Ποδήλατο

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
10.143
Reaction score
13.589
σκέφτομαι... (μλκ θα γράψεις)
να δοκίμαζα να περάσω από το απέναντι βουνό ;
ασούμε μέχρι το καταφύγιο στο μπάφι ;
ή μήπως το γαμάμε στα όρθια , να πάω μέχρι τατόι ;
ή μηπως να κόψω τις μλκς να κάνω γύρο πεντέλης ;
Καυλιάρη μου, εσύ! Ρε, παρ' το λάου-λάου, μην "ανοίγεσαι" πολύ με τις αποστάσεις. Οι μεγάλες αποστάσεις θέλουν και προετοιμασία, δεν είναι τόσο απλό - μην βλέπεις το παράδειγμα του εξωγήινου a.k.a. @bretsos.
 

Μηνύματα
9.559
Reaction score
9.989
απόσταση είναι κοντινή κάτω από 80χλμ με επιστροφή , αλλά είναι ξένη περιοχή για μένα πω κείθε..
 

xfader

Imbecility rules
Administrator
Μηνύματα
26.564
Reaction score
47.710
Βάλτε ένα σετάκι sensors και είστε έτοιμοι με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.


Το GPS των smartphones και των ποδηλατικών κομπιούτερ έχουν από ελάχιστες μέχρι μεγάλες αποκλίσεις στη μέτρηση. Ποιότητα αισθητήρα και κατανάλωση μπαταρίας είναι οι δύο βασικοί λόγοι γι' αυτό. Τα φυσικά εμπόδια είναι αναπόφευκτα.

Για θερμίδες, ό,τι και να πάρετε είναι ...τζόκερ. Το Huawei που φοράω στον καρπό (βασίζεται στους παλμούς και τα προσωπικά στοιχεία που του έχουμε βάλει) δείχνει σταθερά 80% μεγαλύτερη κατανάλωση από το turbo trainer (που έχει και τa έξτρα δεδομένα του power meter, άρα είναι πιο "σωστό").

Μόνο με εργαστηριακές μετρήσεις μπορείτε να προσεγγίσετε καλύτερα την κατανάλωση ενέργειας.
 

Μηνύματα
10.126
Reaction score
5.131
Πάντως να υποθέσω πως όλοι το στράβα χρησιμοποιείτε, δεν υπάρχει άλλο app καλύτερο.


Αν έχω καταλάβει καλά το strava αφαιρεί τις στάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που σε μένα μου βγάζει μεγαλύτερη μέση ταχύτητα (πάνω από 17χλ/ω αντί για 15 χλμ/ω) σε σχέση με άλλες εφαρμογές.
Το strava το χρησιμοποιώ μόνο ως βάση δεδομένων - social media, για την μεταφορά των εγγραφών από το garmin, ποτέ για να γράφει το ίδιο τις διαδρομές από το κινητό. Έχω και μία ακόμα εφαρμογή, το endomondo, αλλά σπανίως και αυτό το βάζω να γράφει, παίρνει κι αυτό δεδομένα από το garmin στο τέλος της διαδρομής.

Τις στάσεις μπορείς να τις αφαιρείς (κάνοντας αυτόματα pause) και από την καταγραφή του garmin (και πιστεύω και των άλλων ποδηλατοκομπιούτερ), όπως και να ρυθμίζεις την ταχύτητα που θα ξεκινά η καταγραφή ή δεν θα γράφει κάτω από κάποια χιλιόμετρα (αν για παράδειγμα πας σημειωτόν στο φανάρι, με 3-4 χμ/ω). Αυτά τα πράγματα σίγουρα σου χαλάνε κατά πολύ το μέσο όρο ταχύτητας αν τα αφήσεις να γράφουν...
 

Μηνύματα
10.126
Reaction score
5.131
Υπάρχουν και άλλες όπως το Cadence (θέλει σένσορες) το Komoot, Training Peaks, MapMyRide κ.α., η διαφορά με το strava είναι ότι υπήρχε εκεί πριν από πολλά άλλα και έχει τεράστια διάδοση.

To strava ναι λειτουργεί με auto pause αλλά παρόλο αυτά κάνει αρκετά λάθη χωρίς να είναι κάποιο έξτρα μπλιμπλίκι ματσαρισμένο πάνω του ή αν το κομπιουτεράκι δεν έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί άμεσα μαζί του.

Έχω παράδειγμα από ανάβαση που λόγο πολλών δέντρων στην διαδρομή ουσιαστικά κατέγραψε ότι ήθελε για περίπου 40 λεπτά μιζέριας, πόνου και ιδρώτα. Και ήταν λογικό δεν είχαμε καν σήμα τηλεφωνίας!

Ακόμα και τα κομπιουτεράκια που βασίζονται σε GPS tracking βγάζουν πολλές φορές ότι θέλουν. Ένας σένσορας για ταχύτητα και cadence λύνει όλα τα προβλήματα με ελάχιστο κόπο εγκατάστασης και ρυθμίσεις. Μπορείς να τα ανεβάσεις μετά.

Προσωπικά ενώ είχα λογαριασμό περίπου 5 χρόνια το έτρεχα σπάνια και άρχισα να καταγράφω συστηματικά τον τελευταίο μήνα, μόνο και μόνο ως backup database και για την περίπτωση που κάποιοι φίλοι που ταιριάζουν τα χνώτα μας και τα κυβικά μας βγάλουν βόλτα που με παίρνει να ακολουθήσω αξιοπρεπώς χωρίς να γίνομαι άγκυρα στο γκρουπ.
Παρεμπιπτόντως, το app του strava είχε σταματήσει εδώ και κάποιο διάστημα (πριν ένα χρόνο ακριβώς) να δέχεται και να υποστήριζει σύνδεση σε αισθητήρες bt και ant1. Πριν ένα μήνα διάβασα ότι δοκιμάζουν να επαναφέρουν τη δυνατότητα αυτή.


Επίσης, κάτι διαφορετικό (με ψιλοξενέρωσε) το strava πριν μία περίπου εβδομάδα σχεδόν "σκότωσε" την υποστήριξη του flyby (τη δυνατότητα να βλέπεις ποιους έχεις συναντήσει στο δρόμο), αλλάζοντας τα private settings της υπηρεσίας αυτής, σε no one (πρέπει να πας ο ίδιος τώρα να επιλέξεις το everybody) για λόγους ασφαλείας όπως φαίνεται (προσωπικά δεδομένα, κλπ). Φυσικά το έκανε στα ξαφνικά, χωρίς να ειδοποιήσει κανένα για την αλλαγή αυτή...
 

bretsos

Μπάμιας Ρεβιθούλης Τσουκνιδούλης Φετούλης
Μηνύματα
5.693
Reaction score
18.445
Πήρα για δοκιμή ένα speed sensor να δούμε τις διαφορές...
MVIMG_20201020_155006.jpg

Σώτο για 700χ25 βάζω 2105mm?
 
Last edited:

Μηνύματα
10.126
Reaction score
5.131
Καλύτερα στον μπροστινό τροχό Χρήστο, είναι πιθανό να υπάρχουν μικροδιακοπές στη σύνδεση με το κομπιούτερ όταν είναι στον πίσω τροχό ο αισθητήρας.

Τυπικά, και εφόσον δεν μετρήσεις με ακρίβεια την περιφέρεια του τροχού (που μπορεί να διαφέρει από αυτά που δίνει η εταιρεία για το λάστιχο, αφού εξαρτάται και από το πλάτος του rim πχ) για το 25αρι GP5000 η Continental δίνει 2145mm. Εγώ έβαλα το αντίστοιχο νούμερο για το 28αρι, και νομίζω ότι είναι ΟΚ.

IMG_2628.JPG
 

Μηνύματα
9.559
Reaction score
9.989
τραβηγμένο από τα μαλλιά , θα έβαζα ακτίνα χ π , με την ακτίνα μετρημένη με σένα πάνω στο ποδήλατο , από το κέντρο του άξονα μέχρι έδαφος
 

Μηνύματα
10.554
Reaction score
7.239
Εγώ θα έβαζα σημάδι στο λάστιχο εκεί που εφάπτεται με το έδαφος, θα ανέβαινα, θα έκανα μπροστά 1 περιστροφή και θα μέτραγα την απόσταση στο έδαφος.
 

Μηνύματα
10.126
Reaction score
5.131
Υπάρχει κι άλλος τρόπος, να το μετρήσεις ξεκινώντας με ένα σημάδι πάνω στο ελαστικό από ένα σημείο Α στο έδαφος , και να τραβήξεις το ποδήλατο μέχρι εκεί που το σημάδι αυτό επιστρέφει στο έδαφος (Β) και να μετρήσεις τη διαφορά από το Α στο Β.

Παρεμπιπτόντως, νομίζω ότι η εικόνα που έβαλα πάνω είναι από τα tubeless GP5000, για αυτό δίνουν και αισθητά χαμηλότερες πιέσεις (το πρόσεξα μετά). Στην περιφέρεια που δίνει η Continental για τα απλά με σαμπρέλες, δεν υπάρχει διαφορά, αλλά στην πίεση υπάρχει.

IMG_20200519_103953.jpg
 

bretsos

Μπάμιας Ρεβιθούλης Τσουκνιδούλης Φετούλης
Μηνύματα
5.693
Reaction score
18.445
Καλύτερα στον μπροστινό τροχό Χρήστο, είναι πιθανό να υπάρχουν μικροδιακοπές στη σύνδεση με το κομπιούτερ όταν είναι στον πίσω τροχό ο αισθητήρας.
:lolsign:

Αυτό σκέφτηκα και αρχικά το έβαλα στο μπροστά κέντρο, μάντεψε... έχανε τη σύνδεση ρε φίλε... 🤣
Το έβαλα πίσω και λειτουργεί σωστά χωρίς αποσυνδέσεις, άγνωστες οι βουλές της garmin....
 


Μηνύματα
520
Reaction score
1.417
Bρε Παληκάρια! Γνώμονα η ένα βιβλίο με χοντρή ράχη.
Παραλληλίζεται την βαλβίδα από το λάστιχο - να είναι κάθετη 90 μοίρες - και το θέτετε ως σημείο Α.
Μαρκάρετε με κιμωλία στο πάτωμα.
Καβαλάτε και τσουλάτε σε ευθεία μέχρι να κάνει ο τροχός μια πλήρη περιστροφή 360 μοίρες.
Τσεκάρετε αν η βαλβίδα είναι κάθετη προς το πάτωμα με τον προαναφερθεν τρόπο μετράτε την απόσταση και έτοιμοι. Σένσορας αυτού του τύπου bretsos με ταιραπ παρακαλώ αν γίνεται.
 


bretsos

Μπάμιας Ρεβιθούλης Τσουκνιδούλης Φετούλης
Μηνύματα
5.693
Reaction score
18.445
Ή του Wahoo (αυτό δεν είπες ότι έχεις τώρα)... :gamer: :p
Bryton 530 έχω, το speed sensor το έβγαλα σήμερα από ποδήλατο φίλου.
Του λέω, θα κάνω εγώ δοκιμή με τον αισθητήρα που δεν είχα ποτέ και εσύ θα κάνεις με το gps που είχες και δεν το δοκίμαζες τόσο καιρό... Έμεινε και με κοιτούσε... 🤣
 

Μηνύματα
10.126
Reaction score
5.131
Νόμιζα ότι πήρες wahoo, μάλλον μπερδεύτηκα με μία συζήτηση πριν μερικές ημέρες... :geek:

Anyway, έκανα και μία μέτρηση με την περιφέρεια του τροχού, το έβγαλα περίπου 2152 mm, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις ανοχές της μέτρησης επειδή είναι λίγο δύσκολο να πετύχεις ακριβώς τη βαλβίδα στις 90° από το πάτωμα, και μάλιστα δύο φορές, το αφήνω στο νούμερο που λέει η Continental. H διαφορά αν υπάρχει είναι ελάχιστη στην περίπτωση αυτή...8-)
 

Μηνύματα
520
Reaction score
1.417
Κάνει και μολύβι αν δεν έχετε περάστε από τα μέρη μου έχω αφθονία και από τα 2 μιλάμε για κούτες. :gotcha:
+ - 3 = 0 διαφορά δοκιμασμένο.
 


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
10.143
Reaction score
13.589
@ASilver ο αισθητήρας έρχεται σε ελαστική "θήκη" (housing) η οποία "δένει" στο κέντρο του τροχού με ασφάλεια. Επίσης, ο αισθητήρας αποσπάται εύκολα όταν θέλεις να αλλάξεις μπαταρία. Με tie wraps, δεν γίνεται δουλειά.

@bretsos Αν σε ικανοποιήσει ο αισθητήρας της Garmin, έχω προς πώληση έναν ίδιο, καινούριο, στο κουτί του. Δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε μία φορά.
 

bretsos

Μπάμιας Ρεβιθούλης Τσουκνιδούλης Φετούλης
Μηνύματα
5.693
Reaction score
18.445
Σώτο με τις πίεσης το ελαστικό ανοίγει σε βάθος χρόνου γιαυτό σε βγάζει παραπάνω, δεν είχα προσέξει ότι δίνει τη απόσταση η conti πάνω στο κουτί με τα ελαστικά :hunter:
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
160.145
Μηνύματα
2.516.390
Members
36.079
Νεότερο μέλος
chub
Top