Περί σκάφους

Reaction score
14
Το καλύτερο σκάφος είναι του ...φίλου σου. :144:

Τελεία και παύλα.

Εκτός αν έχεις λυμμένα όλα τα υπόλοιπα ''προβλήματά σου οπότε πηγαίνω πάσο.

Reaction score
5
Re: Απάντηση: Περί σκάφους

Λοιπόν, ΠΟΙΑΘ για πτυχίο και του χρόνου βόλτα με ιστιοπλοϊκό και άσε τον xfader στην παραλία :136:
Jo...επειδή έχω το εν λόγω πτυχίο, θα ήθελα να πω το εξής:
10 Η θάλασσα θέλει σεβασμό
20 GOTO 10

Αυτό που θα πάρεις με το πτυχίο, είναι μια βασική γνώση και μια πρώτη εμπειρία. Τίποτε άλλο. Το ότι νομικά μπορείς να πιλοτάρεις (και νοικιάσεις) ιστιοπλοϊκό μέχρι κάποια μέτρα, δεν σημαίνει ότι πάμε να ξανοιχτούμε στο πέλαγο να παλέψουμε με τα κύματα...
(Στο Ελλάντα μπορούσες να πάρεις δίπλωμα μηχανής 3586 κυβικών, με μια βέσπα και 2 οχταράκια. Τόσο σοβαρή χώρα είμαστε.)

Γνώμη μου είναι ότι αν δεν κάνει και το προχωρημένο τμήμα, δεν είναι κανείς έτοιμος για καπετάνιος. Και πάλι, μια βόλτα μερικών ημερών με έμπειρο καπετάνιο, θα ήταν το τρίτο στάδιο της προετοιμασίας, που θα πρότεινα.

Η δική μου πρόταση λοιπόν είναι:
- Τμήμα Αρχαρίων ΠΟΙΑΘ (οι άλλοι είναι απλά αντιγραφές) Σεπτέμβρη με Νοέμβρη.
- Τμήμα Προχωρημένων ΠΟΙΑΘ Μάρτιο με Μάιο
- Εκδρομή ΠΟΙΑΘ (συνήθως Ιούλιο-Αύγουστο) με άλλους μαθητές και δασκάλους
ή εναλλακτικά
- Ενοικίαση σκάφους στα μέτρα μας μέσα σε Ιούνιο-Ιούλιο (όχι πάνω από 40 πόδια, και σύνολο 2 ζευγάρια) για μια πρώτη εξόρμηση στο Ιόνιο. Δεν πάμε στο Αιγαίο πρώτη φορά...

Μετά, the sky is the limit...

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.693
Απάντηση: Περί σκάφους

Πάντως με την τιμή που έχει η βενζίνη πλέον το κόστος γίνεται "ζωηρό".
Εγώ με την οικονομική εξωλέμβια 4χρονη μηχανή μου ήθελα μόνο για Σαββατοκύριακο από 100 ως 200 ευρώ βενζίνη με τις περσινές τιμές για τις συνηθισμένες βόλτες μας.
Και ήμουν σε κατανάλωση στα 0,6 - 0,7 λίτρα ανά μίλι.
Αν έχεις ένα μεγάλο που θέλει 3 - 4 λίτρα ανά μίλι, τότε η βόλτα γίνεται στεναχώρια.
Φυσικά πάντα για κάποιους δεν υπάρχει πρόβλημα, δυστυχώς δεν ανήκω σ΄αυτούς.

Reaction score
3
Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί σκάφους

Jo...επειδή έχω το εν λόγω πτυχίο, θα ήθελα να πω το εξής:
10 Η θάλασσα θέλει σεβασμό
20 GOTO 10

...
Όσον αφορά εμένα:
Είμαι στη θάλασσα από 3 ετών, από τότε κολυμπάω χωρίς βοήθεια, είχα στα νιάτα μου και μια δεύτερη θέση σε διασυλλογικό στα 50 ελεύθερο. (Ναι, ναι ήμουν κάποτε και αθλητής, πανάθεμά με ο χοντρός:142:)
Από 18 είμαι πάνω σε διάφορα αγωνιστικά χαφτόνια, φίλων και γνωστών, αγωνιζόμενων και εκπαιδευτών, τεράστιων ρεμαλιών, με τα οποία κάναμε τρελές εκδρομές στο Ιόνιο (καμιά φορά έπαιρνα μέρος και στους αγώνες τους αλλά, με εξαίρεση κάποια τρίγωνα, δεν καταλάβαινα διαφορά).
'Έχουμε πέσει πάνω σε μια απίστευτη τρόμπα μαρίνα και για ένα τέταρτο της ώρας θέστηκα από το φόβο μου:412:. Οι φίλοι βέβαια, άνθρωποι με πολύ μεγάλη εμπειρία απλά χαίρονταν τον καιρό.
Εκείνη την περίοδο,σύμφωνα με τα λεγόμενα των φίλων μου, θα μπορούσα να αντεπεξέλθω στο δεύτερο επίπεδο, αυτό των προχωρημένων. Βέβαια προσωπικά θεωρούσα ότι δε ξέρω την τύφλα μου και ότι χωρίς αυτούς ούτε να λύσω δε θα μπορούσα.:137:
Κακά τα ψέματα, όλοι οι φίλοι ιστιοπλόοι με τους οποίους κάναμε τις βόλτες μας, ήταν παιδιά τα οποία έκανα ιστιοπλοΐα από μονοψήφια ηλικία, είχαν φάει τους αγώνες των όπτιμιστ, 420, 470 (αργότερα της ανοικτής θάλασσας) με το κουτάλι ΚΑΙ γνώριζαν τα νερά του Ιονίου απ' έξω.
Ο μοναδικός τρόπος να μάθεις τη θάλασσα είναι μέσα από τους αγώνες και όχι μέσα από το 'Αλιμος - Αίγινα ή Σαλαμίνα.

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί σκάφους

Με την πολύ φτωχή ιστιοπλοϊκή μου πείρα (σχολή πρώτου επιπέδου του ΝΟΘ και μερικά ταξίδια στις Σποράδες, στα οποία δεν μπορούσα να ονομαστώ κάν "πλήρωμα" αλλά μάλλον "επιβάτης που βάζει κι ένα χεράκι"), συμφωνώ απόλυτα με το Joseph. Λίγο να αγριέψει ο καιρός, η διαφορά που απαιτείται από τη μια στιγμή στην άλλη σε γνώσεις και ανακλαστικά είναι... κάτι παραπάνω από τεράστια, και ο καθένας που δεν έτυχε να αντιμετωπίσει ξανά τέτοιες συνθήκες υπό την καθοδήγηση εμπειρότερων θα βρεθεί προ εκπλήξεως με συνέπεια μεγάλους κινδύνους για όλους τους επιβαίνοντες.

Η λύση για όσους δεν έχουν όχι απλώς πείρα, αλλά μεγάλη πείρα, είναι να υπάρχει skipper, αλλά τότε βέβαια αλλάζουν τα στοιχεία κόστους, ενώ, για μερικούς, αλλάζει και η ατμόσφαιρα ("ένας ξένος ανάμεσά μας"...).

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.664
Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί σκάφους

Η δική μου πρόταση λοιπόν είναι:
- Τμήμα Αρχαρίων ΠΟΙΑΘ (οι άλλοι είναι απλά αντιγραφές) Σεπτέμβρη με Νοέμβρη.
- Τμήμα Προχωρημένων ΠΟΙΑΘ Μάρτιο με Μάιο
- Εκδρομή ΠΟΙΑΘ (συνήθως Ιούλιο-Αύγουστο) με άλλους μαθητές και δασκάλους
ή εναλλακτικά
- Ενοικίαση σκάφους στα μέτρα μας μέσα σε Ιούνιο-Ιούλιο (όχι πάνω από 40 πόδια, και σύνολο 2 ζευγάρια) για μια πρώτη εξόρμηση στο Ιόνιο. Δεν πάμε στο Αιγαίο πρώτη φορά...

Μετά, the sky is the limit...
+1
Και να συμπληρώσω ότι στον περιορισμένο χώρο του σκάφους έχει τεράστια σημασία η παρέα. Όχι μόνο να ταιριάζουν τα άτομα, αλλά και να έχουν όλοι (και όλες) οικειοθελώς προσέλθει και να μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις συνθήκες. Αλλιώς, το πρώτο μπουρίνι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις διακοπές, αν όχι τη φιλία.

Reaction score
62
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί σκάφους

+1
Και να συμπληρώσω ότι στον περιορισμένο χώρο του σκάφους έχει τεράστια σημασία η παρέα. Όχι μόνο να ταιριάζουν τα άτομα, αλλά και να έχουν όλοι (και όλες) οικειοθελώς προσέλθει και να μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις συνθήκες. Αλλιώς, το πρώτο μπουρίνι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις διακοπές, αν όχι τη φιλία.
:615:

Γι' αυτό κάνεις "κοτεράτες" διακοπές με άτομα που γνωρίζεις ότι μπορείς να εμπιστευτείς και δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα!! Αν έχεις έστω και την παραμικρή αμφιβολία, αστο καλύτερα!!

Reaction score
1
Κατόπιν κουβέντας που είχα με φιλαράκι μου, που ασχολείται με αυτό το "χομπυ", κατέληξα ότι είναι πολύ πιο συμφέρον να αγοράσεις ιστιοπλοϊκό, παρά ταχύπλοο. Και από άποψη κόστους αγοράς και από άποψη συντήρησης!! Απλά μου είπε ότι με το μεν ταχύπλοο βάζεις μπρός τη μηχανή και έφυγες, ενω με το δε ιστιοπλοϊκό, θέλει προεργασία και υπομονή το ταξίδι... Μου κατέληξε πάντως ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με τη θάλασσα και θέλουν κάτι μεγαλύτερο, τελικά επιλέγουν ιστιοπλοϊκό..
Φυσικα και ειναι πιο οικονομικη λυση αλλα:

Θελει χερια στο σκαφος,και κατα προτιμηση επιδεξια χερια,δηλαδη το σκηνικο ο κυριος οδηγει με το πουρο και τα γυαλια armani και η κυρια λιαζεται με το μαγιο Gucci δεν πολυπαιζει.

Θελει χρονο...δημοσιου υπαλληλου,για να πας μεχρι την Υδρα και να ερθεις ειναι ενα ΣΚ.

Θα προτεινα να προσπαθησεις να μπεις σε κανα σκαφος (γιατι οχι και ενοικιαση σκαφους με καπετανιο,θα το διασκεδασεις και με ασφαλεια) και να βιωσεις απο κοντα το ολο σκηνικο για πχ ενα ΣΚ και να μιλησεις με εναν καπετανιο που ξερει,γιατι τωρα σου πεταει καποιος κατι και εσυ κανεις ονειρα χωρις να βλεπεις τα αγγουρια.

Reaction score
5
(Εκτός του ΠΟΙΑΘ υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι όμιλοι. )
Δεν διαφωνώ. Αλλά π.χ. στη θεωρία όλοι οι άλλοι χρησιμοποιούν τα βιβλία του ΠΟΙΑΘ. Και κάτι αστείες φωτοτυπίες...Μάθαμε με εποπτικό υλικό, με βίντεο, με animation, με με με...
Πρακτική μάθαμε από τους ανθρώπους που έγραψαν τα βιβλία, και κάθε Σ-Κ όλο το χρόνο είναι έξω σε αγώνες (Ράλλυ Αιγαίου κλπ).
Δεν λέω φυσικά ότι όλοι βγαίνουν γκουρού της ιστιοπλοΐας, αλλά έχεις όλες τις προϋποθέσεις.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.693
Βρήκα το θέμα του 2008 και θυμήθηκα τι έλεγα τότε.
Λοιπόν, ενημέρωση (update)
Όπως πούλησα τότε το σκάφος μου, έτσι έμεινε η αγορά του καινούργιου.
Ακριβώς τότε άρχισε η κρίση. Ευτυχώς δεν πήρα άλλο τότε.
Όμως δεν μου έφυγε το μεράκι για σκάφος.
Τώρα στα νησάκια στην Βουρβουρού πάμε με ενοικιαζόμενα σκαφάκια.

spylab

TrumpoMusk
Moderator
Reaction score
36.971
Πλακα εχει το νημα απο τα παλια με το δεν βρισκεις θεσεις και τα 130000 ευρω :D

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.895
Members
38.517