Ξεκινώντας εγκατάσταση πολυκάναλου

Μηνύματα
1.328
Reaction score
656
Ξεκινάω αυτό το θέμα για να έχω μαζεμένα τα θέματα που αντιμετωπίζω και θα αντιμετωπίσω για την εγκατάσταση πολυκάναλου που ξεκινάω. Να είναι κάπου μαζεμένες οι απορίες μου, γιατί μέχρι τώρα είναι διάσπαρτες σε διάφορα threads οπότε τις ψάχνω.
Καταρχήν τα δεδομένα.
Ο χώρος θα είναι μόνο για το πολυκάναλο. Είναι υπόγειο 6,4μχ6,4χ2,35μ(Π,Μ,Υ). όντως το ύψος είναι ένα θέμα. Από treatment όλοι οι τοίχοι είναι καλυμμένοι σε στυλ CostasEar, μεγάλες μπασοπαγίδες με επικάλυψη διάχυσης τα γνωστά του Λαζαράκη. Υπάρχει μία σκάλα που είναι και η είσοδος του υπογείου και επικοινωνεί με τον άνω χώρο. Ο άνω χώρος είναι προσωπικό γραφείο οπότε δεν τίθεται θέμα ενοχλήσεων. Μέχρι πριν λίγους μήνες υπήρχε στημένο ένα σύστημα δικάναλο με ηχεία Linkwitz Lx 521. το οποίο παροπλίσθηκε. Από αυτό το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί μόνο το OPPO 205 και το πικάπ.
Μέχρι στιγμής είναι εγκατεστημένα 5 KALI IN-8 και 2 Presonus sceptre s8 με ένα sub Templor 10 και ένα παλιό θρυλικό Yamaha 320 (χρέπι).
Γιατί φεύγω από το 2κάναλο και πάω στο πολυκάναλο?. Οφείλω να πώ στην αρχή υπήρχε η δυσπιστία αλλά με συνεπήρε ο παλμός του Κώστα και του Δημήτρη αλλά το βασικότερο είναι ότι όσο και να εξελισσόταν το 2κάναλο σύστημα, δοκιμές, πειραματισμοί έντάξει καλό αλλά η μέθεξη δεν ερχόταν, δεν με έβαζε οπότε ήταν θέμα χρόνου να πήγαινα σε κάτι άλλο. Όποτε έφευγα από το Μέγαρο είτε το ένα είτε το άλλο πήγαινα στο σπίτι και με έπιανε μελαγχολία. Ούτε και τα πολύ ακριβότερα μέχρι ξενδιάντροπα ακριβά και προσεγμένα 2κάναλα συστήματα δεν με έβαζαν, εντάξει ήταν καλλίτερα λλά τίποτα το σημαντικό και ουσία τίποτα. Παλιοί πειραματισμοί με το πολυκάναλο δεν ευοδώθηκαν. Κάθε προσπάθεια πολύ καλή μεν αλλά μια από τα ίδια και τελικά πείστηκα ότι το stereo είναι πολύ καλό αλλά σε σύγκριση με το πραγματικό γεγονός είναι σαν την πλαστική γυναίκα-κούκλα όσο εξελιγμένη και αν είναι (ακόμα και ανθρώπινο δέρμα να την βάλεις) δεν έχει καμία σχέση με την αληθινή γυναίκα. Οπότε ξεκίνησα δειλά δειλά με το πολυκάναλο και τελικά πισωγύρισμα δεν υπάρχει.
΄Ολα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το χόμπυ (το πρώτο στερεοφωνικό το αγόρασα αισίως το 1977) έχω συγκεντρώσει μία καλή και μεγάλη συλλογή αγαπημένης μουσικής (κυρίως κλασσικής και λιγότερης τζαζ αλλά και πολλούς δίσκους ροκ από τα νιάτα που ακόμα τους ακούω), την οποία δεν έχω σκοπό να εγκαταλείψω. Και πάρα πολλά cd, sasc και blu-ray.
Σκοπός-στόχοι. Να στηθεί το σύστημα όσο το δυνατόν καλλίτερα και αρτιότερα από τεχνικής άποψης και να μπορέσω να φτάσω να κάνω ένα-δύο target curves που θα μπορώ να απολαμβάνω την δισκοθήκη μου. Οι ταινίες δεν με πολυενδιαφέρουν για να μην πώ καθόλου. Επίσης θέλω να φτάσω στο σημείο που θα ρθεί μια μέρα που να ανάβω το σύστημα και να μην σκέφτομαι το ένα το άλλο, να είμαι δηλaδή ένας dammy χρήστης. Τα Linkwitz και πριν τα Arcos με κούρασαν(με την καλή έννοια) ή πέρασαν και τα χρόνια. Φυσικά όλα αυτά θα γίνουν με καλιμπράτορα, μάλλον με τον Μανώλη αν και μέχρι στιγμής δεν επικοινώνησα μαζί του.
Θα χρησιμοποιήσω pre/pro με xlr οπωσδήποτε διότι τα ηχεία έχουν πολύ καλλίτερη απόδοση με xlr και τα μέτρα είναι πολλά για κάθε σύνδεση των πίσω και των πάνω. Συγκλίνω στον Arcam AV40 αφού φυσικά λυθούν τα παιδικά του προβλήματα που τώρα κουβαλάει. Θέλω οπωσδήποτε όλα τα καλούδια που μπορεί να έχει σε software, dolby atmos, auro3d, κλπ. Το κόστος του θέλω να κυμανθεί εκεί περίπου έ και λογικά λίγο παραπάνω θα το διαθέσω. Με ενδιαφέρουν οι upmixers όλοι και να χρησιμοποιώ όποιον θέλω όποτε θέλω. Δηλαδή ο χαρακτήρας μου είναι να το έχω και ας μην το χρησιμοποιώ (επειδή εγώ το θέλω) και όχι να μην το έχω.
Πρώτες ερωτήσεις. 1. Subwoofers θα μπουν όσα χρειάζεται και υποδειχθεί. Αν κατάλαβα καλά το παλληκάρι από την NAD δικaιολογώντας τα συμπεράσματα του Amirm είπε ότι φταίει και το γεγονός ότι ζητάμε από τον avr να μαζέψει και τα χαμηλά όλων των ηχείων, όταν τα δηλώνουμε small αλλά να παίζει και το LFE κανάλι. Οπότε μήπως είναι καλή ιδέα τα KALI να τα συνδέσω ανά ζευγάρι σε ένα sub, εκτός από το κεντρικό που θα είναι μόνο του σε ένα sub, της ίδιας σειράς και να τα δηλώσω σαν large και να βάλλω και άλλα 4 ξεχωριστά για το LFE?
2. Δεδομένου ότι το σύστημα θα είναι προσανατολισμένο σε μουσική και όχι σε κινηματογράφο μήπως θα ήταν καλλίτερα τα subs να είναι sealed και όχι ported?
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.245
Reaction score
78.922
Αν κατάλαβα καλά το παλληκάρι από την NAD δικaιολογώντας τα συμπεράσματα του Amirm είπε ότι φταίει και το γεγονός ότι ζητάμε από τον avr να μαζέψει και τα χαμηλά όλων των ηχείων, όταν τα δηλώνουμε small αλλά να παίζει και το LFE κανάλι. Οπότε μήπως είναι καλή ιδέα τα KALI να τα συνδέσω ανά ζευγάρι σε ένα sub, εκτός από το κεντρικό που θα είναι μόνο του σε ένα sub, της ίδιας σειράς και να τα δηλώσω σαν large και να βάλλω και άλλα 4 ξεχωριστά για το LFE?
Μπερδεύτηκες δεν σχετίζονται αυτα μεταξύ τους.
Δεδομένου ότι το σύστημα θα είναι προσανατολισμένο σε μουσική και όχι σε κινηματογράφο μήπως θα ήταν καλλίτερα τα subs να είναι sealed και όχι ported?
Ισχύει, αλλά όχι πάντα. Υπάρχουν και εξαιρετικά ported για μουσική.
 

Μηνύματα
1.768
Reaction score
2.802
Δεν είναι μονάχα πρόβλημα το ύψος, είναι ότι έχει μήκος και πλάτος ακριβώς στις ίδιες διαστάσεις.
 


Μηνύματα
1.328
Reaction score
656
Δεν είναι μονάχα πρόβλημα το ύψος, είναι ότι έχει μήκος και πλάτος ακριβώς στις ίδιες διαστάσεις.
Όπως είναι τώρα o χώρος με το ας πούμε treatment δεν έχει ούτε μπουμαρίσματα ούτε κάτι το κακό ειδικά στις χαμηλές (όπως το ακούω εγώ). Φυσικά όλα αυτά θα διορθωθούν όταν θα γίνουν οι μετρήσεις από τον ειδικό. Τώρα κάτι μετρήσεις που έκανα εγώ ο άσχετος με το REW το RT60 καλό μου φάνηκε τριγυρνούσε από το 2 έως το 4. Αυτά όμως είναι σαν να μην έγινα θα πιστοποιηθούν από τον ειδικό και θα προχωρήσουμε. Άλλωστε αν χρειαστεί το πλάτος μπορεί να σπάσει με μια τοιχοποιία.
 


Μηνύματα
4.867
Reaction score
3.925
Καλη επιτυχια κατ αρχας στο εγχειρημα.

Δεν καταλαβα μονο το εξης. Εχεις Kali & Presonus, σκεφτεσαι να τα παντρεψεις? Να φανταστω οτι θα καταληξεις στη μια απο τις δυο λυσεις (μαλλον KALI).

Στους πλαινους τοιχους δεν χρειαζεσαι διαχυση γιατι εχεις αρκετα μεγαλη αποσταση.

Ο χωρος εχει κι ενα καλο. Δημιουργεις ενα νοητο κυκλο γυρο σου και ιδανικες αποστασεις ηχειων γυρω σου, αφ οσον πας σε 7καναλο.

Ενα προβλημα ειναι οτι για να εκμεταλευτεις στο επακρο τις διαστασεις του χωρου σου θα χρειαζοσουν λιγο μεγαλυτερα ηχεια. Ισως δεκαιντσα. Πχ τα καινουρια ΚΡΚ. Κι αυτο γιατι τωρα ο νοητος κυκλος που θα δημιουργησεις τωρα για ενα επτακαναλο συστημα ειναι περιπου στα 5 μετρα. Αρα σε περισευει (μαλλον πισω στην πλατη) ενα εως εναμιση μετρο. Υπ οψιν υπολογισα οτι τα πισω ηχεια θα ειναι κι αυτα οπως τα εμπρος στα 2 μετρα αποσταση.

Με βαση τη γεωμετρια του χωρου σου, εαν το συστημα ειναι σχεδον κολητα στον εμπρος τοιχο τοτε θα καθεσαι σε μια αποσταση περιπου στα 2,5 μετρα απο τον εμπρος τοιχο και περιπου δυο μετρα απο τα ηχεια σου. Απο τον πισω τοιχο θα εχεις ομως μεγαλυτερη αποσταση. Στο πλαι επισης τα ηχεια θα ειναι στα 2 μετρα απο σενα.

Το εχεις σκεφτει αυτο το προβλημα? Βρηκες καποια λυση? Φυσικα μπορεις και να τ αφησεις ετσι. Αλλα θα σου πω τι φοβαμαι. Οτι μετα απο 2-3 χρονια θα ψαχνεσαι για μεγαλυτερα ηχεια, κυνηγοντας το ιδανικα για τον χωρο σου.

Να φανταστω οτι εφ οσον θα καταληξεις στα ηχεια, τοτε θα πας σε ομοσταυλα σαμπ (οχι οτι δεν θα βρεις την ακρη κι αν δεν ειναι ομοσταυλα, αλλα οπως και να το κανουμε εχουμε ενα κλικ παραπανω στα ιδια)

Εαν μεινεις σε ενα τετοιο συστημα 7 καναλια + σαμπ, τοτε εχεις και την metric σαν λυση. Αν ομως εχεις σκοπο να πας και σε atmos τοτε αλλαζει το σκηνικο.
 

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.492
Reaction score
37.569
πολυ ενδιαφερων προτζεκτ ακουγεται, ευχομαι καθε επιτυχια..
 

Μηνύματα
1.328
Reaction score
656
0,2 - 0,4 να ελπίσω. 2 - 4 είναι πολύ.
ναι έχεις δίκιο 0,2-0,4
Τα ηχεία θα είναι τα Kali IN-8. Έχεις δίκιο σαυτό που λές για το μέγεθος. Σκέφτομαι όμως ότι από κάπου πρέπει να αρχίσω και να αποκτήσω την εμπειρία και να καταλάβω και εγώ τι θέλω να κάνω και που να πάω. Αν δεν αποφασίσω τότε να αλλάξω ηχεία μάλλον θα καταφύγω στην λύση του ομόσταυλου sub και να κοπούν ή στα 80Hz ή στα 60Hz, οπότε θα είναι μεν small αλλά με μεγαλίτερες δυνατότητες διαχείρισης ισχύος. Τώρα ο κατασκευαστής τα δίνει max 114db στο 1m, επειδή είναι δύο αποκτούν τουλάχιστον άλλα 3db έ και με το sub θα ξεπεράσουν τα 120db. O κατασκευαστής αναφέρει ότι τα 85db continuous που θεωρεί ως φυσιολογική ακρόαση + 20db headroom μπορείς να τα πάρεις από απόσταση 2,8μ. Επειδή θεωρώ ότι είναι μεγάλη η απόσταση 2,8μ ακτίνα άρα πάμε σε 5,6μ διάμετρο, οπότε μειώνοντας την απόσταση π.χ. στα 2,3 ή 2μ μπορεί να επιτευχθεί. Όλα αυτά θα μετρηθούν και ανάλογα θα πράξω.
 

Μηνύματα
1.328
Reaction score
656
Πώς μπορώ να βρώ τα KALI-IN8 πόσα volt σήμα εισόδου χρειάζονται για να φτάσουν τα 85db +20db; το manual και τα specs δεν το αναφέρουν πουθενά.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.103
Reaction score
124.658
Τα άκουσες και τα Κάλι και τα πρισόνους λοιπόν.
Τι συμπέρασμα έβγαλες;

Σε "άρεσε" κάποιο από τα δύο περισσότερο; Και γιατί;

Σε ενόχλησε κάτι στο καθένα; Τι;
ξεκίνησα δειλά δειλά με το πολυκάναλο και τελικά πισωγύρισμα δεν υπάρχει.
Όντως, δεν υπάρχει.

Βάλε όμως και την εικόνα στο πρόγραμμα.

Έχει τόσες συναυλίες, τόσο όγκο πολυκάναλων ηχογραφήσεων πραγματικά υψηλής ποιότητας, που δε γίνεται να μη τα βλέπεις, χάνεις το 60% της διασκέδασης, σε βάζει εντελώς μέσα στο μουσικό δρώμενο η εικόνα...
 
Last edited:

Μηνύματα
1.328
Reaction score
656
Τα KALI είναι σχολή jbl, επειδή έχω και τα jbl 305, o ήχος τους μοιάζει πολύ, απλά τα καλι έχουν περισσότερη λεπτομέρεια και οριοθέτηση των οργάνων και φυσικά πιο ολοκληρωμένο ήχο. Τα καλι εμφανίζουν με μεγάλη άνεση την εναλλαγή των ομάδων των οργάνων, τα πάνω, κάτω, μπρος, πίσω, με λίγα λόγια έχεις σχεδόν αληθοφανή την ορχήστρα απέναντί σου, όποτε πρέπει γίνονται μικρά και όποτε πρέπει γίνονται μεγάλα.
Τα πρισόνους έχουν γιγάντιο ήχο, όλα τα κάνουν μεγαλίτερα από ότι είναι, σου φαίνεται ότι κάτι δεν είναι αληθοφανές, έχουν όμως και την λεπτομέρεια τους, πιο πολύ χαμηλό συνέρχονται όμως όταν τα συνδέσεις με το sub τους, τότε είναι studio monitor και γιαυτό μάλλον θα κρατήσω για το γραφείο.
Οταν θα ρθεί το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγή τα επόμενα ηχεία θα πρέπει να κάνουν πολύ καλλίτερα μα πάρα πολύ καλλίτερα πράγματα για να αξίζει τον κόπο για αλλαγή.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.103
Reaction score
124.658
Άμα βολεύεσαι με τα Κάλι, και σου αρέσει κιόλας ο ήχος τους, το κόστος τους τα κάνει τρομερές ευκαιρίες.

Θα είναι πραγματικά τρομερό vfm ένα πολυκάναλο σεταπ με αυτά τα Κάλι, και είναι εκ πρώτης όψεως εντυπωσιακό και το ομόσταυλο σαμπ τους!

Για τα πρισόνους δε τίθεται θέμα, έχουν μπει μέσα σε τόσα πολλά στούντιο και έχουν τόσες πολλές διθυραμβικές κριτικές από μαστεράδες, που δε χρειάζονται "άποψη" από μας... Ναι, πάρα πολλοί λένε για το εκπληκτικό μπάσο των δορυφόρων αυτών...
 

Μηνύματα
1.328
Reaction score
656
Να προτιμήσω τα sub της KALI ή να κοιτάξω σε sealed από SVS ή από Arendal; Ο προβληματισμός μου είναι ότι στην κλασσική μουσική έτσι και αλλιώς ποτέ το χαμηλό δεν είναι στακάτο πάντα είναι χαλαρό, σε όλα τα είδη τυμπάνων (βέβαια πολλά κρουστά δεν είναι και ιδιαίτερα χαμηλά σε συχνότητες και δεν ξέρω αν αποδίδονται από τα sub ή από τα γούφερ των δορυφόρων), οπότε αν προσθέτει και το sub ουρίτσες τότε το πράγμα γίνεται ανυπόφορο και χάνει την γοητεία του. Επίσης η πλειονότητα των μεγάλων τυμπάνων στην κλασσική μουσική παίζει χαμηλά σε ένταση αλλά λίγο πιο μακρόσυρτα.
Εντάξει είμαι ακόμη στα σπάργανα ας αρχίσουν με το καλό να μπαίνουν σε τάξη ένας ένας οι παράγοντες χώρος, ισοστάθμιση και μετά θα μπορώ να πώ με σιγουριά.
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.245
Reaction score
78.922
Τα sub της Kali είναι ακόμα ανεξερεύνητα.

Ίσως σε μερικούς μήνες να ξέρουμε περισσότερα.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.103
Reaction score
124.658
Όντως, αλλά μυρίζουν τζιμπιελάδικη μυρωδιά, όπως τα ομοαξονικά δορυφοράκια της Κάλι, λόγω του σχεδιαστή, οπότε δεν βλέπω στα λεφτά τους να έχουν αντίπαλο, αλλά από την άλλη, άμα δώσεις λεφτά, έχει πράμα να δακρύζεις...

Τα αρενταλ επίσης είναι ανεξερεύνητο τοπίο. Αλλά υπάρχουν πολλά θετικά σχόλια. Κάτι είναι κι αυτό..


ποτέ το χαμηλό δεν είναι στακάτο πάντα είναι χαλαρό
Μη σε απασχολούν αυτά.
Δυστυχώς στα σαμπ είναι τρομερές οι απαιτήσεις στάθμης (αν θες να φορτώσεις στάθμες εκεί πάει το ζόρι όλο) οπότε αποφασίζεις κι εσύ τι να πάρεις, αναλόγως επιθυμητής στάθμης. Αυτή είναι η κύρια παράμετρος.

Φυσικά, για εγγύηση αποτελέσματος, πας σε τζενελεκ καρφωτά. Αλλά δεν τα λες και φτηνά....
 



Μηνύματα
1.328
Reaction score
656
Γιαυτό με ενδιαφέρουν τα upmixers γιατί είμαι συνδρομητής στην Berliner Philharmoniker και σε διάφορε όπερες. Τώρα δειλά δειλά έβαλε και το Tidal video οπότε θα βλέπω και video.
 


Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.121
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top