Μετρήσεις για HiFi

Reaction score
4
Καλησπέρα ,

Ήθελα να σας ρωτήσω πως θα μπορούσα να κάνω μετρήσεις με τον ποιο οικονομικό τρόπο πάντα για να μπορέσω να δω πως τα πάει το σύστημα μου ?

Για να βοηθήσω στο HiFi έχω PC οπότε αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα freeware κατά προτίμηση.

AVR - VSX-520

Klipsch rb-61 - Front
Roister C5 - Center
Yamaha ns-333 - Surround
Roister PB-150 - Subwoofer

Ευχαριστώ προκαταβολικά :201:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.406
Απάντηση: Μετρήσεις για HiFi

Στις μετρήσεις δεν μπορούμε να δούμε πως τα πάει το σύστημα(δεν υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός ποιότητας) αλλά πως συμπεριφέρεται ένα σύστημα σε έναν δεδομένο χώρο.
Οπότε τι θες να μετρήσεις;

Reaction score
4

Να σου πω την αλήθεια μου δεν το ψάχνω γιατί δεν είμαι ευχαριστημένος όλα σουπερ είναι και ας είναι λίγο ο συνδυασμός των ηχείων τετρημένος :)

Ψάχνω και διαβάζω διάφορα πράματα σχετικά με το πως βελτιώνεται ο ήχος από διάφορα καλούδια που μπορείς να κάνεις στον χώρο σου.Δεν ήξερα να σου πω τι πρέπει να ζητήσω όποτε άνοιξα το θέμα και ήδη με προσανατόλισες .

Οπότε ας δούμε αυτό που είπες πως δηλαδή συμπεριφέρεται το σύστημα μου στον χώρο μου και πως μπορώ να μάθω από τις μετρήσεις σε δεύτερο χρόνο τι προσαρμογές θα μπορούσα να κάνω στον χώρο για να έχω καλύτερο αποτέλεσμα .Αρχικά ίσως μετακίνηση ηχείων και μετά βλέπουμε .

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.406

Xtz room analyzer
Δίαβασε το λινκ για να δείς τι ακριβώς κάνει.
Freeware προγραμμα δεν ξέρω κανένα αλλά και να υπάρχει θα θέλει κάποιο ποιοτικό μικρόφωνο για να λειτουργήσει οπότε ξεκινάς με κανα 100άρικο για μικρόφωνο,αν φυσικά βρείς κάποιο δωρεάν πρόγραμμα..

Η πιό οικονομική λύση που έχεις στα χέρια σου είναι το MCAAC που έχει ο ενισχυτής σου.
Παίξε με τις ρυθμίσεις του για να καταλάβεις τι κάνου στον ήχο ούτως ώστε να ξέρεις τι χάνεις και τι κερδίζεις με κάθε μεταβολή

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.406

Αρχικά ίσως μετακίνηση ηχείων
Kαι αυτή είναι η βασικότερη παράμετρος.Ειδικά η θέση του sub.

Reaction score
4

Ωραία από ότι βλέπω το mic και το πρόγραμμα δεν είναι τρελά ακριβό.

Όσο για ρυθμίσεις και MCACC τα έχω δει πολλές φορές έχω κάνει δοκιμές και λοιπά και πιστεύω ότι τον έχω τον ενισχυτή .Το sub μιας και έχει ιδιαιτερότητες παίζει στα 150hz σε μέτριες εντάσεις και η θέση του είναι ανάμεσα στο κεντρικό και το δεξί ηχείο όπως έχω δει εκεί πρέπει να πηγαίνει αν κάνω λάθος μου λες.

Ήθελα κάτι σε περισσότερο βάθος για αυτό το ψάχνω τώρα με τις μετρήσεις.Οπότε θα το δω και ποιο αναλυτικά με το XTZ Room Analyzer τις επόμενες μέρες ιντερνετικα τι προσφέρει κτλ η όλη ιστορία.

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια Γιώργο αν χρειαστώ κάτι άλλο μετά την ερευνά που θα κάνω θα τα ξαναπούμε :619:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.406

Το sub μιας και έχει ιδιαιτερότητες παίζει στα 150hz σε μέτριες εντάσεις
Αυτό πως το μέτρησες;
και η θέση του είναι ανάμεσα στο κεντρικό και το δεξί ηχείο όπως έχω δει εκεί πρέπει να πηγαίνει αν κάνω λάθος μου λες.
Η θέση του σαμπ θέλει μεγάλο πειραματισμό.
Ένας τρόπος να βρούμε που έχουμε το πιο δυνατό και βαθύ χαμηλό είναι να βάλουμε το σαμπ στην θέση ακράσης και να αρχίσουμε να κόβουμε βόλτες στο δωμάτιο προσπαθώντας να εντοπίσουμε που αποδίδει καλύτερα.Οπότε στο σημείο που αισθανόμαστε το δυνατότερο και πιό βαθύ χαμηλό,το τοποθετούμε.Κάπως μπακαλίστικη διαδικασία μεν αλλά απο το τίποτα..

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

υπαρχουν πολλα προγραμματα για να μετρησεις τα ηχεια στον χωρο σου
απο μελισα μεχρι το μεγαλο οντισι
απο εκει και μετα
τι δυνατοτητα οικονομικη , και καθε αλλη υπαρχει για να παρεμβεις στον χωρο σου ωστε να μαζεψεις οτι μαζευεται ?

Reaction score
4

Αυτό πως το μέτρησες;

Η θέση του σαμπ θέλει μεγάλο πειραματισμό.
Ένας τρόπος να βρούμε που έχουμε το πιο δυνατό και βαθύ χαμηλό είναι να βάλουμε το σαμπ στην θέση ακράσης και να αρχίσουμε να κόβουμε βόλτες στο δωμάτιο προσπαθώντας να εντοπίσουμε που αποδίδει καλύτερα.Οπότε στο σημείο που αισθανόμαστε το δυνατότερο και πιό βαθύ χαμηλό,το τοποθετούμε.Κάπως μπακαλίστικη διαδικασία μεν αλλά απο το τίποτα..
Να σου πω όταν πείρα το PB-150 της Roister (10'' στα λεφτα του σούπερ) άρχισα να ψάχνω τις βέλτιστες ρυθμίσεις.Έπεσα λοιπόν σε κάποια θέματα που έλεγαν τα παιδιά ότι το PB-150 έχει πρόβλημα με τις χαμηλές...και όντος εχει όταν έχω τον πίσω διακόπτη στα 50hz ας πούμε το sub είναι σαν να μην παίζει καν....και όταν είναι έντονο το μπάσο δεν παίζει καν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τώρα επειδή είμαι λίγο τρελαμένος αυτό που λες με τις θέσει των ηχείων το έχω κάνει με το αυτί μου αλλά σίγουρα θα υπάρχει και καλύτερος τρόπος.

Reaction score
4

απο εκει και μετα
τι δυνατοτητα οικονομικη , και καθε αλλη υπαρχει για να παρεμβεις στον χωρο σου ωστε να μαζεψεις οτι μαζευεται ?
Καλήμερα , προς εκεί προσανατολίζομαι και το ψάχνω να μάθω και μερικά πραγματάκια στην πορεία .

Reaction score
4

Πάντως παιδιά έχω παρατηρήσει ότι το MCACC δεν είναι και τόσο ακριβές ....ενώ το έχω τρέξει για την θέση ακρόασης που θέλω σε κάποια άλλη θέση ο ήχος είναι ποιο ωραίος στα αυτιά μου :609:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.406

Αργύρη το MLLSA ανηχοϊκή μέτρηση δεν κάνει;Οπότε τι χρησιμότητα έχει στο να μετρήσεις τον χώρο;

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.406

Πάντως παιδιά έχω παρατηρήσει ότι το MCACC δεν είναι και τόσο ακριβές ....ενώ το έχω τρέξει για την θέση ακρόασης που θέλω σε κάποια άλλη θέση ο ήχος είναι ποιο ωραίος στα αυτιά μου :609:
Δεδομένου του ό,τι είναι ένα σύστημα ενσωματωμένο μέσα σε ενισχυτή είναι τρομερό και αρκούντως ακριβές.Το ότι εσένα τυγχάνει να σου αρέσει κάπως αλλιώς ο ήχος δεν πάει να πεί ότι είναι και το σωστό..

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

ο γνωστος ΒΜ* πρωην hf** c***
ειχε μετρησει με αυτο τα ηχεια μου (στον πανω χωρο)
και αν εβελεπες την αποδωση των ηχειων σε τρομαζε.Αν ερθεις καποια στιγμη απο εδω θα σου δειξω τα γραφηματα.
Μιλαμε το l επαιζε λες και του ειχε αρπαξει το τουιτερ.
9/05

*βαγγελης μαρκουλης
** hi fidelity
*** chef

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

Δεδομένου του ό,τι είναι ένα σύστημα ενσωματωμένο μέσα σε ενισχυτή είναι τρομερό και αρκούντως ακριβές.Το ότι εσένα τυγχάνει να σου αρέσει κάπως αλλιώς ο ήχος δεν πάει να πεί ότι είναι και το σωστό..
ή κανει και κανα ευκολο λαθος

Reaction score
4

Δεν είναι τραγικό άλλα για μένα είναι από την άποψη ότι το σύστημα είναι σε pc η θέση που κάθομαι είναι στο ένα μέτρο από τα ηχεία περίπου χωρίς να έχω δυνατότητα μετακίνησης της θέσης και η απόσταση που λέω ότι ακούγετε καλύτερα είναι στα δυο μέτρα.

Σίγουρα από ότι έχω δει στον χώρο μου αν τα front ήταν wall mount με κάποια κλήση προς την θέση ακρόασης μου θα είχα σωστότερο αποτέλεσμα.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

δεν βαζεις καμμια φωτο να δουμε τι θα δουμε

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.406

Στο ένα μέτρο απ τα ηχεία ακούς near field οπότε δεν έχεις τις ανακλάσεις του χώρου να κάνουν παιχνίδι.Όσο και αν σε ξενίζει αυτό είναι το σωστό,άσχετα αν σε πολλούς είναι ανυπόφορο..

Reaction score
4

ή κανει και κανα ευκολο λαθος
Η θέση των μπροστινών ηχείων είναι κάπως πως να το πω αρκετά ψηλότερη από ότι θα έπρεπε να είναι κανονικά.Αυτό αν σας το έδωσα να το καταλάβετε είναι πρόβλημα από μόνο του είναι πρόβλημα και για να γίνω ποιο αναλυτικός εκεί που τελειώνει το κεφάλι μου όπως κάθομαι και λίγο ποιο πάνω μερικούς πόντους βρίσκετε το κάτω μέρος των ηχείων σε απόσταση ένα και κάτι μετρά μακριά μου.(Τι περιγραφή.....)

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.745

Εγω κατάλαβα οτι το sub ,το αφήνεις να παίζει μεχρι τους 150hz, γιατί εκεί το ακούς περισσότερο.
Τα ηχεία τα εχεις small η large?

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.414
Members
38.453
Νεότερο μέλος
Xatzisjim