Θερμοκρασια ενισχυτων και λυσεις - προτασεις ψυξης

Reaction score
7
Απο το Σαββα Σιδερη (στην Αγ. Κωνσταντινου στο κεντρο - αν θυμαμαι καλα την οδο) και απο το Βασιλειαδη στην Καλλιθεα (Σκρα και Δημοσθενους - περιπου)

Reaction score
0
Γιώργο έχω τον SR7400, και μου σηκώνει θερμοκρασίες, ακόμα και τώρα που παίζει μόνο με δύο ηχεία (και σχετικά εύκολα) και σε χαμηλές εντάσεις.. Είναι φυσιολογικό?

Έπαιζα το Hell freezes over με DTS και σε 1.30-2 ώρες δε μπορούσα να ακουμπήσω το χέρι μου πάνω του σχεδόν.. Υπάρχει πρόβλημα?

Σκέφτομαι να ...αντιγράψω την κατασκευή σου! Μια ερώτηση, τα ανεμιστηράκια έτσι όπως τα έχεις τοποθετήσει φυσάνε προς "τα πίσω" ε? όχι προς τον ενισχυτή, σωστά? Ποιος ο λόγος αυτού?

Reaction score
7
Ειναι απολυτα φυσιολογικο και εντος προδιαγραφων το οτι ζεσταινεται τοσο πολυ (οπως ολοι αλλωστε οι ενισχυτες). Μπορει να σου ζεσταινεται και χωρις να παιζει μονο αν ειναι ανοιχτος.

Βεβαια η θερμοκρασια ειναι η κυρια αιτια καταστροφης των transistor και της μειωσης της ζωης τους. Οποτε οσο και στις προδιαγραφες (σημαινει οτι αντεχει και δε γινεται ζημια) να ειναι αυτη η θερμοκρασια που αναπτυσεται καλο ειναι να μην υπαρχει ή να βοηθαμε με καποιο τροπο πιο επιθετικο (απο αυτον που εχει επιλεξει ο κατασκευαστης) την αποβολη της....

Τα ανεμιστηρακια φυσανε προς τα μεσα προς τον ενισχυτη για να ριχνουν στην ουσια κρυο αερα.

Παντως ακομα και να σηκωσεις τον ενισχυτη πιο ψηλα 2-3 ποντους θα δεις διαφορα, επειδη απο το 1εκ κενο που εχει απο κατω μα τα ποδαρακια του δεν κυκλοφορει ευκολα ο αερας.

Παραλαγες στο ηλεκτρικο κυκλωμα μπορουν να γινουν πολλες (πχ ενα 10V τροφοδοτικο με σταθεροποιητες στα 6V, αντι για 30V κλπ). Απλα η ταση λειτουργιας των ανεμιστηρων να ειναι η μιση (και κατω) απο την ονομαστικη τους ταση.
Επισης θα πρεπει να βρεις αθορυβα (οσο το δυνατον). Επισης η χρηση σταθεροποιητων μεταξυ τροφοδοτικου και ανεμιστηρων προσφερει και σταθερες στροφες, γιατι αλλιως ''ακους'' διακυμανσεις στην περιστροφη.

Reaction score
7
Γιώργο συγχαρητήρια.
Μου αρέσει πολύ και η τεκμηρίωση που εκανες.

Και πάλι μπράβο!!!!
(απο θόρυβο μέτρησες τίποτα;)
Aπο θορυβο αν και προσπαθησα... ακουγεται ο δρομος κατω απο το σπιτι και κατι μλκσμενα με τα μηχανανια ακομα και βραδυ...
Εχω παραλαβει ομως κατι ηχομονωτικα (οχι για το σπιτι) αλλα μπορει να φτιαξω ενα ''κουτι'' ηχομονωμενο και να το μετρησω μεσα.... comming tsoon...

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Η πλάκα είναι οτι στη τελευταία πρόταση του μηνύματος μου έβαλα ερωτηματικό και έκλεισα τη παρενθεση, και βγήκε smiley σε wink!!!!
:mrgreen:

Και πάλι μπράβο Γιώργαρε

minas

Πισιά
Reaction score
4.306
τα μικρα ανεμιστηρακια κανουν παντως πολυ λιγοτερο θορυβο απο τα μεγαλα (σωωωπα).
σε παρομοιες καταστασεις ειχα δοκιμασει ανεμιστηρακια με διαμετρο 6 εκ. και αναγκαστικα να τους βαλω αντισταση 100Ω για να πεσουν οι στροφες, ενω αργοτερα οταν πηρα τα αμεσως μικροτερα (5εκ) εκανα και τα δυο λιγοτερο θορυβο απο οτι το ενα μεγαλυτερο με την αντισταση σειρα.
καλη περιπτωση ειναι να φτιαξει κανεις τουνελ μεσα στο κουτι επενδεδυμενο με ρικοφον και να βαλει 5-6 τετοια ανεμιστηρακια (στα οποια θα μπορουσε να συνδεσει και μικρες διαφορετικες αντιστασεις ωστε να περιστρεφονται σε ελαχιστα διαφορετικες στροφες) λογικα θα ειναι μη ακουστο ακομα και στα ηρεμα σημεια του προγραμματος. στο αυτοκινητο παντως κανει δουλεια το ρικοφον.
Πάντως συγκρίνεις ανόμοια πράγματα...
Για δεδομένη ροή αέρα, σχεδόν πάντα ένας μεγαλύτερος (σε διάμετρο ή πλάτος) ανεμιστήρας είναι πιο αθόρυβος...
Επιπλέον είναι και σε πιο "κόσμιες" συχνότητες...

Και λίγο off-topic:
Γιώργο, είναι κανένας από τους ανεμιστήρες σου 70mm?
Ψάχνω έναν για ένα άλλο project, αλλά βρίσκω δύσκολα και με προδιαγραφές που δε με ικανοποιούν :roll:

Reaction score
0
Γιώργο κάτι δεν καταλαβαίνω καλά.. Τα ανεμιστηράκια φυσάνε κάθετα στο επίπεδο του ενισχυτή ή παράλληλα?

Δηλαδή στη εικόνα ισχύει το μπλε βέλος ή το κόκκινο?  :roll:  :roll:

//edit: Πώς ανεβάζω εικόνα?? :oops: :oops:

Reaction score
7
Γιώργο κάτι δεν καταλαβαίνω καλά.. Τα ανεμιστηράκια φυσάνε κάθετα στο επίπεδο του ενισχυτή ή παράλληλα?

Δηλαδή στη εικόνα ισχύει το μπλε βέλος ή το κόκκινο?  :roll:  :roll:

//edit: Πώς ανεβάζω εικόνα??  :oops:  :oops:
Κοκκινο βελακι, απλα επειδη η μονη διεξοδος για τον αερα ειναι οι αεραγωγοι του απο κατω προς μεσα την ψυκτρα και το καπακι μετα, ο αερας παει εκει....
Το κενο αναμεσα στο κουτι και στη βαση του ενισχυτη ειναι πολυ μικρο για να ''χανεται'' πιεση απο εκει.
Φαντασου οτι ο αερας ''γεμιζει'' το κουτι και βρισκει διεξοδο μεσα απο τον ενισχυτη.

Code:
		 _____^___________	
		(   ^      )	
		(   ^ ενισχυτης)	
		(_____^___________)	
		|   ^     |	
αερας |F|  ^     |	
-->>> |A|>>>|     |	
		|N|    κουτι |	
		------------------

Reaction score
0
Aν τοποθετούσαμε τα ανεμιστηράκια με φορά του αέρα προς τα πάνω, δηλαδή κάθετα στο οριζόντιο επίπεδο, έτσι ώστε να φυσάνε προς τον ενισχυτή κατευθείαν, τι θα χάναμε?

Δε θα δούλευε?

Reaction score
7
Αν τα τοποθετησεις να φυσανε προς τα πανω θα πρεπει να εχεις τον απαιτουμενο χωρο σε υψος και απο κατω, ωστε να εχει δυνατοτητα να τραβαει αερα, και προς τα πανω ωστε να μπορει να τον διοχετευσει.

Τα προβληματα?
1. Περισσοτερος θορυβος απο τον αερα (δοκιμασε ενω δουλευει ενα ανεμιστηρακι να του πλησιασεις κατι σε καποια απο τις πλευρες εισοδου/εξοδου αερα -δεν παιζει ρολο- και θα δεις οτι κανει θορυβο περισσοτερο απο το αν ο αερας κυκλοφορει χωρις εμποδια).
2. Στα ανεμιστηρακια στο κεντρο τους δε δημιουργειται πιεση αερα επειδη δεν εχουν λεπιδες, οποτε υπαρχει μειωμενη ροη, αν κατευθυνεται αμεσα στο αντικειμενο που θελουμε να ψυξουμε, ειδικα αν ειναι και κοντα του.
Το ειχα δοκιμασει με ανεμιστηρακια κολλητα στη βαση του ενισχυτη κατω απο την ψυκτρα να φυσανε επανω και δεν ειχε κανενα αποτελεσμα συγκρισιμο με το τελικο.

Reaction score
0
A, μάλιστα! Τώρα κατάλαβα!! Ωραία! Από βδομάδα ξεκινάω την κατασκευή!! Αν θελήσω τίποτα παραπάνω θα σου στείλω π.μ.!

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!!

Reaction score
7
Ο,τι θες.

Απλα προσθεσε στην κατασκευη το εξης...

Τα ανεμιστηρακια τοποθετησε τα ή κολλησε τα επανω σε αφρολεξ-σφουγγαρι (δεν ξερω πως το λενε ακριβως) και βαλε και μεταξυ τους.

Εγω τα εχω κολλημενα πανω στο κουτι, οπότε οσο να 'ναι μεταφερεται και καποιος βομβος στο κουτι λογω αμεσης μηχανικης επαφης.

Τα ποδια του ενισχυτη πατανε πανω σε βασεις diy απο θερμοσιλικονη (δεν ξερω αν το εχω αναφερει). Αν βρεις κατι αλλο πιο handy, επειδη εκανα βιομηχανια το σπιτι και εκτος του οτι μυριζε η θερμοσιλικονη, χαλασα και ενα μπρικι της μανας μου, επειδη την ελιωνα μεσα....

Reaction score
0
Την αρχική ιδέα του Γιώργου για την κατασκευή προσπαθώ να την υλοποιήσω μ' ένα διαφορετικό τρόπο.
Πήρα 6 ανεμιστήρες 12V 5x5 (εκατοστά), δύο 3,5" control panels για έλεγχο των ανεμιστήρων κι ένα τροφοδοτικό 12V. Το κάθε panel ελέγχει 3 ανεμιστήρες και μπορώ να αυξομειώνω τις στροφές με περιστρεφόμενους διακόπτες.
Οι ανεμιστήρες 5x5 δίνουν θόρυβο <23db σε full load. Στις ελάχιστες στροφές δεν ακούγονται καν.
Το μόνο που μένει τώρα είναι να προσθέσω έναν ρελέ και να κόψω ξύλα ώστε να γίνει μια καλή κατασκευή.
Για τον ρελέ σκεφτόμουν να πάρω μια πρίζα 220V που να γίνεται on/off από 12V trigger (αντί για 12V relay) ώστε να βάλω πάνω το τροφοδοτικό των 12V για να μην είναι συνέχεια ανοιχτό.
Ξέρει κανείς (λέγε με Γιώργο) αν τα μαγαζιά που πουλάνε ηλεκτρονικά έχουν τέτοια πρίζα;

Reaction score
7
Υπαρχουν ρελε με ταση εντολης 12V που να εχουν επαφες για 220V, αλλα θελει προσοχη (λογω 220V) το που και πως θα τα συνδεσεις για να κοβει το δικτυο (ισως εσωτερικα του τροφοδοτικου αν εχει καλωδιο). Για ελεγχομενες πριζες δεν ξερω.

Παντως το τροφοδοτικο απο τη στιγμη που αποσυνδεεται η εξοδος του απο το φορτιο δεν καταναλωνει ρευμα, ουτε ζεσταινεται, οποτε δεν υπαρχει προβλημα να βρισκετα στην πριζα συνεχεια.
Αν ο ενισχυτης εχει switched πριζα ενσωματωμενη σου λυνει τα χερια απο ρελε και αλους αυτοματισμους.

Ποσα Αmp ειναι το τροφοδοτικο?

Να υποθεσω οτι τα panel ειναι με τρανσιστορ για τη ρυθμιση, απλα εχουν μια 12V τροφοδοσια και απο εκει regulated εξοδους.

Μην ξεχασεις ασφαλειες και led για να βλεπεις αν λειτουργουν.

Reaction score
0
Γιώργο,
ευχαριστώ για την απάντηση.
Το τροφοδοτικό δίνει 12V και 2Α ρεύμα. Έχω υπολογίσει ότι το μέγιστο που χρειάζομαι είναι 1Α. Επομένως δεν νομίζω να έχω πρόβλημα.

Ναι, ο ενισχυτής έχει switched πρίζα, αλλά έχω συνδέσει το cdp και σκεφτόμουν να βάλω μια πρίζα με 12V ρελέ για να πάρω από το trigger του ενισχυτή. Θα δω πως θα το κάνω. Ίσως βγάλω το cdp από εκεί γιατί σκέφτομαι να το συνδέσω σε σταθεροποιητή τάσης.

Ναι το panel κάνει αυτή τη δουλειά: αυτό παίρνει την τροφοδοσία και την μοιράζει στα 3 fans μέσω regulators. Σκέφτηκα ότι έτσι θα είναι καλύτερα γιατί μπορώ να ρυθμίζω τις στροφές του καθενός χωριστά.

Για τα led έλεγα να τα αποφύγω (υπήρχε panel που είχε blue leds πάνω περίπου στα ίδια χρήματα) γιατί δεν ήθελα να φωτίζουν (λόγω του ότι τα panels θα τα βάλω στην πρόσοψη της κατασκευής). Αν τελικά βάλω leds έλεγα να τα βάλω πίσω δίπλα στους ανεμιστήρες.

Thanx for the tips! :wink:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.275
Members
38.543
Νεότερο μέλος
intergrale