Νέο CD Player ή DAC?

Reaction score
0
Έχοντας ελάχιστο budget κατάφερα να μαζέψω ένα σύστημα που ευτηχώς ταίριαξε καλά στα αυτιά μου.
Έχουμε και λέμε:
Χώρος (στο περίπου γιατί είναι ακανόνιστος σαν σχήμα)> 7χ5 (μήκος/πλάτος)
Ενισχυτής: ARCAM A90
Ηχεία: Mordaunt-Short 908 Avant
Καλώδια ηχείων: Analysis-Plus Clear Oval (διπλοκαλωδίωση)
και τελευταίο και καταϊδρωμένο το άμοιρο CD μου: Cambridge Audio Azur 640C.
Όπως καταλαβαίνετε με έχει πιάσει το μικρόβιο για (τι άλλο) αναβάθμισούλα...
Το πρόβλημα:
Ενώ στη αρχή ήμουν σίγουρος ότι το azurάκι δεν είχε κανένα μέλλον, ήρθε στα χέρια μου ένα μεταχειρισμένο interconnect της Cardas (Cross, 0.5m). Με το Audioquest Ψωράλ, που είχα μέχρι πρόσφατα, κουραζόμουν γρήγορα, γκρίνιαζα για τη "ντροπαλή" μεσαία μου περιοχή καθώς και για χίλια δυο άλλα πραγματάκια που προκύπτουν από μια πηγή αυτής της κατηγορίας.
Αμ έλα που το Cardas ήρθε να κάνει μαγικά! Πρώτη φορά ΚΑΤΑΛΑΒΑ τι σημαίνει σωστό καλώδιο. Η τονικότητα του συστήματος έκανε άλματα, οι "μεταλιζέ" ψηλές συχνότητες μαλάκωσαν, οι μεσαίες -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- εμφανίστηκαν και από ανάλυση μια χαρά τα πάμε (αμέ αμέ). Ήχος σωστός και ξεκούραστος.
Στο θέμα: Θέλω να ψαχτώ με καλύτερη πηγή. Έχω "σταμπάρει" το DAC της Musical Fidelity (X-Dac v.3) και εναλλακτικά κάτι ανάμεσα σε Arcam CD93 ή το Ah! Joe New Tube στην έκδοση με τον upsampler (αν μου βγουν τα λεφτά αλλιώς... μετά).
Γνώμες? :?

Reaction score
666
Αν σώνει και καλά θες να πας σε αλλαγή πηγής το ARCAM CD 93 είναι discontinued model κι έχει αντικατασταθεί από το CD 192. Εκτός αν το βρεις μεταχειρισμένο.
Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα πάρεις μεγάλες διαφορές με την αλλαγή πηγής.
Όσο για το AH! Njoe Tjoeb το λαμπάτο στάδιο εξόδου του ίσως σου γλυκάνει τον ήχο και σου προσθέσει κάποιες αρμονικές. Δοκίμασε πάντως.
Αν όπως φαντάζομαι θες και φινέτσα και χροιές θα πρέπει να πάρεις κάτι όχι μόνο πολύ πιο ακριβό αλλά και το υπόλοιπο σύστημά σου να αναβαθμίσεις.
Δεν έχω ακούσει το ARCAM CD 192 αλλά έχω το ARCAM CD 33. Άκουσέ το και αυτό αν και είναι ακριβό για να δεις πού μπορείς να φτάσεις κι αν παίρνεις βελτίωση ακούγοντάς το. Σίγουρα ηχητικά είναι καλύτερο από το ΑZUR, αλλά μετά πάλι θα μπεις σε άλλη υψηλότερη κατηγορία τιμής και τα συνοδά δεν θα αξιοποιούν τις δυνατότητές του.

Reaction score
0
Δεν υπάρχει "σώνει και καλά", η συνεχής αναζήτηση "καλύτερου" ήχου είναι πάντα "work in progress". Ψάχνω το επόμενο upgrade που θα δώσει τα περισσότερα. Και για να συνεχίσει η κουβέντα, τι πιστεύεις ότι θα έδινε περισσότερα σαν upgrade σ' ένα τέτοιο σύστημα?

Reaction score
666
Δεν υπάρχει "σώνει και καλά", η συνεχής αναζήτηση "καλύτερου" ήχου είναι πάντα "work in progress". Ψάχνω το επόμενο upgrade που θα δώσει τα περισσότερα. Και για να συνεχίσει η κουβέντα, τι πιστεύεις ότι θα έδινε περισσότερα σαν upgrade σ' ένα τέτοιο σύστημα?
Εσένα τι ακριβώς δεν σου αρέσει? Μάλλον ζητάς πιο ξεκούραστο και φυσικό ήχο, αν έχω καταλάβει καλά. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μόνο ένας ενισχυτής λυχνίας θα σου δώσει χροιές και φυσικότητα και θα συμβούλευα να ακούσεις και έναν τέτοιο,. Τώρα τα ηχεία που έχεις δεν τα ξέρω αλλά μάλλον πρέπει να είναι δύσκολα σαν φορτία και ίσως κουράζουν τον ενισχυτή αν ακούς σε υψηλές εντάσεις.
Γίνε πιο σαφής στο τι θέλεις από το σύστημά σου και τι είδους μουσική ακούς περισσότερο για να σου πω και περισσότερα.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Για να δεις σημαντικές διαφορές (και όχι διαφορές στις λεπτομέρειες) θα πρέπει να ξοδέψεις μεγάλα ποσά.

Δες τα αποτελέσματα του συγκριτικού με που έγινε τον προηγούμενο μήνα και το αντικείμενο ήταν πηγές

http://www.avsite.gr/phpBB2/viewtopic.php?t=2224&postdays=0&postorder=asc&start=0

Εκεί θα πάρεις κάποιες απαντήσεις...

Απλά να ξέρεις η εξέλιξη του συστήματος πρέπει να είναι ισόρροπη, δηλ δεν μπορώ να έχω ένα μέτριο ενισχυτή με ένα πολύ καλό CD.

Reaction score
0
Προς Σπύρο:
Ενισχυτής και ηχεία είναι στα 1200 ευρώ ενώ πηγή είναι στα 500. Γι' αυτό κοιτάω για αλλαγή πηγής. Αυτό το Cardas μου άναψε φωτιές και το ξανασκέφτομαι.

Προς Γιάννη:
Ας επικεντρωρούμε στον φυσικό ήχο. Αυτό είναι το σημείο που με καίει. Ακούω κατά κύριο λόγο γυναικείες φωνές με φυσικά όργανα (Lasha, Luna, Mariza, Pontes) αλλά και αρκετή jazz (Peterson, Thelonious Monk, Miles). H World δεν μ' αφήνουν καθόλου αδιάφορο και βέβαια σαν παιδιά και εμείς που και που θα βάλουμε και τον Gallagher μας. Go figure δηλαδή....

Reaction score
666
Και τα δύο μαζί ενισχυτής - ηχεία ή το καθένα χωριστά?
Πάντως επειδή κι εγώ πάνω κάτω τα ίδια ακούω, θα σου πω ότι το ηχόχρωμα του ενισχυτή δεν κάνει γι' αυτά τα είδη. Πιο πολύ κολακεύονται τα σύγχρονα είδη π.χ. dance, electronica και δυναμικά ως σκληρά ροκ ακούσματα. Για Jazz, ή για Ella Fidgerald, Sinatra, Nat king Cole, κ.λ.π. δεν είναι κι ότι καλύτερο, ειδικά στα φυσικά όργανα οι χροιές τους δεν έχουν την αληθοφάνεια που θες (αν κατάλαβα καλά).
Οπότε ένα απαλό CD Player όπως π.χ. το ARCAM CD 33 είναι μια πολύ καλή λύση αλλά είναι ακριβό και οπωσδήποτε απαιτεί έναν πολύ καλύτερο ενισχυτή και ηχεία για να δείξει τις δυνατότητές του.

Reaction score
0
Το καθένα ξεχωριστά.
Δεν ξέρω αν είναι κακό matchάρισμα με τα ηχεία μου αλλά ο Α90, σε μένα, ηλεκτρονικά ΔΕΝ παίζει. Με πολύ πέρα-δώθε σε ηχεία (λόγω side-firing οδηγού) και κουκούλωμα σε ότι έχει τζάμι, κατάφερα να ακούω τον Nitin Shawney με αξιοπρέπεια. Αντίθετα κλασικό ροκ παίζει τρέλλα (δώστου Fleetwood mac και παρ' του τη ψυχή). Κατά τ' άλλα, και έχοντας ακούσει διάφορα setup -μεγαλύτερης κατηγορίας- δεν μπορώ να πω ότι "ψήθηκα" για αλλαγή ενισχυτή. Ηχεία και πηγή όμως τα έχω στημένα στα δέκα μέτρα. Λάμπα δεν έχω ακούσει (στην έκθεση δεν μετραεί, ήμασταν 10 νομά σ' ένα δωμά) και πολύ θα το έκανα κέφι.

Reaction score
666
Ενισχυτή να αλλάξεις μόνο αν ανέβεις κατηγορία CD player και ηχείων.
Πάρε παραμάσχαλα τον ενισχυτή σου και πήγαινε ν' ακούσεις μερικά ηχεία και μετά να αλλάξεις CD player. Μην ξεχνάς ότι και η ηλικία του ανθρώπου παίζει ρόλο κι αργότερα ίσως να μην ακούς σκληρά και μπιτάτα κομμάτια και να χρειάζεσαι πιο ξεκούραστα ακούσματα.

Reaction score
0
Συμφωνώ (για τη σειρά αλλαγής).
Τα ξεκούραστα σκούσματα είναι ήδη το 90% της μουσικής που παίζει. Shawney, Pink Martini και Morcheeba σίγουρα δεν υπάγονται στα σκληρά, ε? (όσο για τον Gallagher, όταν οι φίλοι το απαιτούν και το αλκοολ υπερισχύει του ηχητικού αποτελέσματος).
Άλλωστε το μεγαλώνοντας στα 30 δεν είναι και τόσο μακριά.

Reaction score
666
Συμφωνώ (για τη σειρά αλλαγής).
Τα ξεκούραστα σκούσματα είναι ήδη το 90% της μουσικής που παίζει. Shawney, Pink Martini και Morcheeba σίγουρα δεν υπάγονται στα σκληρά, ε? (όσο για τον Gallagher, όταν οι φίλοι το απαιτούν και το αλκοολ υπερισχύει του ηχητικού αποτελέσματος).
Άλλωστε το μεγαλώνοντας στα 30 δεν είναι και τόσο μακριά.
Τα φυσικά όργανα να αποτελούν κριτήριο για τις ακροάσεις συσκευών κι όχι τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά. Έχω την αίσθηση ότι και το CD 192 σαν ομόσταβλο θα ματσάρει καλά με τον Α90. Για τα ηχεία όμως να κοιτάξεις πρώτα.

Reaction score
0
Καταλαβαίνω πάντως ότι στα DAC δεν υπάρχει μεγάλη συμπάθεια. Και μου φαινόταν καλή λύση (και φτηνή, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε).
Διάβαζα για τα ATOLL καλά λόγια. Που μπορώ να τα ακούσω?

(Βέβαια δεν μπορώ να μη συμφωνήσω με το Γιάννη στο ότι μάλλον πρέπει να ανέβω σε ηχεία πρώτα για να πιάσει τόπο η πηγή. Γιάννη, θέλω να πεις αν έχεις ακούσει τα AudioVector C2MKII ή τα μικρά Triangle (αυτά που ήταν δίπλα στους μικρούς μαγγελάνους στην έκθεση). Τι γνώμη έχεις? -μιας και ακούμε τα πάνω-κάτω τα ίδια όπως είπες-)

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Μάνο, όταν πας για ακροάσεις, καλού - κακού πάρε μαζί σου και 1-2 δισκάκια με την μουσική που ακούς για να είσαι πιο σίγουρος για την επιλογή σου...

Reaction score
666
Καταλαβαίνω πάντως ότι στα DAC δεν υπάρχει μεγάλη συμπάθεια. Και μου φαινόταν καλή λύση (και φτηνή, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε).
Διάβαζα για τα ATOLL καλά λόγια. Που μπορώ να τα ακούσω?

(Βέβαια δεν μπορώ να μη συμφωνήσω με το Γιάννη στο ότι μάλλον πρέπει να ανέβω σε ηχεία πρώτα για να πιάσει τόπο η πηγή. Γιάννη, θέλω να πεις αν έχεις ακούσει τα AudioVector C2MKII ή τα μικρά Triangle (αυτά που ήταν δίπλα στους μικρούς μαγγελάνους στην έκθεση). Τι γνώμη έχεις? -μιας και ακούμε τα πάνω-κάτω τα ίδια όπως είπες-)
Το εξωτερικό DAC δεν είναι κι ό,τι καλύτερο γιατί το ταίριασμα είναι δύσκολο και τα ψηφιακά είναι λίγο μυστήρια δηλ. αν δεν "δέσει το γλυκό" δεν θα ακούγονται καλά και θα 'ναι περισσότερο ενοχλητικά.
Έχω ακούσει τα AudioVector Μ3 τα απλά και τα M3 Avantgarde. Οχι τα C2MKII.
Μπορείς όμως να τα ακούσεις γιατί τα φέρνει ο ίδιος αντιπρόσωπος με τα ARCAM.
Τα Triangle Antal 202 (αν εννοείς αυτά) νομίζω ότι θα ταιριάζουν καλύτερα με τον ενισχυτή σου. Πάντως δοκίμασε και άκου προσεχτικά με τα δικά σου δισκάκια.

Reaction score
666
Να προσθέσω ότι με βάση τα χρήματα που έχεις ξοδέψει για τα ηχεία (1200Ε περίπου), για να δεις ουσιαστική βελτίωση πρέπει να κινηθείς σε ανώτερη κατηγορία τιμής, δηλ. 2000-3000Ε. Το ξέρω ότι είναι ακριβό το σπορ αλλά αν δώ σεις αυτά που έχεις και πάρεις π.χ. τα AudioVector C2MKII , δεν θα δεις πιθανόν τη βελτίωση που περιμένεις.

Reaction score
0
Πάντως με χαρά διαπιστώνω ότι με τα διάφορα "ματζούνια" (nickels στα spikes, blue tack στα nickels, mat πάνω στο CD κ.α.) και ΒΕΒΑΙΑ πολύ ψάξιμο στη τοποθέτηση των ηχείων, στο χώρο ακρόασης κτλ έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Χθες ολοκλήρωσα και τις τελευταίες πινελιές -στη τρέχουσα μορφή των πραγμάτων- και πραγματικά είχα το χαμόγελο του ηλίθιου όταν άκουσα το τελικό αποτέλεσμα.
Γιάννη, Σπύρο σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις και υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για καφέ ή ουϊσκάκι και σαφέστατα μουσική.

Reaction score
666
Να 'σαι καλά Μάνο πάντα καλές ακροάσεις να 'χεις και πλήρη μουσική απόλαυση! :D

Τώρα πραγματικά αν πήρες τη βελτίωση που έψαχνες κάτσε όπως είσαι. Μην ξοδέψεις άλλα χρήματα για αναβαθμίσεις συσκευών γιατί πάλι φτου κι απ' την αρχή.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.738
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Gianni Tab