Κατάλληλη διατομή ρευματαγωγού 100m

Reaction score
62
Καλήσπέρα σε όλους.
Στο εξοχικό θέλω να πάω ρεύμα από το σπίτι στην άλλη άκρη το οικοπέδου.
Το ρεύμα που παιρνω απο τη ΔΕΗ είναι τριφασικό.
Τι διατομή καλωδίου να επιλέξω? 3Χ2,5 η 3Χ1,5 Προκειμένου να μην έχω απορριπτέα πτώση τάσης? Θα σηκώνει ας πουμε απροβλημάτιστα ηλεκτροκινητήρα 3000 Watt?

Reaction score
62
Με άλλα λόγια, αν στο μέλλον χρειαστεί να ηλεκτροδοτηθεί δεύτερο σπίτι εντός του οικοπέδου , 100m μακριά από το πρώτο , από την ίδια παροχή της ΔΕΗ, με τι καλώδιο θα πρέπει να γίνει η σύνδεση?
Γιατί απ όσο ξέρω την εγκατάσταση ούτε την αναλαμβάνει ούτε θα την κάνει η ΔΕΗ, πρέπει να το αναλάβω εγώ.

Reaction score
19.943
Δες λίγο αυτό, έχει ένα πινακάκι με διατομές, επιτρεπόμενο ρεύμα και είδη καλωδίων, αν και προσωπικά δεν μπορώ να σου δώσω σίγουρη απάντηση (θα ήταν καλύτερα να ρωτήσεις έναν ηλεκτρολόγο).

http://www.mrelectro.gr/site/archives/4650

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
105.260
Πρέπει να ρωτήσεις ή να στο φτιάξει ηλεκτρολόγος.

Δεν παίζουμε μ' αυτά.

Η γνώμη μου είναι ότι το 3Χ1,5 το ξεχνάς και το 3Χ2,5 είναι οριακό.

Reaction score
62
Ευχαριστώ. Ναι, τον έχω υπόψιν αυτό τον πίνακα αλλά δε με καλύπτει ως προς την πτώση τάσης. Διότι στα 100 μέτρα μήκος του καλωδίου με φοβίζει λίγο.
http://www.geovsolutions.gr/calc1f.php Ουσιαστικά αυτό μπορεί να με βοηθήσει αλλά δε μπορώ να καταλάβω πόσους αγωγούς έχω αν'α φάση, πόση είναι η πολική τάση της ΔΕΗ, και πόσο το συνημίτονο (0,8 ή 1).

Reaction score
62
@abcd Συμφωνώ απλά μπορεί και να μην τον χρειαστούμε τον ηλεκτρολόγο τελικά. To AVSITE έχει δυνατά μέλη! Γι αυτό είπα να πάρω μια άποψη.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.759
Το τριφασικό τι σχέση έχει; Μία φάση δε θα πάει εκεί;

Reaction score
62
Δεν γνωρίζω. 1 θα πάει? Απλά έχω τριφασική γραμμή και το αναφέρω. Στο σπίτι δηλαδή δεν έχω 3 φάσεις?

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.759
Άλλο στο σπίτι. Απ' το 3x2.5 περνάει η μία φάση.

Reaction score
19.943
Εξαρτάται τι ακριβώς θα συνδέσεις, άλλο ένα μελλοντικό σπίτι (που μπορεί να χρειαστεί την τριφασική), άλλο ας πούμε μία μικρή αποθήκη / εργαστήριο στο οποίο θα δουλεύεις με μοτέρ όπως αυτό που αναφέρεις πιο πάνω.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.759
Το μελλοντικό σπίτι θα χρειαστεί άδεια, το μοτέρ μπουρδουκλώνεται. :D
Πιεστικό, αντλία 3HP είναι; Γιατί πολλά μου φαίνονται τα 3KW.

Reaction score
62
Μια στο τόσο μία Μηχανή γκαζόν 2,5 kW , τα 500 επιπλέον WAtt τα έβαλα για περιθώριο ασφαλείας.
Κυρίως για φωτισμό επείγομαι.

Reaction score
62
Ααα 5Χ2.5 για τις 3 φασεις? Άρα μαλλον πρέπει να πάω και τις 3 φάσεις μια και καλή αφού υπάρχει προοπτική για ηλεκτροδοτηση σπιτιού. 100μετρα καλώδιο ειναι αυτό. Δεν αξίζει να παει οτι να ναι και σε 1 -2 χρονια να πρέπει να περάσω άλλο.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.340
δεν πάνε έτσι βόλτα τα καλώδια αν είναι για μόνιμη εγκατάσταση, θέλει σκάψιμο, διαμόρφωση και σωλήνα, φρεάτια, πίνακα με ασφαλειοδιακόπτη στην αρχή, πίνακα στο τέλος...ρώτα ηλεκτρολόγο. Αν το κάνεις αυτό σωστά τότε δεν σε πειράζει να βάλεις τώρα το ελάχιστο απαραίτητο και αν αύριο χρειαστείς κάτι μεγαλύτερο να μπορείς να το αλλάξεις.

D

Deleted member 23222

Guest
Φίλε δεν ξεκινάς σωστά.
Πρώτα πρώτα πρέπει να μας πεις τι παροχή σου δίνει η ΔΕΗ για το κανονικό σου σπίτι και μετά να μας πεις ποιά η εγκατεστημένη ισχύς,γιατί στο τέλος,μας λες ότι είναι πιθανό να θέλεις να ηλεκτροδοτήσεις κανονικό σπίτι στο μέλλον.
Τέλοσπάντων μια πρώτη προσέγγιση είναι ότι δεν συμφέρει να ξεκινήσεις 3 kw μοτέρ απευθείας,γιατί πιθανόν να έχεις βύθιση τάσης στο υπόλοιπο σπίτι σου και θέλεις χοντρύτερα καλώδια.
Θέλεις λοιπόν πίνακα,με πιο απλή υλοποίηση αυτή του αστεροτριγώνου (3 ρελέ με χρονικό και θερμικό).
Θέλεις οπωσδήποτε ηλεκτρολόγο για να μην σκοτωθείς,για αυτό δεν σου λέω περισσότερα...

Reaction score
62
@melina Φυσικά. Εννοείται οτι δε θα περαστούν απλά στο έδαφος.
@marydaughter H Συμφωνημένη παροχή είναι 8 kVA απ ότι βλέπω. Θα απευθυνθω σε ηλεκτρολογο μάλλον. Απλά επειδή ήθελα αυτές τις μέρες να χρησιμοποιήσω ρεύμα σε εκείνο το σημείο κι έχω βαρεθεί τις εν σειρα συνδεδεμένες μπαλαντεζες, έλεγα να έπαιρνα απλά το ιδανικό καλώδιο 100 μέτρων και να έτρεχα προσωρινά ρεύμα σε εκείνο το σημείο. Και αργότερα, στο ίδιο καλώδιο, να συνδεθεί ο πίνακας και ότι άλλο χρειάζεται.

D

Deleted member 23222

Guest
Λάθος κάνεις κάπου.
Αν και έχω χρόνια να ασχοληθώ με ΔΕΗ, τα 8 ΚVA είναι περίπου 8ΚW (για ωμικό καταναλωτή όπως ένα σπίτι) και είναι πολύ μικρή παροχή.
Κάποτε,δηλώναμε ακόμα και σε...περίπτερο 15-16 KW εγκατεστημένη ισχύ.
Συμβουλεύσου το χαρτί του ηλεκτρολόγου με το οποίο απευθύνθηκες στη ΔΕΗ για να πάρεις ρεύμα.
Αν όντως σου δήλωσε 8 ΚW κι έχεις ψιλοκανονικό σπίτι,(κουζίνα ,Α/C,ηλεκτρικό θερμοσίφωνα κλπ)έστω και μικρό,έχεις πρόβλημα...

Έχεις ξεκινήσει ποτέ αυτό το μοτέρ με μπαλαντέζα???

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.154
Members
38.415
Νεότερο μέλος
kostas2025