Ορθογραφικά λάθη που κάνουν τον Κόγια να κλαίει


Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.547
Reaction score
37.776
αν και δεν εμπεριεχει "ορθογραφικο" και μαλλον προκειται για καποιο φωτοσοπ...δεν παυει να ειναι για (ευχαριστα) αυτη η φορα κλαματα 8-)
1673552116317.png
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.099
Reaction score
20.576
Τον Γρηγόρη Λέων εγώ τον βλέπω λάθος ή έτσι είναι;
View attachment 277247

γιατί ακούστηκε κιόλας...
Τριτόκλιτο είναι, το άφησαν άκλιτο. Εν πάση περιπτώσει, Κούγιας κατά Λέοντος, με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέοντα...
 











xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.709
Reaction score
83.403
Την ηλεκτρονική έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας προσφέρει δωρεάν η Ακαδημία Αθηνών, από χθες, 9 Φεβρουαρίου, Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.

Είναι η δεύτερη αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη με 75.500 λήμματα έκδοση του Χρηστικού Λεξικού, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Το
Λεξικό παρουσιάζει 17 καινοτομίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι: κατάρτιση του λημματολογίου από εκτενείς έντυπες και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, καθιέρωση διπλής ορθογραφίας για ορισμένες λέξεις, αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας ζώων και φυτών, αναλυτική παρουσίαση των συνδυαστικών δυνατοτήτων των λέξεων, ακριβής υφολογικός προσδιορισμός λέξεων και εκφράσεων και παράθεση της χρονολογίας πρώτης εμφάνισης πολλών αγγλικών και γαλλικών λέξεων και στερεότυπων εκφράσεων ως συμβολή στην Ιστορία του πολιτισμού και των επιστημών.


Οι νεολογισμοί που προστέθηκαν στη δεύτερη έκδοση είναι περίπου πεντακόσιοι, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών λεξικών συνάψεων (συμπλόκων). Η περιβαλλοντική, η οικονομική και η υγειονομική κρίση, όπως έδειξε η πανδημία του κορονοϊού, αποτυπώνονται με προσεκτικά επιλεγμένο λημματολόγιο για να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι χρήστες του Λεξικού. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα λήμματα ανθρωπόκαινο, ανθρωπόπαυση, αντιεμβολιαστής, γκουσμάνια, δραχμιστής, κρυπτονόμισμα, γυάλινη οροφή, μεταφραστική και περιβαλλοντική ιατρική, Αθηναϊκή Ριβιέρα, σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, για να δει πώς αντιμετωπίζονται οι νέες προκλήσεις. Προστέθηκαν ακόμη πολλές νέες ή αναλυτικότερες ετυμολογίες.

Η Ακαδημία Αθηνών καθιερώνει στην πράξη ένα «Παρατηρητήριο της γλώσσας» που θα παρακολουθεί την εξελικτική πορεία του γλωσσικού οργάνου, με έμφαση στο λεξιλογικό και σημασιολογικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό το ευρύτερο κοινό θα ενημερώνεται υπεύθυνα για θέματα γλωσσικής χρήσης και θα διευκολύνεται το έργο όσων διδάσκουν τη Νεοελληνική ως μητρική, δεύτερη ή ξένη γλώσσα.


Το Χρηστικό λεξικό, με τη σφραγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, είναι ίσως ο καλύτερος σύμβουλος για ορθογραφικά, μορφολογικά και συντακτικά προβλήματα της Νεοελληνικής καθώς έχει απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος καταγράφοντας με ποιότητα λόγου τη γλωσσική πραγματικότητα.


 

K

kimon

Guest
Βλέποντας και μόνο κάποια πράγματα όπως (ενδεικτικά) την γραφή "κορονοϊός" αντί κορωνοϊός, την "διπλή ορθογραφία" (βρε λεβέντες, Γραμματική, Συντακτικό, Λεξικά είναι κανονιστικά βιβλία. Φαντάζεστε νόμο με "διπλή ερμηνεία"; ), "έντυπες και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων" ( παπαρολογίας το ανάγνωσμα! από πότε, μωρέ, ψηφιακός = ηλεκτρονικός; ) σου έρχεται να τους σιχτιρίζεις χωρίς σταματημό.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.099
Reaction score
20.576
Εδώ δεν έχει (ή δεν βρίσκει) την κορώνα, κι εσένα σε πείραξε η συγκατάβαση προς τους αγραμμάτους; την κουρούνα τη βρήκε με την 3η προσπάθεια. Εντάξει, πιστεύω θα το βελτιώσουν - είναι στημένο σε (κατ' εμέ) σωστή βάση, PHP και Apache σε Ubuntu server.

Πάντως, τα βασικά τα βρίσκει αμέσως. :tongue:
2023-02-10.png
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
18.349
Reaction score
30.487
Με τέτοια νόμιζα πως καταπιανόταν ο συγχωρεμένος ο Πετρόπουλος και όχι τα λεξικά που 'σφραγίζει' η Ακαδημία, εκτός εάν μιλάμε για ακαδημία ποδοσφαίρου.
 

K

kimon

Guest
Καινοτομίες
2. Καθιέρωση διπλής ορθογραφίας για ορισμένες λέξεις. Πρόκειται για ισοδύναμες (εταιρεία-εταιρία) ή εξίσου αποδεκτές (χρεοκοπία & χρεωκοπία) ορθογραφήσεις.

(Τα παραπάνω από την σελίδα του λεξικού)

Βρε τριμάλακα, που τολμάς και γράφεις για "διπλή ορθογραφία" , σε παλαιότερα λεξικά θα βρεις εκφράσεις όπως "άλλη γραφή" ή "διαφορετική γραφή", όχι όμως "ισοδύναμη ορθογράφηση", ρε πανύβλακα, διότι, σύμφωνα με τον νόμο της αριστοτέλειας λογικής που ονομάζεται "περί της του τρίτου αποκλείσεως" , το Α ή θα είναι ίσον με το Β, ή θα είναι διάφορον του Β. Τρίτη περίπτωση αποκλείεται να υπάρχει.
Επομένως ένας τύπος θα είναι ο ορθός. Εάν δέχεσαι και δεύτερο τύπο, ε, πές τον "δεύτερο αποδεκτό τύπο", μη τρίζουν και τα οστά του Αριστοτέλη.



Ποιος Πετρόπουλος;
 
Last edited by a moderator:

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
18.349
Reaction score
30.487
Ο Ηλίας. Εκείνος που συνέλεγε τις αργκό λέξεις και τις έβγαζε σε λεξικά, πχ καλιαρντά.

Θέλουμε αλήθεια λεξικό της Ακαδημίας για να μάθουμε το δόκιμο του μαλακιστηρίου;
 



Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.578
Μηνύματα
2.864.844
Members
37.932
Νεότερο μέλος
JimmyP
Top