Ξέρει κανείς απο τηλεσκόπια?

Reaction score
20.723
Απάντηση: Ξέρει κανείς απο τηλεσκόπια?

Εννοείται ότι είναι όμορφη! :622:

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Οι φωτογραφίες είναι με τέρμα το zoom? Γιατί τις βλέπω πολύ μακρινές.

Reaction score
1.269
Λοιπόν παιδιά το αποφάσισα.
Λέω να πάρω ένα τηλεσκόπιο που να το χρησιμοποιώ περισσότερο για επίγεια παρατήρηση (80%) και λιγότερο για ουράνια (20%) γιατί δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάθεται 2 ώρες ακίνητος και να κοιτάω πλανήτες κτλ.Το ίδιο πρόβλημα έχω και στο στερεοφωνικό,στο σπίτι δεν μπορώ να κάθομαι ακίνητος με 4 τοίχους τριγύρω να με πνίγουν και να ακούω μουσική 2 ώρες,ενώ στο αμάξι αλωνίζω..Σίγουρα θα δω 1-2-10 φορές αλλά θα βαρεθώ μετά γιατί θα είναι τα ίδια και τα ίδια.Στο κάτω κάτω δεν έχω και γνώσεις αστρονομίας για να πεις οτι θα κάνω πρακτική.Προσωπικά βρίσκω οτι οι κινούμενες παραστάσεις είναι πιο ενδιαφέρουσες.Να το πάρω στις διακοπές και να κοιτάζω βουνά,στην ταράτσα να κοιτάζω την Θεσσαλονίκη,άλλη φάση!
Για τα 300€ τι προτείνετε;Γιατί στο σάϊτ του πλανητάριου υπήρχαν πολλά και δεν έβγαζα άκρη.Καταρχήν αυτό που λέει διοπτρικό-κατοπτρικό τι διαφέρουν?Επίσης να κοιτάξω να είναι "αποχρωματικό" ή μόνο της ουράνιας παρατήρησης βγαίνουν αποχρωματικά?Και κάτι που δεν μου απαντήσατε (παρόλο που ρώτησα 100 φορές:107:),λογικά θα πρέπει να έχει μεταβλητό ζουμ,έτσι?Με ενδιαφέρει η καθαρή εικόνα και όχι τόσο η δυνατότητα ζουμ.

Reaction score
1.283
Τα διοπτρικά θέλεις πρίσμα να ανορθώσεις το είδωλο !
Να βλέπεις το πάνω πάνω και το κάτω κάτω , !

Δεν νομίζω όμως να μπορέσεις να δείς το δεξιά στο δεξιά και το αριστερά στο αριστερά ....

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.600

Πήγαινε μια βόλτα από το πλανητάριο.
Θα σου τα δείξουν ευχαρίστως και θα σου εξηγήσουν τα πάντα.
Εγώ για ένα ζευγάρι κυάλια που ήθελα να πάρω, μου έδειξαν καμιά δεκαριά μοντέλα. Έβλεπα από το παράθυρο με όλα όσα είχε διαθέσιμα και τελικά κατέληξα σ΄αυτό που μου άρεσε.
Και με το τηλεσκόπιο μου είχαν εξηγήσει πολλά πριν αποφασίσω.
Ίσως με τα 300 € να πάρεις κάποιο καλό ζευγάρι κυάλια που θα σε εξυπηρετήσει καλύτερα λόγω μικρού όγκου και βάρους και ευκολίας μεταφοράς.

Reaction score
1.283
Για επίγεια παρατήρηση , ένα ζευγάρι καλά Κιάλια θα σε καλύψει για αρχή !
Μετά πάμε σε Πεδιοσκόπιο σε τρίποδο !
Λεφτά να έχεις να δίνεις...

exs

Reaction score
3
Απο 16 χρονών είχα ένα Ρώσικο 4,5" και απο τότε είπα οτι κάποτε θα πάρω ένα μεγάλο για να ασχοληθώ πραγματικά, λοιπόν έφτασε η ώρα-ύστερα απο 25 χρόνια-να το πάρω(<6000ευρώ απο US, οικοσκευή, ατελώς) και είμαι ανάμεσα σε meade ή celestron 14", εσείς ποιο προτείνετε;

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.600

Τι ακριβώς είδες; Επίγεια ή ουράνια αντικείμενα;
Τι σου έκανε εντύπωση;

Reaction score
1.269
Ασε ρε φίλε,πήγα να δω και μου έδωσε κατάλογο τους και τώρα έχω μπερδευτεί με όλες τις πληροφορίες και είμαι ανάμεσα σε 20 μοντέλα.

Του είπα θέλω κάτι έως 400 ευρώ & περισσότερο για επίγεια παρατήρηση και μου έδειξε το εξής (http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=717#specs ) το είδα κιόλας και ήταν εντυπωσιακό.Πήγα 12 το μεσημέρι ντάλα ήλιο,χάλια ατμόσφαιρα και μου λέει "δες τους γλάρους στα 300 μέτρα με το μάτι και δες τους με το τηλεσκόπιο" και τα έφερε μπροστά μου.Μετά μου λέει "δες στο βάθος της θάλασσας όσο πιο μακριά μπορείς" και του λέω "εντάξει έβαλα ένα στόχο απέναντι αλλά έχει πολύ σύννεφο" στην ουσιά δεν έβλεπα κάτι στο βάθος,νέφος μόνο..Πρέπει να ήταν Καλοχώρι και πιο πέρα αλλά η παραλία..Και με το που βλέπω είδα ένα σπίτι και έναν μάστορα να φτιάχνει τσιμέντο στην μπετονιέρα αλλά τον έβλεπα όχι σαν να τον πιάσω αλλά 100μ απο μπροστά μου.Με το μάτι δεν έβλεπα απολύτως τίποτα.Πάντως ήθελα δύναμη περισσότερη και είχα θολούρα αλλά λόγω ατμόσφαιρας,δεν φταίει ο άνθρωπος.

Επίσης του είπα να δω και σε ένα πιο ακριβό για να συμπεράνω αλλά μου είπε "δεν υπάρχει λόγος να πάρεις κάτι πιο ακριβό αυτό είναι το καλύτερο γι'αυτή τη δουλειά & τα άλλα είναι για άλλες παρατηρήσεις".

Πάντως έχω μπερδευτεί πολύ με το πως επιλέγω ένα τηλεσκόπιο.Ρώτησα και κάπου αλλού για το τι να πάρω και μου είπαν οτι για ουράνια παρατήρηση θα πρέπει να διαβάζω και κανένα σχετικό βιβλίο για να ξέρω τι βλέπω και να μαθαίνω αλλιώς θα δω 5-6-100 φορές και θα το βαρεθώ χάνοντας έτσι λεφτά.Και έχουν δίκιο.

Επειτα απο κάτι εντυπωσιακές εικόνες που είδα στο ίντερνετ απο μοντέλα των 700 ευρώ αποφάσισα οτι θα δώσω μέχρι 800max με το δώρο των Χριστουγέννων (αν δεν το κόψουν οι φίλοι μας πολιτικοί).

Και θα αρχίσω να ασχολούμαι και με ουράνια παρατήρηση..
Το τι μοντέλο θα πάρω θα το δώ εκείνη τη στιγμή αφού το δω επι τόπου,όχι στα λόγια.Απλά θα έχω ως δεδομένο οτι αν δω κάτι μέχρι 800 θα τα δώσω.

Πιο πολύ θα κάνω επίγεια παρατήρηση αλλά τακτικά και ουράνια παρατήρηση,επειδή ο αδερφός μου έχει σπίτι στην εξοχή,σε κάτι χωράφια στη μέση του πουθενά οπότε θα έχω πλήρες σκοτάδι (συνθήκες για ουράνια παρατήρηση).

Σημαντικές απορίες:

1)Σχετικά με τον τύπο (διοπτρικό,κατοπτρικό κτλ),εφόσον θα κάνω ουράνια παρατήρηση λογικά θα θέλω να κάθομαι σε καρέκλα και να βλέπω,αρά θα πρέπει να πάρω διοπτρικό?Γιατί το κατοδιοπτρικό πρέπει να είσαι όρθιος όλη την ώρα (αν κατάλαβα σωστά).
Επίσης πρόσεξα κάτι πανάκριβα μοντέλα ήταν όλα διοπτρικά άρα υπερισχύει το διοπτρικό?
2)Ο όρος "αχρωματικό" είναι διαφορετικός απο τον "αποχρωματικό"?
Ο αδερφός μου με τα λίγα που ξέρει μου είπε κοίτα να είναι αποχρωματικό (γιατί όλα τα καλά μοντέλα είναι).Απο την άλλη είδα μοντέλα με 800ευρώ που δεν είναι.Εκεί είναι που αρχίζω να μπερδεύομαι-τρελαίνομαι-τσαντίζομαι..
3)Μου άρεσε εμφανισιακά του Μελίδη και στα χαρακτηριστικά-σχόλια ήταν καλό αλλά αν είναι να δώσω 600 (που τα 300 τα δίνω σίγουρα για το μοτέρ) δεν είναι προτιμότερο να τα επενδύσω και αυτά στο τηλεσκόπιο και να πάρω μία στιβαρή-ινοξ αλταζιμουθιακή στήριξη?Δεν κολλάω στην αισθητική της βάσης..
4)Στο θέμα της διαμέτρου,όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο αλλά εφόσον θέλω να το κουβαλάω σε εξοχικά κτλ να μην πάρω καμιά κουμούτσα που θα με δεσμεύει να το έχω ακίνητο...πχ 4-6 ίντσες καλά δεν είναι?
5)Αν θέλω να δώ επίγειο στόχο πχ να κάτσω παραλία Θεσσαλονίκης (στο κύμα) και να κοιτάξω απέναντι στην Κατερίνη βράδυ με καθαρή ατμόσφαιρα ή πρωί με αέρα (γιατί όταν έχει αέρα βλέπω τον Ολυμπο με γυμνό μάτι καμπάνα!) θα μπορώ να δώ μέχρι και φάτσες με ένα δυνατό-καθαρό?
6)Για να βάλω φωτογραφική μηχανή βάζω σίγουρα κάποιο αντάπτορα (σιγά μην το γλίτωνα σαν έξοδο) αλλά μετά συνδέω οποιαδήποτε μηχανή ή ειδικές μηχανές?Εχω μία ψηφιακή pentax 100€ μπαίνει?
7)Οι όροι "Schmidt & Maskutov - Cassegrain" περιγράφουν τα κρύσταλλα πως λέμε στις φωτογραφικές μηχανές carl zeiss φακοί?
8)Ουσιαστικά ένα καλό τηλεσκόπιο που δεν έχει σχόλιο οτι ενδείκνυται για επίγεια παρατήρηση λογικά θα είναι καλύτερο απο αυτό που προτείνεται για επίγεια,έτσι δεν είναι?Αφού για να βλέπει στο διάστημα με φανταστική εικόνα θα κάνει το ίδιο και στη γή..Εχω άδικο?Απλά το περιοδικό στο αφήνει να εννοείται?
9)Μεταξύ των 2 μοντέλων που ακολουθούν ποιο θα διαλέγατε και γιατί?Εγώ απο τα στολίδια που έχει το καθένα συμπεραίνω οτι το 2ο είναι καλύτερο..

-1- http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1772#specs

-2- http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1289#specs

Νομίζω οτι το 2ο μοντέλο είναι και αυτό που ζητάω κιόλας,τι λέτε?
*Στα 800€ δεν βρήκα αποχρωματικό και με ανησυχεί..

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.600

Τα τηλεσκόπια που είναι για ουράνια παρατήρηση δεν είναι απαραίτητο να μπορούν να βλέπουν και στη γη.
Δεν μπορούν να εστιάσουν τόσο κοντά.
Αυτά που μπορούν να το κάνουν είναι φτιαγμένα έτσι και το κάνουν.

Αλλάζοντας προσοφθάλμιους φακούς μπορείς να δεις κάτι που είναι π.χ. στα 50 χιλιόμετρα σαν να το βλέπεις στα 100 μέτρα ή στα 5.
Γι΄αυτό υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία φακών.
Δημοφιλέστερος δε ο Barlow με μεταβλητή εστίαση.

Reaction score
1.269
Κανείς πρόθυμος να μου δώσει εξηγήσεις στα όσα ρώτησα πιο πάνω?
Θα σας ήμουν υπόχρεος..

Μήπως σε αυτά τα λεφτά θα έπρεπε να κοιτάξω κάποιο μοντέλο της Meade;Παρατήρησα οτι έχει αξιόλογα μοντέλα και μάλιστα βγάζει κάτι μικρά μοντελάκια του τύπου αυτού:

http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=464
:139: :116:

Α και κάτι ακόμα,ποια καταστήματα μπορώ να βρω σε Αθήνα -Θεσσαλονίκη που έχουν τηλεσκόπια?
Γίνεται ενοικίαση τηλεσκοπίων?Θα ήταν ότι καλύτερο..

-Μελίδη εσύ είπες στο πρώτο σου μήνυμα "Το είχα κι εγώ για 3 χρόνια. Καταπληκτικό εργαλείο."
Τώρα το έδωσες δρόμο για κάποιο λόγο?Βαρέθηκες?
Επίσης το μοτέρ είναι ποιοτικό ή θα μου δίνει την εντύπωση οτι "μην το δουλέυω όλη την ώρα μην το πάρω στο χέρι?"

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.600
Απάντηση: Re: Ξέρει κανείς απο τηλεσκόπια?

-Μελίδη εσύ είπες στο πρώτο σου μήνυμα "Το είχα κι εγώ για 3 χρόνια. Καταπληκτικό εργαλείο."
Τώρα το έδωσες δρόμο για κάποιο λόγο?Βαρέθηκες?
Επίσης το μοτέρ είναι ποιοτικό ή θα μου δίνει την εντύπωση οτι "μην το δουλέυω όλη την ώρα μην το πάρω στο χέρι?"
Έπρεπε να ασχοληθώ πολύ για να μάθω πολλά και δεν είχα τόσο χρόνο.
Δεν έμαθα ποτέ όλες του τις δυνατότητες, ούτε και των προγραμμάτων για το PC που το συνόδευαν.

Η κατασκευή του δεν ήταν της πλακός, κάθε άλλο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.819
Members
38.498
Νεότερο μέλος
antikotsos