Οθόνη (+ υπολογιστής) για σωστή απεικόνιση φωτογραφιών


melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.912
Reaction score
41.172
mac my ass...και εξηγούμαι!

Ως σωστός λωλοστεφανής πήγα και πήρα το mac mini μου, από ντόπιο κατάστημα, πήρα και την τριετή μου εγγύηση για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, πήρα και ένα ασύρματο logitech από το ίδιο μαγαζί που είναι μοντελάκι για το mac και...ανέμενα να έρθει και η οθόνη, η οποία δεν είχε έρθει την προηγούμενη παρασκευή όπως αναμενόταν. Τέλος πάντων σήμερα το απόγευμα κάποια στιγμή ήρθε και η οθόνη, την πήρα και έκατσα να τα στήσω.
Πρώτη πατάτα δικιά μου που μπέρδεψα στο μυαλό μου τι διαθέσιμα καλώδια είχε η οθόνη στο κουτί και τι συνδέσεις υπήρχαν με το mac mini και βρέθηκα χωρίς να μπορώ να συνδέσω το μινι με την οθόνη. Αντε πάλι στο μαγαζί, είχε ένα καλώδιο από HDMI σε Dispalyport, το παίρνω κάνω και την τελευταία σύνδεση, φωνάζω όλη την οικογένεια να πάρει θέση μπροστά από την οθόνη να δούμε το ξεκίνημα του νέου υπολογιστή! Πατώ το κουμπάκι ON του μινι, κάνει τον τραγουδιστό ήχο του αλλά η οθόνη δεν έδειχνε τίποτα, πήγαινε σε power save mode και σκοτάδι. Αφού περίμενα κάμποση ώρα, (πρώτο ξεκίνημα έλεγα από μέσα μου, θα καθυστερεί μάλλον) το έκλεισα και το ξανάνοιξα από το κουμπάκι του το μινι, πάλι η μελωδία, πάλι τίποτα στην οθόνη....διαβάζω τα quick start up δεν γράφει τίποτα σχετικό.

Το αποσυνδέω, το πάω σε μια τηλεόραση, το συνδέω με ένα hdmi καλώδιο και ω! έχουμε εικόνα, ξεκινά ο οδηγός του Mac που σου λέει να βάλεις πρώτα ένα ποντίκι (ασύρματο) ανοικτό να το βρει και να προχωρήσει. Βάζω ένα που είχα, δεν το βρίσκει, ίσως λογικό λέω από μέσα μου, καθώς δεν ήμουν σίγουρος ότι θα παίζει με το mac κατευθείαν στο bluetooth module του μινι και συνεχίζω με ένα ενσύρματο ποντίκι που κατά τύχη είχα...το συνδέω αμέσως αναγνωρίζεται, επιλέγω γλώσσα επικοινωνίας και μετά μου ζητά πληκτρολόγιο. Εδώ σε έπιασα λέω μέσα μου, γιατί έχω πάρει το σωστό πληκτρολόγιο που είναι σχεδιασμένο για πάρτη του. Κάνω τις απαραίτητες κινήσεις σύμφωνα και με τις οδηγίες της logitech, ψάχνει ο macης, ξαναψάχνει, ανοιγωκλείνω που και που εγώ, τίποτα... ουκ πληκτρολόγιο...και που να βρω ενσύρματο, δεν έχω, και δεν μου είπε και κανείς ότι θα το χρειαστώ για να βάλω το μηχάνημα μπροστά. Αύριο το πρωί φεύγω οπότε από Παρασκευή πάλι, τηλέφωνο στο support να δω τι θα μου πουν...το πιο πιθανό είναι πάρε αγκαλιά μίνι και πληκτρολόγιο και έλα να στα παντρέψουμε με κουμπάρο ένα ενσύρματο που έχουμε για αυτές τις δουλειές. Αυτά είναι, ωραίες δουλειές! Ευτυχώς που το μίνι είναι...μίνι και το πληκτρολόγιο ομοίως, αλλά δεν έχω καμία διάθεση να κάνω τέτοια δρομολόγια για τέτοιους λόγους παραπάνω από μία φορά.

Είχα και τη στεναχώρια μου με την οθόνη, δεν ήξερα τι έφταιγε, η οθόνη; το καλώδιο; το μίνι;
Σύνδεσα το laptop με τη φτωχή vga έξοδο του στην οθόνη και έχω μπροστά μου την οθονάρα να παίζει σουπερ. Αρα η οθόνη παίζει. Οπότε μείναμε με δύο πιθανές εκδοχές ή το καλώδιο ή το μίνη (ή και τα δυο μαζί αν θέλω να σπάσω την μπάνκα!).

Επί της ουσίας του θέματος τώρα μετά το σύντομο ιστορικό. Με τις ρυθμίσεις της όπως είναι από το εργοστάσιο χωρίς καλιμπράρισμα (το καλιμπραριστήρι δεν έχει έρθει ακόμη) αμέσως φαίνεται η διαφορά στις φωτογραφίες μου. Αυτές που πείραζα τελευταία με το lightroom για να τις ανεβάσω εδώ (και στο flickr) φαίνονται χάλια μαύρα, τα χρώματα ειδικά είναι τελείως αλλού από αυτά που έβλεπα στην οθόνη του Laptop. Οσες έχω τραβήξει με την Κ5 και δεν τις έχω πειράξει φαίνονται ήδη πολύ καλές και ακόμη καλύτερες με ελάχιστο πείραγμα στο lightroom...λίγες auto ρυθμίσεις.
Οταν είδα και το site μου πως φαίνονται οι φωτο πήγα να βάλω τα κλάματα....θέλουν φτιάξιμο γιατί οι περισσότερες δεν βλέπονται με τίποτα.

Επιβεβαιώνεται ότι η αγορά οθόνης ήταν σωστή επιλογή εφόσον θέλω να έχω μια σωστή παρουσίαση στο web για τις φωτογραφίες μου.
Το mac mini θα δείξει...δεν πτοούμαι ακόμα, από μια γρήγορη ματιά σε συζητήσεις έξω είναι γνωστό το θέμα και απαιτείται ενσύρματο πληκτρολόγιο στο πρώτο ξεκίνημα. Αν όντως είναι έτσι προφανώς είναι φαούλ που δεν το λένε οι πωλητές εδώ. Θα δούμε. Αυτό που με ανησυχεί είναι που δεν είχα σήμα στην οθόνη, ας ελπίσουμε ότι φταίει το καλώδιο...αν δεν κάνω λάθος δεν πρόκειται να τρέξω το CD της dell για να βρει drivers το mac όπως κάνουμε στα Pc, σωστά; (Και δεν έχω και drive για το mac :(...λες και αν είχα θα το έβλεπε :p ).
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.912
Reaction score
41.172
Λοιπόν μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκα τι φταίει με την οθόνη, είναι το καλώδιο.
Το καλώδιο HDMI > Displayport δε παίζει παρά μόνο από την ανάποδη, δηλαδή από Displayport πηγή σε HDMI στην οθόνη. Το ανάποδο θέλει ενεργό αντάπτορα που είναι πολύ ακριβός. Προφανώς ούτε ο πωλητής το ήξερε καθώς του εξήγησα τι ήθελα να κάνω ή πάνω στη βιασύνη δεν το σκέφτηκε. Ελπίζω να το πάρει πίσω και να πάρω ένα σωστό καλώδιο την επόμενη φορά. Οπότε κατά πάσα πιθανότητα ο macης απαλάσσεται από την κατηγορία περί μη συνεύρεσης με νέα παρθένα οθόνη.
Το θέμα του Keyboard έχει παίξει πολύ έξω, υπάρχουν δύο βασικά workarounds, το ένα είναι αγοράζεις/δανειστείς ένα ενσύρματο πληκτρολόγιο για να προχωρήσει ο startup assistant και το άλλο που θέλει να βάζεις το ασύρματο πληκτρολόγιο σε θέση αναγνώρισης από την αρχή που κάνει boot το μίνι και όχι όταν το λέει ο οδηγός...σε αυτή την περίπτωση προσπερνιέται το πληκτρολόγιο και προχωράς με το ποντίκι και το εγκαθιστάς μετά το πληκτρολόγιο (αν τα θυμάμαι καλά από τόσα που έχω διαβάσει :showingbiceps:). Επίσης όσοι το παθαίνουν σε πληκτρολόγιο ή ποντίκι που πριν δούλευε σε άλλη συσκευή τότε μπορεί να αρκεί ένα απλό unpairing από την άλλη συσκευή.

Ωρε τι έχουμε να μάθουμε ακόμη....:welcome: to the mac world!
 

Μηνύματα
476
Reaction score
298
Η οθόνη σου έχει Display-port είσοδο? Αν ναι, η πιο απλή (και ποιοτικά καλή νομίζω) διαδικασία είναι να πάρεις ένα καλώδιο dp-dp να κάνεις τη δουλειά σου στο τσακ μπαμ!
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.912
Reaction score
41.172
Η οθόνη σου έχει Display-port είσοδο? Αν ναι, η πιο απλή (και ποιοτικά καλή νομίζω) διαδικασία είναι να πάρεις ένα καλώδιο dp-dp να κάνεις τη δουλειά σου στο τσακ μπαμ!
Σίγουρα, έτσι θα γίνει, απλά δεν υπήρχε τέτοιο καλώδιο και για αυτό πήρα αυτό που ήταν τελικά λαθος.

ΛΟΙΠΟΝ, αν δεν το καταλάβατε σας γράφω από το πληκτρολόγιο του μίνι και μάλιστα συνδεδεμένο στο μίνι!!! και το ποντίκι ομοίως (το ροδάκι πάει με την όπισθεν στο μακ) :dance2: και με οθόνη την τηλεόραση φυσικά o_O

Ξεκόλλησε ο ασσισταντ (πως εναλλάσεται η γλώσσα στο πληκτρολόγιο χωρίς να πηγαίνω με το ποντίκι στην πάνω μπάρα;) πατώντας κάμποσα κλικ με το ποντίκι. Παρακάτω που ζητά να πληκτρολογήσεις όνομα για να φτιάξει λογαριασμό και δεν κουνάει ρούπι από αυτό το βήμα αν δεν το κάνεις πρέπει να πατήσεις δεξί κλικ και μέσα από κάποιες επιλογές ανοίγει το πάνω μενού πας συστεμ πρεφερενενσες και εγκαθιστάς το νέο πληκτρολόγιο και όλα τα σχετικά.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε το πρώτο σιτε που έπαιξε στο σαφαρι είναι το αβσαϊτ.τζιαρ :roflmao:

Αντε καλή χρονιά να έχουμε!!! :drinks:
 


Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.878
Reaction score
34.258
Kαλοριζικος βρε! Αντε , μετα την οδυσσσεια σου, που θα τη θυμασαι μετα απο χρονια κ θα την σκεφτεσαι κ θα γελας, επιτελεους welcome to the new mac world !

(μα δεν ειναι πολυ ωραιο μεσα απο τον mac το avsite? χιχιχι)
:D
 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.294
Reaction score
93.777
Εμένα σαν ταλαιπωρία μου φάνηκε. Μην κοιτάς Γιαννάκη που είσαι νέο παλικάρι. Εμείς οι μεγαλύτεροι δεν είμαστε για τέτοια. :D
 

gstriftos

gilectronikos
Μηνύματα
17.602
Reaction score
4.137
πως εναλλάσεται η γλώσσα στο πληκτρολόγιο χωρίς να πηγαίνω με το ποντίκι στην πάνω μπάρα;) πατώντας κάμποσα κλικ με το ποντίκι.
command+space
 

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Μηνύματα
5.250
Reaction score
7.491
command+space ΑΛΛΑ...
Πρέπει στα preferences -> language -> keyboard shortcuts ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ αυτό το συνδυασμό από το (default ορισμένο) Spotlight.
Αφού απενεργοποιήσεις αυτό, πάς πιο πάνω και ορίζεις τον συνδυασμό για εναλλαγή της γλώσσας.
 

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Μηνύματα
5.250
Reaction score
7.491
Το mouse δεν είναι ανάποδα.
Πάς πάλι στα preferences (σχεδόν τα πάντα από εκεί παίζονται), επιλέγει mouse και ξετσεκάρεις την πρώτη πρώτη επιλογή για το scroll.


Αυτά που αντιμετωπίζεις είναι τα πρώτα παιδικά προβλήματα κάθε switcher από ΠιΣι σε ΜπιγκΜακ.
Μην απογοητεύεσαι και δώστου χρόνο. Δώσε χρόνο και στον εαυτό σου να εξεικοιωθεί και μετά βγάζεις τα όποια συμπεράσματά σου για το οικοσύστημα των μήλων.

Εγώ σου εύχομαι καλορίζικο και να ικανοποιήσει τις ανάγκες σου.
Όλα τα μηχανάκια σκοπό έχουν να ικανοποιούν τις αρχικές ανάγκες αγοράς τους. :drinks:
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.912
Reaction score
41.172
υπάρχει η δυνατότητα αντί για command+space για την εναλλαγή της γλώσσας να βάλω ένα δικό μου συνδυασμό; τα δάχτυλα επιμένουν να πατάνε cmd+shift....
 





Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.588
Μηνύματα
2.866.646
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top