Μετά κόπων και βασάνων η δική μου προσπάθεια.


Μηνύματα
12.496
Reaction score
14.648
Είναι λάθος η προσέγγιση...

Βεβαίως τα πολλαπλά σαμπ θα ομαλοποιησουν την απόκριση σε ένα οποιοδήποτε χώρο, αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, έχει αποδειχτεί, είναι "δεδομένο".

Βεβαίως είναι σημαντικό, κάθε ένα σαμπ να τοποθετηθεί σε τέτοια θέση, ώστε να χρειάζεται τις λιγότερες δυνατόν διορθώσεις. Αυτό όμως, όσο περισσότερα σαμπ διαθέτεις, τόσο λιγότερη αξία έχει.

Δηλαδή, η βέλτιστη "γεωμετρία" τοποθέτησης πολλαπλών σάμπ, έχει αποδειχθεί, αποτελεί "δεδομένο".

Οι μελέτες της χαρμαν, δεν αμφισβητούνται.

Το απαιτούμενο στην χρήση πολλαπλών σαμπ, δεν είναι κυρίως να τοποθετηθεί καθένα ξεχωριστά στη βέλτιστη για αυτό θέση βάση μετρήσεων απόκρισης (φυσικά θα βοηθούσε), αλλά να τοποθετηθεί στη βέλτιστη γεωμετρία τοποθέτησης πολλαπλών σάμπ, όπως έχει αποδειχτεί από τις μελέτες.

Το κυριότερο πρόβλημα, δεν είναι η απόκριση του καθενός σαμπ ξεχωριστά, διότι αυτή τρόπον τινά "αυτοδιορθώνεται" από τη χρήση πολλαπλών σαμπ.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι η χρονική ισοσταθμιση των σαμπ στην κεντρική θέση ακρόασης.

Δεν χρειάζεται μόνο μια χονδρική ρύθμιση φάσης, με διακόπτες 60° και 90 και 180, αλλά άριστη χρονική ευθυγράμμιση όλων των σαμπ στη θέση ακρόασης, στο σημείο "0", και πρόσεξε, σε όλο το φάσμα λειτουργίας τους, όχι μόνο στο σημείο κρος.

Η οποιαδήποτε διαφορά στην αρχιτεκτονική των σαμπ, οδηγεί σε διαφορετικές χρονικές διαφοροποιήσεις στο φάσμα. Η ευθυγράμμιση του καθενός σαμπ χρονικά είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία ισοσταθμισης, και είναι απαραίτητη στα πολλαπλά σαμπ, τόσο σε κάθε ένα ξεχωριστά, όσο και σε όλα μαζί στη θέση ακρόασης.

Κι ας μετράνε χάλια το καθένα ξεχωριστά, δε πειράζει.
Εφόσον είναι φτιαγμένα να μετράνε "σωστά", δηλαδή ισορροπημένα στο φάσμα τους, τα πολλαπλά σαμπ σε οποιοδήποτε χώρο θα μετρήσουν όλα μαζί ισορροπημένα, ασχέτως αν καθένα ξεχωριστά μετράει με σημαντικές ανισορροπίες.

Αυτή είναι η αποδεδειγμένη χρησιμότητα των πολλαπλών σάμπ, δηλαδή οδηγεί σε τονική ισορροπία, διορθώνοντας το χώρο, ασχέτως αν καθένα ξεχωριστά μετράει με προβλήματα ισορροπίας.

Τα πολλαπλά σαμπ λύνουν τα προβλήματα ακυρώσεων και τονώσεων λόγω boundaries, χωρίς διορθώσεις ισοστάθμισης, αυτό είναι "δεδομένο".

Δυστυχώς όμως, χρειάζεται άριστη χρονική ευθυγράμμιση όλων, για να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Ο πιο εύκολος τρόπος σε 4 σαμπ για άριστη χρονική ευθυγράμμιση όλων μεταξύ τους, είναι χρήση ακριβώς ομοίων σαμπ, και τοποθέτησή τους σε ίσες αποστάσεις από τη θέση ακρόασης, είτε στις 4 γωνίες του χώρου ακρόασης είτε στη μεσότητα των 4 τοίχων του χώρου ακρόασης.

Ο πιο εξελιγμένος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι με τέτοια σοφτγουερ ισοστάθμισης, που διαθέτουν τη δυνατότητα για άριστη χρονική ευθυγράμμιση, δηλαδή για άριστη ισοσταθμιση στο πεδίο του χρόνου.
Στο πεδίο του πλάτους, δηλαδή στο συχνοτικο φάσμα, πρακτικά δε χρειάζεται διόρθωση, παρά μόνο εφαρμογή του επιθυμητού ταργκετ κερβ.
Όπως ισχύει και σε σωστής σχεδίασης δορυφόρους.

Οκ?


Τώρα όσον αφορά το RT 60 του χώρου, αυτό προφανώς δεν διορθώνεται με τη χρήση πολλαπλών σαμπ.

Διορθώνονται οι τονώσεις και ακυρώσεις που προκύπτουν από τα τοιχωματικά όρια, μα δεν αλλάζει το μετρήσιμο RT 60.

Ωστόσο, η χρήση πολλαπλών σαμπ, όπως και στους δορυφόρους, αυξάνει σημαντικά το ποσοστό της άμεσης ακτινοβολίας σε σχέση με την έμμεση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η επίδραση των μεγάλων χρόνων RT 60 στο αντιλαμβανόμενο αποτέλεσμα, με τον ίδιο τρόπο που μειώνεται από την νιαρφιλντ ακρόαση δορυφόρων σε φριφιλντ τοποθέτηση μέσα σε χώρους υψηλού RT 60. Μειώνεις την επίδραση του χώρου, μειώνοντας το ποσοστό της έμμεσης σε σχέση με την άμεση.

Νταξ;

Τώρα, η χρήση άλλου δρόμου για ανάπτυξη στάθμης σε συγκεκριμένο τμήμα του φάσματος, ναι μεν έχει λογική σε πολύπλοκα σεταπ, μα ισχύουν όλες οι βασικές αρχές λειτουργίας για κάθε τμήμα του φάσματος κάτωθεν της ζώνης του σρόεντερ, δηλαδή για ομοιογένεια θες πολλαπλές πηγές.

Ταυτόχρονα, όταν οι μετρήσιμοι χρόνοι RT 60 είναι παράλογα υψηλοί, τότε δεν έχει νόημα ούτε η ομαλή απόκριση στο γράφημα, ούτε τίποτα τέτοιο. Η ανάστροφη απεικόνιση απόκρισης σε σχέση με την απεικόνιση του RT 60 είναι η ενδεδειγμένη πλέον, μόνο που στις χαμηλές συχνότητες αυτό οδηγεί σε ισοσταθμισμένη steady state απόκριση κι όχι σε σωστή κρουστική, δηλαδή ναι μεν το μπάσο δε θα έχει τονισμό, μα θα είναι ζούφιο, ψόφιο, δε θα έχει ατάκα.

Κι αν αφήσεις ατάκα, θα έχει ουρά.

Σα τη γάτα.

Για σωστή ατάκα, χρειάζεται ισορροπία απόκρισης στην άμεση.
Για κάλυψη τονώσεων ή ακυρώσεων σε περίπτωση λιγότερων σαμπ από τα αναγκαία, η ισοσταθμιση δεν μπορεί να ξεπερνά λίγα ντεσιμπέλ, ή το 1/3 της απαιτούμενης διόρθωσης, ώστε να μην διαλύσει την άμεση, την ατάκα.

Θα συμβιβαστείς δηλαδή με ήπιες τονώσεις και ακυρώσεις, με αναστροφές απεικόνισης των RT 60 στο γράφημα απόκρισης και με ταυτόχρονη απεικόνιση των τονισμων steady state στο γράφημα απόκρισης, ως χρυσή τομή στο τελικό ακουστό αποτέλεσμα.

Δηλαδή, εφόσον το πράγμα δεν έχει σωστές βάσεις, είναι βέβαιο πως δεν θα ακούγεται σωστά ένα γράφημα όμορφο στο μάτι. Χρειάζεται άσχημο γράφημα στο μάτι, για να ακούγεται ..αποδεκτά.

Κατά πάσα πιθανότητα, τέτοιο σεντόνι κανείς δε θα το διαβάσει, κι όποιος το διαβάσει δε θα το καταλάβει αν δε τα ξέρει ήδη, κι άμα τα ξέρει ήδη δε χρειάζεται να το διαβάσει. :lol:
Πολύ κατανοητό κειμενο. Εγω δε τα πολυξέρω αλλά το κατάλαβα με τη μία (αλλο βεβαια να το κανω χα χα). Εχεις τρομερή μεταδοτικότητα γνώσης. Ειναι μάλλον ταλέντο. Μπράβο. Επρεπε να γίνεις καθηγητής (δάσκαλος) χωρίς πλάκα. (Ουρά σαν τη γάτα χα χα πολυ καλό, εκπαίδευση και διασκέδαση μαζί,). Καλή η γνώση ρε παιδί μου, αλλά η μεταδοτικότητα, άλλο πράγμα.
 

Μηνύματα
1.407
Reaction score
2.820
Πλάκα πλάκα ένα χώρο και σεμινάρια δεν θα ταν άσχημη ιδέα, να μας δοθεί κι ευκαιρία να του αλλάξουμε τα μυαλά με τα μπιεντάμπλγιου. Σκέφτομαι μόλις γίνουν τρία τα svs να τα βάλω αγγελία να τα πουλήσω και να πάρω τρία μπιεντάμπλγιου έτσι για το σπάσιμο. :roflmao:
 



Μηνύματα
1.407
Reaction score
2.820
Μπηκε αλλα θα περιμενει την κουριερ για τον ανταπτορα, καταραμενε covid.,😠
Ξέρει κανείς με σιγουριά να μου πει αν τα pb1000 μπορούν να συνδεθούν με daisy chain, να μπω στο in του ενός και απ το out να πάω στο άλλο;
 

Attachments

Last edited:





Μηνύματα
27.264
Reaction score
25.262
Συνδέεις σε όποιο in θέλεις και σε όποιο ίδιο αν΄τιστοιχα out. Δλδ κόκκινο με κόκκινο λευκό με λευκό.
Θα έλεγα κόκκινα.
 




wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.442
Reaction score
15.130
Συνδέεις σε όποιο in θέλεις και σε όποιο ίδιο αν΄τιστοιχα out. Δλδ κόκκινο με κόκκινο λευκό με λευκό.
Θα έλεγα κόκκινα.
είσαι σίγουρος πως το out δεν έχει κροσσαρισμένο σήμα;; γιατί αυτό είναι το σύνηθες.
 

Μηνύματα
27.264
Reaction score
25.262
Ε ! και έτσι να είναι , ας βάλει το κροςς τέρμα στους 250 , να βγάζει ότι παίρνει από τον ενισχυτή.
 


wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.442
Reaction score
15.130
Ε ! και έτσι να είναι , ας βάλει το κροςς τέρμα στους 250 , να βγάζει ότι παίρνει από τον ενισχυτή.
To manual θα διαφωτίσει... διότι το σύνηθες πάλι είναι το ρυθμιστικό cross να επηρεάζει μόνο τον κλάδο των χαμηλών, ενώ η κροσσαρισμενη έξοδος έχει σταθερή συχνότητα αποκοπής π.χ. 80
 




ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.609
Μηνύματα
2.867.827
Members
37.939
Νεότερο μέλος
geo kok
Top