Κατασκευή πολύπριζου


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.905
Reaction score
22.916
Αγαπητοί συνοδοιπόροι, η συναρμολόγηση ενός πολύπριζου είναι μεν απλή, αλλά η φύση του ηλεκτρικού σήματος που περνά από αυτό, καθιστά την όλη διαδικασία κρίσιμη, όσον αφορά τη σωματική μας ακεραιότητα. Πρώτ’ απ’ όλα λοιπόν, επιτρέψτε μου μια …

Αποποίηση ευθύνης: τόσο ο γράφων, όσο και οι ιθύνοντες του avsite.gr, δεν φέρουν καμιά ευθύνη για οποιαδήποτε σωματική ή υλική βλάβη συμβεί, εξ αιτίας της πρόθεσης κάποιου να υλοποιήσει το πολύπριζο που περιγράφεται παρακάτω. Εάν θελήσετε να πραγματοποιήσετε αυτό το εγχείρημα, σας παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε αυτό που κάνετε, και τον τρόπο που το κάνετε.

Όπως δείχνει το σχέδιο, η δομή ενός πολύπριζου είναι απλή. Η παροχή του εναλλασσόμενου ρεύματος πραγματοποιείται με το ρευματολήπτη, στο δεξί μέρος της εικόνας, που θα πρέπει να είναι τύπου schuko, ώστε να παρέχει γείωση στους ρευματοδότες του πολύπριζου, J1, J2 και J3. Κάθε ένας από αυτούς είναι όμοιος με το ρευματοδότη της οικοδομής, τη θηλυκή πρίζα του τοίχου, και όλοι μαζί είναι παράλληλα συνδεδεμένοι στο ρευματολήπτη. Άλλα πολύπριζα περιέχουν κάποια ακόμη εξαρτήματα, ώστε να δίνουν περισσότερη ευελιξία στο χρήστη τους.

Ένα από αυτά τα εξαρτήματα είναι ο διακόπτης που παρεμβάλλεται μεταξύ του ρευματολήπτη και των ρευματοδοτών του πολύπριζου. Ο διακόπτης αυτός είναι διπλός, ώστε να είναι εφικτή η πλήρης απομόνωση των ρευματοδοτών από το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Έτσι, με οποιοδήποτε από τους δύο τρόπους κι αν τοποθετηθεί ο ρευματολήπτης του πολύπριζου στο ρευματοδότη του τοίχου, εάν ο διακόπτης είναι κλειστός, οι πρίζες του πολύπριζου είναι ακίνδυνες, αφού έχουν αποκλεισθεί από τον ακροδέκτη της φάσης.

Όπως είναι φυσικό, η πάροδος του χρόνου, αλλά και κυρίως η συχνή χρήση αυτού του διακόπτη, επιφέρει στις επαφές του την ανάλογη φθορά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία παρασίτων κατά τη λειτουργία του, που σε κάποιες ηχητικές συσκευές ακούγεται σαν «τσικ». Για την αποφυγή αυτού του προβλήματος, το παραπάνω σχέδιο περιλαμβάνει τρεις πυκνωτές, C1, C2 και C3, από τους οποίους ο ένας είναι τοποθετημένος παράλληλα με το φορτίο και προς τη μεριά του, προς τη μεριά των ρευματοδοτών του πολύπριζου δηλαδή, και οι άλλοι δύο είναι τοποθετημένοι παράλληλα με τα δύο σκέλη του διακόπτη. Η χωρητικότητα των 100nF είναι επαρκής για την εξάλειψη αυτών των θορύβων, ενώ η αντοχή τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 630V, ώστε να είναι δεδομένη η αντοχή τους στο χρόνο.

Εκτός του πυκνωτή C3, παράλληλα με το φορτίου που «βλέπει» η γεννήτρια της ΔΕΗ, όταν είναι ανοικτός ο διακόπτης, είναι τοποθετημένο και το varistor R1. Με πολύ απλά λόγια, το varistor (variable resistor) είναι μια ειδικής μορφής αντίσταση, που ελαττώνει το μέγεθός της, όταν η τάση του ρεύματος που τη διαρρέει αυξηθεί κατά πολύ, φθάνοντας σε κάποιο επίπεδο που εξαρτάται από τις προδιαγραφές του. Αυτό είναι το εξάρτημα που παρέχει αντικεραυνική προστασία, δηλαδή συμπεριφέρεται ως στιγμιαίο φορτίο, κατά τη στιγμιαία υπερβολική ανύψωση της τάσης του ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται η ηλεκτρική καταπόνηση που υφίστανται οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες εκείνη τη στιγμή στην πρίζα.

Εκτός αυτών, κάποια πολύπριζα φέρουν και μια ασφαλειοθήκη, με ασφάλεια της τάξης των 5 αμπέρ, αλλά αυτό είναι μάλλον πλεονασμός, καθώς όλες οι ηλεκτρικές συσκευές φέρουν ασφάλεια, ώστε να προστατευθούν από τυχόν βραχυκύκλωμα στο εσωτερικό τους, στην περίπτωση που αντέξει η ασφάλεια της ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Όσον αφορά τον τρόπο συναρμολόγησης, παρακαλώ να έχετε υπ’ όψιν σας τα εξής:
1. Για λόγους, η ανάλυση των οποίων δεν είναι της στιγμής, προτιμήστε να εργασθείτε σε κάποιο δωμάτιο με ξύλινο και στεγνό πάτωμα, ή φορώντας ξύλινα τσόκαρα, ή, εν πάση περιπτώσει, φορώντας υποδήματα με συνθετική σόλα, και όχι με σολόδερμα.
2. Ξεκινήστε πρώτα τη συναρμολόγηση του πολύπριζου, έχοντας μπροστά σας την άλλη άκρη του καλωδίου, ώστε να σιγουρευθείτε ότι δεν κινδυνεύετε.
3. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρολογικό καλώδιο τριών αγωγών, ώστε να έχετε σαφή και ασφαλή προσανατολισμό από το χρωματικό του κώδικα. Τον κίτρινο, (ή κιτρινοπράσινο) αγωγό θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσετε υποχρεωτικά, για να συνδέσετε τους ακροδέκτες της γείωσης. Τα άλλα δύο καλώδια, μπλε και μαύρο, χρησιμοποιήστε τα για να συνδέσετε τους κύριους ακροδέκτες.
4. Μη χρησιμοποιήσετε υπερβολικά χοντρό καλώδιο, αναλόγως της εφαρμογής. Χρησιμοποιήστε 3x1.5 ή το πολύ 3x2.5 καρέ, εύκαμπτο, (δηλαδή πολύκλωνο). Αυτή η διατομή είναι επαρκής για κάθε οικιακή χρήση, από έναν υπολογιστή έως ένα θηριώδη τελικό ενισχυτή, ακόμη και την τροδοσία θερμαντικού σώματος 2.5KW. Αξίζει να θυμάστε τον τυφλοσούρτη που λέει, ότι, στα 230 βολτ, για κάθε κιλοβάτ ισχύος απαιτείται αγωγός διατομής ενός καρέ, (1 καρέ = διατομή 1 τετρ. χιλιοστού).
5. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο σούπερ καλώδιο, που δίνει σούπερ ηχητική ποιότητα, κάντε το, ώστε να τα έχετε καλά με τον εαυτό σας. Αξίζει όμως να έχετε υπ’ όψη σας, ότι, όσο ακριβό και καλό καλώδιο να αγοράσετε, αυτό θα αποτελείται από χάλκινο χαλκό του Θεού, ντυμένο με κάποιο πολυμερές υλικό, ώστε να μπορείτε να το πιάνετε με ασφάλεια, εν ώρα λειτουργίας. Εάν σας έχουν τριβελίσει το μυαλό με τα «Ν» της καθαρότητας του χαλκού, ότι και καλά, ένα καλώδιο 7Ν είναι καλύτερο από ένα καλώδιο 4Ν για εφαρμογή ηλεκτροδότησης, πείτε το σαν ανέκδοτο σε κάποιο καθηγητή πολυτεχνικής σχολής, να του φτιάξετε λίγο το κέφι. Από μέρους μου, έχω να σας πω τα εξής. Η τάση του ρεύματος της μονοφασικής πρίζας είναι τόσο μεγάλη, που κυριολεκτικά καταπίνει τις όποιες διαφορές αυτών των δύο καλωδίων, και εκτός αυτού, δεν πρόκειται, παρά για ημιτονοειδές σήμα πολύ χαμηλής συχνότητας, μόλις 50Hz. Όσον αφορά την τιμή με την οποία προωθούνται τέτοια καλώδια, να έχετε υπ’ όψη σας, ότι στο πρώτο ηλεκτρονικάδικο που θα συναντήσετε μπροστά σας, μπορείτε να βρείτε καλώδιο 6N ελεύθερο οξυγόνου (OFC) για χρήση σε ηχεία, με τιμή όχι πάνω από 1€ το μέτρο. Τελικά, όμως, είπαμε. Προκειμένου τα είστε ψυχολογικά εντάξει, αγοράστε αυτό που θέλετε, στην τιμή που θέλετε.
6. Μη χρησιμοποιήσετε πουθενά και για κανένα λόγο κόλληση. Όλες οι ενώσεις θα πρέπει να γίνουν με σύσφιξη βίδας. Το βαρίστορ μπορείτε να το τοποθετήσετε στους κύριους ακροδέκτες ενός οποιουδήποτε από τους ρευματοδότες του πολύπριζου, και να το σφίξετε μαζί με τα καλώδια παροχής ρεύματος. Για τη σύνδεση του διακόπτη, τερματίστε τα καλώδια με «κλέφτες», τοποθετώντας ανάλογα και τους πυκνωτές.
7. Μη βάλετε ασφάλεια, καθώς μάλλον δεν χρειάζεται.

Τελικός έλεγχος, πριν τη δοκιμή.
Πριν τοποθετήσετε το πολύπριζο στο ρεύμα, είναι απαραίτητο να ελέγξετε το ορθό της λειτουργίας του με ένα πολύμετρο, με τον εξής τρόπο.
1. Ο ακροδέκτης γείωσης του ρευματολήπτη του πολύπριζου θα πρέπει να σας δίνει ένδειξη βραχυκυκλώματος με όλους τους ακροδέκτες γείωσης των ρευματοληπτών J1, J2 και J3, ανεξαρτήτως της θέσης του διακόπτη SW1.
2. Όλοι οι ακροδέκτες γείωσης θα πρέπει να δίνουν μηδενική ένδειξη σε σχέση με όλους τους κύριους ακροδέκτες, (της φάσης και του ουδέτερου), ανεξαρτήτως της θέσης του διακόπτη SW1.
3. Έχοντας το διακόπτη στη θέση ON, καθένας από τους δύο κύριους ακροδέκτες του ρευματολήπτη πρέπει να δίνει ένδειξη βραχυκυκλώματος με όλους τους ακροδέκτες των ρευματοδοτών της ίδιας πλευράς.
4. Έχοντας το διακόπτη στη θέση OFF, καθένας από τους δύο κύριους ακροδέκτες του ρευματολήπτη πρέπει να δίνει μηδενική ένδειξη σε σχέση με όλους τους ακροδέκτες των ρευματοδοτών, ανεξαρτήτως πλευράς,
5. Οι κύριοι ακροδέκτες του ρευματολήπτη πρέπει να δίνουν μηδενική ένδειξη μεταξύ τους, ανεξαρτήτως της θέσης του διακόπτη SW1.

Αναφορικά με την απόδοση του πολύπριζου, αξίζει να σημειωθούν τα εξής. Το βαρίστορ είναι εξάρτημα που φθείρεται, αποτελώντας τον αναλώσιμο παράγοντα που υπομένει τις υπερτάσεις του δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια της ζωής του είναι αρκετά μικρή, και καλό είναι να αντικαθίσταται κάθε 1-2 χρόνια. Αντίθετα, οι πυκνωτές, εάν είναι MKT και τουλάχιστον στα 630V, μπορούν να ζήσουν ακόμη και 20 χρόνια. Κυκλοφορούν και κάποιο τύπου MKP, μπλε Philips και κόκκινοι Wima, που αντέχουν έως 1500V, και είναι ό,τι καλύτερο για την περίσταση. Έχουν όμως το μειονέκτημα των πολύ κοντών ακροδεκτών, καθώς προορίζονται για πλακέτα και όχι για hard wired εφαρμογή. Η ηλεκτρική απόδοση του πολύπριζου εξαρτάται από την υψηλή αγωγιμότητα των ακροδεκτών του. Φροντίστε, ώστε όλες οι επαφές να είναι σφιχτά βιδωμένες.

Το βάλε-βγάλε των συσκευών από την πρίζα, φθείρει βεβαίως τις μεταλλικές επαφές των ακροδεκτών του πολύπριζου, πράγμα που οδηγεί σε συμβιβασμούς αγωγιμότητας. Αυτό θα συμβεί και με οποιοδήποτε πολύπριζο, ανεξαρτήτως τιμής, και μπορείτε να το διαπιστώσετε σε βάθος χρόνου. Θεωρώ λοιπόν, ότι είναι προτιμότερο να έχετε ένα φρέσκο φθηνό πολύπριζο κάθε χρόνο, παρά ένα ακριβό και με φθαρμένους ακροδέκτες.

Αυτά προς το παρόν και συγγνώμη για το πλάτος της εικόνας. Καλή επιτυχία σε όσους το επιχειρήσουν.
 

Μηνύματα
519
Reaction score
0
κατι σαν αυτο εφτιαξα πριν ενα μηνα με λιγες διαφορες φιλτρο αντιγραφη russ andrews super purfier μπριζακια τα μονα hi fi που υπαρχει στο ελλ εμποριο καλωδιο ΠΚ14 φις balls σε τεστ 5 ατομων σκοτωσε οτι βρηκε μπροστα του
 


Μηνύματα
2.376
Reaction score
426
Πάμε για κατασκευή πολύμπριζου λοιπόν.
Τα αντικεραυνικά πολύμπριζα του εμπορίου, χρησιμοποιούν varistor, ή κάποιο άλλο εξάρτημα;
 

Μηνύματα
8.227
Reaction score
3.470
Αγαπητέ φίλε Κώστα Κόγια, θα μπορούσατε να ανεβάσετε κάποιες φωτογραφίες από το πολύπριζο που κατασκευάσατε ?
Θα μας βοηθήσει να δούμε καλύτερα κάποιες κατασκευαστικές λεπτομέρειες.
 

Μηνύματα
2.376
Reaction score
426
Και κάτι ακόμα.
Η παραπάνω υλοποίηση είναι για σύνδεση τριών συσκευών, ή μπορείς να φτιάξεις μία αντίστοιχη με 5 ρευματολήπτες;
Σε αυτήν την περίπτωση (5 ρευματολήπτες) θα αλλάξουν τα χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων;
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το παραπάνω σχεδιάγραμμα και να συνδέσεις κάποιο ταυ;
 

Μηνύματα
8.227
Reaction score
3.470
Τώρα που ξαναβλέπω το αρχικό σχέδιο που ανέβασε ο Κώστας Κόγιας παρατηρώ ότι οι πρίζες είναι εν σειρά τοποθετημένες. Εγώ αν κατασκεύαζα ένα πολύπριζο θα συνέδεα τις πρίζες σε τοπολογία αστέρα.
Δεν γνωρίζω αν το έχει κατασκευάσει με τον τρόπο που φαίνεται στο σχέδιο.
Ελπίζω στη φωτογραφίες που περιμένουμε να ανεβάσει ο Κ.Κόγιας να φανούν οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες.
Πάντως καλό είναι γενικώς, να αναφέρουμε από πριν αν μία κατασκευή που προτείνουμε στις σελίδες του φόρουμ είναι κάτι που έχουμε κατασκευάσει εμείς οι ίδιοι ή κάτι που σκεφτόμαστε να κατασκευάσουμε στο μέλλον ή είναι απλά μία ιδέα στο χαρτί ή κάτι που διαβάσαμε απλά στο Internet και μας άρεσε σαν ιδέα.

Παρακαλώ για τα σχόλιά σας επ' αυτού.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.905
Reaction score
22.916
Παιδιά, επιτρέψτε μου να εξηγηθώ, για να μην παρεξηγηθώ. Το παραπάνω σχέδιο δεν είναι κάτι εξεζητημένο, ούτε και δύσκολο στη σύλληψη. Δεν το βρήκα πουθενά στο Internet, γιατί απλώς δεν έψαξα. Ασφαλώς και μπορεί να βρεθούν τέτοια σχέδια στο Internet, άλλωστε δεν πρόκειται δα και για καμιά υψηλή τεχνολογία. Το σχέδιο το συνέταξα προχθές, τη μέρα που ξεκίνησα αυτό το θέμα, με αφορμή άλλο θέμα στη high end, και δεν αποτελεί παρά τη σχηματική απεικόνιση των πολύπριζων που χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια.

Τώρα, όσον αφορά το πλήθος των ρευματοδοτών, αυτοί μπορούν ασφαλώς να είναι περισσότεροι από τρεις, (έχω δει στην αγορά και πολύπριζα με επτά ρευματοδότες). Προσοχή χρειάζεται στη χρήση του, βασικά στο σύνολο της ισχύος που καταναλώνουν οι συσκευές που θα συνδέσουμε επάνω του. Το ύψος αυτής της ισχύος εξαρτάται πρωτίστως από την ασφάλεια που καταλήγει η καλωδίωση του ρευματοδότη της οικοδομής, καθώς αυτή η ασφάλεια μπορεί να παρέχει ισχύ συγχρόνως και σε άλλους ρευματοδότες. Κατά δεύτερο λόγο, η ισχύς που θα εξυπηρετεί το πολύπριζο εξαρτάται από τη διατομή της καλωδίωσης του ρευματοδότη που θα το συνδέσουμε, και τέλος, από τη διατομή του δικού του καλωδίου. Για τα περί διατομής σε σχέση με την ισχύ, σας παραπέμπω παραπάνω. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των πυκνωτών και του βαρίστορ, αυτά δεν εξαρτώνται από το πλήθος των συσκευών που θα συνδέσουμε, ούτε από την ισχύ τους. Παραμένουν τα ίδια. Υπό την προϋπόθεση ότι η ηλεκτρική εγκατάσταση της οικοδομής είναι σωστά σχεδιασμένη και υλοποιημένη, κάτι που εν πολλοίς ισχύει, εάν κάποιος έχει την άποψη ότι η σύνδεση πολλών συσκευών επάνω σε ένα πολύπριζο επηρεάζει την απόδοση των συσκευών του, ας είναι κι έτσι. Όταν κάποια στιγμή ανακαλύψει τη συνδεσμολογία της ηλεκτρικής εγκατάστασης από την πρίζα του έως τη γεννήτρια της ΔΕΗ, τότε ίσως αλλάξει γνώμη.

Αναφορικά με τη συνδεσμολογία των ρευματοδοτών του πολύπριζου, έτσι όπως απεικονίζεται στο σχέδιο, (Γιώργο), οι ρευματοδότες, τα φορτία δηλαδή, ασφαλώς και είναι συνδεδεμένα παράλληλα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος σύνδεσης. Υποψιάζομαι ότι αναφέρεσαι στη σύνδεση των γειώσεων σε μορφή αστέρα. Επιτρέψτε μου εδώ να ξεδιαλύνω κάτι. Το λεγόμενο «αστέρι» των γειώσεων ονοματίζει την τοπολογία και όχι τη χωροτακτική διευθέτηση και συνδεσμολογία τους. Με άλλα λόγια, το τμήμα ενός κυκλώματος που έχει δυναμικό μηδέν, πρέπει να αποτελείται από ένα σύνολο αγωγών, που είναι ενωμένοι μεταξύ τους με τρόπο τέτοιον, ώστε να αποτελούν δενδροειδή μορφή μεταβλητής αριθμητικής βάσης. Δηλαδή, κάδε «κλαδί» να μπορεί να διακλαδώνεται δυνάμει, όχι μόνο σε δύο, αλλά σε περισσότερα «κλαδιά», ανάλογα με τις ανάγκες του κυκλώματος. Συνεπώς, αυτό το σύνολο αγωγών είναι έτσι δομημένο, ώστε πρωτίστως να υπάρχει μια και μόνη οδός προς κάθε απόληξή του, ενώ επιπρόσθετα αυτή θα πρέπει να είναι και η συντομότερη δυνατή. Διαφορετικά έχουμε βρόχο γείωσης. (Και όχι βρόγχο, όπως γράφουν μερικοί αγράμματοι, ακόμα και σε βιβλία της ακαδημαϊκής κοινότητας, -σιγά μην είχαμε και τίποτα πνευμόνια και συκώτια).

Ευχαρίστως να ανεβάσω κάποια φωτό, όταν λύσω το θηρίο, για να του περάσω και μια κομπιουτεροκατασκευούλα που ψήνεται. Για ηλεκτρικούς λόγους, έχω τους πυκνωτές μονταρισμένους επάνω στο διακόπτη, πράγμα δύσκολο στην υλοποίηση. Θα σετάρω μια συνδεσμολογία με κλέμες, ώστε να γίνεται η δουλειά, αλλά να υπάρχει και μεγαλύτερη σαφήνεια. Και, όσον αφορά τη συνδεσμολογία των ρευματοδοτών του πολύπριζου, δεν έχω ανοίξει όλα τα πολύπριζα του κόσμου, αλλά μην περιμένετε και κανένα συνταρακτικό θέαμα. Πολύπριζα είναι, όχι αεροπλάνα. Τρεις μεταλλικές τραβέρσες έχουν όλες κι όλες, που φέρουν αντίστοιχα το δυναμικό καθενός από τους τρεις ακροδέκτες της πρίζας, και κάθε τραβέρσα έχει από μια υποδοχή σύνδεσης του αντίστοιχου καλωδίου, που σφίγγει με βίδα, που είναι και η δεύτερη καλύτερη ηλεκτρική σύνδεση που έχουμε διαθέσιμη.
 

Μηνύματα
8.227
Reaction score
3.470
Κόστα Κόγια σε ευχαριστούμε για τα σχόλια.

Στο σχέδιο φαίνεται ότι κάθε διεπαφή (έξοδος του πολύπριζου) δίνει το Live και το Neutral στην επόμενη διεπαφή. Mε αυτό τον τρόπο η τελευταία διεπαφή είναι και η πλέον αδικημένη, ειδικά όταν υπάρχουν πολλαπλές συνδέσεις με κολλήσεις ή μηχανικές συνδέσεις. Τα φτηνά πολύπριζα έχουν μέσα τους ειδικές λάμες για το Live, Neutral και την γείωση. Φαντάζομαι ότι δεν θέλουμε να κάνουμε το ίδιιο και με την κατασκευή μας αλλά να χρησιμοποιήσουμε καλώδια και διεπαφές πολύ καλής ποιότητας π.χ. Hospital Grade.
Η τοπολογία αστέρα δεν εφαρμοζεται μόνο σε γειώσεις. Εφαρμόζεται και για την μεταφορά σήματος χαμηλής ή υψηλής ισχύος. Οπότε τα L και τα N όλων των διεπαφών θα πρέπει να συνδεθούν με ξεχωριστά καλώδια στο κεντρικό σημείο διανομής των L και Ν , δηλαδή στην είσοδο του πολύπριζου αμέσως μετά τα φίλτρα.

Εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης, μπορεί να προσθέσει και θερμικές ασφάλειες σε κάθε διεπαφή ξεχωριστά, αλλα δεν είναι υποχρεωτικό.

Κώστα Κόγια, ελπίζω να μην με παρεξηγείς με αυτά που γράφω. Συζήτηση κάνουμε για να μάθουμε όλοι μας. Και όπως έχω ξαναγράψει πολλές φορές εδώ μέσα, στο avsite.gr δεν τίθεται θέμα αντιπαράθεσης. Γίνεται διάλογος, συζήτηση, διαφωνούμε ή συμφωνούμε ανάλογα με το θέμα, αλλά πάνω απ' όλα είμαστε όμορφοι κι αγαπημένοι.

Καλό απόγευμα σε όλους.
 

Μηνύματα
408
Reaction score
455
καλημέρα. κύριε Κόγια προσπαθώ να κατεβάσω το attachment από το 1ο μήνυμα, αλλά δεν.. μήπωσ μπορείτε να το ξανανεβάσετε ή αν είναι εύκολο και το έχει κάποιος άλλος και αν είναι εύκολο ας το στείλει στο [email protected]
ευχαριστώ
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.905
Reaction score
22.916
Προφανώς το αρχείο έπεσε θύμα της αναβάθμισης, λόγω ελληνικών χαρακτήρων στο όνομά του. Το ανέβασα με άλλο όνομα. Ζητώ συγγνώμη...
 


Μηνύματα
129
Reaction score
0
Δηλαδη αν σε οποιοδηποτε πολυμπριζο προσθεσουμε τους πυκνωτες συμφωνα με το σχεδιο, εξαλειφουμε το ενοχλητικο "τσικ" ?
 


Μηνύματα
129
Reaction score
0
Εννοω τον ηχο 'τσικ" που ακουγεται απο τα ηχεια, οταν ανοιξει ή κλεισει καποιος αλλος διακοπτης που βρισκεται στην ιδια ηλ. γραμμη με το πολυπριζο.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.905
Reaction score
22.916
Ενδεχομένως ναι. Η καλύτερη λύση είναι η αντικατάσταση του θορυβώδους (και ηλικιωμένου, ή κακής ποιότητας) διακόπτη. Όσο πιο κοντά είναι οι πυκνωτές στον επίμαχο διακόπτη, τόσο το καλύτερο.
 

Μηνύματα
8.227
Reaction score
3.470
Εχετε να προτείνετε κάποιο καλής ποιότητας καλώδιο ρεύματος για την κατασκευή του πολύπριζου ?
Τύπο καλωδίου και εταιρεία κατασκευής ?
 

Μηνύματα
549
Reaction score
139
(κοπι πεηστ) καλημέρα. κύριε Κόγια προσπαθώ να κατεβάσω το attachment από το 1ο μήνυμα, αλλά δεν.. μήπως μπορείτε να το ξανανεβάσετε ή αν είναι εύκολο και το έχει κάποιος άλλος ας το στείλει στο [email protected]
ευχαριστώ
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.905
Reaction score
22.916
parkos said:
(κοπι πεηστ) καλημέρα. κύριε Κόγια προσπαθώ να κατεβάσω το attachment από το 1ο μήνυμα, αλλά δεν.. μήπως μπορείτε να το ξανανεβάσετε ή αν είναι εύκολο και το έχει κάποιος άλλος ας το στείλει στο [email protected]
ευχαριστώ
Ζητώ συγγνώμη για αυτό το πρόβλημα, το οποίο νομίζω πως ήδη λύθηκε. Τώρα η εικόνα είναι προσβάσιμη από όλους, και φαίνεται στο εναρκτήριο μήνυμα αυτού του θέματος σε μορφή μικρογραφίας, (thumpnail).
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.756
Μηνύματα
3.026.774
Members
38.491
Νεότερο μέλος
Δημήτριος Φάβας
Top