Ο "ειδικος" μιλησε και ο κορονοϊος απαντησε !

Μηνύματα
441
Reaction score
1.483
Εβλεπα macro φωτογραφιες απο μυρμηγκια και αλλα εντομα που ηταν τοσο μεγαλη η μεγενθυση τους που εμοιαζαν με τερατα εργων επιστημονικης φαντασιας αλλα ποτε δεν ειχα καμια πρεμουρα να τραβηξω κατι αναλογο.

Ηταν σαν οι φωτογραφιες αυτες να ειχαν τραβηχτει με μικροσκοπιο και ειχαν ενα ενδιαφερον λογω της μεγαλης μεγενθυσης, μια διαφορετικη οπτικη βρε αδελφε.

Μετα διαβασα οτι τα εντομα πιανονται σε κολητικες ουσιες, ψεκαζονται, καταψυχονται απλα για να φωτογραφηθουν, η εκπληξη μου ηταν μεγαλη οταν ειδα πως ακομα και πλυντηρια υπερηχων εχουν για να τα βαζουν μεσα και να απομακρυνονται οι σκονες απο πανω τους.

Απο εκεινη την μερα δεν ξαναειδα με καλο ματι τετοιες φωτογραφιες και φωτογραφους που για να παρουν μερικα likes βασανιζουν και σκοτωνουν εντομα. Βλεπετε κανενας δεν νοιαζεται αν καποιος βασανιζει ή σκοτωνει εντομα.

Ψαχνοντας το θεμα επεσα και σε μερικα αρθρα ή video στο youtube με θεμα τον Nikon AFS 105 mm 2.8 VR τον οποιον αν και ειχα για πορτραιτα ηταν και ενας πολυ καλος macro φακος. Ο φακος ειχε αποσπασει πολλες διεθνεις διακρισεις επι σειρα ετων αλλα με εντυπωσιασαν μερικοι "ειδικοι" που ελεγαν οτι παρ' οτι καλος φακος ηταν πολυ αργος.

Ρωτησα εναν απο αυτους που το βασιζει και μου απαντησε πως : "Δεν μπορει να βγαλει κεραυνους !!". Ως γνωστον δεν υπαρχει φακος στην γη που να μην μπορει να φωτογραφησει κεραυνους !

Δεν ασχοληθηκα αλλο, ετσι και αλλοιως ειχα καλη εμπειρια απο "ειδικους" οι οποιοι στις μερες μας πολλαπλασιαζονται με ταχυτατους ρυθμους.

Περασε καιρος και μας ηλθε και ο κορονοϊος που μας εκλεισε μεσα σκεφτομενος πως ειμαι τυχερος που εμενα στην εξοχη βαζοντας την αφεντια μου στην θεση των ανθρωπων που ηταν κλεισμενοι σε 4 τοιχους σε μεγαλες πολεις.

Διπλα στο σπιτι μεγαλωνε μια κοκκινη Βουκαμβιλια και στην αλλη γωνια υπηρχε μια λαντανα, ετσι εβαλα τον macro φακο που ειχα πανω στην μηχανη και πηγα να ταρβηξω ζουζουνια.

Εχοντας παντα ερωτα με τις γρηγορες ληψεις αλλα και μην θελοντας να μοιαζουν καν οι macro ληψεις μου σε τιποτα με αυτων που με γκεσταπιτικες πρακτικες βασανιζαν εντομα αρχισα να τραβαω.

Οι τροποι να τραβηξει κανεις ενα εντομο ειναι κατ' εμε οι εξης :

Ο ευκολος: Με ευρυγωνιο φακο που εχουμε μεγαλο βαθος πεδιου και ευκολη εστιαση αλλα θα πρεπει να παμε πολυ κοντα για να εχουμε καποιο μεγεθος στο θεμα μας.

O μετριας δυσκολιας: Με τηλεφακο που μπορουμε να εχουμε καποια αποσταση απο το θεμα χωρις ιδιεταιρη δυσκολια στην εστιαση, με αρκετο βαθος πεδιου και ικανοποιητικο μεγεθος στο θεμα μας.

Ο δυσκολος: Με macro φακο εχουμε αρκετο μεγεθος στο θεμα μας αλλα πρεπει να παμε κοντα και το βαθος πεδιου ειναι πολυ μικρο και δεν ειναι υπερβολη να πουμε πως μια μυιγα μπορει να ειναι η μιση νεταρισμενη και η υπολοιπη θολη, εδω ταλαιπωρειται και το συστημα εστιασης της μηχανης μας.

Στην Βουκαμβιλια ειχα δει να ερχονται πεταλουδες και στην Λαντανα ενα περιεργο ειδος μελισσας που δεν ειχα παρατηρησει ποτε πριν οι Amegilla quadrifasciata.

Οι μεν πεταλουδες εχουν ενα πεταγμα πολυ ακαταστατο το οποιο ομως τις βοηθα να γλυτωνουν απο τους διωκτες τους οι δε Amegilla ειναι ταχυτατες σε σχεση με τις γνωστες μας μελισσες, δεν ειναι κοινωνικες, δεν φτιαχνουν κυψελες και ζουν σε τρυπες στο χωμα η σε δεντρα και βραχους κατα μονας.

Ετσι τις μερες που εβρισκα θεμα αρχισα να φωτογραφιζω ξεχνωντας τα του κορονοϊου. Η δυσκολια του θεματος ηταν για μενα θειο δωρο, αυτη ηταν και η αρχη των macro ληψεων μου.

Καποτε εσπασα δυο απανωτες φορες το ρεκορ σε μηχανημα μετρησης αντανακλαστικων στο Τεχνολογικο μουσειο του Μοναχου αλλα στα 67 μου ?

Πολλοι με ρωτησαν για το πως τραβαω για τον εξοπλισμο μου και ενας απο αυτους ειναι μελος εδω.

Οι macro φωτογραφιες που θα ανεβασω εδω ειναι με σωματα Nikon D70, D200, D300s & D500 ολες με φακο τον Nikon AFS 105mm 2.8 VR N και απο το 2005 εως το 2023.

_NCP4794_DxO.jpg
_NCP7382_DxO.jpg
_NCP5194.jpg
_NCP3897.jpg
 


Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
18.392
Reaction score
30.584
Δύσκολο σε κίνηση... Πρακτικώς αδύνατο για αυστηρώς χειροκίνητο φακό.

Εγώ όταν έβγαζα ζουζούνια, τα πλησίαζα πολύ πολύ αργά και σταθερά, μη φύγουν


Κάπου στα Μαλγαρα ήταν αυτή η μικρούλα
Δεν θυμάμαι μεγέθυνση, λίγο περισσότερο από lifesize πρέπει να είναι 1,5x;
 


Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
18.392
Reaction score
30.584
η τελευταία είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς AF


Small White (Pieris rapae) by S_end, on Flickr

αυτή πρέπει να είναι με Σίγμα 150/2,8


duotone by S_end, on Flickr

η μεγαλύτερη μεγέθυνση που έχω βγάλει στο χέρι, μάλλον δεν είχα πιει καθόλου καφέ εκείνη τη μέρα.
5x με mp-e65
 


Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
18.392
Reaction score
30.584
Άκακα είναι αυτά μπρε.

Ίσα-ίσα, θηρευτές είναι, κουνούπια κυνηγούν. Συνάδελφοι του @spylab κατ' ουσίαν!

I'm all green! by S_end, on Flickr

και μια ακατάλληλη

dragonflies mating by S_end, on Flickr

μόνο μη με μυριστούν τίποτα υδροφεμινίστριες
 





Μηνύματα
441
Reaction score
1.483
Τις μισώ τις μέλισσες περισσότερο απ ότι δήποτε, είμαι αλλεργικό...
Να προσεχετε, δεν φταινε ομως οι μελισσες για το προβλημα σας, εξ' αλλου δεν σας πειραζουν αν δεν τις πειραξετε. Οι μελισσες το μονο που κανουν ειναι να προσφερουν στην φυση εν' αντιθεσει με καποιους απο μας που το μονο που κανουν ειναι να την καταστρεφουν.
 

Μηνύματα
2.353
Reaction score
4.916
Μια ωραία τεχνική για αύξηση του βάθους πεδίου σε macro, κάνει ένας κινέζος που χρησιμοποιεί ληψη κατά ριπάς με ταυτόχρονη κίνηση της μηχανής προς το έντομο (αφού εστιάσει αρχικά στο κοντινότερο σημείο) και μετά photo stacking στο PS (με την προυπόθεση το έντομο να παραμείνει για λίγο σε σταθερή θέση)
 

Μηνύματα
441
Reaction score
1.483
Μια ωραία τεχνική για αύξηση του βάθους πεδίου σε macro, κάνει ένας κινέζος που χρησιμοποιεί ληψη κατά ριπάς με ταυτόχρονη κίνηση της μηχανής προς το έντομο (αφού εστιάσει αρχικά στο κοντινότερο σημείο) και μετά photo stacking στο PS (με την προυπόθεση το έντομο να παραμείνει για λίγο σε σταθερή θέση)
Το photo stacking αφορα σε στατικα θεματα και γινεται με τρεις τροπους σωστα :

1. Με motorized focus stacking rail το οποιο τοποθετειται σε τριποδο και κινει την μηχανη σε αναλογα βηματα μεχρι να καλυψει ολο το θεμα.

2. Με ειδικο προγραμμα και τριποδο το οποιο εχοντας το κοντινο και μακρυνο σημειο του θεματος αναλαμβανει ολα τα υπολοιπα μεχρι να καλυψει ολο το θεμα.

3. Να το καμει κανεις χειροκινητα θα πρεπει ομως να ειναι η μηχανη σε τριποδο ωστε να μην αλλαζει η γωνια ληψης και ο φωτογραφος να νεταρει απο το κοντινο σημειο συνεχως ολο και πιο μακρυα μεχρι να καλυψει το θεμα.

Ο κινεζος μονο βασιζομενος στην τυχη μπορει να τραβηξει (οπως ευκολα καταλαβαινεις) κατι σωστα.

Μην βασιζεσαι λοιπον στους τσαμπα μπουρδολογους μαγκες του δικτυου που γεμιζουν τον κοσμο κοτσανες.

Απαντησα σε σενα μιας και θεωρω πως δεν ανηκεις στην πιο πανω κατηγορια ανθρωπων.

Τραβηγμενη με τον 2 τροπο :

2022-07-10.jpg
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.602
Μηνύματα
2.865.615
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top