Με τι να κλεισω το bass reflex απο το sub?

NIX

Reaction score
0
Ο λογος ειναι οτι εχω μικρο χωρο και ενα μεγαλο sub 15" με δυο οπες bass reflex στη πλατη να βαρανε στο τοιχο.

Εχω πολυ ασχημους συντονισμους σε καποιες χαμηλες,θελω να δοκιμασω να κλεισω τις οπες του bass reflex μηπως καλυτερέψουν τα πραγματα.

α)Ενεχει καποιο κινδυνο το πειραμα για το sub?
β)Τι μου προτεινετε για φτηνη και απλη λυση?

.

Reaction score
14
ακρυλική σιλικόνη για μόνωση και ενα μικρό νοβοπάν ή κοντραπλακέ κομμένο τετράγωνο να καλύψει πλήρως την στρογυλλή τρύπα...

Αν δεν εκτονωθεί όμως απο την bass reflex μήπως κάνεις ζημιά στον κώνο και στην ανάρτηση του ηχείου???

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Απάντηση: Με τι να κλεισω το bass reflex απο το sub?

Καλυτερα να δοκιμασεις κατι σπογγωδες !

• Like
Reactions: PMC

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Κίνδυνο σοβαρό δεν βλέπω εκτός κι αν είσαι ινδιάνος. :114:
Μια καλή ιδέα για να κλείσεις πολύ καλά τις οπές είναι ο φελλός. Υπάρχει μαγαζί που έχει σε ότι μέγεθος θέλεις.
Όμως...
Για να δεις αν αξίζει μια τέτοια κίνηση πρέπει να ξέρεις:
1. Σε ποιές συχνότητες είναι συντονισμένες οι οπές και
2. Σε ποιές συχνότητες παρουσιάζεται το πρόβλημα στον χώρο σου.
Κοινώς θέλει μέτρημα το πράμα.

Αλλιώς βαράς άσφαιρα. :116:

...

Reaction score
10
Νικο,

Εγω θα σου προτεινα μπασοπαγιδες....

κοιτα εδω στην Auralex

Το sub το εχεις ρυθμισει η το αφηνεις στο auto του ενισχυτη ?

Reaction score
4

...ή μπορείς και να πειραματιστείς λίγο με την θέση.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Βεβαίως αν αρχίζεις και παίζεις με την τοποθέτηση, μπορεί το πρόβλημα να λυθεί, αλλά πιθανώς αυτό το ενδεχόμενο το έχεις ήδη εξετάσει.

...

Reaction score
5
Αφρό πολυουρεθάνης. Βάζεις λίγο, φουσκώνει και κόβεις τα περισέυματα. με δικιά σου ευθύνη. εγώ δεν ξέρω τίποτα...

Reaction score
10
Αφρό πολυουρεθάνης. Βάζεις λίγο, φουσκώνει και κόβεις τα περισέυματα. με δικιά σου ευθύνη. εγώ δεν ξέρω τίποτα...
Ρεεεεε Βαρατε τον ρεεεε :143:

Κι αμα θελει να τον βγαλει μετα...θα του στειλεις κανενα κομπρεσερακι ? :138::138::138::138::138:

NIX

Reaction score
0

Ευγε παιδια το καλυψατε το θεμα σφαιρικα!
Σημερα ειχαμε τα προκαταρτικα και τις προετοιμασιες για την παρουσιαση του Benq 5000 γι`αυτο η καθυστερηση να σας απαντησω.

α) Το sub ειναι σε θεση αμετακινητη.Αισθητικα και χωροταξικα δεν μπορει να μπει αλλου.Μπορει η θεση που το εχω να μην ειναι καλη αλλα δυστυχως δεν υπαρχει αλλη.

β) Αποστολε ο ενισχυτης ειναι παλιος δεν εχει αυτοματο καλιμπραρισμα.Το εχω ρυθμισει με ντεσιμπελομετρο.

γ) Μπασοπαγιδες θα το σκεφτομουν αλλα ειτε ετσι ειτε αλλιως...

δ) Βαση των γραπτων του Νικου θελω μετρημα.Πως το κανουμε αυτο?
Νικο εχεις εργαλεια γι`αυτο?

ε) Αν δεν υπαρχει τροπος να μετρησω,τελικα με τι να τις κλεισω? Πειραματικα,μηπως και φτιαξει.
Ο Τσαρουχας γραφει για φελο,ο dream για κοντραπλακε,ο Αρβανιτακης κατι αφρωδες,ο regunas δεν μετραει :114: Αλλη ιδεα?

.

Reaction score
10
Νικο , σε πρωτη φαση δοκιμασε να κλεισεις τις τρυπες με ενα αφρολεξ, να δεις αν μειωνεται το φαινομενο.

Και μια μικρη μειωση της εντασης του sub θα βοηθουσε, οπως κι αν επαιζες λιγο και με τις ρυθμισεις του κροσοβερ του.

Αλλα αφου εχεις κοντα τον mr subwoofer :137:....τι λεμε εμεις τωρα απο μακρυα....

Reaction score
5
Ο Ρέγκουνας δεν μετράει; Ο αφρός πολυουρεθάνης μπορεί να βγεί πιο έυκολα απ'ότι τον έβαλες στην τρούπα του sub. Απλά τρίβεται πολύ και λερώνει και θα στα κάνει όλα χάλια αν θες να το βγάλεις.

εκτός αν βάλεις κάποιον με την ηλεκτρική σκούπα δίπλα σου και του δώσεις μια με ενα κατσαβίδι και τέλος.

Δεν ειναι τοσο δύσκολο.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Νικόλα απ' όλα έχουμε.
Επί του παρόντος προσπάθησε να κλείσεις τις οπές με κάποιο πρόχειρο τρόπο για να δεις αν έχει αποτέλεσμα. Την Τετάρτη που θα περάσω, θα το δούμε από κοντά. :126:

...

NIX

Reaction score
0

Ok Αποστολε και Νικο θα κανω μερικες δοκιμες αυριο με προχειρο τουπωμα να δω αν εχω καποια βελτιωση.
Γλόμπαλ μην παρεξηγησε,σε πειραζω.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.361
Mα είναι δυνατόν να ξεχνάτε όλοι τον παραδοσιακό... και μάλιστα με Αγγλικό ήχο, τρόπο;; "With some old sock" φίλε μου.
Σηκώνει και fine tuning: όσο πιο στουμπωμένη, τόσο μεγαλύτερη η απορρόφηση

Reaction score
81
Δοκίμασε - μεταξύ άλλων - την παρακάτω συνταγή του θείου Βασίλη :

(1) Πάμε στο super-market και αγοράζουμε απλά, ίσια καλαμάκια. Ναί, καλαμάκια. Αυτά με τα οποία πίνουμε το φραπεδάκι μας.

(2) Με τα καλαμάκια δημιουργείς έναν κύλινδρο με διάμετρο αντίστοιχη με αυτήν της οπής. Κόβεις τα καλαμάκια σε μήκος αντίστοιχο αυτού της οπής. Τα τοποθετείς σφικτά μέσα στην οπή.

Ουσιαστικά "βουλώνεις" την οπή με ένα κύλινδρο απο καλαμάκια ιδίων διαστάσεων.

(3) Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία και για την άλλη οπή του sub.

(4) Ετοιμάζεις το ποτό της αρεσκείας σου, κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ και ακούς τα αποτελέσματα.

(5) Μπορείς να δοκιμάσεις την ίδια συνταγή πειραματιζόμενος με μικρότερο μήκος του αυτοσχέδιου κυλίνδρου.

Αυτά.

ΥΣΤ.

(1) Μήν επενδύσεις σε ακουστικές παρεμβάσεις στον χώρο σου προτού γίνει κάποια μέτρηση.

(2) Ανθρωπέ μου, τί το ήθελες το ρημάδι το 15ιντσο σε μικρό χώρο ?

Reaction score
4.784
Ρικοφόν στουμπωμένο . Το διπλώνεις με δύναμη και το βάζεις στην οπή και αυτό χαλαρώνει και πιάνει όλη την οπή. Πιθανόν να έχεις και καλύτερα αποτελέσματα στον ήχο. Το χρησιμοποιούν συχνά σε επαγγελματικά sub για να ανεβάσουν εντάσεις.

Reaction score
0
Βασικα εγω δεν καταλαβα τι συντονιζει στον χωρο του... Ο τοιχος????? Τα επιπλα? Τα παντα????
Παντως οτι τριζει, αναλογα την περιπτωση, μπορει να εξαληφθει με πισσοχαρτο ατοκολλητο και ρικοφον οπως ο προλαλησας ειπε.
Υπαρχουν λυσεις.
Μια αλλη λυση ειναι απλα να χαμηλωσει το sub!! Αλλη μια λυση ειναι οταν βλεπει εργο να μετακινει λιγο το sub. Αυτο κανω και εγω. Οταν το sub δεν το βγαλω απο την θεσηξ που το φιλοξενει η γυψοσανιδα, νομιζεις οτι ο τοιχος με την γυψοσανιδα θα σου ερθει στο κεφαλι!!!!!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Σε πρώτη φάση σου προτείνω να δοκιμάσεις το μπρος-πίσω. Οι οπές του reflex είναι συντονισμένες σε χαμηλότερη συχνότητα από ότι το κουτί-μεγάφωνο. Αν η εκτόνωση τους γίνει προς το δωμάτιο και όχι προς το τοίχο πιθανόν να έχεις βελτίωση. Απαραίτητο να ρυθμίσεις ξανά τη φάση.
Δεύτερη πρόταση μου η καλή απομόνωση της καμπίνας από το δάπεδο (όχι απλά ακίδες χωρίς απόσβεση). Χρησιμοποίησε σκληρά ελαστικά πόδια σαν αυτά που έχουν οι ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήρια ας πούμε). Τα βρίσκεις σε καταστήματα εργαλείων.
Με το να κλίσεις απλά τις τρύπες αλλάζεις τη φιλοσοφία σχεδίασης του sub σου (από bass reflex σε ακουστικής ανάρτησης) και μάλιστα με απροσδιόριστο Q. Σαν ακουστικής ανάρτησης πλέον ο εσωτερικός όγκος που απαιτεί είναι αρκετά μικρότερος. Εσύ ουσιαστικά του δίνεις πολύ μεγαλύτερο. Αυτό στη πράξη σημαίνει ότι το sub σου θα έχει μια αρκετά μεγάλη κορύφωση (+6 db περίπου) και μάλιστα σε σημείο που ενεργειακά έχεις ήδη αρκετή στάθμη. Τα αποτελέσματα απρόβλεπτα.

Staff online

• spylab
    TrumpoMusk
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.155