Ποιότητα αντιγραμένων CD (direct ή από μη-απωλεστικούς αλγόριθμους)

Reaction score
1
Κατ' αρχήν γεια σας... Είμαι ένα νέο μέλος που όμως παρακολουθώ το site εδώ και κάποιες εβδομάδες και το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον.....
Έτσι είπα να γίνω μέλος και να ρωτήσω τις απόψεις των ειδικών για το ζήτημα των αντιγραμένων cd.

Η απορίες μου είναι οι εξής :
1) Πιστεύετε ότι υπάρχει διαφορά όταν ένα αυθεντικό cd (κοπής εργοστασίου) αντιγράφεται στον υπολογιστή με τη βοήθεια εργαλείων, συσκευών και δίσκων που γενικά έχουν την αναγνώριση από τους χρήστες? Έχει κάποιος από εσάς κάνει αντίστοιχες ακροάσεις σε σύστημα ικανό να αναδείξει τις ενδεχόμενες διαφορές? Ποιά τα συμπεράσματα των συγκρίσεών σας?

2) Τι άποψη έχετε για το κατεύασμα μουσικών αρχείων συμπιεσμένω με μη-απωλεστικούς αλγόριθμους (FLAC, monkeyaudio κτλ)? Η μετέπειτα αντιγραφή τους σε audio cd μπορεί να αντικαταστήσει την αγορά των δίσκων αυτών για έναν συλλέκτη που τον ενδιαφέρει η ποιότητα του αποτελέσματος?

3) Εφ' όσον υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεμάτων 1) & 2) ποια από τις δύο διαδικασίες αποφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα?

Το ερώτημα αυτό με απασχολεί εδώ και κάμποσο καιρό. Δοκιμές που έχω πραγματοποιήσει προσωπικά με recorder Plextor & δικάκιαTayio Yuden δεν έχουν αναδείξει διαφορές ανάμεσα στο πρωτότυπο και το αντίγραφο. Βέβαια το σύστημά μου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα καλό hi-fi και τίποτα παραπάνω. (Ενδεικτικά :
CD-player : Pioneer PD-S505
Ενισχυτής : Technics 808 σετ ραδιο-προενισχυτή και τελικού δεκαετίας '80
Ηχεία : B&W 602 s2 σε βάσεις Atacama
Πικάπ : Technics sl-q33 direct drive quartz δεκαετίας '80 επίσης)

Δεν βρήκα καποιο thread που να διαπραγματεύεται το ίδιο θέμα (με μια πρόχειρη ματιά). Αν υπάρχει αντίστοιχο θέμα και έχει καλυφθεί παρακαλώ διαφωτίστε με.

Ευχαριστώ και περιμένω τις απαντήσεις σας...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018
1) Πιστεύετε ότι υπάρχει διαφορά όταν ένα αυθεντικό cd (κοπής εργοστασίου) αντιγράφεται στον υπολογιστή με τη βοήθεια εργαλείων, συσκευών και δίσκων που γενικά έχουν την αναγνώριση από τους χρήστες?
Όχι. 29 κατασκευαστές music servers συνιστούν USB DAC.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018
...Η μετέπειτα αντιγραφή τους σε audio cd μπορεί να αντικαταστήσει την αγορά των δίσκων αυτών για έναν συλλέκτη που τον ενδιαφέρει η ποιότητα του αποτελέσματος?
Ναι, υπό την προϋπόθεση ότι είναι διασφαλισμένη η ποιοτική ακεραιότητα αυτών των αρχείων, ότι δηλαδή έχουν εξαχθεί σωστά και δεν συμπιέσθηκαν ποτέ με απωλεστικό αλγόριθμο. Όχι ότι θα πείραζε κάτι τέτοιο, αλλά κυκλοφορούν και κάτι MP3 με ποιότητα άθλια, λόγω χρήσης παλαιού codec. (Να σου κάνω FLAC από MP3 των 256Kbps, να γλείφεις τα δάχτυλά σου, να ακούει η μάνα και του παιδιού να του βουλώνει τα αυτιά :114:).

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018
3) Εφ' όσον υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεμάτων 1) & 2) ποια από τις δύο διαδικασίες αποφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα?
Και οι δύο, αναλόγως τί υπάρχει διαθέσιμο.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018
Κατ' αρχήν γεια σας... Είμαι ένα νέο μέλος που όμως παρακολουθώ το site εδώ και κάποιες εβδομάδες και το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον.....
Έτσι είπα να γίνω μέλος και να ρωτήσω τις απόψεις των ειδικών για το ζήτημα των αντιγραμένων cd.
Καλώς ήλθες στο κλουβί με τις τρελές. Μετά την προσέγγισιν εις το εν λόγω κλουβί, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! :114:

Reaction score
3
Και μετά σου λένε πως κατάφερε ο Κώστας και έχει 5 χιλιάδες και βάλε post! :143:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018
Προσπαθώ να φτάσω τον Πατρινόπουλο, αλλά μπα... μάταιος κόπος...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.046
Αφού άμα (!!!) δεν το αγοράσεις αυθεντικό με εξώφυλλα και ταινία ασφαλείας δε παίζει καλά, τι του λες του ανθρώπου βρε?

Άνευ πλάκας όμως, όλα παίζουν λίγο διαφορετικά μεταξύ τους. Ακόμα και αν αγοράσεις 3 ίδια "αυθεντικά", με το εξώφυλλό τους και την απόδειξη παραμάσχαλα, πάλι διαφορετικά μπορεί να παίζουν μεταξύ τους. Το "πιστό" αντίγραφο επίσης παίζει διαφορετικά ανάλογα και με το μέσο που χρησιμοποιείς, με διαφορές όμως ιδιαίτερα "λεπτές".

Όπως και νά'χει όμως, οι όποιες ακουστές διαφορές μπορούν να έχουν μόνο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον κατά την ταπεινή μου άποψη, καθώς οι εγγεγραμένες πληροφορίες παραμένουν οι ίδιες κι απαράλλαχτες, αλλά για κάποιους τεχνικής φύσης λόγους (κι όχι μαύρης μαγείας) μπορούν να ακουστούν διαφορετικά.

Τώρα άμα βρείς "ειδικούς" ρώτα τους να μου πουν και μένα γιατί ακούγονται διαφορετικά.Προειδοποιώ όμως πως θα πέσει άπειρο γέλιο, ιδίως στο κυνήγι της μάγγισας -- εεε--- του τζίτερ ήθελα να πω...

Reaction score
14
Άνευ πλάκας όμως, όλα παίζουν λίγο διαφορετικά μεταξύ τους. Ακόμα και αν αγοράσεις 3 ίδια "αυθεντικά", με το εξώφυλλό τους και την απόδειξη παραμάσχαλα, πάλι διαφορετικά μπορεί να παίζουν μεταξύ τους. Το "πιστό" αντίγραφο επίσης παίζει διαφορετικά ανάλογα και με το μέσο που χρησιμοποιείς, με διαφορές όμως ιδιαίτερα "λεπτές".

Όπως και νά'χει όμως, οι όποιες ακουστές διαφορές μπορούν να έχουν μόνο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον κατά την ταπεινή μου άποψη, καθώς οι εγγεγραμένες πληροφορίες παραμένουν οι ίδιες κι απαράλλαχτες, αλλά για κάποιους τεχνικής φύσης λόγους (κι όχι μαύρης μαγείας) μπορούν να ακουστούν διαφορετικά.
Άσε που άμα έχεις ένα κρυωματάκι....ή απλά σηκώθηκες στραβά το πρωί, ή απλά σου πάει η μέρα ανάποδα....ακούς διαφορετικά το ίδιο ακριβώς πράγμα!

Οπότε το πολύ ψάξιμο σε αυτή την κατέυθυνση μάλλον θα κατασπαταλήσει κάποια χρονάκια από την ηλικία σου τσάμπα και βερεσε, Alexdanis.

Reaction score
1.844
Απάντηση: Ποιότητα αντιγραμένων CD (direct ή από μη-απωλεστικούς αλγόριθμους)

Όπως σωστά ειπώθηκε διαφορές πρωτότυπου αντίγραφου δεν υπάρχουν. Εκτός και γίνει κάποιο λάθος στη διαδικασία. Αν π.χ. η εγγραφή γίνει σε υψηλές ταχύτητες (32Χ, 48Χ) ενδέχεται να παρουσιαστεί μείωση της ποιότητας. Ενδέχεται. Σε εξάρτηση με τη συσκευή εγγραφής.

Όσον αφορά την καλύτερη απόλαυση του μουσικού περιεχομένου, έχω να προτείνω μπάνιο με άλατα και ένα πιώμα. Μετά όλα παίζουν τζάμι! :119:

Reaction score
0
Πιστεύω ότι τα Threads στα οποία σε παρέπεμψε ο costas EAR θα σε καλύψουν.

Γενικά πάντως
1. αξίζει να μάθεις να χρησιμοποιείς το EAC και να πειραματιστείς αρκετά (αρχικά βρες το offset σου)
2. ποτέ μην εμπιστεύεσαι ένα flac εάν δεν ξέρεις την ιστορία του. Ζήτα σε κάθε περίπτωση EAC Log και συναφής πληροφορίες. (αυτά εφόσον μιλάμε για αντίγραφο από CD)
3. Εννοείτε ότι υποστηρίζω την απόκτηση μουσικής σε flac ύψιλον bit-rate απευθείας από την εταιρία. Είναι ό μόνος τρόπος να είσαι σίγουρος για την ψηφιακή πληροφορία. Σε κάθε περίπτωση προτιμότερο από το CD.

Reaction score
140
Να σας πω την δική μου εμπειρία , έχω ριπαρει πάνω από 5000 cd σε mp3 δικά μου και φίλων τα προηγούμενα χρόνια και τα τελευταία χρόνια μιας και ανήκω σε διάφορα club που έχουν flac ape κτλ ποτέ δεν φανταζόμουν ότι οι διαφορές στα ripping θα ήταν τόσο μεγάλες .είναι σοκαρίσθηκες και προσπαθώ να το ξεχάσω αλλά τι γίνεται με όλα αυτά που έχω και πλέον δεν ακούγονται . εάν το ripping δεν γίνει κατά αυτόν τον τρόπο
http://www.hqshare.net/showthread.php?t=931
και να φαντασθείτε ότι και εγώ όπως και ο κώστας ο κωγιας λανθασμένα πίστευα ότι έφταιγαν οι συμπιεστές , άκουγες δηλαδή 192kbit άριστο και άκουγες και κάποια 320 για πέταμα και φυσικά οι ακροάσεις γίνονταν και με cd οπότε διευκρινιζόταν εάν πρόκειται για κακή ηχογράφηση. Επίσης εάν δεν εμπιστεύεστε όταν κάποιος σας γράφει ένα cd εάν είναι γραμμένο από mp3 η wav υπάρχει ένα πρόγραμμα που λέγεται TAU ANALYZER και σας δίνει την δυνατότητα να εξακριβώσετε την πηγή τον αντιγραμμένων cd . είχα πάθει σοκ και σε αυτήν την περίπτωση !

οπότε πρώτα απ’όλα σωστό ripping !!!

Reaction score
1
Ουάου! Δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση στο θέμα....ωραία πάντως, ευχαριστώ! Κατά Αϋγουστο μεριά ευελπιστώ να υπάρξει ελεύθερος χρόνος για να γίνουν και κάποια σχετικά συγκριτικά από μεριάς μου...

Προς Costas Coyias : ευχαριστώ για το καλοσόρισμα! Όντως πρέπει να διασφαλίζεται η ποιότητα της διαδικασίας αντιγραφής και η ακεραιτότητα των αρχείων αλλιώς κουβέντα δεν γίνεται....

Προς φίλο Costas EAR : προσπάθησα να παρακολουθήσω όλόκληρα τα thread στα οποία με παρέπεμψες (ουφ!). Σαν γενικά συμπεράσματα κατέληξα στα εξής :
1) Rip αυστηρά και μόνο με EAC
2) Εγγραφή σε καλής ποιότητας δισκάκι με χαμηλή σχετικά ταχύτητα (8x και κάτω).

Τώρα αν στην πορεία της διαδικασίας υπάρχει κάποια μικρή απώλεια ή αλλοίωση του σήματος, ας το αγόραζα καινούριο ...χεχε

Κάπου αναφέρεις "9. Ποιά CD-rom είναι τα καλύτερα για audio extraction? Τα Plextor σε SCSI. Γιατί; Έχουν χρονισμό στη έξοδο (όλα τα άλλα δεν έχουνε).". Δηλαδή να τα ξεθάψω από τα ντουλάπια ή πλέον τα νέα drive είναι ικανοποιητικής ποιότητας ?(μιλάμε πάντα για Plextor, ποτέ δεν είχα άλλο drive)

Προς tmjuju : το κόλπο με το EAC log το έμαθα αφού είχα ήδη κατεβάσει κάποια flac (μέτριας ποιότητας όπως αποδείχθηκε αργότερα...)

τώρα αν σας πω ότι κατάλαβα ακριβώς τι είναι και πως να ρυθμίσω το offset θα είναι ψέματα....:108:

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

Reaction score
1
Ευχαριστώ vlasis....:105:
τα κατέβασα ήδη και θα ακολουθήσω τα βήματα στα επόμενα rips.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018
Επαναφέρεις τα αρχεία σε ασυμπίεστη μορφή, (.wav), και τα γράφεις.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.890
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης