Ποδήλατο

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.248
Αν σκεφτείς ότι πολλοί τριαθλητές παίζουν στις 100 - 110 οι 90 είναι μια χαρά.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.484
Αν σκεφτείς ότι πολλοί τριαθλητές παίζουν στις 100 - 110 οι 90 είναι μια χαρά.
Η λογική των υψηλών περιστροφών έχει να κάνει με τη μικρότερη κούραση των μυών των ποδιών υπό την προϋπόθεση ότι το καρδιοαναπνευστικό μπορεί να αντεπεξέλθει στην αεροβική επιβάρυνση των πολλών rpm. Αυτό ισχύει στους καλά προπονημένους αθλητές και τους γενετικά προικισμένους με υψηλή αερόβια ικανότητα ή στο συνδυασμό των δύο.

High Cadence vs Low Cadence Cycling

Τα πλεονεκτήματα των υψηλών rpm είναι πράγματι "δυνατά", μόνο όμως όταν εξετάζουμε αθλητές που έχουν όλα τα προαπαιτούμενα (γενετικά "χαρίσματα", πολύ καλή τεχνική στροφαρίσματος, υψηλή αεροβική χωρητικότητα, πολλά χιλιόμετρα στα πόδια). Για παράδειγμα, οι sprinters δρόμου που έχουν περισσότερα μυικά κιλά από τους all rounders και τους climbers δουλεύουν πιο βαριά πατήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα και στα τελευταία ~διακόσια μέτρα του σπριντ ανεβάζουν στροφές.

Για να μην παρεξηγηθώ, είμαι κι εγώ υπέρ των υψηλότερων περιστροφών απλά δεν υποστηρίζω απόλυτα νούμερα για όλους. Για άλλον είναι ιδανικό το 85, γι άλλον το 90, για άλλον το 95 κοκ.

Υ.Γ. Οι τριαθλητές έχουν έναν επιπλέον λόγο να επιλέξουν υψηλές περιστροφές. Θέλουν να μεταβούν στο τρέξιμο που ακολουθεί την ποδηλασία με όσο το δυνατόν πιο "ξεκούραστα" πόδια.

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.248
Για εμάς τους κοινούς θνητούς το υψηλό στροφάρισμα έχει πολλαπλά οφέλη. Καλό είναι κάποιος να πιέζει τον εαυτό του να στροφάρει όλο και πιο ψηλά. Το χαμηλό στροφάρισμα μπορεί να είναι πιο φυσικό και αρχικά ξεκούραστο αλλά το υψηλό είναι που σου δίνει καλύτερη ισορροπία (δεν ανεβαίνω σε ρόλερ που να με πληρώσεις:gotcha:), πιο ομοιόμορφο πάτημα τετρακέφαλου - δικέφαλου για να μάθει το πόδι να πατάει - τραβάει και εν τέλει πιο ξεκούραστο.
Καλό είναι να προσπαθούμε όλο και πιο ψηλά, εν τέλει κάπου θα βρούμε όλοι το ιδανικό μας όπου και αν είναι αυτό

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.484
Για εμάς τους κοινούς θνητούς το υψηλό στροφάρισμα έχει πολλαπλά οφέλη. Καλό είναι κάποιος να πιέζει τον εαυτό του να στροφάρει όλο και πιο ψηλά. Το χαμηλό στροφάρισμα μπορεί να είναι πιο φυσικό και αρχικά ξεκούραστο αλλά το υψηλό είναι που σου δίνει καλύτερη ισορροπία (δεν ανεβαίνω σε ρόλερ που να με πληρώσεις:gotcha:), πιο ομοιόμορφο πάτημα τετρακέφαλου - δικέφαλου για να μάθει το πόδι να πατάει - τραβάει και εν τέλει πιο ξεκούραστο.
Καλό είναι να προσπαθούμε όλο και πιο ψηλά, εν τέλει κάπου θα βρούμε όλοι το ιδανικό μας όπου και αν είναι αυτό
Συμφωνώ σε όλα αρκεί να μη γίνει το υψηλό στροφάρισμα "κυνήγι θησαυρού". Όταν στα 80s έκανα πρωταθλητισμό ήταν "ντροπή" να ανεβαίνεις πάνω από 80rpm, όπως και το να έχεις πίσω κασέτα με γρανάζια άνω των 21 δοντιών. Πολλές φορές τα γόνατα παρέδιδαν πνεύμα. :D Έχοντας ζήσει λοιπόν τα άκρα δεν μου αρέσει να βλέπω την επιστροφή τους έστω και προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Και ξαναλέω ότι εκεί που διαφωνώ είναι στο θεοποιημένο 90 rpm.

Υ.Γ. Και κάτι ακόμα. Οι υψηλές περιστροφές απαιτούν σωστό bike fitting. Η λάθος στάση με high rpm είναι συνταγή τραυματισμού.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.461
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο και με τους δύο.

Η χθεσινή προπόνηση μετατέθηκε για σήμερα το πρωί - τελείωσα πριν από λίγο! Ίσως στην προηγούμενη να είχα λανθασμένη εντύπωση για το μέσο όρο cadense (θα σας πω μόλις βρω την ευκαιρία να μελετήσω τα στατιστικά του κάθε interval), αλλά όσον αφορά στη σημερινή είμαι 99% ότι πέτυχα το μέσο όρο των 90 rpm.

Λεπτομέρειες αργότερα.

Reaction score
20.810
Καιρό έχω να ανεβάσω κάποια διαδρομή! Δεν σταμάτησα το χειμώνα, είχα αραιώσει κατά πολύ βέβαια τις εξόδους, μέχρι τον Μάρτιο που ξεκίνησα ξανά πιο συχνά. Μία σημερινή διαδρομή, 76 χμ γύρω από τον Αποκόρωνα.

https://www.strava.com/activities/934920571

Kournas lake (2).jpg

Kournas lake (4).jpg

Tzitzifes (5).jpg

Tzitzifes (10).jpg

Tzitzifes (11).jpg

wizzy

Reaction score
22.461
Πάρα πολύ ωραίες φωτογραφίες Σωτήρη, μπράβο και για την επιλογή της διαδρομής!

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.484
Το βασικό είναι ότι απολαμβάνει τις διαδρομές.

Μπράβο κι από μένα, Σωτήρη. :)

wizzy

Reaction score
22.461
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο και με τους δύο.

Η χθεσινή προπόνηση μετατέθηκε για σήμερα το πρωί - τελείωσα πριν από λίγο! Ίσως στην προηγούμενη να είχα λανθασμένη εντύπωση για το μέσο όρο cadense (θα σας πω μόλις βρω την ευκαιρία να μελετήσω τα στατιστικά του κάθε interval), αλλά όσον αφορά στη σημερινή είμαι 99% ότι πέτυχα το μέσο όρο των 90 rpm.

Λεπτομέρειες αργότερα.
...και ναι, είχα δίκιο! Μπήκα στα στατιστικά κάθε interval και στα 4 από τα 5 το cadence ήταν 90rpm και στο τελευταίο ήταν 91rpm. Στην προηγούμενη προπόνηση ο μέσος όρος κυμαινόταν μεταξύ 83 και 91rpm στα intervals είτε σε κάθε "κομμάτι" του interval είτε σε κάθε interval συνολικά.

Όπως έγραψα και πιο πάνω, η 6η προπόνηση μετατέθηκε και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 09/04. Το κύριο μέρος της προπόνησης αποτελείτο από πέντε (5) intervals των 10 λεπτών, τα οποία είχαν αντικείμενο το sweet spot training, όπως εξηγήθηκε στην προηγούμενη ανάρτησή μου. Η διαφορά σε αυτήν την προπόνηση ήταν η διάρκεια των ασκήσεων και τα επιμέρους ζητούμενα. Με άλλα λόγια, στην προηγούμενη προπόνηση τα intervals είχαν διάρκεια 6 λεπτά, ενώ σε αυτή είχα διάρκεια 10 λεπτών - επομένως η προσπάθεια που απαιτείτο ήταν μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα, το κυρίως ζητούμενο σε κάθε interval ήταν να διατηρώ τα watt παραγόμενης ισχύος στο στόχο του κάθε interval, (προσωπικά) προσπαθώντας να διατηρήσω το μέσο όρο των 90rpm, όντας σε αεροδυναμική στάση για όσο μεγαλύτερο διάστημα άντεχα. Επομένως, ο στόχος ήταν η διατήρηση της παραγόμενης ισχύος σε αεροδυναμική στάση - προσπάθεια η οποία είχε ως έμμεσο υποπαράγωγο τη συνέχιση της προσπάθειας εκπαίδευσης του μυαλού στη διαχείριση του αισθήματος του πόνου και της μη άνεσης (=discomfort).

Χαίρομαι που τα καταφέρνω σιγά σιγά. Η αλήθεια είναι ότι η τετράμηνη απραξία και το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα της πρώτης προπόνησης, είχαν ρίξει αρκετά την αυτοπεποίθησή μου όσον αφορά τις ποδηλατικές μου ικανότητες και το να βλέπω ότι οι κόποι κατά τη διάρκεια των προπονήσεων αποδίδουν (έστω και στο in-door περιβάλλον) συμβάλει στην βελτίωση της ψυχολογίας μου. Κάτι είναι κι αυτό!:)

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.484
Ένας ταλαντούχος, πολύ συμπαθής και low profile επαγγελματίας ποδηλάτης σκοτώθηκε σε τροχαίο κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Πρόκειται για τον 37χρονο Michele Scarponi.
Ο οδηγός της νταλίκας που τον χτύπησε δήλωσε ότι δεν τον είδε...

Πριν 5 μέρες είχε κερδίσει το πρώτο ΕΤΑΠ του Tour of Alps και χθες Παρασκευή πήρε την τέταρτη θέση στη γενική κατάταξη. Η σημερινή προπόνηση κοντά στο σπίτι του ήταν η τελευταία.

Η τελευταία του νίκη:

bettiniphoto_0279749_1_2000px_670.jpg

Με την οικογένειά του:

CwhtoTpW8AABsQG.jpg

Reaction score
3
Τελικά η ποδηλασία είναι επικίνδυνη και σαν χόμπι και ως άθλημα, αλλά τι να κάνουμε που έχουμε κολησει

Reaction score
1.988
Αυτό που λένε ότι όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα.....
Κρίμας τον άνθρωπο....

Reaction score
3
Διαφωνώ. Ο καναπές είναι πολύ πιο επικίνδυνος.;)
Εξαρτάται από τα συστηματα που έχεις απέναντι σου ( απλό hc;, hi end; κλπ):rolleyes: καθώς και τα μηχανήματα που έχεις δίπλα σου;). Πάντως όντως η αδράνεια γίνεται επικινδυνη

wizzy

Reaction score
22.461
Από τους συμμετέχοντες στο thread, έχεις κάποιος indoor trainer/roller; Έχω μια πρόταση που μπορεί να τον ενδιαφέρει.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.860
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef