Ποιότητα ήχου μέσω Spotify και Tidal

Μηνύματα
2.353
Reaction score
4.916
έχω και τα δυο.
Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι αρκετά κομμάτια-album ολόκληρα μου αρέσουν περισσότερο στο spotify.
Σε κάποια άλλα δε μπορώ να καταλάβω διαφορά.
Σε κάποια η διαφορά υπέρ του tidal είναι μεγάλη.
Δε ξέρω με ποιο τρόπο ριπάρονται τα κομμάτια και περνιούνται μέσα στις βάσεις τους.
Ζω με μεγάλη άνεση με το spotify, καθώς τα 320kbps που προσφέρουν είναι υπεράρκετα για μια αξιοπρεπέστατη ακρόαση.
Το ζήτημα είναι ότι οι υπηρεσίες streaming είναι μόνο στην αρχή, θα δούμε πολλά πράγματα (και πολλές νέες υπηρεσίες σύντομα)
Συμφωνούμε!
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.606
Reaction score
27.948
Συμφωνώ.
Η δισκοθήκη του Spotify είναι τεράστια. Δεν υπάρχει ούτε ένα, σωστά έγραψα ούτε ένα, τραγούδι που να έψαξα και να μην υπάρχει. Αντίθετα στο Tidal αυτό συμβαίνει συχνά θα έλεγα, για υπηρεσία σε αυτή την τιμή. Τι να την κάνεις την ποιότητα αν δεν έχει αυτά που θες.
Οι διαφορές σε κάποια albums είναι μεγάλες, σε κάποια άλλα ελάχιστη. Θεωρώ πως αυτό συμβαίνει επειδή κάποια Mastering δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο που θα μπορούσαν. Έτσι, όταν η "studio version" είναι λίγο καλύτερη από Spotify λογικό είναι το Tidal να έχει αυτή την ποιότητα και το Spotify την δικιά του και η διαφορά να είναι πολύ μικρή. Αν όμως αυτή η "Studio Version" είναι η καλύτερη δυνατή η διαφορά είναι έως και πολύ μεγάλη.
Κάτι άλλο που μπορεί να συμβαίνει είναι στο πόσο μ@μ@ει το dynamic range η διαδικασία import σε κάθε πλατφόρμα. Σίγουρα τα specs στο Spotify και στο Tidal δεν είναι τα ίδια. Επίσης πρέπει να γίνει και ένα normalise στη στάθμη. Αυτά τα δύο από μόνα τους μπορούν να σου καταστρέψουν ότι ακούς. Μη ξεχνάμε ότι το Spotify απευθύνεται κυρίως σε mobile users, ακουστικά δηλαδή των $100 max. Πρόσφατα πήρε άδεια για ένα νέο αλγόριθμο για να σου προτείνει τραγούδια σύμφωνα και με την συναισθηματική κατάσταση στην οποία είσαι. Για να το πετύχει αυτό μεταξύ άλλων θα αναλύει και την φωνή, το χώρο που βρίσκεσαι κ.α. Αυτό θέλει μικρόφωνο, οπότε κινητό.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.358
Reaction score
125.334
Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι αρκετά κομμάτια-album ολόκληρα μου αρέσουν περισσότερο στο spotify.
Σε κάποια άλλα δε μπορώ να καταλάβω διαφορά.
Σε κάποια η διαφορά υπέρ του tidal είναι μεγάλη.
Είναι διαφορετικά (ρι)μάστερινγκ.

Όποιο ενημερώνεται τελευταίο, έχει τα πιο πρόσφατα, που ακούγονται καλύτερα
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.358
Reaction score
125.334
Να συμπληρώσω πως η πιθανότητα να ακούσετε την (αντικειμενική) ανωτερότητα ήχου του τινταλ σε σχέση με το σποτιφαϊ στο ίδιο ακριβώς μάστερινγκ μιας ηχογράφησης, χωρίς τη χρήση εξαιρετικών ακουστικών, είναι αντικειμενικά ανύπαρκτη για όσους δεν έχετε dedicated χώρο ακρόασης με σοβαρή ηχητική περιποίηση αυτού και άψογη ισοσταθμιση με το προβλεπόμενο ταργκετ κερβ και φυσικά άριστη ενσωμάτωση πολλαπλών σαμπ.

Και πάλι, θα πρέπει να ξέρετε που ακριβώς να εστιάσετε την προσοχή σας, κι όχι "όποιο νομίζετε ότι ακούγεται καλύτερα ή με περισσότερη ανάλυση και λεπτομέρεια" και δεξερωγωτι άλλο άσχετο με τα προβλεπόμενα ακουστά αποτελέσματα των ιδιαίτερα προηγμένων επιστημονικά και ψυχοακουστικά αλγορίθμων απωλεστικης συμπίεσης.

Βεβαίως το πλασεμπο είναι υπαρκτό, και βεβαίως θα ακούτε "διαφορά" αν αυτό περιμένει ο εγκέφαλος να ακούσετε.
Σα τα καλώδια ένα πράμα.

Υπ'οψιν πως:
Στα 9 στα 10 στέρεα, αυτό που θα σας βγάλει στο αυτί καλύτερο μπάσο, είναι το σποτιφαϊ.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.358
Reaction score
125.334
Τώρα που σας το είπα αυτό:

Υπ'οψιν πως:
Στα 9 στα 10 στέρεα, αυτό που θα σας βγάλει στο αυτί καλύτερο μπάσο, είναι το σποτιφαϊ.
Αν βάλετε για σύγκριση κάνα κομμάτι με ωραίο εντυπωσιακό μπάσο, καμία μποτχιά έτσι βάρβαρη ευχάριστη, είναι βέβαιο πως κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ τινταλ και σποτιφαϊ (στο ίδιο μάστερινγκ εννοείται) και εστιάζοντας εκεί στο μπάσο την προσοχή σας, θα επιβεβαιώσετε πως το σποτιφαϊ βγάζει καλύτερο μπάσο, θα ακούγεται πιο γερό το χτύπημα της μποτιάς και πιο γεμάτο, σα να έχει μεγαλύτερα δυναμικά.

Δηλαδή, αν ξέρετε τι ακριβώς περιμένετε να ακούσετε και που να το ψάξετε να το ακούσετε, τότε θα το ακούσετε.

Δυστυχώς όμως, ένα μεγάλο ποσοστό ανάμεσά σας, θα το ακούσετε ακόμα κι αν δεν ακούγεται, λόγω πλασεμπο εφεκτ, διότι ο εγκέφαλός σας θα περιμένει να το ακούσει, αφού σας το είπα.

Δηλαδή, για να είστε απολύτως βέβαιοι πως το ακούτε, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος (δε θέλω αντιρρήσεις) παρά μόνο διπλό τυφλό τεστ, με απόλυτο έλεγχο της στάθμης, και επικέντρωση της προσοχής μόνο σε αυτό το πράγμα, στο μπάσο, τα υπόλοιπα να μη τα δίνετε σημασία.

Αυτά...


ΥΓ. Ένας εκπαιδευμένος ακροατής (όχι σε εκθέσεις Χάι Ενδ, αλλά στον επιστημονικό τρόπο εκπαίδευσης αλά χαρμαν) μπορεί ανετως να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ τινταλ και σποτιφαϊ, σε συστήματα υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής σωστά στημένα και χωρίς εμφανή προβλήματα.
Ωστόσο, σχεδόν τέτοιου επιπέδου εκπαίδευση άντε να έχουν καναδυό ανάμεσά μας, και λέω σχεδόν, γιατί δε γνωρίζω κανείς εδώ μέσα να έχει ανάλογη πιστοποίηση, απλώς γνωρίζω πως καναδυό το πάλεψαν μέσα από την ιντερνετική διαδικασία εκπαίδευσης, που βεβαίως είναι προσβάσιμη σε όλους. ;)
 
Last edited:


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.358
Reaction score
125.334
κοινώς, ο εγκέφαλος μας παραπλανά πολύ εύκολα και μην πιστεύετε ότι νομίζετε ότι ακούτε
Ακριβώς.

Ακόμα και για το μπάσο που ανέφερα, που είναι οφθαλμοφανές πως παίζει "καλύτερα" το σποτιφαϊ, που κάνει "μπαμ" η διαφορά, θα πρέπει να είναι πολύ σκεπτικιστής και έντονα αμφισβητίας της κάθε υπαρκτής διαφοράς αυτός που θα πάει να το ακούσει, για να είναι αντικειμενικός.
Δεν θα πρέπει να είναι προκατειλημμένος, διότι αν είναι, θα το ακούσει κι ας μην υπάρχει.

Η τεχνική εξήγηση του θέματος του μπάσου, βρίσκεται στο γεγονός ότι ο αλγόριθμος απωλεστικης συμπίεσης κάνει μονοφωνικό το μπάσο κάτω των 120 κύκλων αν θυμάμαι καλά, διαδικασία όμοια με το μαστερινγκ στο πικάπ (εκεί γίνεται για να "χωράει" στο αυλάκι και να μη πετάει έξω από το αυλάκι την ακίδα) και ταυτόχρονα κόβει υπόηχους που έτσι κι αλλιώς δεν ακούγονται (ομοίως γίνεται στο πικάπ).

Οπότε, κάθε σετάπ βρίσκει πιο βολικό το μπάσο, οι υποηχοι δε ταλαιπωρουν αδίκως ενισχυτές και μεγάφωνα, οι πηγές ήχου παίζουν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο (ενώ στο στερεοφωνικό μπάσο θα παίζουν διαφορετικό περιεχόμενο, όχι ακριβώς το ίδιο), και είναι σα να έχεις πραγματικά πολλαπλές πηγές μπάσου, άρα λιγότερα προβλήματα από το χώρο, άρα πιο ομοιογενές και με καλύτερη ατάκα.

Όλα όσα ακούγονται έχουν τεχνική εξήγηση.
 

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.978
Reaction score
2.914
Εγώ γιατρέ μου είμαι μαζί σου. Θα ήθελα κάποια στιγμή στην ζωή μου να φτάσω σε ένα τέτοιο σημείο ακουστικής αλλά δεν το βλέπω, μάλλον είμαι σίγουρος πως όχι. Οπότε βρίσκω εγκεφαλικά το Tidal καλύτερο από το Spotify και δεν έχω υποκειμενικά κάτι υπέρ του Tidal ίσα ίσα το Spotify είναι και πιο οικονομικό.

Υ.Γ. Ελπίζω να μην πήρα κανέναν στον λαιμό μου με την προτίμηση μου χιχιχι :p
 

Μηνύματα
2.274
Reaction score
968
Στο διαδίκτυο διατίθεται ελεύθερο λογισμικό για την εκπαίδευση των ακροατών / αξιολογητών. Ένα παράδειγμα αποτελεί το ελεύθερης χρήσης λογισμικό How to Listen της Harman (http://harmanhowtolisten.blogspot.com/). Διαθέτει αριθμό αυξανόμενης δυσκολίας εκπαιδευτικών ασκήσεων που προσομοιώνουν τις συνήθεις παραμορφώσεις και χρωματισμούς που συναντώνται σε stereo και πολυκάναλες εγγραφές audio, όπως πχ χωρικές, δυναμικές, αντήχηση, θόρυβο, κτλ. Ο ακροατής θα πρέπει να αναγνωρίσει και να ταξινομήσει τις παραμορφώσεις αυτές, σύμφωνα με συγκεκριμένα πρότυπα χαρακτηριστικά και κλίμακα.

Επίσης, για την υποβοήθηση / εκπαίδευση στην αξιολόγηση συσκευών παρέχεται συλλογή ακουστικών τόνων / ελέγχων, στην ιστοσελίδα Welcome to Audio Check (https://www.audiocheck.net/index.php).

Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί το λογισμικό Audio DiffMaker της Liberty Instruments (http://www.libinst.com/Audio%20DiffMaker.htm). Αυτό, βοηθά στον προσδιορισμό των διαφορών μεταξύ δύο εγγραφών audio, ανεξαρτήτως διαφορών στάθμης ή χρονικού συγχρονισμού (ολίσθησης της συχνότητας δειγματοληψίας). Το ελεύθερης χρήσης DAW (Digital Audio Workstation) λογισμικό Audacity παρέχει και αυτό μία δυνατότητα οπτικής παρουσίασης των ψαλιδισμένων τμημάτων, για την άμεση ποιοτική σύγκριση μεταξύ διαφορετικών εγγραφών.

Τέλος, το TT Dynamic Range Meter (http://dr.loudness-war.info/) της Pleasurize Music Foundation αναφέρει το δυναμικό εύρος μίας ηχογράφησης και παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ διαφορετικών εκδόσεων του ίδιου τραγουδιού. Για παράδειγμα, τιμή DR 7 θεωρείται χαμηλή για μουσική rock και πολύ χαμηλή για jazz, ενώ είναι αποδεκτή για ηλεκτρονική μουσική, η οποία πολλές φορές έχει χαμηλή τιμή DR 4. Τιμές μεγαλύτερες από DR 12 θεωρούνται υψηλής ποιότητας από πλευράς δυναμικού εύρους.
 

Μηνύματα
2.353
Reaction score
4.916
Το Tidal ειναι καλύτερο.
Χρειάζεσαι Audirvana
Ερωτήσεις σχετικά με το audionirvana:
Το setup είναι ως εξής: streamer Primare CD15 Prisma-Dac-ενισχυτής κ.λ.π Επειδή το Primare δεν έχει την δυνατότητα Tidal connect για να ακούσω Tidal χρησιμοποιώ τον Tidal web player και μέσω chromecast στέλνω ασύρματα το σήμα στο Primare. Μειονέκτημα ότι η ποιότητα περιορίζεται στο HiFi (ποιότητα CD). Για να έχω ποιότητα HD θέλει το desktop app (το οποίο όμως δεν συνεργάζεται με το chromecast).
Αν εγκαταστήσω το audionirvana θα μπορώ (ασύρματα) να στέλνω σήμα HD από το Tidal προς το Primare streamer-DAC-κ.λ.π κ.λ.π έτσι ώστε να μπορώ να ακούω τα υψηλότερης ανάλυσης αρχεία του Tidal;
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.359
Reaction score
79.412
Αν εγκαταστήσω το audionirvana θα μπορώ (ασύρματα) να στέλνω σήμα HD από το Tidal προς το Primare streamer-DAC-κ.λ.π κ.λ.π έτσι ώστε να μπορώ να ακούω τα υψηλότερης ανάλυσης αρχεία του Tidal;
Δεν ξέρω. Δεν θυμάμαι καν πως το χρησιμοποιούσα, έχουν περάσει πολλά χρόνια, ίσως με HDMI
 

Μηνύματα
348
Reaction score
685
Μόνο αν το primare υποστηρίζει πρωτόκολλο upnp (λογικά ναι) , και αυτό υπο προϋποθέσεις, διότι δεν λειτουργεί πάντα απρόσκοπτα.
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.560
Μηνύματα
2.865.594
Members
37.934
Νεότερο μέλος
corfu11
Top