Περί ...αζιμουθίου

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.107
- προσπαθώ να μας αποτρέψω από την αγορά ''σοδομισμένης κεφαλής'' σε υποτιθέμενη τιμή ευκαιρίας , απλά θα μπλέξουμε

Reaction score
4
- εγώ πάλι πιστεύω πως ενώ το αζιμούθιο είναι must . . . δεν μας αφορά διότι :

1. η καινούρια ή αναβελονωμένη κεφαλή πρέπει να είναι ήδη ok , διαφορετικά την επιστρέφουμε
2. εάν είναι μτχ με πρόβλημα καθετότητας στο cantilever , την στέλνουμε προς επισκευή , και ακολουθεί το 1
3. εάν ισχύει το 2 και δεν μπορούμε να την στείλουμε πρός επισκευή , ''παίζοντας' με το αζιμούθιο και φέρνοντας την επιθυμητή καθετότητα , μόνον στο περίπου θα ρυθμιστούν όλα καθ΄ ότι ξεκινάμε a priori με μία προβληματική κατάσταση ( η ανάρτηση θα λειτουργεί εκτώς προδιαγραφών διότι προφανώς το cantilever είναι στραβό . . . καί άλλα χειρότερα )

- προσοχή : μόνον στο αζιμούθιο αναφέρομαι , τα άλλα ( vta , υπερκρέμαση , κλπ ) τα φτιάχνουμε μόνοι μας
H ρύθμιση του αζιμουθίου αφορά όλους όσους έχουν βραχίονα που επιτρέπει τη ρύθμισή του, διότι:

1. Ακόμη και αν η καινούργια κεφαλή έχει απόλυτα σωστή γεωμετρία, με το που θα αποσπάσει κάποιος το κέλυφος από τον βραχίονα για την αντικατάσταση της κεφαλής, χάνεται η ό,ποια «τέλεια» ή «εργοστασιακή» ρύθμιση προϋπήρχε, αφού (τουλάχιστον στο δικό μου βραχίονα) δεν υπάρχει ένδειξη για την απόλυτα οριζόντια (εργοστασιακή) ρύθμιση του κελύφους, η οποία μόνο με ένα πολύ ευαίσθητο αλφάδι μπορεί, ίσως, να επιτευχθεί ξανά.

2. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ακριβοί βραχίονες διαθέτουν δυνατότητα ρύθμισης αζιμουθίου, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στατιστικά οι κεφαλές παρουσιάζουν κατασκευαστικές ατέλειες, οι οποίες μπορούν να διορθωθούν με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Πιθανόν οι ατέλειες αυτές να οφείλονται στη δυσκολία της βιομηχανικής παραγωγής τους με μηδενικές ανοχές σε γεωμετρικά σφάλματα, είτε σε μη συμφέρουσα αύξηση του κόστους παραγωγής τους κ.λ.π.

3. Έστω ότι κάποιος διαπιστώσει, με κάποιον από τους τρόπους που έχουν προαναφερθεί, ότι η καινούργια του κεφαλή παρουσιάζει μια απόκλιση της τάξεως των 2ο-3ο . Πώς θα το τεκμηριώσει, ώστε να απαιτήσει, ειδικά στην Ελλάδα, αντικατάσταση; Η πλέον πιθανή απάντηση του πωλητή θα είναι ότι το προϊόν είναι ο.κ. ή ότι είναι εντός των κατασκευαστικών του προδιαγραφών, εκτός αν βεβαίως το σφάλμα είναι μεγάλο (π.χ. οφθαλμοφανές).

Άρα, δυστυχώς, δεν γλιτώνουμε από το … αζιμούθιο.

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Λογικα αυτα που λες αλλα αν βαλεις στην εξισωση και τους δισκους που δεν ειναι απολυτα φλατ,τοτε ματαιοτης ματαιοτητων.................
Προσωπικα με εξαιρεση τον sme 3009 series 2 που ειχα καποτε ,ποτε δεν ασχοληθηκα με το αζιμουθιο,ακριβως για τον πιο πανω λογο.
Ο αλλος βραχιονας που ακομη εχω και οταν στηθει ισως να χρειαζεται τετοια ρυθμιση ειναι ο audiocraft AC3000MC Unipivot,και διαθετει ασφαλως ρυθμιση αζιμουθιου.Με λιγα λογια χρειαζεται ρυθμιση με καθε δισκο οτι και να κανει καποιος.
Σε καμια απο τις ακριβες μου κεφαλες δεν προσεξα προβλημα ακιδας βλεποντας τες οσο γινεται πιο προσεκτικα με μεγενθυντικο φακο.Δεν αγχωνομαι και δεν πανικοβαλλομαι,και συστηνω το ιδιο σε ολους,πλην οπως ειπες απαραδεκτων περιπτωσεων.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.107
H ρύθμιση του αζιμουθίου αφορά όλους όσους έχουν βραχίονα που επιτρέπει τη ρύθμισή του, διότι:

1. Ακόμη και αν η καινούργια κεφαλή έχει απόλυτα σωστή γεωμετρία, με το που θα αποσπάσει κάποιος το κέλυφος από τον βραχίονα για την αντικατάσταση της κεφαλής, χάνεται η ό,ποια «τέλεια» ή «εργοστασιακή» ρύθμιση προϋπήρχε, αφού (τουλάχιστον στο δικό μου βραχίονα) δεν υπάρχει ένδειξη για την απόλυτα οριζόντια (εργοστασιακή) ρύθμιση του κελύφους, η οποία μόνο με ένα πολύ ευαίσθητο αλφάδι μπορεί, ίσως, να επιτευχθεί ξανά.

2. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ακριβοί βραχίονες διαθέτουν δυνατότητα ρύθμισης αζιμουθίου, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στατιστικά οι κεφαλές παρουσιάζουν κατασκευαστικές ατέλειες, οι οποίες μπορούν να διορθωθούν με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Πιθανόν οι ατέλειες αυτές να οφείλονται στη δυσκολία της βιομηχανικής παραγωγής τους με μηδενικές ανοχές σε γεωμετρικά σφάλματα, είτε σε μη συμφέρουσα αύξηση του κόστους παραγωγής τους κ.λ.π.

3. Έστω ότι κάποιος διαπιστώσει, με κάποιον από τους τρόπους που έχουν προαναφερθεί, ότι η καινούργια του κεφαλή παρουσιάζει μια απόκλιση της τάξεως των 2ο-3ο . Πώς θα το τεκμηριώσει, ώστε να απαιτήσει, ειδικά στην Ελλάδα, αντικατάσταση; Η πλέον πιθανή απάντηση του πωλητή θα είναι ότι το προϊόν είναι ο.κ. ή ότι είναι εντός των κατασκευαστικών του προδιαγραφών, εκτός αν βεβαίως το σφάλμα είναι μεγάλο (π.χ. οφθαλμοφανές).

- 1. εδώ συμφωνώ εν μέρει , άπαξ και τι κέλυφος είναι οριζόντιο ότι κεφαλή και να βάλεις θα στηθεί σωστά , οπότε το αζιμούθιο αφορά τους βραχίονες με κελύφη μόνο

- 2 & 3 , ότι κεφαλές έχω δοκιμάσει από 200eu και πάνω δεν είχαν κατασκευαστικό πρόβλημα , όχι ότι οι φτηνές είχαν απλά δεν ασχολήθηκα εκτενώς , αλλά και να συναντήσω πρόβλημα καθετότητας ή δεν θα χρησιμοποιήσω την εν λόγω κεφαλή , ή θα αφήσω το αζιμούθιο ως έχει οριζοντιωμένο δηλ. , γιά να μήν δημιουργήσω περισσότερα προβλήματα απ΄ αυτά που πάω να λύσω

Reaction score
874
χωρίς να υποβαθμίζω την σπουδαιότητά της, δεν θα έλεγα ότι η ρύθμιση του αζιμούθιου είναι η βασικότερη ρύθμιση, οι κεφαλές του εμπορίου έρχονται με μια καλή ρύθμιση από τη “μαμά” τους, οι αναβελονωμένες θέλουν λίγο περισσότερο προσοχή..

γενικώς, η ρύθμιση ενός πικάπ είναι ένα σύνολο ενεργειών που πρέπει να εφαρμοσθούν όλες τέλεια, όσον το δυνατόν μπορούμε.. αυτό αποτελεί και μια από τις προκλήσεις που κάνει πολλούς από μας να επιλέγουμε το αναλογικό σαν βασική μας πηγή.. όταν πετύχουμε μια καλή αρμονία σε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις σ’ ένα καλό πικάπ (και σ’ ένα καλό σύστημα γενικώς), ανταμειβόμαστε με έναν κορυφαίο ήχο που οι “ψηφιακοί” θα ψάχνουν πολλά ακόμα χρόνια να πλησιάσουν (να φτάσουν δε νομίζω ποτέ να μπορέσουν)..

ανέβασα αυτό εδώ το θέμα, (έχει ανέβει και αλλού), που είναι μια γενική αναφορά χωρίς λεπτομέρειες για τις ρυθμίσεις του πικάπ.. όλα τα βήματα που περιγράφονται πρέπει να γίνουν για να έχουμε αξιώσεις από το αναλογικό μας σετάπ.. η συζήτηση και τα σχόλια φυσικά απαραίτητα..

Reaction score
715
γενικώς, η ρύθμιση ενός πικάπ είναι ένα σύνολο ενεργειών που πρέπει να εφαρμοσθούν όλες τέλεια, όσον το δυνατόν μπορούμε.. αυτό αποτελεί και μια από τις προκλήσεις που κάνει πολλούς από μας να επιλέγουμε το αναλογικό σαν βασική μας πηγή.. όταν πετύχουμε μια καλή αρμονία σε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις σ’ ένα καλό πικάπ (και σ’ ένα καλό σύστημα γενικώς), ανταμειβόμαστε με έναν κορυφαίο ήχο που οι “ψηφιακοί” θα ψάχνουν πολλά ακόμα χρόνια να πλησιάσουν (να φτάσουν δε νομίζω ποτέ να μπορέσουν)..
Έχω την αίσθηση ότι θα γίνει της τρελής..
816.jpg

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
43.728
Η μαιμου...λεω..οτι μικροαποκλισεις.. στο αζυμουθιο δεν παιζουν τοσο μεγαλο ρολο ..μιας κ στους ακτινικους βραχίονες παντα θα υπάρχει το (εμφυτο) σφάλμα γωνιας αναγνωσης..ή ομως το λετε εσεις οι ανθρωποι..^^

Reaction score
11.691
σ’ ένα καλό πικάπ (και σ’ ένα καλό σύστημα γενικώς), ανταμειβόμαστε με έναν κορυφαίο ήχο που οι “ψηφιακοί” θα ψάχνουν πολλά ακόμα χρόνια να πλησιάσουν (να φτάσουν δε νομίζω ποτέ να μπορέσουν)..
Μη γενικεύεις, μην υπερβάλλεις.
Επίσης, τη λέξη "νομίζω" την έβαλες σε λάθος σημείο.

Reaction score
874
Μη γενικεύεις, μην υπερβάλλεις.
Επίσης, τη λέξη "νομίζω" την έβαλες σε λάθος σημείο.
ευχαριστώ για τις επισημάνσεις..
από την μεριά μου θα ήθελα να πω σε σένα και όλα τα παιδιά που κινείστε μόνιμα και μονόπλευρα προς την ψηφιακή κατεύθυνση να κρατάτε κάποιες επιφυλάξεις απέναντι σ' αυτούς που έχουν ζήσει και γνωρίσει εξ' ίσου καλά και τις δυο σχολές..
δεν ξέρετε καμιά φορά τι μπορεί να συναντήσετε μπροστά σας.. expect the unexpected.. λένε με σοφία κάπου στην Βαθιά Ανατολή..

D

deleted user 10898

Guest
Τα θέματα αυτά έχουν λυθεί στο Avsite προ πολλού.
Τώρα τα διδάσκουν για όσους δεν διαβάζουν Avsite και στα πανεπιστήμια.

CDs reflect exactly what the artists recorded in the studio. Vinyl distorts it. Some listeners honestly feel that the defects vinyl introduces somehow make it more attractive or “warmer.” But from any objective standpoint, there’s no justification in calling the sound of vinyl records “better.”

Paul D. Lehrman, a lecturer in music and director of the music engineering minor program, weighs in on the debate
July 11, 2016
http://now.tufts.edu/articles/does-music-sound-better-vinyl-records-cds

Reaction score
11.691
ευχαριστώ για τις επισημάνσεις..
από την μεριά μου θα ήθελα να πω σε σένα και όλα τα παιδιά που κινείστε μόνιμα και μονόπλευρα προς την ψηφιακή κατεύθυνση να κρατάτε κάποιες επιφυλάξεις απέναντι σ' αυτούς που έχουν ζήσει και γνωρίσει εξ' ίσου καλά και τις δυο σχολές..
δεν ξέρετε καμιά φορά τι μπορεί να συναντήσετε μπροστά σας.. expect the unexpected.. λένε με σοφία κάπου στην Βαθιά Ανατολή..
Εγώ δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα και αν θέλεις εξήγησέ το μου.

Γιατί, εφ' όσων η ακίδα κοπής κάνει παράλληλη κίνηση, εσείς που χρησιμοποιείτε πικάπ δεν έχετε ΟΛΟΙ βραχίονες παράλληλης μετατόπισης.
Τουλάχιστον να έχετε μηδενικό σφάλμα ανάγνωσης.*

*Σφάλμα ανάγνωσης;;;;; Αν είναι δυνατόν!!!

Reaction score
874
Εγώ δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα και αν θέλεις εξήγησέ το μου.

Γιατί, εφ' όσων η ακίδα κοπής κάνει παράλληλη κίνηση, εσείς που χρησιμοποιείτε πικάπ δεν έχετε ΟΛΟΙ βραχίονες παράλληλης μετατόπισης.
Τουλάχιστον να έχετε μηδενικό σφάλμα ανάγνωσης.*

*Σφάλμα ανάγνωσης;;;;; Αν είναι δυνατόν!!!
αυτό είναι Πέτρο ένα από τα τραγικά λάθη που κάνετε όλοι που αφορίζετε την αναλογική αναπαραγωγή σ' ένα κορυφαία στημένο σύστημα.. κι εσύ και ο Νίκος Βετ παραπάνω (αλήθεια διδάσκουν τα πανεπιστήμια για το CD?? τι επίκαιρο!!), κι οι δυο σας και άλλοι πολλοί πιάνεστε από μία πόα, ούτε καν δέντρο, και αγνοείτε το δάσος.. αραδιάζω ένα σωρό πράγματα που πρέπει να γίνουν για να παίξει καλά ένα αναλογικό σύστημα και σεις στέκεστε σε μια μικρή λεπτομέρεια..

και το κυριότερο, ο νεανικός σας ενθουσιασμός μαζί με την στείρα αίσθηση του εξαναγκαστικού εκμοντερνισμού και την τάση του "ανήκω στο κοπάδι" που σας διακατέχει δεν αφήνει περιθώρια στο μυαλό μήπως μία στο εκατομμύριο μπορεί να βιώσετε κάποια στιγμή κάτι διαφορετικό.. βλέπεις έτσι ελοχεύει ο κίνδυνος να χριστείτε μαύρα πρόβατα.. πόσες απαντήσεις μπορώ να σου δώσω για το 'σφάλμα ανάγνωσης' παραπάνω.. 100, 1000, 1000000?? όσες θέλεις μπορώ να σου δώσω.. δεν βρίσκω τον λόγο όμως να αναφέρω ούτε μία..

D

deleted user 10898

Guest
αυτό είναι Πέτρο ένα από τα τραγικά λάθη που κάνετε όλοι που αφορίζετε την αναλογική αναπαραγωγή σ' ένα κορυφαία στημένο σύστημα.. κι εσύ και ο Νίκος Βετ παραπάνω (αλήθεια διδάσκουν τα πανεπιστήμια για το CD?? τι επίκαιρο!!), κι οι δυο σας και άλλοι πολλοί πιάνεστε από μία πόα, ούτε καν δέντρο, και αγνοείτε το δάσος.. αραδιάζω ένα σωρό πράγματα που πρέπει να γίνουν για να παίξει καλά ένα αναλογικό σύστημα και σεις στέκεστε σε μια μικρή λεπτομέρεια..

και το κυριότερο, ο νεανικός σας ενθουσιασμός μαζί με την στείρα αίσθηση του εξαναγκαστικού εκμοντερνισμού και την τάση του "ανήκω στο κοπάδι" που σας διακατέχει δεν αφήνει περιθώρια στο μυαλό μήπως μία στο εκατομμύριο μπορεί να βιώσετε κάποια στιγμή κάτι διαφορετικό.. βλέπεις έτσι ελοχεύει ο κίνδυνος να χριστείτε μαύρα πρόβατα.. πόσες απαντήσεις μπορώ να σου δώσω για το 'σφάλμα ανάγνωσης' παραπάνω.. 100, 1000, 1000000?? όσες θέλεις μπορώ να σου δώσω.. δεν βρίσκω τον λόγο όμως να αναφέρω ούτε μία..
Μάνο διαβασε το λινκ και απαντα στα 7 θεματα που θετει ο καθηγητης.
Ενα προς ένα και στα 7.
Αλλιως δεν εχει νοημα καμία μα καμία συζήτηση, και φυσικά καμία ΑΠΟΨΗ.
Περιμένω...

Reaction score
11.691
Να ρωτήσω διαφορετικά τότε, αυτό το σφάλμα ανάγνωσης, πόσο % παραμόρφωση εισάγει στο εγγεγραμμένο σήμα; Είναι κάτι που δεν το έχω ψάξει ακόμα και θα με ενδιέφερε.
Αν είναι αμελητέα, τότε καλά κάνουμε και δεν ασχολούμαστε με το σφάλμα ανάγνωσης.

TGD

Reaction score
9.986
Dynamic range.
Σε μια πολυκατοικία δεν υπάρχει περίπτωση να έχω 90 dB δυναμική περιοχή. Το 70 παλεύεται. Κι έτσι κι αλλιώς, ξέρετε πολλές ηχογραφήσεις (κλασικής μουσικής εξαιρουμένης) που να αξιοποιούν τόση δυναμική περιοχή;

Surface noise.
ΟΚ, πάω πάσο, όντως τα CD δεν έχουν θόρυβο επιφανείας.

Mechanical noise.
Και οι μηχανισμοί των CD έχουν μηχανικό θόρυβο, και οι μετασχηματιστές των τελικών, και οι ανεμιστήρες του πισί...

Speed variation.
Ναι, γι' αυτό και το πιάνο είναι προβληματικό να ακουστεί σωστά στο βινύλιο, αλλά το βιολί όχι.

Channel separation.
Τα εφέ πινκ-πονκ ανήκουν στα '60s. Οι σημερινές παραγωγές έχουν καλοστημένη σκηνή και τα βινύλια νέας κοπής δεν έχουν μονοφωνικό μπάσο όπως τα παλιά.

Continuous vs. “chopped up.”
Χμμμ, το πιο ακουστό πρόβλημα όπως λένε όλοι στα CD είναι ακριβώς το απότομο φίλτρο για να κόβει τις υψηλές. Έχοντας 16/44 με 16/48 στην ίδια ηχογράφηση είδα ότι ακόμα και αυτό έχει διαφορά. Και να πούμε ότι όσο χαμηλότερη είναι η στάθμη, τόσο μεγαλύτερη είναι η παραμόρφωση του CD, ακριβώς το αντίθετο από το βινύλιο.

Longevity.
Άμα φθαρεί το CD χαιρέτα μας, πέι για πέταμα. Το βινύλιο τουλάχιστον θα παίζει. Και αν έχω αρκετούς φθαρμένους δίσκους, έχω πετάξει περισσότερα CD με γρατζουνιές από τα πιτσιρίκια, να μην θυμηθώ και τα μολυσμένα με θείο κατασκευτής PDO Αγγλίας.

Αλήθεια πότε τα έγραφε αυτά ο Λέκτορας, την δεκαετία του '80;

Η ουσία είναι αλλού:
Η αναβίωση του βινυλία έχει γυρίσει ήδη μπουμερανγκ, με τις τιμές των δίσκων να έχουν πάρει την ανηφόρα, των πικάπ ακόμα περισσότερο, και συχνά αδικαιολόγητα. Έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται προβληματικές εκτυπώσεις (που είχαν χαθεί πριν 15-20 χρόνια), και ο κάθε φαντασμένος νομίζει ότι έχει βρει τον δίσκο με τα χρυσά αυγά. Πάνω που το ψηφιακό έφτασε να κάνει αυτά που υπόσχεται, θα το γυρίσουμε στο βινύλιο;

Όσο για το αζιμούθιο... Οι κατασκευαστές έχουν υποχρέωση να βάζουν την βελόνα ίσια και τον βραχίονα ίσια. Να μην τρελαθούμε κιόλας ότι θα πρέπει να ρυθμίσω εγώ το αζιμούθιο! Ένας ακομά λόγος που είμαι ενάντια στους unipivot.

D

deleted user 10898

Guest
Διάβασε μια μια τις απαντησεις σου....

το dynamic range δεν σε ενδιαφερει...

τα CD δεν έχουν θόρυβο επιφανείας.

το πιάνο είναι προβληματικό να ακουστεί σωστά στο βινύλιο

τα βινύλια νέας κοπής δεν έχουν μονοφωνικό μπάσο όπως τα παλιά.

Χμμμ, το πιο ακουστό πρόβλημα όπως λένε όλοι στα CD είναι ακριβώς το απότομο φίλτρο για να κόβει τις υψηλές. Έχοντας 16/44 με 16/48 στην ίδια ηχογράφηση είδα ότι ακόμα και αυτό έχει διαφορά
(καλό...πολύ καλό...)

Άμα φθαρεί το CD χαιρέτα μας, παέι για πέταμα. Το βινύλιο τουλάχιστον θα παίζει
(υψηλή πιστότητα ε?)

όπως κατάλαβες, ο κύριος καθηγητής (απλός λέκτορας δηλαδή...) σε έβαλε στη θέση σου.... (όχι εσένα φυσικά, το βινύλιο...)

Reaction score
715
Η ουσία είναι αλλού:
Η αναβίωση του βινυλία έχει γυρίσει ήδη μπουμερανγκ, με τις τιμές των δίσκων να έχουν πάρει την ανηφόρα, των πικάπ ακόμα περισσότερο, και συχνά αδικαιολόγητα. Έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται προβληματικές εκτυπώσεις (που είχαν χαθεί πριν 15-20 χρόνια), και ο κάθε φαντασμένος νομίζει ότι έχει βρει τον δίσκο με τα χρυσά αυγά
Αυτό με έχει προβληματίσει και εμένα. Βλέπω να πωλούνται δίσκοι κατάστασης VG (σκουπίδια) έως καινούρια σε τιμές ανεπίτρεπτες.

Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.421
Members
38.453
Νεότερο μέλος
Xatzisjim