Ποια ενεργά ηχεία;

Reaction score
2.288
Αν παρ ολα αυτα δεν προχωρησεις σε βελτιωση του χωρου τοτε θα σου προτεινα να επιλεξεις ηχεια με Constant directivity waveguide που λογω της ελεγομενης διασπορας τους ελεγχουν καλυτερα τις ανακλασεις και την επιδραση του χωρου τουλαχιστον στις υψηλες συχνοτητες.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.225
Μέση στάθμη 85db σημαίνει κορυφές 100-105+
No doubt, αλλά ας μας πει ο φίλος αν τα 85 είναι εκεί που ακούει γενικά και επιτρέπει κορυφές στα 105 ή αν ρυθμίζει το mastervolume έτσι ώστε οι κορυφές να είναι στα 85...εφόσον ακούει βεβαια μουσικό περιεχόμενο με τέτοιες εξάρσεις που προσωπικά τις συναντώ μόνο στην κλασική μουσική.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.835
Να επισημάνω ότι μιλάμε για 40-κατι τετραγωνικά μέτρα χώρο, και ψηλοτάβανο (3-μετρο), αγνώστων λοιπών στοιχείων...

Reaction score
268
Εφόσον αυτό είναι δεδομένο, χρειάζεται να κάνεις υποχρεωτικά μία διαφοροποίηση στην απόσταση ακρόασης: το πολύ 2 μέτρα.

Σπάσε το κεφάλι σου να βρεις τρόπο.

Φτιάξε ένα τρίγωνο ακρόασης, με ίσες αποστάσεις μεταξύ ηχείων και μεταξύ των αυτιών σου και των ηχείων. Και αυτές οι αποστάσεις να είναι το πολύ 2 μέτρα.

Έτσι θα μειωθεί δραστικά η ποσότητα της ανακλώμενης ενέργειας σε σχέση με την άμεση ακτινοβολία των ηχείων, και θα περιορίσεις σημαντικά την με απόλυτη βεβαιότητα καταστροφική επίδραση του χώρου στο ηχητικό αποτέλεσμα.

Στο αρχικό σου ποστ, έχεις απόσταση ακρόασης 3,5 μέτρα!!! Αυτά δε γίνονται φίλε μου χωρίς επέμβαση στο χώρο, τζάμπα μιλάμε...

Μόλις καταλήξεις σε νέο σχέδιο του χώρου σου με τις αποστάσεις τριγώνου ακρόασης που προτείνω, αφού το δω, θα πάμε στο επόμενο βήμα, που θα είναι η επιλογή των μηχανημάτων.

Σε αυτό το δεύτερο βήμα, θα πάμε με προαπαιτούμενο μία μέτρηση χρόνων αντήχησης στο χώρο σου, και με τους ρυθμούς του δωματίου στο χέρι. Χωρίς αυτά τα δεδομένα, δε μπορεί να σωθεί σοβαρή λύση, πρέπει να συνυπολογιστούν. ;)

Η μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να σου προταθεί χωρίς να συνυπολογιστούν τα χαρακτηριστικά του χώρου, αφορά ... ακουστικά! :p:D
Για αρχή θα δοκιμάσω να γυρίσω τα ηχεία 90ο αριστερά από την θέση ακρόασης και να προσπαθήσω να έχει 2 μέτρα πλευρές. Αν βολεύει τελικά θα προχωρήσω έτσι... Μέτρηση χρόνου αντήχησης πως κάνω ; Πρέπει να έχω εξειδικευμένο πρόγραμμα; Μπορώ ο ίδιος ή κάποιος ειδικός;

Reaction score
268
No doubt, αλλά ας μας πει ο φίλος αν τα 85 είναι εκεί που ακούει γενικά και επιτρέπει κορυφές στα 105 ή αν ρυθμίζει το mastervolume έτσι ώστε οι κορυφές να είναι στα 85...εφόσον ακούει βεβαια μουσικό περιεχόμενο με τέτοιες εξάρσεις που προσωπικά τις συναντώ μόνο στην κλασική μουσική.
Τα 85 db είναι μία μέση προς υψηλή στάθμη για μένα και σίγουρα σε κλασικά κομμάτια φτάνει και παραπάνω, αλλά γίνεται κουραστικός ο ήχος σε τέτοια περάσματα, και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που θέλω να διορθωθεί άλλωστε...

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.440
Μέτρηση χρόνου αντήχησης πως κάνω ; Πρέπει να έχω εξειδικευμένο πρόγραμμα; Μπορώ ο ίδιος ή κάποιος ειδικός;
Φωναζεις εναν απο τους επαγγελματιες του site. Εναλλακτικά, με μεγαλύτερες πιθανότητες λαθους, κατεβαζεις το software REW, αγοραζεις εναν τρίποδα και ενα μικροφωνο UMIΚ-1 απο τον Λαμπρου, και ακολουθεις τις οδηγιες του manual.

Συνιστώ 100% να φωναξεις επαγγελματία!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.835
Τί να την κάνει τη μέτρηση ρε παιδιά, αφού η περιποίηση χώρου είναι out of question λέει ο άνθρωπος...έτσι απλά για εγκυκλοπαιδικούς λόγους να πληρώνει?
Αν είναι να δώσει 2.000€ για μηχανήματα, ας δώσει 100€ από αυτό το ποσό για να δούμε τι ακριβώς γούστα βγάζει ο χώρος, ώστε να προτείνουμε λύσεις που θα ταιριάξουν τρόπο τινά στις επιταγές του χώρου, και να μη συμπέσουν πχ τονισμοί οπής ανάκλασης χαμηλών σε ιδιορρυθμούς του δωματίου! ;)

Θα έχει άλλη κατεύθυνση η πρόταση με υψηλούς χρόνους αντήχησης ψηλά, κι άλλη με χαμηλούς. ;)

Δηλαδή, γνωρίζοντας τη φυσιογνωμία της συμπεριφοράς του χώρου, μπορούμε να οδηγηθούμε σε πιο συγκεκριμένες επιλογές με αντικειμενικά κριτήρια, είτε όσον αφορά τους λοβούς, είτε τη συχνοτική συμπεριφορά του εκάστοτε ηχείου.

Ως γνωστόν, οι μετρήσεις απόκρισης των ηχείων εμφανίζουν ως επί το πλείστον τμήματα με εξάρσεις και τμήματα με βυθίσεις. Αυτή η εικόνα, αν αντισταθμίζει εκ κατασκευής την εικόνα του χώρου στο φάσμα, λύνεις το γόρδιο δεσμό του ποιο ηχείο ταιριάζει στο χώρο μου.;)

Reaction score
2.566
...και να μη συμπέσουν πχ τονισμοί οπής ανάκλασης χαμηλών σε ιδιορρυθμούς του δωματίου! ;) Θα έχει άλλη κατεύθυνση η πρόταση με υψηλούς χρόνους αντήχησης ψηλά, κι άλλη με χαμηλούς. Δηλαδή, γνωρίζοντας τη φυσιογνωμία της συμπεριφοράς του χώρου, μπορούμε να οδηγηθούμε σε πιο συγκεκριμένες επιλογές...
Φυσικά, my fault, έχω αυτόματα συνδέσει τις μετρήσεις με περιποίηση του χώρου και όχι με αγορά νέων ηχείων.

Reaction score
268
Μένω επαρχία, Πάτρα, γνωρίζει κανείς που μπορώ να απευθυνθώ για τις μετρήσεις αυτές; Αν όχι κάποιο συγκεκριμένο άτομο τουλάχιστον σε ποιον επαγγελματία, π.χ. κάποιον που έχει studio; Ρωτάω για να ξέρω από που να κάνω μία αρχή. Ευχαριστώ πολύ.

Reaction score
268
Δες και αυτην την τοποθετηση αν μπορει να γινει. Θα σου δωσει πιο ομοιομορφο ηχητικο αποτελεσμα με την θεση ακροασης στην γωνια του καναπε.
Η τοποθέτηση αυτή δεν βολεύει οπότε αν τη δοκιμάσω θα είναι καθαρά για εγκυκλοπαιδικούς λόγους. Αντίθετα ατην ίδια διάταξη υπάρχη μεγάλη διαφορά στην στερεοφωνική εικόνα με τα ηχεία 30 cm πιο κοντά το ένα στο άλλο και 50cm πιο κοντά στη θέση ακρόασης,δλδ σχεδόν στο κέντρο του υποτηθέμενου τετράγωνου χώρου ακρόασης. Ευχαριστώ.
[DOUBLEPOST=1486374982][/DOUBLEPOST]
Η τοποθέτηση αυτή δεν βολεύει οπότε αν τη δοκιμάσω θα είναι καθαρά για εγκυκλοπαιδικούς λόγους. Αντίθετα ατην ίδια διάταξη υπάρχη μεγάλη διαφορά στην στερεοφωνική εικόνα με τα ηχεία 30 cm πιο κοντά το ένα στο άλλο και 50cm πιο κοντά στη θέση ακρόασης,δλδ σχεδόν στο κέντρο του υποτηθέμενου τετράγωνου χώρου ακρόασης. Ευχαριστώ.
Να προσθέσω επίσης οτι παρατηρώ ελάχιστη βελτίωση όταν κουκουλώνω την tv που είναι με επιτοίχια βάση στήριξης ανάμεσα στα ηχεία. Ξέρω.... είναι αστείο αλλά...

Reaction score
2.288
Μένω επαρχία, Πάτρα, γνωρίζει κανείς που μπορώ να απευθυνθώ για τις μετρήσεις αυτές; Αν όχι κάποιο συγκεκριμένο άτομο τουλάχιστον σε ποιον επαγγελματία, π.χ. κάποιον που έχει studio; Ρωτάω για να ξέρω από που να κάνω μία αρχή. Ευχαριστώ πολύ.
Υπαρχουν καποια μελη του σαιτ που κανουν αυτην την δουλεια επαγγελματικα.
Δυο απο αυτους που εχω εντοπισει ειναι οι Μανωλης Καστρουνης
Και Alex Zapantis (ζητω συγγνωμη απο τα υπολοιπα μελη που κανουν την ιδια δουλεια και δεν αναφερθηκαν αλλα δεν ειμαι βεβαιος αν οι υπολοιποι το κανουν επαγγελματικα η απο χομπι. Οποιος αλλος ασχολειται επαγγελματικα θα χαρω πολυ να με ενημερωσει με προσωπικο μηνυμα :) )
Δεν χανεις τιποτα να επικοινωνησεις μαζι τους.
[DOUBLEPOST=1486375668][/DOUBLEPOST]
Να προσθέσω επίσης οτι παρατηρώ ελάχιστη βελτίωση όταν κουκουλώνω την tv που είναι με επιτοίχια βάση στήριξης ανάμεσα στα ηχεία. Ξέρω.... είναι αστείο αλλά...
Δεν ειναι αστειο.
Που να δεις τι θα γινει αν βαλεις κανονικους μελετημενους διαχυτηρες.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843
Συστημα Presonus.....Eris E-66 & Temblor 10
http://www.nakas.gr/cat/epaggelmati...fieldValues=&priceFrom=89,00&fieldValueTexts=
παρε και ενα dac pre και θα εισαι ...ικανοποιητικά .
Με τον χωρο που έχεις μην περιμένεις θαυματα .και με το ποσο που εχεις να διαθεσεις επίσης .Τα καλά κοστίζουν και για να ακουστουν σωστα χρειάζεται και περιποίηση .Αυτα τα στενάχωρα τωρα για να μην κλαις τα χρηματα σου έπειτα και σου φταιει ο Σοϊμπλε ....:D

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843
Αν επιλέξεις διδρομα το Yamaha HS-7 ειναι η σωστη λύση .Στην κατηγορία του έχει την καλύτερη "φωνη" αλλά θελει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ υποβαθυφωνο (σεσκισα μπουτια :D ) ,λαϊκα σαμπακι(α) για να γεμισει ο χωρος και δεδομενης της απόστασης ακρόασης .Τα M-audio M3-8 ειναι μια λύση μεν αλλά .....1)δεν ειναι τοσο καθαρα όσο τα yamaha 2) θα χρειαστουν επίσης σαμπακι(α) .
Ολα τους ειναι μικρα ηχεια που προορίζονται για near field ακροάσεις πάνω σε κονσόλες διπλα στα αυτια του ακροατη .
Πηγαινε κι εδω να παρεις μια ιδέα πως ακουγονται .
καλο κουραγιο :hi:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.849
Members