιρείες έχουν επίσης κλείσει, συγχωνευθεί ή έχουν περιορίσει δραματικά τις παραγωγές τους, με αποτέλεσμα πλέον ακόμα και διάσημες ορχήστρες ή και καλλίτεχνες να δημιουργούν δικές τους μικρές εταιρείες για να κυκλοφορήσουν μερικές, αυστηρά επιλεκτικά, παραγωγές τους (BPO, RCO, LSO Live κλπ). Τελευταία, είχα μεταβεί για μια αποστολή στις Βρυξέλλες και διαπίστωσα το άλλοτε πανίσχυρο Fnac να έχει μια αξιοθρήνητη επιλογή κυρίως φθηνών CD. Επίσης, δύο άλλα εξειδικευμένα καταστήματα είχαν εξαφανιστεί.
Η όποια αγορά δίσκων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, σε καμία περίπτωση, δεν δύναται να αντικαταστήσει την ουσιαστική διαδικασία επιλογής που σου προσφέρει η εμπειρία της αναζήτησης σε ένα κατάστημα και δη εξειδικευμένο, όπου έχεις την άμεση επάφη με το αντικείμενο, τη συζήτηση, ενημέρωση και ανταλλάγη απόψεων με το εξειδικευμένο προσωπικό, δηλ. μια μοναδική εμπειρία που σε προετοιμάζει κατ'αρχην να αγοράσεις και, στη συνέχεια, να ακούσεις με άλλο ενδιαφέρον κάτι για το οποίο έχεις κάνει μια πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια αναζήτησης.
Τώρα, όσον αφορά στην "ευκολία πρόσβασης", το πρόβλημα βρίσκεται στην πρώτη λέξη. Όταν κάτι είναι από τη φύση του δύσκολο, απαιτητικό, βαθύ, επίπονο, η όποια ευκολία το αποδυναμώνει, ευτελίζει την αναζήτηση ή την κάνει επιφανειακή, καθόσον όχι ο καλλίτεχνης και το έργο ή ο παραγωγός, αλλά ο ακροατής έχει την ευκολία να ακουεί ό,τι θέλει, όπως το θέλει, όποτε το θέλει και κυρίως όσο θέλει. Στη σοβαρή μουσική χρειαζόμαστε το μίνιμουμ των εργαλείων και κυρίως μόνον αυτών που απλά μας διευκολύνουν την ακρόαση καθ' εικόνα και ομοίωση με τη ζωντανή εκτέλεση ή την πιστή αναπαραγωγή μίας ηχογράφησης. Κάθε "ευκολία" πέρα από αυτό αποτελεί παρέμβαση στην ουσία του έργου, τις προθέσεις του συνθέτη και τη σκοπιμότητα της παραγωγής.
Το γεγονός ότι μπορείς να παρακολουθήσεις στο κινητό σου ολόκληρους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υποκαθιστά, σε καμία περίπτωση, την παρουσία σου στα venues που γίνονται ή την παρακολούθησή τους σε ένα π.χ. hi end Home Cinema.
Τέλος, είναι ευχάριστο ότι η Μουσική αυτή σου είναι απαραίτητη για 40 χρόνια και μάλιστα καθημέρινα. Το αναπάντητο ερώτημα, πάντως, είναι εάν η Κλασική Μουσική είναι απαραίτητη γενικά στη συγχρονή ζωή μας, στον σημερινό άνθρωπο, στις κοινωνίες που ζούμε και, βέβαια, για ποιούς λόγους. That's the question!
 

Μηνύματα
6.835
Reaction score
5.946
Η θρας μέταλ, ή έστω αυτές οι πριονοκορδέλες με ουρλιαχτά που ακούει ο ντιζης, πόσο απαραίτητα μας είναι;

Πρινς, τον Ξενάκη τον ξέρω από πάρα πολύ παλιά, είχα βινύλιά του από παιδί. Βλαμμένος, πριονοκορδέλες, αλλά μερικά σχεδόν τα ακούω ευχάριστα.
Εσύ Μόμπι ακούς; Μπορείς να ζήσεις χωρίς Μόμπι δηλαδή;

Εγώ πάλι έχω ένα άλλο ερώτημα: δε καταλαβαίνω γιατί σώνει και καλά "πρέπει" να μελετήσω την κλασική ή οποιαδήποτε άλλη μουσική, να μάθω, να διακρίνω εκτελέσεις και το βάθος το απύθμενο.
Δηλαδή δεν επιτρέπεται απλώς να ακούσω ο,τι μ'αρεσει, είτε είναι Μότσαρτ είτε Λουίς Άρμστρονγκ, Έρικ Κλάπτον, Μόμπι και Ζι Ζι Τοπ; Θα πρέπει να μελετήσω Ζι Ζι Τοπ; Δεκαταλαβαίνω..
Για να απαντήσω στη τελευταία παράγραφο που είναι πιο ουσιαστική και στο θέμα, παρακαλώ σημείωσε τα εξής:
Η Κλασική Μουσική είναι η μόνη ακριβής μουσική, όπου το έργο του συνθέτη υπαγορέυει το πως ακριβώς θα παιχθεί και το πως θα ακουσθεί κατ'αναλογία. Για αυτό χρειάζεται η "μελέτη", η προετοιμασία κοκ., κατί που δεν απαιτείται για άλλα είδη μουσικής, όπου υπάρχει άμεση παρέμβαση και από τον ερμηνευτή και από τον ακροατή ως προς το πως θα τα προσλάβει (δεν υπάρχει άλλο σημείο αναφοράς πλην της ίδιας της εκτέλεσης).
Κοντολογίς, εάν θέλεις να διαβάσεις ένα έργο ένος γνωστού και σπουδαίου Γερμανού λογοτέχνη, πρέπει ή να μάθεις γερμανικά (έστω τα βασικά) ή να βρεις κάποια μετάφραση (πράγμα που δεν είναι ακριβώς το ίδιο από το να το διαβάσεις στην δική του γλώσσα). Στη Μουσική δεν υπάρχει "μετάφραση". Υπάρχει, όμως, η προσέγγιση, η διαρκής αναζήτηση, η μελέτη κοκ.
 

Μηνύματα
15.834
Reaction score
1.213
Όσο για το πόσο "βουβή" είναι η Κλασίκη Μουσική, αρκεί να αντιληφθεί κανείς και, κατόπιν, να αναλογισθεί μόνον την εξέλιξη και την μαγικής ομορφίας πολυμορφία και τον πλούτο της ενορχήστρωσης (όπου ουκ ολίγες φορές δοκιμάζει τα ώτα μας αλλά και το πνέυμα μας, όρα Wagner, Bruckner, Rimsky-Korsakov, Ravel κ.α.).
Παραμενει βουβη.Το ιδιο βουβη παραμενει και η Τζαζ (απλα προκαλει περισσοτερο το ενδιαφερον αφου περιεχει περισσοτερο αυτοσχεδιασμο ) .Τα ιδια θα αναρωτουνται και οι φιλοι της Τζαζ.Γιατι δεν εχει την ιδια απηχηση με αλλα ειδη μουσικης , ποσο απαραιτητη εναι σημερα και αν φταει τελικα ο ακροατης που δεν μπορει να .. την κατανοησει
Ως προς τις streaming υπηρεσίες, αυτές ήκιστα προσφέρουν στην ανάταση της Μουσικής αυτής. Αντίθετα, με την ευκολία να ακούς ό,τι θες, όσο θες, όποτε θες, ακριβώς υπονομεύεται η όλη διαδικασία της προσπάθειας αναζήτησης, μελέτης και, στην τελική, της οικοδόμησης αγάπης και εκτίμησης για μία τέχνη, όπου η ανθρώπινη ικανότητα, το ενίοτε μοναδικό ταλέντο και η εργώδης προσπάθεια μεγάλων μουσουργών δημιούργησε έργα αιωνίου κάλλους και υψίστης φόρμας.
Αν υπονομευεται η τεχνη απο την μαζικη προσβαση της στο κοινο ας την κλειδωσουν σε ενα καστρο και ας την επισκεπτεται μονο η ευρωπαικη αριστοκρατια.Ας ειναι , μαζι με τους θυρεους , ενα σημαδι διαφοροποιησης τους απο τον απλο λαο.
 
Last edited:

Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
Ξεκίνησα να γράφω με αυτή την φράση: "Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Παραθέτω κάπως μπερδεμένα τις σκέψεις μου".

Μετά από κάμποσες παραγράφους συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ μπερδεμένες οι σκέψεις μου άρα το έσβησα και ίσως επανέλθω στο μέλλον.
 

Μηνύματα
7.234
Reaction score
11.774
Σαν σχετικά νέος με τη κλασική (γνωρίζω και ακούω κάποια γνωστά έργα) και έχοντας ξεκινήσει μια αναζήτηση τις τελευταίες μέρες, κρίνω ότι είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα να κάτσει κάποιος να ασχοληθεί τόσο με τα τόσα πολλά έργα, όσο και τις διαφορετικές εκτελέσεις τους. Απαιτεί πολλές ώρες, εγώ πάντως έχω πελαγώσει ακόμα και για να ακούσω αυτά που ήδη ξέρω, πόσο μάλλον να ανακαλύψω άγνωστα σ'εμένα εργα. Πέραν τούτου, για αρκετό κόσμο αποτελεί μια βαρετή μουσική. Όπως τη θεωρούσα κι εγώ βαρετή όταν ήμουν μικρός.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.865
Reaction score
20.356
Η θρας μέταλ, ή έστω αυτές οι πριονοκορδέλες με ουρλιαχτά που ακούει ο ντιζης, πόσο απαραίτητα μας είναι;
Όσο απαραίτητη είναι η κλασσική μουσική στον @Dimifoot, όπως δήλωσε ο ίδιος στην προηγούμενη σελίδα, άλλο τόσο είναι για μένα η μουσική metal και τα παρακλάδια της (πριονοκορδέλες με ουρλιαχτά :rofl: ). Προφανώς, ο τρόπος κι ο λόγος που είναι απαραίτητη μια μουσική καθώς και το είδος αυτής, αποτελούν διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε ενός ακροατή και θα ήταν πρακτικώς αδύνατο να επιβάλλει ο ένας στον άλλον το οτιδήποτε σχετικό με αυτά.

Ωστόσο, αδυνατώ, με τη σειρά μου, να αντιληφθώ το λόγο που θα πρέπει να "προετοιμαζόμαστε" ή/και να "μελετάμε" το οποιοδήποτε μουσικό έργο, πριν την ακρόαση με σκοπό την απόλαυση αυτού. Προσωπικά, ακούω μουσική γιατί μου αρέσει η μουσική. Ακούω και συγκροτήματα που δεν καταλαβαίνω τους στίχους, για παράδειγμα τους Γερμανούς Rammstein. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο εγκέφαλος μου "λογαριάζει" τη φωνή του τραγουδιστή ως ένα ακόμη μουσικό όργανο, σε συμφωνία κι αρμονία με τα υπόλοιπα και που όλα μαζί παραδίδουν ένα τραγούδι το οποίο μου αρέσει.

Όσες φορές επιχείρησα να κάνω αυτό που περιγράφει ο @Prince στο post #23, περί "μελέτης", ένιωσα ότι αφαιρούσα από τον εαυτό μου ένα βαθμό απόλαυσης της μουσικής - οποιουδήποτε είδους. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, σταμάτησα και δεν το επιχείρησα ξανά κι ούτε πρόκειται.
 

Μηνύματα
328
Reaction score
260
Όσο απαραίτητη είναι η κλασσική μουσική στον @Dimifoot, όπως δήλωσε ο ίδιος στην προηγούμενη σελίδα, άλλο τόσο είναι για μένα η μουσική metal και τα παρακλάδια της (πριονοκορδέλες με ουρλιαχτά :rofl: ). Προφανώς, ο τρόπος κι ο λόγος που είναι απαραίτητη μια μουσική καθώς και το είδος αυτής, αποτελούν διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε ενός ακροατή και θα ήταν πρακτικώς αδύνατο να επιβάλλει ο ένας στον άλλον το οτιδήποτε σχετικό με αυτά.

Ωστόσο, αδυνατώ, με τη σειρά μου, να αντιληφθώ το λόγο που θα πρέπει να "προετοιμαζόμαστε" ή/και να "μελετάμε" το οποιοδήποτε μουσικό έργο, πριν την ακρόαση με σκοπό την απόλαυση αυτού. Προσωπικά, ακούω μουσική γιατί μου αρέσει η μουσική. Ακούω και συγκροτήματα που δεν καταλαβαίνω τους στίχους, για παράδειγμα τους Γερμανούς Rammstein. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο εγκέφαλος μου "λογαριάζει" τη φωνή του τραγουδιστή ως ένα ακόμη μουσικό όργανο, σε συμφωνία κι αρμονία με τα υπόλοιπα και που όλα μαζί παραδίδουν ένα τραγούδι το οποίο μου αρέσει.

Όσες φορές επιχείρησα να κάνω αυτό που περιγράφει ο @Prince στο post #23, περί "μελέτης", ένιωσα ότι αφαιρούσα από τον εαυτό μου ένα βαθμό απόλαυσης της μουσικής - οποιουδήποτε είδους. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, σταμάτησα και δεν το επιχείρησα ξανά κι ούτε πρόκειται.
Αγαπητε Wizzy, οσοι θεωρουν το metal και τα παρακλαδια του πριονοκορδελες και ουρλιαχτα δεν γνωριζουν οτι ειναι ενα ειδος βαθυτατα επιρεασμενο απο την κλασσικη μουσικη, οπως και οι προκατοχοι του, το progressive rock και το hard rock, οπως και μενα στα αυτια μου η jazz ακουγεται ως μια διαστρεωλωση της κλασσικης............
 

Μηνύματα
15.834
Reaction score
1.213
Οι αφηρημενες ''μεγαλες'' εννοιες οπως το <πνευμα> και το <καλλος > εχουν συχνα και παρενεργειες.
Να χανει καποιος τον χρονο του ( και τα χρηματα του ) προσπαθωντας με το ζορι να νιωσει την συγκινηση και την ''πνευματικη αναταση'' για την οποια του εχουν μιλησει οι αλλοι , η αυτη που επιβαλλει η κοινωνικο-οικονομικη του θεση .Να μην τον εχει αγγιξει καν η μουσικη, αλλα να επιμενει, να επιμενει να κατακτησει τα κοινωνικα και μουσικα πρεπει (μα ειναι δυνατον να εισαι μουσικοφιλος και να μην σου αρεσει ο Μοτσαρτ ) , μεχρι να του γινουν βιωμα .Σαν ενας βαρετος γαμος χωρις παθος αλλα με ολα τα υπολοπα στοιχεια που θα τον κανουν...πετυχημενο. Η στην πραγματικοτητα να μην ειναι αγαπη για την μουσικη αλλα για την ιστορια της μουσικης , η τα στατιστικα στοιχεια.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.865
Reaction score
20.356
Αγαπητε Wizzy, οσοι θεωρουν το metal και τα παρακλαδια του πριονοκορδελες και ουρλιαχτα δεν γνωριζουν οτι ειναι ενα ειδος βαθυτατα επιρεασμενο απο την κλασσικη μουσικη, οπως και οι προκατοχοι του, το progressive rock και το hard rock
Αυτά να τα βλέπει και να τα διαβάζει ο @christos77 που θεωρεί τη metal "μουσική" κι όχι μουσική.
 


Μηνύματα
1.825
Reaction score
3.406
Επίσης να προσθέσω ότι όλα τα είδη μουσικής απαιτούν ακρίβεια και λεπτομερές παίξιμο.
Χωρίς ακρίβεια δεν υπάρχει αναπαραγωγή μουσικής πόσο μάλλον αναπαραγωγή ενός τραγουδιού.
Όντας μουσικός πολλά χρόνια κατανοώ την όλη διαδικασία παραγωγής και εκτέλεσης ενός κλασσικού κομματιού από ορχήστρα αλλά διαφωνώ κάθετα ως προς την ακρίβεια,τεχνική αρτιότητα μόνο τις κλασσικής.
Υπάρχουν μπανταρες εκεί έξω με ακρίβεια και λεπτομερεια και τεχνικό επίπεδο οι οποίες εκτελούν οποιονδήποτε μουσικό και βάζουν για ύπνο μαέστρους και μαέστρους.
Διαλέγεις απλα ήχο και το στυλ που σου αρέσει και τον χρόνο που μπορείς να αφιερώσεις.
Ας μας περιγράψεις και λίγο τον χρόνο και τις προϋποθέσεις πίσω από τον οποίο μπορείς και έχεις εμβαθύνει πάνω στην μουσική μελέτη και κατανόηση και αφοσίωση πάνω σε αυτό το είδος και κατά πόσο το περιβάλλον σου ,οι πόροι σου,ο περίγυρος σου ,οι υποχρεώσεις σου σε αφήνουν να ασχοληθείς και να μπεις μέσα σε αυτό?
 


christos77

Master of Diffusion
Μηνύματα
6.253
Reaction score
13.131
εμβαθύνει πάνω στην μουσική μελέτη και κατανόηση και αφοσίωση πάνω σε αυτό το είδος και κατ
ΤΙ να εμβαθυνω μρε Ζομπου;
 




christos77

Master of Diffusion
Μηνύματα
6.253
Reaction score
13.131
Να εμβαθύνεις στο "Dance of eternity" των Dream Theater, μετρώντας τις αλλαγές στους χρόνους. Για να δούμε εάν θα τις μετρήσεις όλες. ;)
Γιατι θελεις να με στειλεις στον ΩΡΛ μρε γουιζι μια χαρα ειναι τα αυτια μου ακουω και 17khz
αν ακουσω αυτο μετα το πολυ να ακουω τα 10KHZ
@christos77 γιατί στεναχωρήθηκες;
OXI βεβαια αν καποιος αντιλαμβανεται αυτο το πραμμα για μουσικη κανεις δεν μπορει να κανει τιπτα
 

Μηνύματα
15.834
Reaction score
1.213
Το βασικό ερώτημα, πάντως, παραμένει αναπάντητο: Τελικά, σου είναι χρήσιμη ή πολλώ μάλλον, απαραίτητη στη ζωή που διάγεις?
Δεν θα μου ελειπε κιολας .Δεν εχει σημασια ομως, ειναι απαραιτητη σε αλλους.
Και επειδη εχουμε μουσικη δημοκρατια, ειναι ελευθεροι να κανουν οτι μπορουν για να προσελκυσουν και αλλους στο ''στρατοπεδο'' τους , να την κρατησουν ζωντανη και να την προωθησουν , ειτε μεσω ιδιωτικων πρωτοβουλιων , ειτε με την συνδρομη του κρατους
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.865
Reaction score
20.356
@christos77 Δεν σου είπα να το ακούσεις στις στάθμες που ακούει ο @costas EAR! Άκουσέ το στη στάθμη που θες εσύ και προσπάθησε να αναγνωρίσεις τις χρονικές αλλαγές. Μπορείς;8-)
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.110
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top