Ιδού Η Απορία.....!

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Να η ευκαιρία κύριοι να αποδείξετε πόσο συνειδητοποιημένοι βινυλιάκηδες είστε, ή δεν είστε!

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Είτε είστε, είτε δεν είστε, καλά κάνετε! Βεβαίως - βεβαίως θα έχετε τους λόγους σας. -- Για πείτε μας κανέναν :wink:
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς βινύλιο. Η ιεροτελεστία είναι κι αυτή μέσα στο όλο feeling της ακρόασης αλλά η αίσθηση ότι πιάνω το δίσκο , τον βάζω στο πλατό, τον καθαρίζω και τον βλέπω να γυρίζει, σκύβω από πάνω του όπως η μάνα στο μικρό παιδί για να βρώ το τραγούδι που θέλω ν' ακούσω κι όχι απλά track 1, 2 3,... δεν ανταλλάσσεται με τίποτα ψηφιακό. Κρυμμένο το δισκάκι στο συρταράκι του δεν μας αποκαλύπτει το πρόσωπό του. ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΗΣΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΉ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ! Εδώ είναι που λένε "SIZE MATTERS" :lol:

Άσε τα δυναμικά την involvement στο μουσικό συμβάν που αναπαράγεται μπροστά μου και και και....

Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ :!: VINYL RULES :!:
 

Μηνύματα
559
Reaction score
1
Συμφωνώ με τον Γιάννη.

Επίσης, θα προσθέσω ότι τις καλύτερες Hi End ακροάσεις της ζωής μου τις έχω κάνει με πηγή βινυλίου.

Πιστεύω ότι όταν το πικάπ είναι στημένο σωστά (VTA, HTA, Antiskate, weight, protractor alignment, κλπ. κλπ.) δεν χτυπιέται από καμία άλλη πηγή - εκτός της μπομπίνας.
 

Μηνύματα
15.020
Reaction score
20.769
οι γονεις μου δεν ειχαν λεφτα για πολυτελειες (οποτε ουτε και για μουσικη)
οταν απεκτησα μηχανακι ηταν της μοδας τα μινι συστηματα (και αντιστοιχα πιο φθηνα)
ετσι ξεκινησα με cd. Για να αποκτησω πλατω-βελονα-βραχιονα χρειαζομουνα και ενα phono stage(κι αλλα λεφτα)
ειχα δυο γνωστους με 5000 βινυλλια εκαστος (απο τον πατερα τους βεβαια) αλλα εξακολουθουσε να ειναι υπερβολη ενα mini με phono stage και ενα thorens (που ηταν και υποφερτο οικονομικα)
τωρα που αποκτω συστημα περιοπης θα μπορουσα ισως να παρω και κατι ποιο κλασσικο αλλα παλι θελω phono stage (γιατι ο nad δεν εχει)
η τελετουργια του δισκου με αφηνει αδιαφορο (καθως εχω συνηθισει να ακουω μουσικη κυριως στο αυτοκινητο οποτε εχω μετατραπει σε τεμπελη μουσικοφιλο (με το χειριστηριο στο χερι))
η εξελιξη των cd players (+dvd+blue ray,κτλ)ειναι αλματωδης και το πιθανοτερο ειναι οτι θα φτασουν πολυ ποιο κοντα στην πραγματικοτητα απο οτι εφτασε το βινυλλιο.
ετσι λοιπον το κεφαλαιο βινυλλιο για μενα εχει κλεισει πολυ πριν καν ανοιξει,
ωστοσο για εναν ανεξηγητο λογο εχει κατι το ξεχωριστο (ακομα και αν απλα παρακολουθεις την διαδικασια σαν απλος ακροατης) το οποιο μπορει να μην ειναι τοσο κοντα στην πραγματικοτητα αλλα παραμενει εμπειρια ζωης για οποιον μπορει να το ζησει ακομα και με "δανεικα"
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Το βινυλιο ειναι αναλογικο και ειναι ακουστικες συχνοτητες.
Το CD ειναι bits, 44.1kHz και ειναι ψηφιακο.

Το βινυλιο ειναι βινυλιο, οπως η λαμπα ειναι λαμπα, με ολα τα θετικα του και τα αρνητικα του....

Αλλωστε για οσους μαθαμε να ακουμε απο βινυλιο θα ειναι η αρχη μας...
Και αν πεθαινει σιγα σιγα δεν εχει σημασια... θα το θυμομαστε παντα...
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Τελικά είναι ψυχολογικό?

Το βινύλιο και κατ' επέκταση το πικάπ δεν είναι και το must - max hi end μοτόρι σας?
Μέχρι στιγμής μόνο ο Νικόλας δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι ότι καλύτερο έχει ακούσει ποτέ.... :wink:

Για να δούμε και τη συνέχεια...
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Είναι και ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ!
Το βινύλιο παίζει πιο κοντά στο αληθινό για μένα.
Είναι πιο απτή και πιο τρισδιάστατη η απεικόνιση του μουσικού γεγονότος που αναπλάθεται και σε βάζει μέσα στο δρώμενο(ΙΝVOLVING).
Μόνο η μπομπίνα ίσως να είναι το καλύτερο άκουσμα. Μην ξεχνάτε ότι ακούμε αναλογικά.
Τώρα SACD, DVD-AUDIO και άλλα τέτοια κόλπα δεν έχω ακούσει και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη , όμως στον ψυχοσωματικό παράγοντα το βινύλιο υπερτερεί κατά τη γνώμη μου, για τους λόγους που ανέφερα σε προηγούμενο post.
Κι ας μη σου γεμίζει το μάτι αυτή η "αρχαιολογία" (πικάπ) και ο μαύρος σαν το διάβολο δίσκος.
 

Μηνύματα
559
Reaction score
1
Αγαπητοί φίλοι, παρόμοια ψηφοφορία με αυτή που ξεκινήσαμε σε αυτό το πολύ όμορφο thread, έχουν κάνει και κάποιοι άλλοι πριν από εμάς, με μια όμως βασική διαφορά.
Η διαφορά ήταν ότι η δική τους σύγκριση έγινε σε ένα δωμάτιο που υπήρχε ένα σύστημα αναφοράς όπου εναλλάσσονταν σε αυτό δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι της αναλογικής και της ψηφιακής τεχνολογίας, το Linn Sondek LP-12 (ένα από τα κορυφαία πικάπ) και το Linn Sondek CD-12 (ένα από τα καλύτερα CD Players).

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 1200 άτομα ή 2400 αυτιά. :mrgreen:

Και ιδού τα αποτελέσματα
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Δεν θεωρώ σωστές τέτοιου είδους συγκρίσεις για πολλούς λόγους...
Και πέρα από τα της τεχνικής πλευράς σκεφτείτε λίγο το εξής ερώτημα.
- Ποιός ήταν ο μέσος όρος ηλικίας των ακροατών?...

Αυτό που λέω είναι ότι καλώς ή κακώς οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των αναλογικών συστημάτων γενικότερα, είναι αυτό που λέμε "παλιοί", κλασσικοί hi endάδες και τολμώ να πω και ολίγον τι "κολλημένοι". Όχι φυσικά γιατί δεν έχουν σωστή και τεκμηριωμένη άποψη γι αυτό που κάνουν. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άνθρωποι που έχουν φάει τη ζωή τους να ασχολούνται με αυτά και έχουν απίστευτες γνώσεις.
Ακριβώς αυτός όμως είναι και ο ανασταλτικός παράγοντας που μετρά πάρα πολύ στην ψυχολογία του ακροατή.
Δεν υπάρχει περίπτωση να πείσεις κάποιον ότι σε όλη του τη ζωή κάνει λάθος και θα έπρεπε (τουλάχιστον), να δοκιμάσει και κάτι άλλο.... Αυτό είναι κανόνας που φυσικά δεν ισχύει μόνο στο hi fi.

Συνεπώς η κάθε μια ψηφοφορία, αφορά αυστηρώς ΜΟΝΟ τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Αυτό ακριβώς ψάχνουμε εδώ. Το αποτέλεσμα δεν θα δείξει την ποιότητα των αυτιών του avsite αλλά κυρίως άλλα πράγματα όπως γνώσεις, εμπειρίες και απόψεις των μελών που ασχολούνται με το "σπορ". Ο προβληματισμός και η ανταλλαγή εμπειριών είναι που μετράει εδώ. (π.χ. μετράει πολύ η γνώμη του Νίκου ότι είναι ότι καλύτερο έχει ακούσει, όπως και όλων των μελών).
Και να είστε σίγουροι ότι σε τέτοια θέματα η πλειοψηφία δεν είναι σίγουρο ότι κερδίζει.... :wink:
 


Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Τα τσουκου-κλικι-κλικι-τσακ-τσακ της βελόνας εννοείς ε? :D
Οτιδήποτε να ακούσεις με τέτοια υπόκρουση στην ίδια εποχή θα σε πάει, όπου εσύ γεννιόσουν κι εγώ έκλεινα τα 4 (το animals αν δεν κάνω λάθος το '77 βγήκε)...
:lol:  :lol:  :lol:

P.S. You see what I mean :wink:
 

Μηνύματα
1.401
Reaction score
1.096
Και για μενα, οι καλυτερες μου ακροασεις εχουν γινει με βινυλιο. Δυστυχως εχω πολυ λιγες ακροασεις με μπομπινα, ολες πριν να εχει γινει mastering.
Eαν δεν εχεις μεγαλωσει με πικαπ, ειναι δυσκολο να "κολλησεις" και να αρχισεις να αγοραζεις πικαπ, δισκους και ολα τα υπολοιπα. Οι νεες γενιες το βλεπουν σαν αρχαιο ειδος (μη γελατε, εχω παραδειγματα). Για να μην πω για ανθρωπους που θεωρουν πολυ περιεργο το γεγονος οτι αγοραζω δισκους. Ενα τρομερο επειχηρημα που ακουω συχνα, ειναι οτι δεν παιζουν στο...αυτοκινητο. Λες και επαιζαν ποτε!
Φυσικα και μου αρεσει η ολη διαδικασια και ειναι το μονο format που συγχωρω την ελλειψη τηλεκοντρολ. Επισης, τα πικαπ εχουν φτασει εμφανισιακα να ειναι εργα τεχνης...

Πανω απ'ολα ομως, Η ΜΟΥΣΙΚΗ ειναι το σημαντικοτερο. Θα ακουω μουσικη απο οποιοδηποτε format και μηχανημα. Οπως μια κακη ηχογραφηση/κοπη δεν μπορει να κρυψει το ποσο "μεγαλη" ειναι μια συνθεση, ετσι και κανενα format δεν μπορει να κρυψει τον πλουτο ενος τραγουδιου.

Η μουσικη ειναι το ζητουμενο, οχι τα μηχανηματα. Για να μην ξεχνιομαστε...
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Aγοράζω σε CD ό,τι δεν βρίσκω σε βινύλιο. Πολλές φορές μου 'χει τύχει να αγοράσω κάτι σε CD και μετά να το βρω και σε βινύλιο. Τί έκανα ? ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΙΝΥΛΙΟ :!: :D
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Κώστα, σου έχω κι άλλα τρομερά επιχειρήματα...
π.χ.δεν υπάρχουν επανεγγράψιμα βινύλια καθώς επίσης δεν μπορείς να βρεις βινύλια με mp3 ή videoβινύλια :lol: :lol: :lol:
 

Μηνύματα
15.020
Reaction score
20.769
το γεγονος οτι χρειαζεται ενα phono stage που κανει μια πολυ παρεμβατικη διορθωση (+40dB αν δεν κανω λαθος στις χαμηλες συχνοτητες) ειναι ενας πολυ σοβαρος λογος κατα την γνωμη για τον οποιο η συγκλιση του βινυλιου στην πραγματικοτητα θα σταματαει πολυ νωριτερα απο αυτη των ψηφιακων μεσων. Ιδιατερα δε αν δεχτουμε οτι οσο το σημα διατηρειται ψηφιακο δεν υφιστατια αλλιωσεις , εχουμε φτασει σε σημειο αν παραμβαλουμε μονο δυο σταδια μεχρι τον προενισχυτη μας στα οποια μπορει να χαλασει κατι στο σημα μας (a/d στην κονσολα και d/a στο player μας).
στα σταδια αυτα η εξελιξη ειναι συνεχης θα αργησει πολυ να σταματησει , ενω με χρηση τεχνολογιων που επιτρεπουν την επιτευξη μεγαλων χωρητικοτητων, η περιγραφη αναμενεται να ξεπερασει καθε προηγουμενο.
αλλωστε με επεκταση της κβαντικης θεωρειας (επιτρεπτες σταθμες ενεργειας ηλεκτρονιων κτλ) η φυση ειναι περισσοτερο "ψηφιακη" απο οσο πιστευουμε.
με τα παραπανω θελω να πω οτι τα ψηφιακα θα αντιγραψουν πολυ καλυτερα την πρωτογενη μουσικη , ωστοσο δεν ειναι απαραιτητο οτι θα πρεπει σωνει και καλα να μας αρεσει αυτο. Το τι μας αρεσει και το τι ειναι πιστο αντιγραφο ειναι πολυ διαφορετικα πραγματα...
 



Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Κάποιος λείπει.... (από Χ... αρχίζει και σε ...ος τελειώνει) :wink:

p.s. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα τα ακούσουμε... Χοντρά όμως.. :lol: :lol:
 

Μηνύματα
559
Reaction score
1
Παιδιά δεν ξέρω πως θα φανεί αυτό που θα σας γράψω, αλλά πιστεύω ότι αν ακούσει κανείς από εμάς που ψηφίσαμε το αναλογικό σύστημα του Χρήστου του Σκαλούμπακα, θα έλεγε ότι τα ψηφιακά μέσα είναι ακόμα πολύ πίσω από τα αναλογικά.

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να σας πω ότι για αυτό που έγραψα παραπάνω δεν έλαβα υπ' όψιν μου καθόλου τον παράγοντα κόστος. Όμως, εγώ προσωπικά (άσχετα αν η τσέπη μου αντέχει ή όχι), το σύστημα το κρίνω από το αποτέλεσμα και όχι από το κόστος.

Φυσικά και θα επαινέσω ένα μηχάνημα που "δίνει" και "παίζει" τα διπλάσια από αυτά που κοστίζει, όμως όταν ακούω κάτι συναρπαστικό, ο παράγοντας κόστος δεν με απασχολεί καθόλου.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Νίκο έχεις απόλυτο δίκιο το σύστημα να το κρίνεις από το αποτέλεσμα και όχι από τα χρήματα.
Το άλλο τώρα μεγάλη κουβέντα...., αλλά αφού το πιστεύεις και είχες και την εμπειρία της ακρόασης, καλά κάνεις και το λες.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.608
Μηνύματα
2.867.743
Members
37.937
Νεότερο μέλος
Hdch
Top