Μετρήσεις χώρου...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Το στρωσιμο του αρ-τι σιξτι με τον διαχυτη γινεται οπου κι αν τοποθετηθει ο διαχυτης στο χωρο, και μαλιστα θα πρεπει ιδανικα η τοποθετηση πολλων διαχυτων να ειναι "τυχαια" στο χωρο και οχι συμμετρικη (αν και το "τυχαιο" δεν ειναι και τοσο ....τυχαιο τελικα)
Το στρωσιμο της αποκρισης γινεται απο τις απορροφητικες ικανοτητες του διαχυτη σε σημεια πρωτης αντανακλασης.
Οι μειωμένες διαστάσεις στους τυπικούς χώρους ακρόασης απομακρύνουν την ακουστική τους συμπεριφορά από το πρότυπο τελείου πεδίου διάχυσης.Η εγκατάσταση διαχυτικών διατάξεων σε αυθαίρετες θέσεις επί της τοιχοποιίας σίγουρα θα μεταβάλει τη συνολική συμπεριφορά δεδομένου δωματίου.Σε τέτοια περίπτωση,η συνήθης άνιση κατανομή ηχητικής ενέργειας ανάμεσα στους επιμέρους όγκους ενός τυπικού δωματίου ακρόασης δεν εγγυάται εξειδικευμένη ομαλοποίηση γιά τη ζώνη όπου θα βρίσκεται η επιλεγείσα θέση ακρόασης.

Η δε ψευδοτυχαία διευθέτηση είναι απαραίτητη γιά τις επιμέρους μονάδες που απαρτίζουν τη διαχυτική διάταξη κατά τα γνωστά:
http://www.avsite.gr/forum/threads/Ανατομία-Ακουστικής-Χώρων.79626/page-8#post-1175098

Ακόμα και αμιγής διαχυτική διάταξη φράγματος φάσης (στη σχεδίαση της οποίας δεν θα έχει προδιαγραφεί απορροφητική ιδιότητα σε καθορισμένη ζώνη) χωρίς κατασκευαστικά ελαττώματα, τείνει να εμφανίζει απορρόφηση ηχητικής ενέργειας.

Υποσύνολο φρεατίων συμπεριφέρονται ως συνηχητές Helmholtz,συντονιζόμενα στο εν τέταρτον μήκους κύματος γιά συγκεκριμένες συχνότητες.Η εμπλεκόμενη ενέργεια από συντονισμό ΄΄ρέει΄΄ ακολούθως σε γειτονικά με τα προηγούμενα φρεάτια.Κατά συνέπεια,γύρω από τις παρυφές του συνόλου των φρεατίων θα ισχύουν πολλαπλάσιες τιμές σωματιδιακής ταχύτητας σε σύγκριση με το ηχητικό πεδίο που περιβάλλει τη διάταξη.Αυτή η ενεργειακή ροή συνοδεύεται από απορρόφηση.Κορύφωση κι επέκταση της ωφέλιμης ζώνης απορρόφησης επιτυγχάνεται εάν επενδυθούν τα ανοίγματα των φρεατίων με υλικό(ύφασμα,λεπτά καταμερισμένο πλέγμα κτλ) το οποίο θα παρουσίαζε επιπλέον αντίσταση στη ροή,ούτως ώστε η ολική εμπέδηση των φρεατίων να προσεγγίσει τη χαρακτηριστική εμπέδηση του αέρα.Υπερβολική αντίσταση θα οδηγούσε σε ανάλογη απόσβεση και ακολούθως μείωση της απορρόφησης.Με την πρόσθεση μάζας ή/και την κατασκευή οπών στον πυθμένα των φρεατίων,οι τιμές συντονισμού μπορούν ν'αυξηθούν περαιτέρω και να μετατοπιστούν σε χαμηλότερες συχνότητες.

Με τη μείωση επίσης του πλάτους φρεατίων αυξάνονται οι ιξώδεις απώλειες στο οριακό στρώμα της επιφανείας αυτών.Αναλόγως λοιπόν του πλάτους,μπορεί να επενδυθεί η τελευταία με υλικό κατάλληλης τραχύτητας ούτως ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ακουστική εμπέδηση και ακολούθως απορρόφηση.

Οι διαχυτές διπλής διάστασης εμφανίζουν μεγαλύτερη απορροφητική ιδιότητα σε σύγκριση με τους ομολόγους μονής διάστασης.

Σημειωτέον ότι οι ακολουθίες βάθους φρεατίων που θα οδηγούσαν σε βέλτιστη διαχυτική δράση δεν συνεπάγονται βελτιστοποίηση και γιά την απορροφητική...
Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, αν για παράδειγμα έχουμε 8 διαχύτες πως προτείνεις να τοποθετηθούν?
Εξαρτάται εάν και κατά πόσο σκοπεύεις να ορίσεις ως ΄΄ζωντανό΄΄ κάποιο τμήμα του χώρου ακρόασης.Ως αφετηρία θα πρότεινα τοποθέτηση διάταξης επί της...οροφής-μιά επιφάνεια που τείνει εσφαλμένα να παραμελείται...;)
 
Last edited:


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.658
ECM8000



Κώστα, οι δικοί μου διαχυτές, δεν νομίζω να κάνουν απορρόφηση.
Δεν υπαρχει διαχυτης που να μην κανει απορροφηση.
Ακομα και τα τυπικα qrd αναλογως βαθους προκαλουν εξασθενηση σημαντικη σε υψηλες, δηλαδη ...απορροφηση! :)
 


Y

Yiannis_B

Guest
Γιάννη...
-έχεις πρόχειρα τα τεχνικά στοιχεία των διαχυτών που έχεις χρησιμοποιήσει?
-Την απορρόφηση στο ταβάνι γιατί επέλεξες να την τοποθετήσεις τόσο μποροστά? (ίσως φαίνεται έτσι στη φωτό)
-Χρησιμοποίησες την ETC για να σε βοηθήσει στην τοποθέτηση των υλικών?
-Για ανέβασε την ΕΤC να την δούμε.
-Το spectrogram γιατί το ξέχασες?:whistling:
- Ωραία πράγματα...:drinks:
Άλεξ, θα την βρούμε την άκρη και θα απαντήσω μία-μία στις παρατηρήσεις/ερωτήσεις σου.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω τώρα, και είναι και λίγο off-topic, έχει να κάνει με τον modular τρόπο ανάρτησης των... modules. Μέσα στο ΣΚ, θα αλλάξω κάποια πράγματα, ώστε να μπορώ να αλλάζω θέση στα panels, σε δευτερόλεπτα...

Για όποιον ενδιαφέρεται, και θέλει να βοηθήσει, η συνέχεια στο spoiler...

Η αρχική ιδέα, για τον χώρο, ήταν μία: Όχι Άλλες Τρύπες. :hunter:

Είπα λοιπόν, να φτιάξω μια μεταλλική (inox) κατασκευή όπου θα μπορώ να αναρτώ τα πάντα με συρματόσχοινα. Μου αρέσουν και οι σκηνές στα θέατρα, που έχουν τέτοιες δυνατότητες, κρεμάς και φωτισμό, πίνακες, φωτογραφίες, την γυναίκα σου, όπου και ό,τι γουστάρεις...

Μετά από 30m inox σωλήνα Φ16, 37 στηρίγματα, δουλειά στον τόρνο για τα στηρίγματα οροφής που είναι πιο μακριά και όχι standard, 60m συρματόσχοινο 2mm, 160 σφυκτήρες, 200+ μεταλλικά ούπα ξύλου M8 με εσωτερικό σπείρωμα για Μ6, 80 αποσβεστικά ποδαράκια με αποστάτες 10cm, άπειρα παξιμάδια και ροδέλες, και πραγματικά αρκετή δουλειά, κάπου φτάνω....





....Αλλά... δεν υπολόγισα ότι:

1. Είναι πραγματικό γ@μήσι, να οριζοντιώσεις και να ευθυγραμμίσεις αυτά τα 20 αρχικά modules...ειδικά όταν όλλες οι μικρομετρικές αλλαγές, γίνονται λύνοντας και δένοντας όλους αυτούς τους σφικτήρες συρματόσχοινου...

2. Ο τρόπος ανάρτησης ΔΕΝ επιτρέπει την γρήγορη αντικατάσταση modules διάχυσης με απορρόφησης, γιατί πρέπει πάλι να λύσεις τους σφικτήρες, και να ξαναρυθμίσεις...



Σκέφτομαι λοιπόν τις εξής λύσεις:

1. Στα σημείο ανάρτησης των modules, να βάλω ποιοτικούς μεταλλικούς κρίκους κλειδιών. (βλέπε φωτό)



Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγω και τα 2 παραπάνω προβλήματα, γιατί και τα modules θα βγαίνουν σχετικά γρήγορα, και την μικρομετρική ρύθμιση του μήκους του συρματόσχοινου θα την κάνω από την βίδα με το κόντρα παξιμάδι που κινείται μέσα στο μεταλλικό ούπατ του ξύλου.

2. Εναλλακτικά, και για ταχύτερες αλλαγές, την θέση του κρίκου κλειδιών, μπορούν να πάρουν carabiner ή



..3. Τεντωτήρες συρματόσχοινου, οπότε την μικρορύθμιση θα την κάνω από αυτούς και όχι από την βίδα με το κόντρα παξιμάδι.




Προφανώς οι λύσεις 2 & 3 είναι πολύ πιο ακριβές, γιατί θα χρειαστώ τουλάχιστον 80-100 εξαρτήματα. :rolleyes:

Οποιαδήποτε άλλη λύση δεκτή! :drinks:
 

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Γενικά στο ξαναείπα, αλλά στο ξαναλέω...γαμώ τις ιδέες...τώρα για τη βέλτιστη λύση...δεν μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά...θα την βρεις την άκρη εσύ...
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.389
Reaction score
1.843
...και μαλιστα θα πρεπει ιδανικα η τοποθετηση πολλων διαχυτων να ειναι "τυχαια" στο χωρο και οχι συμμετρικη...
Γιατί; Μιλάς για όλους τους διαχύτες, ή εξαιρείς αυτούς της πρώτης ανάκλασης;
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.389
Reaction score
1.843
Γιάννη:
Καταπληκτικές οι κατασκευές σου, αλλά :

λόγω του τρόπου στήριξης εκτός από διαχύτες, δεν παύουν να αποτελούν αναρτημένες μάζες που βέβαια έχουν κάποια ιδιοσυχνότητα (χαμηλή στοιχηματίζω γιατί δεν τους βλέπω και πολύ ελαφρείς) γύρω από την οποία συντονιζόμενες απορροφούν ενέργεια.
Αυτό μπορεί να γίνει χρήσιμο (να περιορισθεί πχ ένα στάσιμο), όμως όταν δεν υπάρχει απόσβεση γίνεται δίκοπο μαχαίρι διότι συνήθως εξακολουθούν να πάλλονται μετά το ερέθισμα, επιστρέφοντας καθυστερημένα ενέργεια στο χώρο. Γίνονται δηλαδή καθυστερημένες πηγές ήχου, δηλαδή αντήχησης (παρόμοιο πρόβλημα παρατηρείται συχνά και σε θαλάμους χέλμολτζ με πολύ στενό εύρος συντονισμού).
Ισως εδώ να ωφείλεται το τεράστιο χαμηλόσυχνο RT στο γράφημα του ποστ 768.

Απόσβεση θα ήταν πχ, να παρεμβληθεί αφρολέξ ή κάτι παρόμοιο που να ακουμπά σε διαχύτη και τοίχο (ή ταβάνι - αν και εδώ η ιδιοσυχνότητα πρέπει να είναι αρκετά πιο υψίσυχνη), για να φρενάρει την ταλάντωση του διαχύτη. Αν και θα διεύρυνε την περιοχή συντονισμού του.

Νομίζω δηλαδή, οτι υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται να αντιμετωπίσεις τις κατασκευές σου σαν διαχύτες + μπασοπαγίδες που χρήζουν κουρδίσματος.
 
Last edited:

Μηνύματα
1.972
Reaction score
3.331
Γιάννη τρομερή κατασκευή μπράβο σου
Πρόσεξε μην τυχον σου δημιουργεί τόσο σωληναριό φαινόμενο διαπασόν
μήπως δημιουργείτε ιδιοσυντονισμός και αντήχηση (εάν τα τεχνικά επιχειρήματα είναι λάθος πείτε το μην παραπληροφορούμε τον κόσμο )
Είσαι καλλιτέχνης φίλε :drinks:
 

Μηνύματα
1.972
Reaction score
3.331
δεν συμφωνώ με τον ανοξείδωτο σωλήνα είναι μικρή η μάζα του σε σχέση με την σιδηρωσωλήνα βέβαια έχει περισσότερη ακαμψία για να βελτιστοποιήσεις τις ιδιότητές του πρέπει να βάλεις στηρίγματα ανα πιό τακτά διαστήματα και απαράιτητα με λάστιχο .
δοκίμασε να το χτυπησεις με ένα μεταλικό αντικείμενο σε διάφορα σημεία μήπως σου κάνει αντήχηση .

επίσεις με τόση δουλειά που έχεις ρίξει θα μπορούσες να είχες κάνει συρόμενη όλη την κατασκευή αφού έχεις ( ίσως ) δεδομένη την απόσταση απο τον τοίχο με τέσσερεις απλέσ γωνιές πίσω απο κάθε panel και συνδετήρες σωλήνων για το κινητό πλαίσιο.

ανα πάσα στιγμή κρεμάς ξεκρεμάς και έχεις μετατόπιση σε δύο κατευθύνσεις .

απο δική μου εμπειρία δοκίμασα πάρα πολλές φορές να αναρτήσω το πανί με τέσσερα συρματόσχοινα έδωσα για υλικά
καμιά σαρανταριά ευρώ έσπασα το κεφάλι μου και δουλειά δεν έγινε

Απο υλικά έχω περίσεμα αρκετά πάρε τηλ να στα δώσω γιατί μου είναι άχρηστα
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
Βασικά έχω ένα mode στα 59,3 Ηz...

Κοίτα πόσο κοντά πέφτει η προσομοίωση! Δύσκολα τα πράγματα Γιάννη στους 40, 50 κύκλους. Να σου δανείσω το avatar μου μήπως ο Αγ. Βασίλης είναι καλός μαζί σου τα Χριστούγεννα; Εμένα με αγνοεί. (Φοβερή η κατασκευή σου και τα καλούδια σου, εύγε!!!)

 

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Γιάννη:
Καταπληκτικές οι κατασκευές σου, αλλά :
λόγω του τρόπου στήριξης εκτός από διαχύτες, δεν παύουν να αποτελούν αναρτημένες μάζες που βέβαια έχουν κάποια ιδιοσυχνότητα (χαμηλή στοιχηματίζω γιατί δεν τους βλέπω και πολύ ελαφρείς) γύρω από την οποία συντονιζόμενες απορροφούν ενέργεια.
Αυτό μπορεί να γίνει χρήσιμο (να περιορισθεί πχ ένα στάσιμο), όμως όταν δεν υπάρχει απόσβεση γίνεται δίκοπο μαχαίρι διότι συνήθως εξακολουθούν να πάλλονται μετά το ερέθισμα, επιστρέφοντας καθυστερημένα ενέργεια στο χώρο. Γίνονται δηλαδή καθυστερημένες πηγές ήχου, δηλαδή αντήχησης (παρόμοιο πρόβλημα παρατηρείται συχνά και σε θαλάμους χέλμολτζ με πολύ στενό εύρος συντονισμού).
Ισως εδώ να ωφείλεται το τεράστιο χαμηλόσυχνο RT στο γράφημα του ποστ 768.
Απόσβεση θα ήταν πχ, να παρεμβληθεί αφρολέξ ή κάτι παρόμοιο που να ακουμπά σε διαχύτη και τοίχο (ή ταβάνι - αν και εδώ η ιδιοσυχνότητα πρέπει να είναι αρκετά πιο υψίσυχνη), για να φρενάρει την ταλάντωση του διαχύτη. Αν και θα διεύρυνε την περιοχή συντονισμού του.
Νομίζω δηλαδή, οτι υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται να αντιμετωπίσεις τις κατασκευές σου σαν διαχύτες + μπασοπαγίδες που χρήζουν κουρδίσματος.
Nαι το είχα αναφέρει αυτό στην σελίδα 35, ότι η απόσταση από τον τοίχο θα έχει σαν αποτέλεσμα κάποιον συντονισμό και απορρόφηση, αλλά ο Γιάννης εσκεμμένα το έκανε έτσι, αφού έχει σκοπό να βάλει και ηχοαπορροφητικό υλικό πίσω απο τους διαχύτες για να μεγαλώσει το Q της απορρόφησης και να περιορίσει την ταλάντωση.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
...
Η αρχική ιδέα, για τον χώρο, ήταν μία: Όχι Άλλες Τρύπες. :hunter:

Είπα λοιπόν, να φτιάξω μια μεταλλική (inox) κατασκευή όπου θα μπορώ να αναρτώ τα πάντα με συρματόσχοινα. Μου αρέσουν και οι σκηνές στα θέατρα, που έχουν τέτοιες δυνατότητες, κρεμάς και φωτισμό, πίνακες, φωτογραφίες, την γυναίκα σου, όπου και ό,τι γουστάρεις...



....Αλλά... δεν υπολόγισα ότι:
...
Οποιαδήποτε άλλη λύση δεκτή!
Το τωρινό σύστημα στήριξης εισάγει τυχαίες μεταβλητές στη διαχείριση των ανακλάσεων, δηλαδή σε μία διαδικασία η οποία οφείλει να είναι ντετερμινιστική.

Εξόν και αν ο δεδομένος χώρος δεν είναι ιδιόκτητος,λαμβάνω την εντύπωση πως η προοπτική μονιμότητας στην τοποθέτηση αντί των τρυπών είναι ο κύριος παράγων αποτροπής.Οι μετάνοιες εξάλλου συνιστούν μιά...στοχαστική ανέλιξη σε χαϊφαϊντελικά ζητήματα.

Οι διατάξεις που προορίζονται γιά την κατακόρυφη τοιχοποιία μπορούν να γίνουν ΄΄ακλόνητες΄΄ εάν προσαρμοστούν σε άκαμπτα σκέλη μέσω των οποίων θ'ακουμπάνε κατόπιν στις γυμνές επιφάνειες και το δάπεδο,έχοντας δυνατότητα μετακίνησης εντός του χώρου.
 
Last edited:

Manos58

εγχειρισμένη
Μηνύματα
17.160
Reaction score
12.839
Τεντωτήρες συρματόσκοινου είναι η καλύτερη λύση για οριζοντίωση γρήγορα αλλά μωρε αδερφέ μου τελικά το κρέμασμα θα κοστίσει περισσότερο από τα ηχητικά.........:thumbsdown:
Και οι γάντζοι που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες για το βάλε βγάλε είναι ιδανικοί .
Χωρίς καλώδια σωστά χαΐρι δεν θα κάνεις :hunter:
 

gonis

Luger
Μηνύματα
4.206
Reaction score
11.481
@Yiannis_B
Εμενα οι κατασκευες σου μου αρεσουν ανεξαρτητως αποτελεσματος.Την μπαρα δεν βλεπω στο χωρο και ανησυχω
 

Y

Yiannis_B

Guest
Τεντωτήρες συρματόσκοινου είναι η καλύτερη λύση για οριζοντίωση γρήγορα αλλά μωρε αδερφέ μου τελικά το κρέμασμα θα κοστίσει περισσότερο από τα ηχητικά.........:thumbsdown:
Και οι γάντζοι που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες για το βάλε βγάλε είναι ιδανικοί .
Χωρίς καλώδια σωστά χαΐρι δεν θα κάνεις :hunter:
...κάτι ξέρετε και σεις οι παντρεμένοι...:rolleyes: :roflmao:
 


Μηνύματα
482
Reaction score
19
Άλεξ, θα την βρούμε την άκρη και θα απαντήσω μία-μία στις παρατηρήσεις/ερωτήσεις σου.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω τώρα, και είναι και λίγο off-topic, έχει να κάνει με τον modular τρόπο ανάρτησης των... modules. Μέσα στο ΣΚ, θα αλλάξω κάποια πράγματα, ώστε να μπορώ να αλλάζω θέση στα panels, σε δευτερόλεπτα...

Για όποιον ενδιαφέρεται, και θέλει να βοηθήσει, η συνέχεια στο spoiler...

Οποιαδήποτε άλλη λύση δεκτή! :drinks:
[/spoiler]
Η χρηση των εντατηρων (3) με ή χωρις γαντζους ασφαλειας (2) είναι μαλλον η οικονομικοτερη. Το κοστος δεν ξεπερναει τα 0,7 € στο σετ αν και δεν βλεπω το λογο να χρησιμοποιησεις γαντζο εφοσον ο εντατηρας στο ένα ακρο του εχει αγκιστρο. (Εντατηρας Μ6 mm0,45 €, γαντζος ασφαλειας 5 mm0,25 €).



Υπαρχουν και άλλες λυσεις στερεωσης διχως διατρηση αλλα είναι αρκετα δαπανηρες και σε εντελως διαφορετικη φιλοσοφια. Βεβαια χαρακτηριζονται σε μεγαλο βαθμο «ακλονητες» ώστε να ικανοποιησουν και την συνθηκη που εθεσε ο Bhutia.
 

Y

Yiannis_B

Guest
Έχετε όλοι σας δίκιο για το μη ακλόνητο της κατασκευής.
Θα πάω στο plan-B, με προένταση στο κάτω μέρος του κάθε module...:hi::)

Bέβαια, το διαφορετικό μήκος του πάνω και του κάτω συρματόσχοινου, συνεπάγονται διαφορετικές γωνίες, και άρα διαφορετικές δυνάμεις στους πάνω και στους κάτω αποστάτες, αλλά νομίζω ότι με μερικά κιλά πίεσης προς την κατεύθυνση του τοίχου, μαζί με τα αποσβεστικά ποδαράκια, δεν θα έχω θέμα.:errwhat:
 
Last edited by a moderator:



Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.153
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top