Ποίον εκ των δύο;

Ποιου από τα δύο βίντεο ο ήχος σας αρέσει περισσότερο;

  • Το βίντεο Α

    Votes: 40 69,0%
  • Το βίντεο Β

    Votes: 18 31,0%

  • Total voters
    58

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
... αλλά βλέπω πως μέχρι στιγμής έχουν διαβάσει το θέμα 190 άτομα -χώρια οι επισκέπτες- και ψήφισαν μόνον 47, άντε 48 μ' εμένα. Οι υπόλοιποι μάλλον βαριούνται... Άσε δηλαδή που θεωρούν το ρεπερτόριο παρακατιανό και δεν το καταδέχονται... :p
 

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Administrator
Μηνύματα
46.964
Reaction score
23.739
Άσε δηλαδή που θεωρούν το ρεπερτόριο παρακατιανό και δεν το καταδέχονται... :p
Μπα, αφού κι εγώ ο ψυχεδελογκαραζιέρης το καταδέχτηκα, μάλλον δεν ξέρουν καν τι τους αρέσει ...
 


GKZ

Μηνύματα
246
Reaction score
220
Άσε δηλαδή που θεωρούν το ρεπερτόριο παρακατιανό και δεν το καταδέχονται.
Δηλαδή το παρακάτω άκουσμα μπορεί να θεωρηθεί «παρακατιανό» ;;;

Ενώ όταν κάτι συγκροτήματα της αλλοδαπής , «βαράνε κατσαρόλες» και «πριονίζουν » με πριονοκορδέλες θεωρούνται αριστοκρατικά ακούσματα .
 

Μηνύματα
423
Reaction score
39
Μου αρέσει πολύ η παραδοσιακή μουσική. Είμαι ποτισμένος από μικρός με ανάλογα ακούσματα.
Αυτό που σε ξεσηκώνει σε τετοιου είδους ακούσματα είναι φυσικά το κλαρίνο και η φωνή (κυριαρχούν).
Στο πρώτο βίντεο ο τύπος παίζει με πολύ περισσότερα "τσαλιμάκια" και αντίστοιχος είναι και ο τραγουδιστής.
Όταν ξεκινάει να παίζει, είναι αυτό που λές, άσπρο πάτο και πάμε για μια γυροβολιά...
Στο δεύτερο, δε σε ξεσηκώνει...Το κλαρίνο λες και δεν έχει ανάσες..Παίζει πολύ κοφτά. Το τελείωμα της νότας είναι σα να παίζει κινέζικο cd player του 95 που δεν άκουγες τις ουρές στο τελείωμα της συλλαβής. Δεν έχει πάθος. Ο τραγουδιστής σωστός μεν , αλλά άχρωμος δε. Τραγουδάει με την εμπειρία του. Δεν κάνει γυρίσματα....(βασικό γνώρισμα νομίζω στη δημοτική μουσική). Ίσως να μη τον βοηθάει το "μοτερ" πια...Δεν ξέρω αν γίνεται αυτό επιτηδευμένα. Αυτά . Πάντα με τα δικά μου αυτιά...
 

Δημητρης 777

Spendorious
Μηνύματα
6.075
Reaction score
18.684
Το Β γιατι με παραμυθιαζει πως δεν ακουω από ηχειο αλλα πως βρίσκομαι εκει σε μια γωνια...
 


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Λοιπόν, το ένα από τα δύο αυτά βίντεο το ανακάλυψα τυχαία στο YT , ψάχνοντας για κάτι άλλο, και στη συνέχεια, στα suggestions, το YT μου έφερε και το άλλο. Ξεκινώντας από το χώρο, λόγω των περιορισμένων του διαστάσεων, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι πρόκειται για ραδιοφωνικό στούντιο, και μάλιστα σωστά υλοποιημένο. (Πρόκειται για ραδιοφωνική εκπομπή, και αυτό προκύπτει και από τους διαλόγους μετά το τέλος του ποτ-πουρί στο βίντεο Β. Το στούντιο έχει ηχομονωτικούς υαλοπίνακες και σχεδόν πλήρη απορρόφηση στις υπόλοιπες κατακόρυφες επιφάνειες.

Ας ξεκινήσουμε από το βίντεο Α. Το γύρισμα γίνεται ακριβώς κατά τη διάρκεια της εκπομπής και η ηχοληψία είναι πολυμικροφωνική. Προφανώς, μαζεύονται όλα στην κονσόλα εκπομπής και από εκεί το σήμα οδηγείται στο λινκ ή το exciter – αναλόγως πού ευρίσκεται η κεραία του σταθμού, καθώς επίσης και στην κάμερα, η οποία, με κάποιον τρόπο, δέχεται audio σήμα επιπέδου line. Έτσι, ρυθμίζοντας τη στάθμη κάθε μικροφώνου στην κονσόλα, το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο, αλλά με δύο βασικά προβλήματα. Πρώτον, το σήμα περνάει από συσκευή compressor-limiter, της οποίας οι ρυθμίσεις είναι τόσο σφιχτές, που δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο ερμηνείας από τους μουσικούς. Μόλις κάποιο όργανο τολμήσει να ξεμυτίσει, αμέσως «κουρεύεται», ενώ παράλληλα τα δύο ρυθμικά έγχορδα ακούγονται αφύσικα δυνατά. Δεύτερον, το gain structure του τραγουδιστή έχει προβλήματα, και αυτό, ακούγεται. Η φωνή του συνοδεύεται από μια τραχύτητα, ένα «ξύσιμο», που υποδηλώνει υπερφόρτωση σε κάποιο σημείο της πορείας του σήματος.

Στο έξι χρόνια παλαιότερο βίντεο Β τα πράγματα ήταν απλούστερα. Ο τραγουδιστής έχει και πάλι το δικό του μικρόφωνο, ενώ η ορχήστρα βγαίνει στον αέρα ίσως από κάποιο άλλο ή άλλα μικρόφωνα, που δεν φαίνονται στο πλάνο. Το σίγουρο είναι πως ο ήχος του βίντεο προέρχεται από τα ενσωματωμένα στην κάμερα μικρόφωνα, κι αυτό προκύπτει ως ασφαλές συμπέρασμα για δύο λόγους. Πρώτον, όταν ο χειριστής κουνάει την κάμερα, ακούγεται μέσα στο βίντεο ο χαρακτηριστικός θόρυβος που παράγει το περίβλημα, και δεύτερον, διότι όλοι ακούγονται με χαρακτηριστική αντήχηση, κοντή μεν, αλλ’ άμεσα ακουστή. Αυτή η αντήχηση είναι που δίνει στον ήχο του βίντεο αυτήν την αμεσότητα, την αίσθηση του live, του «είμαι εκεί», όπως διέκρινε ο Δημήτρης 777 (και κάποιοι ακόμη), που τον παραμυθιάζει πως είναι εκεί δίπλα σε μια γωνιά, και όχι βεβαίως ο,τιδήποτε άλλο χαϊεντάδικο μπορεί να πλασάρει ο κάθε έμπορος ή ο κάθε ρηβιούερ που θέλει να κάνει τον καμπόσο.

Παρενθετικώς – κι έχω αναφερθεί επανειλημμένως σ’ αυτόν το δίσκο, πέραν του καλλιτεχνικού του βάρους, ένα εξαίρετο δείγμα live ακούσματος με άριστης ποιότητας ήχο προσφέρει το Nighthawks at the diner του Tom Waits, που είναι ηχογραφημένο μεν σε στούντιο, αλλά με την παρουσία πολύ περιορισμένου (για χωροτακτικούς λόγους) ακροατηρίου, το χειροκρότημα του οποίου είναι φορτισμένο με τη φυσική αντήχηση του χώρου, κι αυτό είναι που προσφέρει αυτήν την αμεσότητα προς τον ακροατή. Στον αντίποδα, παρά το γεγονός πως η συναυλία πραγματοποιήθηκε σε ανοικτό χώρο, το Crazy love στου Ζωγράφου ακούγεται σχεδόν σαν στουντιακό, επειδή δεν είχαν άλλα μικρόφωνα για να συλλάβουν το ακροατήριο.

Επιστρέφοντας στο βίντεο Β, κι όσον αφορά τη φωνή του τραγουδιστή, αυτή ακούγεται αβίαστα και χωρίς παραμόρφωση, με μεγάλη φυσικότητα. Ακούγεται βεβαίως χαμηλά, κυρίως σε σχέση με το κλαρίνο, το οποίο πραγματικά δεσπόζει, και έτσι είναι τα πράγματα και στην πραγματικότητα. Θα το έχετε διαπιστώσει αυτό όσοι έχετε βρεθεί σε γάμο, ας πούμε, ενώ παίζει δημοτική ορχήστρα με κλαρίνο μέσα σε οικιακό δωμάτιο χωρίς μικρόφωνα. Το κλαρίνο εκ φύσεως παίζει πολύ δυνατά σε σχέση με τους υπολοίπους, είναι και ο τραγουδιστής λίγο πιο μακριά από μικρόφωνο της κάμερας σε σχέση με το κλαρίνο, έχει και φωνή κάπως laid back, είναι και κάπου 70 ετών, πλέον, οπότε ακούγεται «θαμμένος».

Μολονότι σας ζήτησα να αγνοήσετε αν και πόσο σας αρέσει το συγκεκριμένο ρεπερτόριο και να κρίνετε αυστηρά από τεχνικής σκοπιάς, αρκετοί, για να μην πω όλοι, βασισθήκατε και σ’ αυτό, αλλά και στην ερμηνεία των μουσικών, για να κρίνετε τελικά το πώς ακούγονται τα βίντεο. Βεβαίως, το «πώς ακούγονται» είναι μάλλον ασαφής ερώτηση, και φαίνεται εδώ πόσο δύσκολο είναι να εκφράσει κανείς με λόγια το αντιληπτικό του απόκτημα από κάποιο καλλιτεχνικό ερέθισμα, καθώς το πώς ακούγεται μια ορχήστρα εξαρτάται από την ερμηνεία των μουσικών αλλά και από την ηχοληψία, ενώ από την άλλη πλευρά κάθε ακροατής έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες και με βάση αυτές αποφαίνεται. Για παράδειγμα, ένα παιδί μου έστειλε π.μ. λέγοντας πως είναι μουσικός και με βάση αυτό έκρινε πως το βίντεο Α είναι μακράν καλύτερο, καθώς έχει ρυθμό και μουσικότητα. Όσον αφορά το ρυθμό, η αλήθεια είναι πως στο βίντεο Β ο κλαριντζής ακολουθεί το λαούτο κάπως χαλαρά, μπαίνει σε λάθος χρόνο, ενώ κάνει και τονικά λάθη, ξεφεύγει από τον δρόμο (ουσάκ) του τραγουδιού. Αλλ’ όσον αφορά τη μουσικότητα, έχουμε μεταξύ μας πολύ διαφορετική αντίληψη περί αυτής.

Γενικώτερα, όσον αφορά τη μουσικότητα, ίσως είναι καλύτερα να συμφωνήσουμε, πως αυτή η λέξη (πρέπει τελικά να) προέρχεται από τη λέξη «μουσικός» και όχι «μουσική», και επομένως ονομάζει την εκφραστικότητα των μουσικών και όχι ο,τιδήποτε άλλο. Εκφραστικότητα όμως; Με τόσο φιμωμένη την ορχήστρα μέσα στον κομπρέσσορα, και με τη φωνή του Μάκη Ζούμπα «ξυσμένη» από λάθος ρύθμιση;
 

Μηνύματα
5.983
Reaction score
15.463
Δηλαδη οι 17 που ψηφισαμε Β ειμαστε χρυσαυτιαδες ενα πραμα ... ? :D
και να φανταστεις το ακουσα στο λαπτοπ - που να το 'βαζα και στη συστηματαρα ... μεχρι και τι μαρκα αφτερσεηβ φορανε θα 'βγαζα ... :D
 

GKZ

Μηνύματα
246
Reaction score
220
Πρόκειται για ραδιοφωνική εκπομπή, και αυτό προκύπτει και από τους διαλόγους μετά το τέλος του ποτ-πουρί στο βίντεο Β
Και μάλλον (κατά την ταπεινή μου αποψή μου ) πρόκειται περί πολύ καλής εκπομπής .
Εκπομπή ρίζες Ελλήνων με τον Δημήτρη Βαγγέλη στην δημοτική ραδιοφωνία Πρέβεζας


Σε ευχαριστούμε Δάσκαλε Κ. Κόγιας !
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.107
Reaction score
124.674
Γενικώτερα, όσον αφορά τη μουσικότητα, ίσως είναι καλύτερα να συμφωνήσουμε, πως αυτή η λέξη (πρέπει τελικά να) καταργηθεί.
Ναι ρε; γιατί; Δε σ'αρεσει η μουσικότητα;
 
Last edited:

Timaras

*****
Μηνύματα
2.887
Reaction score
2.078
και πώς θα μπουμπουνήσει το sub με ήχο από ενσωματωμένο μικρόφωνο κάμερας? :)
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Συγνωμη κιολας, πως μπορει να ακουσει καποιος ενα κομματι οταν το βασικο οργανο ειναι εκτος τοπου και χρονου?:idk:
Ετσι ...πως μπορει να ακουσει καποιος ενα τραγουδι οταν ο τραγουδιστης ειναι εκτος τοπου και χρονου κ.ο.κ?:idk:
Οι συγκρισεις που αφορουν την ερμηνεια ερχονται οταν τηρουνται αυτες οι βασικες προυποθεσεις....
 

D

Deleted member 23222

Guest
Συγνωμη κιολας, πως μπορει να ακουσει καποιος ενα κομματι οταν το βασικο οργανο ειναι εκτος τοπου και χρονου?:idk:
Ετσι ...πως μπορει να ακουσει καποιος ενα τραγουδι οταν ο τραγουδιστης ειναι εκτος τοπου και χρονου κ.ο.κ?:idk:
Οι συγκρισεις που αφορουν την ερμηνεια ερχονται οταν τηρουνται αυτες οι βασικες προυποθεσεις....
Συμφωνώ σε αυτό.
Όταν μάλιστα, σε "καλή" ηχογράφηση, χρειάζεσαι χρόνο και πιο πολλά ακούσματα για να "ανακαλύψεις" έναν μουσικό που απλά σου αρέσει.

Αν δε παίζει και υποστηρικτικό όργανο, ακόμα χειρότερα.
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Συγνωμη κιολας, πως μπορει να ακουσει καποιος ενα κομματι οταν το βασικο οργανο ειναι εκτος τοπου και χρονου?:idk:
Ετσι ...πως μπορει να ακουσει καποιος ενα τραγουδι οταν ο τραγουδιστης ειναι εκτος τοπου και χρονου κ.ο.κ?:idk:
Οι συγκρισεις που αφορουν την ερμηνεια ερχονται οταν τηρουνται αυτες οι βασικες προυποθεσεις....
Δεν είναι θέμα ερμηνείας ή "μουσικότητας", είναι απλά φάλτσο. Δεν μπορείς να το ακούσεις καν, πως να προσέξεις τον ήχο?

PS θα μπορούσα να παραθέσω και διάφορα video από youtube με στούντιο ηχογραφήσεις που είναι φάλτσα. Κυρίως προέρχονται από το "έντεχνο" ελληνικό τραγούδι.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.333
Members
37.894
Νεότερο μέλος
tassos249
Top