Περί Λυχνιών-ερωτησεις,αποριες,συμβουλες

Reaction score
110
Re: Απάντηση: Περί Λυχνιών-ερωτησεις,αποριες,συμβουλες

Από καιρό έχω μια απορία. Θυμάμαι πως ο Κοντιζάς, αντιπρόσωπος της Penta, είχε επί σειρά ετών διαφήμιση στον Ήχο. Ε, ποτέ, κανένας λαμπάτος χαϊφιντελίστας δεν αναφέρθηκε σ' αυτή τη μάρκα. Μα ποτέ!

Να σου πω γιατί. Η Penta Labs ήταν ένα Αμερικάνικο εργοστάσιο που κατασκεύαζε πολλά προϊόντα και κυρίως λυχνίες εκπομπής και ιατρικές. Βέβαια πολλές λυχνίες εκπομπής χρησιμοποιούνται και σε ενισχυτές audio σήμερα (211-845-833-811-813). Λοιπόν η Penta ήταν διάσημη για τις 833A και 833C (carbon anode) που κατασκεύαζε που ήταν κυρίως για πομπούς αλλά και για SE 833 ενισχυτές. Η εταιρεία όμως εδώ και πολλά χρόνια κατασκευάζει μόνο industrial λυχνίες στην Κίνα και όλες τις audio που πουλάει με το όνομα της είναι renamed από διάφορα Κινέζικα εργοστάσια και η ποιότητα και ο ήχος δεν έχουν καμία σχέση με τον παλιό καλό καιρό.

Reaction score
4.334
Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί Λυχνιών-ερωτησεις,αποριες,συμβουλες

Λοιπόν ας αρχίσουμε με λίγο εξήγηση τι είναι όλα αυτά.
Το JJμέσα στον κύκλο είναι ο κατασκευαστής (η μάρκα) και είναι σύγχρονης παραγωγής φτιαγμένες στην Τσεχία. Κάνουν καλές μόνο ανορθώτριες οπότε καλλίτερα να τις αλλάξεις.
Τώρα για τον τύπο. Το 12AU7 είναι Αμερικάνικος τύπος και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός είναι ο ECC82. Η 12AX7 είναι ο Αμερικάνικος τύπος της ECC83. Για την ιστορία οι δύο πρώτοι αριθμοί στις Αμερικάνικες λυχνίες δηλώνουν συνήθως την τάση του νήματος πυράκτωσης.
Αν θέλεις να τις αλλάξεις με σύγχρονης κατασκευής προτίμησε Ρώσικες (ElectroHarmonix-Sovtek-Tungsol) παρά Κινέζικες, παρότι υπάρχουν και καλές Κινέζικες αλλά δεν τις πολύεμπιστεύομαι γιατί μου έχουν σκάσει μερικές. Παρόλα αυτά η καλλίτερη σε ήχο σύγχρονη είναι η Κινέζικη TJFullmusicαλλά δεν ξέρω αν τις φέρνει κανένας στην Ελλάδα. Εγώ τις αγοράζω από το ιντερνέτ.
Αν πάμε σε παλιό stock (NOS) πρέπει να μιλάμε για ώρες και είναι και πολύ ακριβές.
Ελπίζω να βοήθησα.
Κυριακο σ ευχαριστω.
Μαλλον θα καταληξω στις ρωσικες.
Αυτες οι καλες κινεζικες που αναφερεις λιγο τσιμπημενες τις βρηκα στο ιντερνετ (λιγο παραπανω απο 100 ευρω το ζευγος). Βεβαια δεν ξερω και πολλα απο τιμες αλλα ειχα την εντυπωση οτι επαιζαν απο 10 εως 30 ευρω το τεμαχιο αναλογα την μαρκα.

Reaction score
110
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί Λυχνιών-ερωτησεις,αποριες,συμβουλες

Κυριακο σ ευχαριστω.
Μαλλον θα καταληξω στις ρωσικες.
Αυτες οι καλες κινεζικες που αναφερεις λιγο τσιμπημενες τις βρηκα στο ιντερνετ (λιγο παραπανω απο 100 ευρω το ζευγος). Βεβαια δεν ξερω και πολλα απο τιμες αλλα ειχα την εντυπωση οτι επαιζαν απο 10 εως 30 ευρω το τεμαχιο αναλογα την μαρκα.

Καλημέρα. Κοίτα το 100€ το ζεύγος είναι πολύ καλή τιμή για την συγκεκριμένη λυχνία, καθώς είναι ίσως η καλλίτερη από όλες σύγχρονης κατασκευής. Είναι καλλίτερα να δώσεις κάποια χρήματα παραπάνω και να ακούσεις σωστά, παρά να πάνε τελείως τσάμπα τα λεφτά σου με λάμπες που δεν παίζουν. Λυχνίες με 10-20€ το κομμάτι είναι συνήθως σκουπίδια. Άμα πας στις NOS να δεις τιμές να μην το πιστεύεις. :139:

Reaction score
4.334
Απάντηση: Περί Λυχνιών-ερωτησεις,αποριες,συμβουλες

Κυριακο καλημερα, βασικα τωρα ειμαι στο ιντερνετ και ψαχνω.
Εχω δει για παραδειγμα τις Electro armonix ECC82 EH Gold στα 17 ευρω το τεμαχιο, τις Genalex Gold Lion ECC82 στα 46 ευρω, ενω Philips & Sylvania παιζουν μεταξυ 60 και 70 ευρω.

Αυτες τις Genalex τις γλυκοκοιταζω. Καπου ειχες γραψει για της ισχυος οτι ειναι απο τις καλλυτερες. Για οδηγητριες τι λενε?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.167

Να σου πω γιατί. Η Penta Labs ήταν ένα Αμερικάνικο εργοστάσιο που κατασκεύαζε πολλά προϊόντα και κυρίως λυχνίες εκπομπής και ιατρικές. Βέβαια πολλές λυχνίες εκπομπής χρησιμοποιούνται και σε ενισχυτές audio σήμερα (211-845-833-811-813). Λοιπόν η Penta ήταν διάσημη για τις 833A και 833C (carbon anode) που κατασκεύαζε που ήταν κυρίως για πομπούς αλλά και για SE 833 ενισχυτές. Η εταιρεία όμως εδώ και πολλά χρόνια κατασκευάζει μόνο industrial λυχνίες στην Κίνα και όλες τις audio που πουλάει με το όνομα της είναι renamed από διάφορα Κινέζικα εργοστάσια και η ποιότητα και ο ήχος δεν έχουν καμία σχέση με τον παλιό καλό καιρό.
Μα ποια Κίνα; Οι Penta διαφημίζονται (διαφημίζονταν; ) στον Ήχο ακόμα και προ 20ετίας, τότε που οι κινέζοι κοιμόντουσαν...

Reaction score
110

Κυριακο καλημερα, βασικα τωρα ειμαι στο ιντερνετ και ψαχνω.
Εχω δει για παραδειγμα τις Electro armonix ECC82 EH Gold στα 17 ευρω το τεμαχιο, τις Genalex Gold Lion ECC82 στα 46 ευρω, ενω Philips & Sylvania παιζουν μεταξυ 60 και 70 ευρω.

Αυτες τις Genalex τις γλυκοκοιταζω. Καπου ειχες γραψει για της ισχυος οτι ειναι απο τις καλλυτερες. Για οδηγητριες τι λενε?

Προσοχή δεν είναι οι Genalex Gold Lion της παλιάς παραγωγής που είναι και πανάκριβες αλλά νέας παραγωγής αντίγραφα των παλιών.
Οι νέες είναι φτιαγμένες στη Ρωσία και είναι πολύ καλές. Να τις πάρεις έχουν ήχο εξαιρετικό. :126:

Reaction score
110
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί Λυχνιών-ερωτησεις,αποριες,συμβουλες

Μα ποια Κίνα; Οι Penta διαφημίζονται (διαφημίζονταν; ) στον Ήχο ακόμα και προ 20ετίας, τότε που οι κινέζοι κοιμόντουσαν...
Ναι έτσι είναι αλλά οι λυχνίες που είχε ο Κοντιζάς ήταν λυχνίες εκπομπής τις μικρές λυχνίες audio τις έφτιαχναν στην Κίνα.
Η Penta αγοράστηκε από την Raytheon το 1973. Το εργοστάσιο της Αμερικής σταμάτησε την παραγωγή των περισσότερων γυάλινων λυχνιών το 1989 και την μετέφερε στο εργοστάσιο της Κίνας. Πολλά χρόνια τώρα δεν φτιάχνουν πλέον πολλές μικρές λυχνίες απλά τις παίρνουν από Κινέζικα εργοστάσια, συνήθως από την Shuguang και τις εμπορεύονται με το όνομα τους.

Reaction score
4.334

Προσοχή δεν είναι οι Genalex Gold Lion της παλιάς παραγωγής που είναι και πανάκριβες αλλά νέας παραγωγής αντίγραφα των παλιών.
Οι νέες είναι φτιαγμένες στη Ρωσία και είναι πολύ καλές. Να τις πάρεις έχουν ήχο εξαιρετικό. :126:
ΟΚ, σ ευχαριστω Κυριακο.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.844

Εβαλα μια παραγγελια 3 λαμπες(12ΑΤ,12ΑΧ,5U4G) στο Jacmusic και ενω οι τιμες καταλογου για Ευρωπη εχουν VAT 19% μου ξαναβαλανε φορο και επισης μεταφορικα 18 €.
Την ακυρωσα βεβαια γιατι απο 80 € εφτασε 120.
Απο Αμερικη ειναι 15 $ και χωρις φορο για τοσο μικρες παραγγελιες.
Μηπως νομιζουν οτι ειμαστε εκτος EU η μας θεωρουν μαλακες και βαρανε στο ψαχνο?

Reaction score
110

Εβαλα μια παραγγελια 3 λαμπες(12ΑΤ,12ΑΧ,5U4G) στο Jacmusic και ενω οι τιμες καταλογου για Ευρωπη εχουν VAT 19% μου ξαναβαλανε φορο και επισης μεταφορικα 18 €.
Την ακυρωσα βεβαια γιατι απο 80 € εφτασε 120.
Απο Αμερικη ειναι 15 $ και χωρις φορο για τοσο μικρες παραγγελιες.
Μηπως νομιζουν οτι ειμαστε εκτος EU η μας θεωρουν μαλακες και βαρανε στο ψαχνο?

Αυτό το μαγαζί το χρησιμοποιώ τα τελευταία 4 χρόνια και ήταν πάντα άψογο, βέβαια το 2010 δεν αγόρασα κάτι, αλλά δεν μπορεί να άλλαξε τόσο πολύ. Πρόσεχε γιατί έχει και δικό του σύστημα και ματσάρει τις λάμπες και το κάνει πάρα πολύ καλά και δεν ξέρω αν το κάνουν και οι άλλοι τόσο καλά ή αν σου δίνουν από τον σωρό. Αν του δώσεις το ΑΦΜ σου, σου βγάζει τελείως τον φόρο και αγοράζεις από την δεύτερη στήλη με χωρίς φόρο. Τα μεταφορικά τα πληρώνεις όμως δεν γίνεται κάτι άλλο. :126:

Reaction score
4.334

Κυριακο εχεις αποψη για το εργοστασιο στο Shuguang και τις λυχνιες που παραγει? Ο κατασκευαστης των ενισχυτων μου προτεινει τις EL 34-Bγια ενισχυτριες (27 ευρω η μια). Εάν η αποδιση τους είναι κοντα στις Gold Lion να το σκεφτω.

Reaction score
110

Κυριακο εχεις αποψη για το εργοστασιο στο Shuguang και τις λυχνιες που παραγει? Ο κατασκευαστης των ενισχυτων μου προτεινει τις EL 34-Bγια ενισχυτριες (27 ευρω η μια). Εάν η αποδιση τους είναι κοντα στις Gold Lion να το σκεφτω.
Ναι έχω. Είναι Κινέζικο εργοστάσιο που γενικά βγάζει μέτριες σε ήχο λυχνίες εκτός μερικών εξαιρέσεων (845). Αν μπορείς να πάρεις τις Gold Lion ΚΤ77 (ο Βρετανικός τύπος της EL34) είναι πολύ καλλίτερες αλλά πολύ ακριβές. Είναι Ρώσικες και κατασκευάζονται από την Sovtek και είναι αντιγραφή της παλιάς θρυλικής Genalex/G.E.C Gold Lion ΚΤ77 . Άλλη μια πολύ καλή νέα αντιγραφή παλιάς θρυλικής λυχνίας που ίσως πρέπει να δεις καθώς έχει πολύ καλή τιμή είναι η Tung-Sol EL34-B. Άλλη μία πολύ καλή είναι η SEDEL34 (Winged "C" Svetlana) Ρώσικες και αυτές. Εγώ θα αγόραζα τις Tung-sol ή SEDEL34 από ήχο και από τιμή. Εύχομαι καλή τύχη.

Reaction score
200

Φιλε Κυριακο για τις mullard el34 καινουργιας παραγωγης (Ρωσιας) τι γνωμη εχεις;
Τις ακουσες;

Reaction score
110

Φιλε Κυριακο για τις mullard el34 καινουργιας παραγωγης (Ρωσιας) τι γνωμη εχεις;
Τις ακουσες;
Φίλε μου όχι αλλά τις αγόρασε ένας φίλος για τον ενισχυτή του ( Dynaco ST70) κάτσε να τον ρωτήσω και θα σου πω.

Reaction score
110
Λοιπόν φίλε τις Μullard EL34 τις άκουσα εχθές το βράδυ και ήταν πάρα πολύ καλές,με λεπτομέρεια και πολύ καλά άκρα. Είναι λίγο καλλίτερες από τις SED EL34 που ήταν οι προηγούμενες που είχε στον ενισχυτή ο φίλος μου. Τις ακούσαμε και τις δύο και εγώ θα προτιμούσα τις Μullard. :123:

Reaction score
110
Εχεις αποψη για τις EI?
Κοίτα η ΕΙ κατασκεύαζε στο Νις της Γιουγκοσλαβίας (Σερβίας) πολλούς τύπους λυχνιών και στην ουσία ήταν ένα εργοστάσιο βασισμένο στα πρότυπα και τα μηχανήματα της Philips. Οι λυχνίες που κατασκεύαζε ήταν γενικά καλές και πολύ αξιόπιστες. Είχε δύο βασικές σειρές για audiotubes, τις Standardκαι τις Elite που ήταν ποιο specialκαι ποιο ακριβές. Το μεγάλο όμως επίτευγμα της ΕΙ ήταν ο τύπος ΚΤ90 στον οποίο έχω και αρκετή εμπειρία καθώς τις έχω χρησιμοποιήσει για πολλά χρόνια. Η ΚΤ90 ήταν μια σχεδίαση του DavidManleyτου πατέρα της VTLκαι στην ουσία είναι μια μεγάλη 6550Aμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έγινε μια πολύ σπουδαία επιτυχία στον χώρο του Audioκαι την χρησιμοποίησαν και την χρησιμοποιούν πάρα πολύ κατασκευαστές. Ο Manleyτην αποκαλούσε “Theultimateaudiodevice”. Η ΚΤ90 κατασκευαζόταν για πολλά χρόνια μόνο από την ΕΙ και είναι λαμπάρα. HKT90 σήμερα κατασκευάζεται από πολλά εργοστάσια. Αυτά ξέρω για την ΕΙ. Δεν ξέρω αν συνεχίζει σήμερα την παραγωγή καθώς το εργοστάσιο έπαθε μεγάλες ζημιές από τον βομβαρδισμό των Αμερικανών.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.202
Members
38.539
Νεότερο μέλος
jabe