Ποια η γνώμη σας για τo 180 gram audiophile grade vinyl?

Reaction score
968
Ορισμένες από τις επανεκδόσεις 180 gram επισημαίνουν το γεγονός ότι πρόκειται για "Virgin Vinyl" δηλαδή υψηλής καθαρότητας και όχι από ανακυκλωμένα υλικά που περιέχουν ακαθαρσίες. Το γεγονός αυτό, θεωρείται ότι καταπιέζει σημαντικά το θόρυβο επιφανείας.

πχ αυτό (διπλό LP, HQ Virgin Vinyl 180 gram):

Μόλις το έβαλα και το ακούω. Πραγματικά αθόρυβη έκδοση!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663
Απάντηση: Ποια η γνώμη σας για τo 180 gram audiophile grade vinyl?

αμαν γιατρε μου να μην πεις καλη κουβεντα για τα αναλογικα θα παθεις γλυκοστομιτιδα
πιο καλά από το πικάπ δε παίζει τίποτα. το πικάπ αγγίζει την τελειότητα, είναι το μόνο φυσικό μέσο που αξίζει να ασχολείται κανείς αν θεωρεί εαυτόν "σοβαρό".

οκ? :143::135:

Γιατι οι καλες κεφαλες φτανουν 50 και 75 χιλιοκυκλους δηλ το σιντι που εχει αυξημενη αποκριση εναντι του αναλογικου που φτανει, για να μην πουμε και για τα (ντοναλντ) ντακ μεχρι τα 20 Κ με ιδρωτα
βρε και 400 χιλιόκυκλους να φτάνουν οι κεφαλές, το που φτάνει το μαύρο πράμα με τις χαρακιές είναι άλλη υπόθεση...:136:

εγώ πάντως, εκείνες τις παλιές καλές μέρες που είχα πικάπ, ένα ταπεινό σιστεμντέκ δηλαδή, όταν έβαζα σε αναλυτή φάσματος (μη φανταστείς κανα τρελό μηχάνημα, την οθόνη από ένα εκουαλάιζερ έβλεπα) το ίδιο τραγούδι που είχα και σε σι-ντι, οι μπάρες στα πρίμα ήταν χαοτικά διαφορετικές, μου έδειχνε ότι το σι-ντι είχε "ψωμί" εκεί, ενώ το πικάπ το είχε στη θεωρία...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

Και άμα δεν είναι του κώλου , αλλά πιο σοβαρά μηχανάκια που δεν μασσάνε τι γίνεται ρε κώστα?:141:
αν δε "μασάνε" τα στέρεα, τότε το φλακ υπερτερεί κατά κράτος.

όμως, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα απ'όσο φαίνεται, και βαριέμαι πάλι να μπλέκω σε τέτοιες συζητήσεις, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν κανένα νόημα, αφού ο τσακ σου αρέσει περισσότερο στο βινύλιο, άρα τι να συζητάμε τζάμπα κι άδικα; ποιο το όφελος? έτσι σε δουλειά να βρισκόμαστε;

το θρεντ ασχολείται με το "ένα βινύλιο πολλά βαρύ", το οποίο είναι για μένα μια ακόμη απάτη.

δε με λες, του τσακ μαντσιόνε το τσίλντρεν οφ σάντζεζ άκουγες?

Reaction score
968
Re: Απάντηση: Ποια η γνώμη σας για τo 180 gram audiophile grade vinyl?

εγώ πάντως, εκείνες τις παλιές καλές μέρες που είχα πικάπ, ένα ταπεινό σιστεμντέκ δηλαδή, όταν έβαζα σε αναλυτή φάσματος (μη φανταστείς κανα τρελό μηχάνημα, την οθόνη από ένα εκουαλάιζερ έβλεπα) το ίδιο τραγούδι που είχα και σε σι-ντι, οι μπάρες στα πρίμα ήταν χαοτικά διαφορετικές, μου έδειχνε ότι το σι-ντι είχε "ψωμί" εκεί, ενώ το πικάπ το είχε στη θεωρία...
Μάλλον συχνότητες είδωλα-φαντάσματα έβλεπες (και άκουγες) από το έντονο aliasing!!!

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.933

SM: What do you consider to be the most important characteristics of a loudspeaker system?

NT: Flatness of response, low distortion, and, through my conversations with BBC Research, balance. If they cannot reproduce the bottom end they don’t try to reproduce the very top end. The Radio Designer’s Handbook stated 50 years ago that the product of the top and bottom cutoff frequencies should be 500,000; for example, 50Hz and 10,000Hz or 25Hz and 20,000Hz.
... από έναν σοφό του χώρου, σε μια πολύ χρήσιμη συνέντευξη.

(Εγώ θα το έλεγα perceptual balance)...

Reaction score
968
Λοιπόν, το ακόλουθο πολύ γνωστό άλμπουμ το έχω σε 3 διαφορετικές εκδόσεις:

1. Κακοποιημένο ελληνικό βινύλιο του 1978 (το έχω από πιτσιρικάς από τότε που πήγαινα ακόμη σχολείο).
2. Αμερικανικό CD digital mastered AAD.
3. Ολοκαίνουργιο αμερικανικό βινύλιο 180 gram Virgin Vinyl (Audiophile Quality), κατά την Capitol "faithfully restored".

Xωρίς να είμαι "χρυσαυτιάς" (ούτε επιθυμώ να γίνω) προσπάθησα όμως να διακρίνω διαφορές.

Reaction score
968
Λοιπόν, η πιο εμφανής διαφορά είναι η (αισθητά) χαμηλότερη στάθμη εγγραφής του 1 ως προς τα 2 και 3 (την αντιλαμβάνεται ακόμη και κουφός). Επίσης, το 2 (το CD) έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα στάθμης ως προς το 3.

Όλα τα υπόλοιπα που θα προσπαθήσω να περιγράψω, όσον αφορά στις "ποιοτικές" διαφορές, είναι στη σφαίρα του "ψύλλου στ' άχυρα"!

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.933
Απάντηση: Re: Ποια η γνώμη σας για τo 180 gram audiophile grade vinyl?

Λοιπόν, η πιο εμφανής διαφορά είναι η (αισθητά) χαμηλότερη στάθμη εγγραφής του 1 ως προς τα 2 και 3...
... γνωστή και ως ντεσιμπελίτιδα, κατά τον Πητ Κωνσταντέα...

Reaction score
968
Τώρα, όσον αφορά αποκλειστικά στις ποιοτικές διαφορές μεταξύ 2 και 3, μάλλον κινούνται στα όρια της "υποψίας" ή της "φαντασίας"! Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν τολμώ να διατυπώσω κάτι αντικειμενικά ξεκάθαρο, καθόσον δεν έχω καταφέρει ακόμη να καταλάβω κάποια αξιοσημείωτη ή άξια λόγου διαφορά.

Μπορώ όμως να εκφραστώ ασφαλέστερα για το 1, το οποίο σε κάποιες στιγμές (πάντα σε σύγκριση με τα 2 και 3) μου δίνει την εντύπωση της μίας ελαφράς όμως έλλειψης χαμηλού όπως και της κάποιας πάλι ελαφράς ενίσχυσης των υψηλών, χωρίς αυτά να αποτελούν έντονα ή ενοχλητικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Reaction score
968
Σχετικά με την απόκριση συχνότητας που αναφέρθηκε προηγουμένως, για τις κεφαλές πικάπ μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο τους, από 5 Hz έως και 100 kHz, - 3 dB. Όμως, το πραγματικά εγγεγραμμένο εύρος συχνοτήτων πάνω στους περισσότερους δίσκους βινυλίου είναι πολύ μικρότερο. Αρχίζει από τα 10 Hz και δεν ξεπερνά κατά πολύ τα 20 kHz (πρακτικά έως 25-30 kΗz το μέγιστο). Γενικά, όμως η απόκριση του “αποθηκευμένου” σήματος επί των δίσκων βινυλίου μπορεί εύκολα να φθάσει ακόμη και τα 50 kHz (ή και να τα ξεπεράσει).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

άλλο τι "μπορεί", κι άλλο τι γίνεται στην πράξη.

Reaction score
2.248
Απάντηση: Re: Ποια η γνώμη σας για τo 180 gram audiophile grade vinyl?

Λοιπόν, το ακόλουθο πολύ γνωστό άλμπουμ το έχω σε 3 διαφορετικές εκδόσεις:

1. Κακοποιημένο ελληνικό βινύλιο του 1978 (το έχω από πιτσιρικάς από τότε που πήγαινα ακόμη σχολείο).2. Αμερικανικό CD digital mastered AAD.
3. Ολοκαίνουργιο αμερικανικό βινύλιο 180 gram Virgin Vinyl (Audiophile Quality), κατά την Capitol "faithfully restored".

Xωρίς να είμαι "χρυσαυτιάς" (ούτε επιθυμώ να γίνω) προσπάθησα όμως να διακρίνω διαφορές.
Mercury 6303927 ?

Reaction score
2.248

Ηχογραφουσαμε στο πολυκαναλο, μετα καναμε remix και το περνουσαμε σε 2 καναλο μπομπινοφωνο για να δημιουργηθει η master tape και μετα να δοθει στο στουντιο κοπης του δισκου LP.

Οταν ακουγαμε μετα το δισκο που μας εστελνε το στουντιο κοπης με το πικαπ μας Fons/sme/stanton δεν ειχε σχεση με τη master tape. Ηταν ολα συμπιεσμενα, χωρις ακρα , χωρις δυναμικα και χωρις την αμεσοτητα και ποιοτητα της master tape.

Εφταιγαν σε μεγαλο βαθμο οι ρυθμισεις , τα φιλτρα και οι παρεμβασεις του studio επεξεργασιας και κοπης του δισκου προκειμενου να ειναι πιο ευκολη η χαραξη του (''εκοβαν'' τις χαμηλες ωστε να μην ειναι εντονη σε πλατος και διαμορφωση η χαραξη του αυλακιου που στις χαμηλες ειναι πολυ πιο εντονη απο τις μεσαιες και υψηλες) οπως και οι υψηλες ωστε να χαραχτει πιο ευκολα το ταλαιπωρο το αυλακι.

Γιαυτο ακουμε το ιδιο δισκο LP αλλά απο διαφορετικες εταιρειες εκτυπωσης και χωρες, και ακουγονται χειροτερα:141: η καλυτερα. :107:

Ευθυνοταν επισης και το απλα καλο πικαπ που δεν ηταν πχ ΕΜΤ η καποιο αλλο υψηλης ποιοτητας ωστε να μας δωσει με μεγαλυτερη ακριβεια την πληροφορια του δισκου.

Εχει υποθεί από επαγγελματία του χώρου σχετικά με τα Ελληνικά βινύλια. Ας το ξαναδιαβάσουμε

Reaction score
2.248

Οπότε Ελληνικά βινύλια και άσπρα σπίτια που θα έλεγε και κάποιος φίλτατος με δισκοθήκη με @@.

Reaction score
11.740

Εχει υποθεί από επαγγελματία του χώρου σχετικά με τα Ελληνικά βινύλια. Ας το ξαναδιαβάσουμε
Καλά έκανες και μας το θύμησες.

Reaction score
777

Οπότε Ελληνικά βινύλια και άσπρα σπίτια που θα έλεγε και κάποιος φίλτατος με δισκοθήκη με @@.
πού το θυμάσαι?εγώ το πα??:116:

πάντως ας μήν ισοπεδώνουμε.έχω κάποια βινύλια Ελληνικότατα εξαιρετικότατης εκτέλεσης, κοπής κ.τ.λ.πραγματικά.δέν κάμω πλάκα!!!!αν είναι θα τα αραδιάσω καμια μέρα.

γενικότερα...
βρε παιδιά.είστε πραγματικά περίεργοι.και εγώ είμαι αλλα τέλος πάντων...
κάθεστε και μετράτε την απόκριση συχνότητας λές και αν σου κόψω απο τα 20-25 khz θα καταλάβεις.δηλαδή θα καταλάβεις...όσο καταλαβαίνει ο ίαρ τα κλόκς!!!:143:

γενικότερα εγώ το έχω ξαναπεί.όποιος θέλει το καταλαβαίνει.όποιος δέν θέλει κοιτάει τα σπέκς και ξύνει το κεφάλι του.
η διαφορά είναι στο μάστερ τέιπ.είναι φυσικώς αδύνατο ένα μάστερ τέιπ του 70(που παράχθηκε ένα βινύλιο) να μείνει αναλοίωτο μέχρι το 90(που κόπηκε το ίδιο μάστερ σε σι ντί).
και μετά ψάχνετε να βρείτε το γιατί...

τώρα τα χουμε πεί...το πικάπ έχει πολλές παραμορφώσεις.το οτι έχει πολλές παραμορφώσεις του δίνει το εξής προτέρημα.κάθε πράμα που πειράζεις πάνω του ακούγεται.είτε ως προς το καλύτερο αν κάνεις κάτι σωστό είτε ως προς το χειρότερο.
αντιθέτως στα ψηφιακά με ένα bluesky είσαι σχεδόν πλήρης.το ξέρω οτι δέν το χωνεύετε σε αυτό το σάιτ αλλα τί να κάνουμε.τα ψηφιακά δέν έχουν πολύ ψωμί ως προς την ακουστική τους βελτίωση.
τώρα αν πιστεύετε οτι ένα benchmark παίζει κατα πολύ...αλλα κατα πολύ πολύ καλύτερα απο το bluesky τότε λυπάμαι.μάλλον δέν έχετε παίξει ποτέ με πικάπ να δείτε εκέι τι σημαίνει πειράζω-ακούω.
αυτή είναι η μαγεία του βινυλίου στο χάι έντ.η προσωπικότητα που λείπει απο την ισοπεδωτική ακουστική τεχνολογία των ψηφιακών.

p.s.έχε πλάκα που υπάρχουν οι μετρήσεις για να μας βρίσκουν το καλύτερο.έχω κάνει σε χαιεντάδες συγκριτικά ακριβό dac vs playstation και έχουν πέσει σαγόνια.
φιλάκια:136:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.809
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός