ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Reaction score
9
Καλησπερα,
Υπαρχει πουθενα στο site καποιος οδηγος για το πως γινονται οι μετρησεις σε ενισχυτες;
Σκεφτομαι να παρω εναν παλμογραφο, για να μπορω να κανω τις δικες μου μετρησεις.
Οι usb επαρκουν για αυτην την δουλεια;
Ξερει κανεις για τον συγκεκριμενο τομεα ποιες ειναι οι προδιαγραφες που πρεπει να εχει;
Επισης τι αλλο χρειαζεται απο εξοπλισμο για αυτον τον σκοπο;
Ξερω ηδη για μια γεννητρια για τετραγωνικο παλμο, και ημιτονο.
Τι αλλο;

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
Απάντηση: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

δεν ειναι τοσο απλο ...εκτος απο τα οργανα πρεπει να μαθεις και την διαδικασια ( θελω να πω οτι καμμια φορα κατω απο καποιες συνθηκες δεν ειναι καθολου δυσκολο να στειλεις τον ενισχυτη την ωρα των μετρησεων )

αν θελεις διαβασε αυτο ειναι μια προυσιαση ενος ενισχυτη αλλα συνοδευται και απο ενα σετ μετρησεων οποτε θα παρεις μια ιδεα τι θα επρεπε να δεις σε εναν σωστο ενισχυτη στις μετρησεις...

αν εχεις αποριες ξαναγραψε θα προσπαθησω να γραψω περισσοτερα γιατι τωρα εναι βραδυ ...

http://www.diyaudio.com/forums/solid-state/164756-p3a-comparsion-table-long.html

sakis

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
Απάντηση: Re: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Σάκη, καλώς μας ήλθες. ;)

ευχαριστω πολυ ....κατα ενα παραξενο τροπο ενω ειμαι μελος εδω και παρα πολυ καιρο δεν μπορoυσα να κανω login και δεν εγραφα οποτε εφτιαξα καινουργιο λογαριασμο ...

περιεργο αλλα το webmaster προφανως δεν δουλευει διοτι εστειλα καμμια δεκαρια mail για αυτο και ενα αλλο θεμα που ειχα ...

καλημερα ...ευχαριστω

Reaction score
9

δεν ειναι τοσο απλο ...εκτος απο τα οργανα πρεπει να μαθεις και την διαδικασια ( θελω να πω οτι καμμια φορα κατω απο καποιες συνθηκες δεν ειναι καθολου δυσκολο να στειλεις τον ενισχυτη την ωρα των μετρησεων )

αν θελεις διαβασε αυτο ειναι μια προυσιαση ενος ενισχυτη αλλα συνοδευται και απο ενα σετ μετρησεων οποτε θα παρεις μια ιδεα τι θα επρεπε να δεις σε εναν σωστο ενισχυτη στις μετρησεις...

αν εχεις αποριες ξαναγραψε θα προσπαθησω να γραψω περισσοτερα γιατι τωρα εναι βραδυ ...

http://www.diyaudio.com/forums/solid-state/164756-p3a-comparsion-table-long.html

sakis
Καλως ηρθες και απο εμενα, και σε ευχαριστω για την βοηθεια.
Το μονο που εχω κανει μεχρι στιγμης ειναι να δω την συμπεριφορα του με τετραγωνικο παλμο στον 1Κhz εδω:http://s607.photobucket.com/albums/tt157/crazycamber/POWER AMP/?action=view&current=1KHZ-.jpg
και στα 10Khz εδω:http://s607.photobucket.com/albums/tt157/crazycamber/POWER AMP/?action=view&current=10KHZ-.jpg
αυτο ομως πριν βαλω 100n παραλληλα στις αντιστασεις εκπομπου για να αντισταθμισω την αυτεπαγωγη τους, οπου και μετα πηρα περισσοτερο σωμα στις ψηλες, αλλα δεν εχω προλαβει να βαλω παλμογραφο ακομα.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
....χμ ...κατι δεν μου λες καλα ..... τσπ ...στο 1 κηζ το 99% των ενισχυτων θα παιζουν μια χαρα .... το προβλημα θα φανει απο τους 10 και πανω .... κανε μια μετρηση σε χαμηλη ισχυ ...ας πουμε το 10% της ισχυος του μηχανηματος σου και αυτο που περιμενεις να δεις ειναι το απολυτο τετραγωνο

Αν ειναι οι κορυφες στρογγυλεμενες η υπαρχει ringing σε καποιες απο τις οριζοντιες κορυφες εχεις θεμα

αυτα ...προσεκτικα ... τετραγωνο στα 10 κηζ σε εναν ενισχυτη που εχει την προθεση να εχει εστω και μικρη ταλαντωση μπορει να τον στειλει ευκολα ...

αν οι κυματομορφες σου εχουν προβλημα καπου εκει ανεβασε τες να τις δουμε

αυτα ...

Reaction score
9

....χμ ...κατι δεν μου λες καλα ..... τσπ ...στο 1 κηζ το 99% των ενισχυτων θα παιζουν μια χαρα .... το προβλημα θα φανει απο τους 10 και πανω .... κανε μια μετρηση σε χαμηλη ισχυ ...ας πουμε το 10% της ισχυος του μηχανηματος σου και αυτο που περιμενεις να δεις ειναι το απολυτο τετραγωνο

Αν ειναι οι κορυφες στρογγυλεμενες η υπαρχει ringing σε καποιες απο τις οριζοντιες κορυφες εχεις θεμα

αυτα ...προσεκτικα ... τετραγωνο στα 10 κηζ σε εναν ενισχυτη που εχει την προθεση να εχει εστω και μικρη ταλαντωση μπορει να τον στειλει ευκολα ...

αν οι κυματομορφες σου εχουν προβλημα καπου εκει ανεβασε τες να τις δουμε

αυτα ...
Τι εννοεις οτι κατι δεν λεω καλα;
Η μετρηση εγινε παντως με ωμικο φορτιο 8Ω.
To ringing τι ειναι;

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
ringing ειναι η εμφανιση στιν ποανω αριστερη οριζοντια γραμη ( η και στην κατω ) μιας καμπυλης που μοιαζει με πριονι με δοντια πανω και κατω απο την γραμμη αλλα το πρωτο ειναι μεγαλο το δευερο μικροτερο κλπ μεχρι να σβυσει τελειως στην πανω δεξαι πλευρα του τετραγωνου ...

πρεπει να το δεις για να καταλαβεις ... για αυτο συστησα να γκουγκλισεις

τελος οταν παιρνεις αυτες τις μετρησεις δεν χριαζεται να κανεις τιποτα στις αντιστασεις εκπομπων αλλα επισης εχει σημασια το φορτιο σου να μην ειναι επαγωγικο ...

Reaction score
9

οταν παιρνεις αυτες τις μετρησεις δεν χριαζεται να κανεις τιποτα στις αντιστασεις εκπομπων αλλα επισης εχει σημασια το φορτιο σου να μην ειναι επαγωγικο ...
Τους πυκνωτες τους εβαλα γιατι δεν ημουν σιγουρος για την επαγωγικη συμπεριφορα των αντιστασεων εκπομπων γενικα, οχι μονο για τις μετρησεις.
Το φορτιο το εφτιαξα με αντιστασεις 2W (ανθρακος) σε διαταξη που να κανουν 8Ω/50W.
Προσπαθω να βρω μια σωστη γεννητρια, γιατι αυτες οι μετρησεις εγιναν με μια προχειρη, που εφτιαξα με ενα LM555.
Παντως ελεγξα την συμπεριφορα της πριν την βαλω επανω, οπως εδωσα και ημιτονο απο την καρτα ηχου του pc, χωρις να δω ειτε ringing, ειτε αλλη παραμορφωση, και το πλατος του σηματος ηταν οσο μου επετρεπε η καρτα σε πληρη ενταση.
Ευτυχως ο τελικος εχει προστασιες και με προειδοποιει οταν το παρακανω, οπως οταν εδωσα τετραγωνο σε υψηλη ενταση. (ειδε DC)
Δεν τραβηξα φωτογραφια ομως τοτε.
Θα προσπαθησω να δανειστω και παλι τον παλμογραφο, οταν βρω λυση για την γεννητρια.
Τι δεν σου πηγε ομως καλα;:102:
(Ρωταω καλοπροαιρετα)

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
....Tα ηλεκτρονικα δεν τα ταιζουμε κορτιζονη ....τι σημαινει αυτο?... δεν προσπαθουμε αν λυσουμε ενα δημιουργημενο προβλημα ...προσπαθουμε να δουμε τι το δημιουργει ....και να το λυσουμε στην γεννηση του

Δεν μπορω ακριβως να καταλαβω ποιος σου εδωσε την πληροφορια για πυκνωτες πανω στις αντιστασεις εκπομπου και απλα μπορω να σου πω οτι ετσι οπως το περιγραφεις δεν το εχω ξαναδει πουθενα...

Σε οτι αφορα τα φορτια πρεπει να γνωριζεις οτι χρειαζονται δυο πραγματα
το ενα ειναι να μην ειναι επαγωγικα διοτι αυτο επιρεαζει τις μετρησεις αλλα και τον ιδιο τον ενισχυτη ( μπορει να τον οδηγησει σε ταλατωση )
και το δευετρο ειναι οτι πρπει να διατηρει την ιδια ωμικη τιμη οταν ειναι ζεστο η κρυο

Πολυ φοβαμαι οτι ενα φορτιο απο αντιστασεις ανθρακα δεν μπορει να κανει τιποτα απο τα παραπανω ...

Τελος εχε κατα νου οτι οι προστασιες ειναι φτιαγμενες για να παρακολουθουν DC στην εξοδο υπεροδηγηση κλπ κλπ .... Αν ο ενισχυτης σου ταλαντωνει για οποιον απο τους παραπανω λογους η προστασια δεν μπορει να το δει και η κατασταση γινεται επικινδυνη ....

(((((καποιοι παλιοι μαστοραντζες εποχες που δεν υπηρχαν σοβαρα οργανα ανοιγαν τον ενισχυτη χωρις να παιζει απλα στην πριζα και πλησιαζαν στις πλακετες ενα τρανσιστορακι ΑΜ ανοιχτο ψαχνωντας να ακουσουν καποια συχνοτητα απο τον ενισχυτη που σημαινει ταλαντωση .....ωραια χρονια )))))

αυτα ...

Reaction score
9

Δεν μπορω ακριβως να καταλαβω ποιος σου εδωσε την πληροφορια για πυκνωτες πανω στις αντιστασεις εκπομπου και απλα μπορω να σου πω οτι ετσι οπως το περιγραφεις δεν το εχω ξαναδει πουθενα...
Ο ενισχυτης ειναι απο δημοσιευση του ελεκτορ, οπου ο σχεδιαστης του (Giesberts) προτεινει αν χρησιμοποιηθουν απλες βατικες αντιστασεις συρματος στις αντιστασεις εκπομπων, για αντισταθμιση της επαγωγικης τους συμπεριφορας μπορουν να κολληθουν στο κατω μερος της πλακεττας πυκνωτες 100nF παραλληλα.(επι λεξει αν το θυμαμαι καλα)

....Tα ηλεκτρονικα δεν τα ταιζουμε κορτιζονη ....
:142::142::142:

Reaction score
9

Eπειδη βλεπω οτι δινεις ιδιαιτερη σημασια στο θεμα ταλαντωση, δεν θα την εμφανιζε αν υπηρχε, οταν εβαλα παλμογραφο επανω;
Η χρειαζονται ιδιαιτερες συνθηκες για να το δεις;
Και παλι καλοπροαιρετα ετσι;

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
με 1ΚΗΖ τετραγωνο και με ενα φορτιο που μετα απο λιγη ωρα μπορει να εχει γινε 15-20 ωμ απο την θερμοκρασια ειναι πιθανον να υπαρχει και να μην την βλεπεις....

δεν εχω καμμια προθεση να σε τρομοκρατησω αλλα ..... better safe than sorry

Reaction score
9

No problem at all.
Συζητηση κανουμε.
Απλα προσπαθω να καταλαβω.
Παντως το φορτιο το εχω βυθισμενο σε συνθετικο λαδι, για ψηξη.
Και μετα απο πολυ ωρα ειναι κρυο.
Με ποιον τροπο μπορω να ειμαι σιγουρος αν ταλαντωνει η οχι;

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
με μετρησεις σε υψηλοτερη συχνοτητα και με μετρησεις σε χωρητικο φορτιο
( συνδυασμος αντιστασης πυκνωτη παραληλα )

Reaction score
9

Η τιμη τους απο τι εξαρταται;

Παντως ενημερωτικα να σου πω οτι το σχεδιο εχει 3-4 δικτυωματα που κανουν αυτην την δουλεια.
Δηλαδη να εξασφαλιζουν την σταθεροτητα του κυκλωματος.
Μπορεις να δεις εδω:http://s607.photobucket.com/albums/tt157/crazycamber/POWER AMP/?action=view&current=SCHEMATIC-1.jpg
Προσεξε τα C6/R5 - C7/R14 - R17/C14 - R46/C16 - και ισως C10/C11

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.422
Members
38.696
Νεότερο μέλος
Spiromag