Μπορώ να μην πληρώσω πετρέλαιο?

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.972
Απάντηση: Μπορώ να μην πληρώσω πετρέλαιο?

Θα κοιτάξω τον κανονισμό αναλυτικά και θα επανέλθω. Όσο για τους ενοίκους των δύο ορόφων, δεν πληρώνουν ούτε κάποιο πάγιο, αλλά ούτε και ποσοστό επί του συνολικού ποσού. Το βλέπω στην αναλυτική κατάσταση των κοινοχρήστων που έχω μπροστά μου.

Σε ό, τι αφορά συμβολαιογραφικά έξοδα κλπ, είναι σαφώς προτιμότερο να τα επιβαρυνθώ εξ ολοκλήρου, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το πόσα χρήματα θα γλυτώσω σε βάθος χρόνου.

Reaction score
54

Σε κάθε περίπτωση η τροποποίηση που έχει γίνει για τους 2 εν λόγω ορόφους ανοίγει ένα παραθυράκι για ανάλογη μεταχείριση και αν μπορούσες να εξασφαλίσεις ένα αντίγραφο της/των τροποποιήσεων, θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Reaction score
29.753

Ειδικά στην περίπτωσή σου , ισόγειο , δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου δε , των άλλων δυο ορόφων που προηγήθηκαν.
Σίγουρα χρειάζεται συνέλευση των ιδιοκτητών , αρα παρουσία και του δικού σου ιδιοκτήτη για λήψη ομόφωνης απόφασης.
Οσο αφορά στην αναδιανομή των θερμικών φορτίων , δεν ισχύει , απο την στιγμή που το δικό σου είναι ισόγειο και θα θερμαίνεται ούτως η άλλως , απλά με διαφορετικό τρόπο. Εννοώ οτι ο 1ος όροφος δεν θα μπορεί να ισχυριστεί οτι εχει απώλεια ζέστης , απο τη στιγμή που το δικό σου ισόγειο δεν συμετέχει στην θέρμανση. Επίσης οι παραγόμενες θερμίδες απο τον λέβητα πλεονάζουν , μιας και θα λειτουργούν λιγότερα σώματα , και κατ" επέκταση θα μπορεί να υπάρξει και σχετική οικονομία στο καύσιμο.Δλδ να ρυθμιστεί ο θερμοστάτης του λέβητα σε λιγότερους βαθμούς , τους οποίους ο λέβητας θα πιάνει και πιο γρήγορα λόγω της μειωμένης επιφάνειας των σωμάτων που απομένουν.

Reaction score
15

Μια άλλη λύση θα ήταν να γίνει "δημοψήφισμα" όπου θα ψηφίσουν γραπτώς και φανερά όλα τα διαμερίσματα (αυτοί που κατοικούν σε κάθε διαμέρισμα) με ερώτημα αν θέλετε να αγοραστεί πετρέλαιο θέρμανσης. Το πιο πιθανό είναι να ψηφίσετε ΟΧΙ (όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα) και να ξεμπλέξετε μια και καλή από το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης. Έτσι και αλλιώς με 3 και 4 ώρες το 24ωρο δεν ζεσταίνονται τα διαμερίσματα. Και μετά ο καθένας με τα χρήματα που θα γλιτώσει βρίσκει τον τρόπο να ζεσταθεί.

Ερώτηση νομικής φύσεως:

Το κατάστημά μου βρίσκεται σε πολυκατοικία. Το νοίκιασα το 2007, και ανάμεσα στις εργασίες που έγιναν εν γνώσει του ιδιοκτήτη ήταν η αφαίρεση των σωμάτων του καλοριφέρ. Αυτό έγινε τόσο για χωροταξικούς λόγους, όσο και λόγω της τοποθέτησης 2 μεγάλων κλιματιστικών.

Βάσει του κανονισμού της πολυκατοικίας πρέπει να πληρώνω για θέρμανση, πράγμα που έκανα μέχρι τώρα. Δεν είμαι όμως πλέον διατεθειμένος να το κάνω, αφού απλά συμβάλλω στο να πληρώνουν λιγότερα χρήματα αυτοί που όντως τη χρησιμοποιούν, ενώ το αυξημένο φετινό κόστος κάνει το πράγμα εκτός από άδικο και ασύμφορο.

Έχω το δικαίωμα να αρνηθώ την καταβολή των εξόδων θέρμανσης που μου "αναλογεί" ή όχι. Κι αν δεν μπορώ να το κάνω, μπορώ να ζητήσω την αλλαγή του κανονισμού? Υπ' όψιν ότι κάτι τέτοιο έγινε και στο παρελθόν με τους ιδιοκτήτες 2 ορόφων, οι οποίοι με τον τελευταίο κανονισμό πληρώνουν απλώς ένα μικρό πάγιο.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
108.300

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168

Εγώ ξέρω (διαχειριστής) οτι ο νόμος ορίζει 30% είτε ανάψεις είτε όχι, και νομίζω είναι και λογικό!
φανταστείτε 5 διαμερίσματα, στα οποία ανάβει μόνον ο ένας, όλες οι άλλες γραμμές-σωλήνες κάνουν σχεδόν ένα διαμέρισμα, το λοιπόν, ο ένας θα πληρώνει για άλλο ένα διαμέρισμα!
εδώ είναι και στο ίντερνετ

<<Πάγιο θέρμανσης και τρόπος υπολογισμού των καυσίμων

1 CommentΛειτουργία Πολυκατοικίας, Νομοθεσία ΚοινοχρήστωνNovember 26th, 2010k24

Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με τα έξοδα της θέρμανσης σε οικοδομές με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές έχει να κάνει με το πάγιο θέρμανσης. Τι είναι το πάγιο; Πως υπολογίζεται; Γιατί πρέπει να το πληρώνουμε;
Πάγιο Θέρμανσης

Πίνακας Ωρομετρητών

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 , κάθε διαμέρισμα είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει στην αγορά των καυσίμων είτε είχε κατανάλωση είτε όχι. Το ποσό με το οποίο θα συμμετέχει είναι συνάρτηση των συντελεστών ei και fi οι οποίοι υπάρχουν για κάθε διαμέρισμα στην μελέτη θέρμανσης του εργολάβου. Για την ακρίβεια το ποσό του παγίου προκύπτει από την πράξη:

ei * fi * ποσό καυσίμων. Δηλαδή για ένα διαμέρισμα με ei= 0.15 και fi=0.3 σε μία αγορά καυσίμων ίση με 1000 ευρω θα πρέπει να πληρώσει πάγιο 0.15 * 0.3 * 1000= 45ευρω.

Σύμφωνα πάντα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985, ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνεται το τελικό ποσό της θέρμανσης είναι ο εξής:

Σε μία αγορά 1000 ευρω καυσίμων, το 30% περίπου του ποσού (300 ευρω) θα μοιραστεί σε όλα τα διαμερίσματα με τον τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω (ανεξάρτητα δηλάδη αν υπάρχει κατανάλωση καυσίμων). Τα υπόλοιπα 700ευρω θα μοιραστούν ανάλογα με την κατανάλωση καυσίμων του κάθε διαμερίσματος με τον τρόπο που ορίζει και πάλι το Προεδρικό Διάταγμα.>>

http://koinoxrista24.gr/blog/category/νομοθεσία-κοινοχρήστων/

Reaction score
29.753

Θεωρώ οτι το Π.Δ του 85 , είναι λίγο παλιό για να το επικαλεστούμε το 2012, ειδικά σε περιπτώσεις διαμερισμάτων με αυτονομίες, κάτι που το 1985 δεν υπήρχε στο 99% των πολυκατοικιών.Ως εκ τούτου άδικο να πληρώνει κάποιος το 30% η το όποιο ποσοστό του 30% της αγοράς καυσίμων όταν δεν ζεσταίνεται απο τον κοινόχρηστο λέβητα.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.972

Δυστυχώς στην περίπτωση της δικής μου πολυκατοικίας δεν υπάρχει αυτονομία. Αν υπήρχε, το πρόβλημα θα είχε λυθεί.

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.057

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.972

Βλάση, στο τελευταίο link που έβαλες γράφει

"Δεν μπορεί κάποια ιδιοκτησία να αποσυνδεθεί αυθαίρετα από τη κεντρική θέρμανση και να σταματήσει να πληρώνει δαπάνες. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνον με απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών."

Δεν λέει κάτι για ομόφωνη απόφαση. Τι ισχύει τελικά?

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.929

Μα το είπαμε εξαρχής. Ομόφωνα συντάσσεται και τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός, ομόφωνα και τροποποιείται -εκτός εάν ο ίδιος ο κανονισμός προβλέπει αλλιώς για την τροποποίησή του.

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.057
Re: Απάντηση: Μπορώ να μην πληρώσω πετρέλαιο?

Βλάση, στο τελευταίο link που έβαλες γράφει

"Δεν μπορεί κάποια ιδιοκτησία να αποσυνδεθεί αυθαίρετα από τη κεντρική θέρμανση και να σταματήσει να πληρώνει δαπάνες. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνον με απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών."

Δεν λέει κάτι για ομόφωνη απόφαση. Τι ισχύει τελικά?
Απο οτι εχω καταλαβει δεν μπορεις να αποσυνδεθεις αν δεν αλλαξεις τροπο θερμανσης, δηλαδη κοβω το πετρελαιο και συνδεομαι στο αεριο η βαζω κλιματιστικα. Θα σου βρω και αλλα αργοτερα.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.929

Το "κλιματιστικά" πού το βρήκες;

Επίσης το 30% πού ακριβώς το βρήκατε στο ΠΔ 27.9-7.11/1985 ;

Έχει γραφεί παραπάνω πως η μόνη εξαίρεση, όπου παρακάπτεται η ομοφωνία, είναι η χρήση συστήματος θέρμανσης με αέρια καύσιμα (όχι απαραίτητα φυσικού αερίου δλδ). Είναι ρυθμίσεις του Ν. 3175/2003, που τροποποίησε μεταξύ άλλων και το ΠΔ/1985.

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.057
Re: Απάντηση: Μπορώ να μην πληρώσω πετρέλαιο?

Το "κλιματιστικά" πού το βρήκες;

Επίσης το 30% πού ακριβώς το βρήκατε στο ΠΔ 27.9-7.11/1985 ;

Έχει γραφεί παραπάνω πως η μόνη εξαίρεση, όπου παρακάπτεται η ομοφωνία, είναι η χρήση συστήματος θέρμανσης με αέρια καύσιμα (όχι απαραίτητα φυσικού αερίου δλδ). Είναι ρυθμίσεις του Ν. 3175/2003, που τροποποίησε μεταξύ άλλων και το ΠΔ/1985.
Νομιζω οτι καπου αναγραφεται η αλλαγη με εναλλακτικες πηγες γενικα.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.972

Επανέρχομαι στο θέμα μετά από καιρό, επειδή δεν έβρισκα τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Αφού βρήκα τη συμβολαιογράφο, βρήκα και τον κανονισμό, στον οποίο δεν αναφέρεται απολύτως τίποτα για τις δαπάνες θέρμανσης. Υπάρχουν όμως 2 τροποποιητικοί πίνακες κατανομής ποσοστών συνιδιοκτησίας και κατανομής κοινοχρήστων, ο πρώτος του 1990, και ο δεύτερος του 1995.

Και στους δύο πίνακες αναφέρεται ρητά:
"Η κατανομή δαπανών για τα έξοδα λειτουργίας, συντηρήσεως κλπ. της κεντρικής θερμάνσεως, θα προκύψει από την οικεία μελέτη."

Με απόλυτη βεβαιότητα μπορώ να σας πω ότι καμιά τέτοια μελέτη δεν έχει γίνει.

Τι κάνω?

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
108.300

Τι κάνω?
Αγοράζεις τον 1000 και τους γράφεις στα rx/ σου! :103:

Reaction score
27.286

TOYΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΗΣ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ. (ΑΝ ΓΙΝΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ).
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΟΠΟΤΕ ΟΠΟΙΟΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΟΚΑΝΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ.
ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΚΑΝΑ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΩΡΑ.

Reaction score
935
Δυστυχώς υπάρχει ένα θέμα αυτή τη στιγμή. Αν τα πράγματα έχουν έτσι όπως τα παρουσιάζεις (δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια, απλά μερικές φορές υπάρχουν ζητήματα κατανόησης του τι ακριβώς γράφεται και πως αυτό ερμηνεύεται νομικά), η πολυκατοικία δεν έχει κάποιο τρόπο κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης.
Ερώτημα: Αναφέρει στον κανονισμό τίποτα περί υποχρεωτικής θέρμανσης του κτιρίου κάποιες ώρες ή κάποια περίοδο; Συνήθως λένε ότι η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης είναι υποχρεωτική για το διάστημα από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο κλπ. Υπάρχει κάτι τέτοιο στον κανονισμό σου; Αν δεν υπάρχει, γνώμη μου είναι πως δεν υποχρεούσαι να πληρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς ανασφαλές να συμβουλεύεσαι ένα τεχνικό φόρουμ για ζητήματα που έχουν να κάνουν με ερμηνεία συμβολαίων.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς έναν συνάδελφο δικηγόρο και να του προσκομίσεις αντίγραφο του κανονισμού σου (και των τροποποιήσεων).
Σημειώνω μιας και είμαι ο ίδιος δικηγόρος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων δεν συνηθίζει να "δαγκώνει" έναν υποψήφιο πελάτη για μερικές απλές συμβουλές.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.972
Απάντηση: Re: Μπορώ να μην πληρώσω πετρέλαιο?

Δυστυχώς υπάρχει ένα θέμα αυτή τη στιγμή. Αν τα πράγματα έχουν έτσι όπως τα παρουσιάζεις (δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια, απλά μερικές φορές υπάρχουν ζητήματα κατανόησης του τι ακριβώς γράφεται και πως αυτό ερμηνεύεται νομικά), η πολυκατοικία δεν έχει κάποιο τρόπο κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης.
Ερώτημα: Αναφέρει στον κανονισμό τίποτα περί υποχρεωτικής θέρμανσης του κτιρίου κάποιες ώρες ή κάποια περίοδο; Συνήθως λένε ότι η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης είναι υποχρεωτική για το διάστημα από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο κλπ. Υπάρχει κάτι τέτοιο στον κανονισμό σου; Αν δεν υπάρχει, γνώμη μου είναι πως δεν υποχρεούσαι να πληρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς ανασφαλές να συμβουλεύεσαι ένα τεχνικό φόρουμ για ζητήματα που έχουν να κάνουν με ερμηνεία συμβολαίων.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς έναν συνάδελφο δικηγόρο και να του προσκομίσεις αντίγραφο του κανονισμού σου (και των τροποποιήσεων).
Σημειώνω μιας και είμαι ο ίδιος δικηγόρος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων δεν συνηθίζει να "δαγκώνει" έναν υποψήφιο πελάτη για μερικές απλές συμβουλές.
Έχω ήδη απευθυνθεί σε δικηγόρο. Μέσω αυτού βρέθηκε στο υποθηκοφυλάκιο ο κανονισμός της πολυκατοικίας, ο οποίος όντως δεν αναφέρει το παραμικρό για θέρμανση (σας μεταφέρω τα όσα μου είπε σήμερα τηλεφωνικά ο δικηγόρος μου). Επίσης με δικές του ενέργειες βρέθηκε και η συμβολαιογράφος, που κατά διαβολική σύμπτωση μετέφερε το γραφείο της στην ίδια πολυκατοικία με εμένα πριν από 4 μήνες!!!

Σήμερα το απόγευμα λοιπόν μου έφερε τους δύο πίνακες που προανέφερα.

Όσο για την ερώτησή μου στο φόρουμ, νομίζω ότι η περίπτωσή μου πιθανόν να ενδιέφερε αρκετούς, αλλά και θα προκαλούσε τις απαντήσεις μελών που γνωρίζουν, όπως εσύ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.130
Members
38.536
Νεότερο μέλος
George Markop