Μετρήσεις χώρου...

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Βλέπουμε εδώ ότι η απόκριση σε 1/6οκτ. είναι μεταξύ 91-99db, δηλαδή +/‐ 4dB, λίγο περισσότερο από τον στόχο...
Σχετικά προβληματική περιοχή είναι μεταξύ 400-2,4khz που υπάρχουν διάφορες μικρές σχετικά βυθίσεις και κορυφώσεις, με το κυρίαρχο πρόβλημα να εντοπίζεται μεταξύ 700-1000hz. Eίναι μια περιοχή που σχετικά εύκολα μπορείς να τη φέρεις, καλύτερα με διάχυση στην περίπτωσή μας, για να μην ρίξουμε -χρησιμοποιώντας απορρόφηση-τον χρόνο αντήχησης σε αυτές τις περιοχές και χαλάσουμε την ωραία ισορροπία που έχει επιτευχθεί σε αυτόν τον τομέα.
 

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Δεξί ηχείο:
Βλέπουμε ότι κι εδώ στο εύρος 250-4khz υπάρχει μια διακύμανση 8db (92-100db), λίγο μεγαλύτερη από τον στόχο...κι εδώ η πιο προβληματική περιοχή βρίσκεται από 700-1100hz.
 

Attachments



Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Ενώ η ισορροπία μεταξύ των ηχείων κρίνεται καλή, αφού δεν ξεπερνάει τα 2.5db στα σημεία της μεγαλύτερης διαφοράς τους. Κάτι που ήταν αναμενόμενο, απλώς κοιτώντας τον χώρο και τη συμμετρία που είναι τοποθετημένα ως προς αυτόν και μεταξύ τους, καθώς και τον όμοιο περιβάλλοντά τους χώρο. Πόσο ρόλο παίζει η τοποθέτηση...

Μαζί:
 

Attachments

Last edited:

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Ενώ τί να λέμε τώρα, οι χρόνοι αντήχησης (RT60,T20,T30) και των 2 ηχείων είναι αναφοράς, αφού πληρούν όλους τους στόχους ενός χώρου υψηλής απόδοσης, όντας το RT60 μεταξύ 0.2-0.5s και τα
T20 καιT30 με διαφορά μικρότερη από +/-25% ανάμεσα στο ίδιο συχνοτικό εύρος με ανάλυση 1/3οκτ.

Αριστερό

Δεξί
 

Attachments


Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Εδώ να πούμε ότι μεγάλοι χρόνοι αντήχησης στις μεσσαίες συχνότητες αποκρύπτουν την λεγόμενη low level detail και επηρεάζουν το τίμπρο ενός οργάνου ή μιας φωνής. Ένα δωμάτιο με μεγάλους χρόνους εξασθένησης σε αυτές τις συχνότητες συνήθως ακούγεται σκληρό και φωτείνο, ενώ κουράζει γρήγορα. Από την αλλη, χρόνοι κάτω των 0,2s δεν δημιουργούν αυτή την αίσθηση ανοιχτού ήχου που σε περιβάλλει.
Επίσης, να έχουμε υπόψη μας ότι διαφορετικά είδη μουσικής απαιτούν και ελαφρώς διαφορετικούς χρόνους αντήχησης για να ακουστούν καλύτερα...

Τα υπόλοιπα αργότερα...
 
Last edited:


vlasis

Φωτογράφος!
Μηνύματα
11.718
Reaction score
7.496
Παρα πολυ ωραιο και ουσιαστικο για πολλους thread......μπραβο Αλεξανδρε!!!!!!!:drinks::drinks::drinks:

μα καλα αυτος ο Βασιλης ο Μου γιατι αραγε παραπονιοταν οτι ο χωρος του δεν παιζει και θελει γκρεμισμα?:headbang::headbang:
 


Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Μερικά γενικά σχόλια επί του θέματος:

-Ιδανικές επιδόσεις στο σύνολο των ακουστικών παραμέτρων σημειώνονται μονάχα μέσα σε εξειδικευμένα δωμάτια κι αίθουσες,υπό την επιμέλεια ακουστικών αρχιτεκτόνων και μηχανικών.Ακόμα όμως και οι αρτιότερες κατασκευαστικές επιλογές είναι δυνατόν να μην τέρπουν όλους ανεξαιρέτως τους ακροατές.

-Το παρόν νήμα θ'άξιζε μιά θέση στις επικεφαλίδες των ηχητικών αποδράσεων,ως σύμβολο ενός χώρου με ενδεικτική ικανότητα να οδηγήσει τους ευρισκομένους εντός αυτού σε αυθεντικές αποδράσεις υπό την ακρόαση ηχητικών σημάτων.

-Θα ικανοποιούσε εξίσου τους φανατικούς των καλωδίων και λοιπών παρελκομένων,αφού οποιαδήποτε εκτίμηση προκύπτουσα σε υποδεέστερους χώρους θα βρίσκεται αναγκαστικά σε ανεπαρκή συνάρτηση με το ίδιο το υπό εξέτασιν παρελκόμενο.;)
 

Μηνύματα
9.110
Reaction score
8.905
μα καλα αυτος ο Βασιλης ο Μου γιατι αραγε παραπονιοταν οτι ο χωρος του δεν παιζει και θελει γκρεμισμα?:headbang:
Αυτά ήταν... μέχρι να πάρω τους "ψηφιακούς ενισχυτές"....;) επίσης ειπα και πριν,
Καταρχήν εσείς έχετε έρθει, από ότι βλέπετε από θέμα διαρρύθμισης / στήσιμο / αποστάσεις , είναι τελείως διαφορετικός/ ές, επίσης έφυγαν διάφορα, όπως πίνακες κλπ... και έπεται συνέχεια...:party:
 

Μηνύματα
9.110
Reaction score
8.905
...-Θα ικανοποιούσε εξίσου τους φανατικούς των καλωδίων και λοιπών παρελκομένων,αφού οποιαδήποτε εκτίμηση προκύπτουσα σε υποδεέστερους χώρους θα βρίσκεται αναγκαστικά σε ανεπαρκή συνάρτηση με το ίδιο το υπό εξέτασιν παρελκόμενο.;)
Γιαυτό φωνάζω ο “καημένος”... Hitachi cables for ever...:D :laugh: :roflmao: :laugh: :D :laugh: :roflmao:
 
Last edited:

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Kαι πάμε στις ανακλάσεις...

Το σημαντικό με τις ανακλάσεις είναι ότι αλλοιώνουν την -προτιθέμενη κατασκευαστικά- απόκριση των ηχείων σε συγκεκριμένη απόσταση και άξονα, σε σχέση με την απόκριση που τελικά μετράμε στη θέση ακρόασης, ενώ η φασματική παραμόρφωση που προκαλούν επηρεάζει την αντίληψη του τίμπρου αλλά και την τοποθέτηση των ειδώλων στον χώρο. Για να μην συμβεί αυτό, οφείλουμε να κρατήσουμε το φάσμα του άμεσου και ανακλώμενου ήχου όσο πιο όμοιο μεταξύ του γίνεται. Αν το καταφέρουμε αυτό, τότε η εμπειρία έχει δείξει ότι ακόμα και σχετικά μεγάλα επίπεδα ανακλάσεων, όχι μόνο δεν ενοχλούν, αλλά αντιθέτως είναι απολαυστικότερα, καθώς κάνουν τον ήχο πιο πλούσιο και δίνουν σώμα στα είδωλα στη σκηνή.

Στην προσπάθειά μας λοιπόν αυτή μας βοηθάει η ΕΤC. H Energy Time Curve μας δείχνει πώς κλιμακώνεται το φάσμα στον άξονα του χρόνου. Κάθε κορυφή στην ΕΤC αντιπροσωπεύει μια ανάκλαση που φθάνει στο μικρόφωνο μετά τον άμεσο ήχo.
Μια δημοφιλής τακτική είναι να μετράμε ανά ηχείο τα επίπεδα των ανακλάσεων στην ETC και να τα συγκρίνουμε με τον άμεσο, βάζοντας έναν γενικό στόχο να είναι τουλάχιστον 10db κάτω από αυτόν, μέσα σε εύρος 0-35ms όπου λειτουργεί το ψυχοακουστικό φαινόμενο HAAS, αλλά και μετά από αυτό, για διαφορετικούς λόγους.

Η ETC όμως δεν δίνει στοιχεία για το φάσμα της ενέργειας αυτής κι έτσι αν δούμε από την ETC ότι υπάρχει πρόβλημα ανακλάσεων, οφείλουμε να το εξετάσουμε περαιτέρω με φιλτραρισμένες ETCs μιας οκτάβας, ανά ηχείο και μετά να συγκρίνουμε μεταξύ των διαφορετικών συχνοτήτων στο ίδιο ηχείο, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών ηχείων.

Πάμε να δούμε τί γίνεται στην περίπτωσή μας, αν και από την τοποθέτηση των ηχείων, το συμμετρικό περιβάλλον αυτών, καθώς και την απόσταση της θέσης ακρόασης από οποιαδήποτε μεγάλη επιφάνεια, έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι κι εδώ δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερο πρόβλημα.
 

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Όπως ήταν αναμενόμενο λοιπόν, το γράφημα είναι εξαιρετικό! Κάθε χρώμα είναι διαφορετικό ηχείο και βλέπουμε μερικά πολυ σημαντικά πράγματα.
  • Πρώτον, οι δύο ETC σχεδόν ταυτίζονται μεταξύ τους, που εξηγείται από την γενικότερη συμμετρία τοποθέτησης και περιβάλλοντος χώρου
  • Βαίνουν καθαρά με αρνητική κλίση στον χρόνο, φθάνοντας μετά τα 0,35ms που σταματά το HAAS Effect να είναι στα -25db
  • Δεν υπάρχουν μεγάλες κορυφές, δηλαδή δυνατές ανακλάσεις, εκτός από 1.
  • Η μόνη κορυφή που περνάει τον στόχο των -10db είναι αυτή στο 1,5ms, δηλαδή σε ανάκλαση απο απόσταση 45-50 εκατοστών από το μικρόφωνο, που οφείλεται μάλλον στο τραπεζάκι μπροστά.
 

Attachments


Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Ενώ, αν και δεν ήταν καθόλου απαραίτητο μετά το πιο πάνω γράφημα αφού δεν προκύπτουν προβλήματα, η φασματική κλιμάκωση στον άξονα του χρόνου είναι παρόμοια μεταξύ των ηχείων και σε φιλτραρισμένες ΕΤC μιας οκτάβας.
 

Attachments


rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.151
Reaction score
93.263
Παρα πολυ ωραιο και ουσιαστικο για πολλους thread......μπραβο Αλεξανδρε!!!!!!!:drinks::drinks::drinks:

μα καλα αυτος ο Βασιλης ο Μου γιατι αραγε παραπονιοταν οτι ο χωρος του δεν παιζει και θελει γκρεμισμα?:headbang::headbang:
Βλασούκο, λόγω της αναλυτικότατης περιγραφής της μέτρησης, των στόχων, του αποτελέσματος, αλλά και του τι σημαίνει η κάθε επί μέρους μέτρηση, το θέμα επιβάλλεται να γίνει sticky! :wink:

Αγαπητέ ep4nder, χαίρομαι ιδιαίτερα που με τον τρόπο γραφής σου ήσουν όσο επεξηγηματικός χρειάζεται για να καταλάβουμε κι εμείς οι άσχετοι. RESPECT!!! :thumbsup:
 

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Αυτά εν τάχει...ελπίζω να μην ξέχασα τίποτα...
Εν κατακλείδι...αν έπρεπε να πάρουμε κάτι από όλα αυτά...είναι το πόσο μα πόσο σηματικά είναι:

-Η συμμετριά τοποθέτησης και περιβάλλοντος χώρου
-Η απόσταση της θέσης ακρόασης από μεγάλες επιφάνειες
-Η φοβερή παρέμβαση στον ήχο που μπορεί να κάνει κανείς με δομικούς, κατασκευαστικούς τρόπους που λύνουν συνήθως άλυτα προβλήματα.

Τα 2 πρώτα όμως, μπορούν να γίνουν με προσπάθεια από σχεδόν όλους...τα αποτελέσματα... φαίνονται...

Συγχαρητήρια λοιπόν στον Βασίλη!!
 
Last edited:





Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.306
Μηνύματα
2.858.043
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top