Προβολέας+οθόνη

exs

Reaction score
3
Επειδή μέχρι τα μέσα Μαϊου θα μπουν οι καλωδιώσεις στο σπίτι, τι θα προτείνατε για προβολέα και τι για οθόνη;
Να φέρω 2hdmi στον προβολέα , 1 220v και 1 cat5; ή κάτι άλλο/επιπλέον;
Για προβολέα είμαι ανάμεσα σε sony hw10, panasonic ae3000 και τον optoma hd82 εκτός αν έχετε κάτι άλλο, όριο τιμής είναι τα 3000.
Για οθόνη αν μπορείτε να προτείνετε κάτι σε ηλεκτρική που θα κατεβαίνει απο τη γυψοσανίδα(στο σημείο εκείνο θα μπει παροχή 220v λογικά, θέλει κάτι άλλο;).
Ευχαριστώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Απάντηση: Προβολέας+οθόνη

Μεχρι στιγμης βαδιζεις σωστα στο θεμα των καλωδιωσεων.
Για βιντεοπροβολεα, προσωπικα απο τους τρεις που αναφερεις προτιμω/μου αρεσει
περισσοτερο ο HD82(θα ηθελα ομως να μας αναφερεις μεγεθος
οθονης καθως και συνθηκες θεασης)

Για την οθονη εισαι μια χαρα!

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.229

Για τον προβολέα συμφωνώ με τον Ανδρέα.

Εάν είναι δύσκολο ν' αντικατασταθούν καλώδια εκ των υστέρων, είναι πράγματι καλή πρακτική να έχεις και δεύτερο καλώδιο HDMI. Αλλιώς, αν έχεις ενισχυτή AV με δυνατότητα μεταγωγής HDMI ή έστω κάποιον HDMI switcher, ίσως είναι πρακτικότερο και οικονομικότερο να πάρεις ένα μόνο καλώδιο HDMI και να κατευθύνεις από εκεί τα σήματα όλων των πηγών σου.
Στην περίπτωση του switcher, βάλε κι ένα καλό Composite καλώδιο κι... αχρείαστο νά'ναι. :142:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Καλο θα ηταν να περναγες και ενα καλωδιο 2χ1 ηλεκτρολογικο
απο οθονη στον βιντεοπροβολεα για χρηση trigger.
Εαν δε θελεις να το χειριστεις και μεσω αυτοματισμου και ενα UTP
(compliments of the above to Mr Μπαμπης Κ. and Μr Βαγγελης Λαμπρου):126:

Reaction score
384

Βαλε περισσοτερα καλωδια δικτυου στον προβολεα. 2 cat6 για να μπορεις να στειλεις οτι σημα χρειαστεις, ενα για RS232 και ενα για καθαρα χρηση δικτυακη, γιατι να δεις που συντομα θα εχουν web interface και IP control ολοι τους. Για να μην σου πω οτι ισως χρειαστεις και καλωδιο trigger για μελλοντικο μηχανισμο αναμορφικου φακου η projector lift.

exs

Reaction score
3
Οκ, προβολέας μάλλον o optoma hd82(εκτός αν μέχρι να τον πάρω βγει κάτι καλύτερο στα χρήματα που προείπα).

Για οθόνη είπες Ανδρέα ότι είμαι οκ, τι εννοείς; προτείνετε κάποια συγκεκριμένη;

Πρέπει να είναι ηλεκτρική και να κατεβαίνει μέσα από τη γυψοσανίδα, επίσης να συνδέεται με τον προβολέα και όταν δίνω εντολή στον ενισχυτή να ανάψει ο προβολέας να κατεβαίνει κι αυτή ταυτόχρονα.

Η οθόνη θα κατεβαίνει ανάμεσα στα παράθυρα(η απόσταση ανάμεσά τους είναι 2.60μ), καταλαβαίνω ότι έχετε αντιρρήσεις για τη θέση αυτής, αλλά δεν υπάρχει άλλη θέση, θα μπούνε ρολά για πλήρη συσκότιση όταν θα λειτουργεί ο προβολέας.
Τώρα η απόσταση του προβολέα από την οθόνη θα είναι γύρω στα 3.40μ(ο προβολέας πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή του ισοσκελούς τριγώνου που θα σχηματίζει με την οθόνη ή δεν παίζει ρόλο αν είναι λίγο πιο δεξιά ή αριστερά;

Maxheadroom, τα καλώδια ή θα διατρέχουν τη γυψοσανίδα για να φτάσουν στον ενισχυτή ή θα πάνε κάτω από το πάτωμα.
Για ενισχυτή δεν έχω αποφασίσει ακόμα, είμαι ανάμεσα σε onkyo sr876, onkyo 906 και pioneer lx81.

Ανδρέα για το trigger βάζω ηλεκτρολογικό ή κάνει και το ηχείων;(έχει ο optoma τέτοια δυνατότητα; από τους παραπάνω ενισχυτές ποιος έχει δυνατότητα trigger; )

Στο σχέδιο μη δίνεται μεγάλη βάση στην τοποθέτηση των επίπλων(πρόχειρη τοποθέτηση απο το μηχανικό) εκτός από τον καναπέ κάτω από τον προβολέα που μάλλον θα μπει γωνιακός.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Νομιζω πως η παρα πανω φωτο απαντα στο ερωτημα για το εαν
εχει την δυνατοτητα trigger ο HD82
Κατι μου γραφεις ομως για ενισχυτη.
Το καλωδιο συνδεεται απο την οθονη στον προβολεα διχως
την μεσολαβηση ενισχυτη(εαν αυτο ειναι που εννοεις και εαν
εχω καταλαβει σωστα)

Για να σου προτεινω οθονη θα ηθελα να ξερω το budget σου
για αυτη....

Οσο για το καλωδιο, αυτο πρεπει να ειναι ηλεκτρολογικο(κατα Β.Λ.)

exs

Reaction score
3
Αυτός δεν είναι λόγος ύπαρξης του trigger, όποτε θα δίνω εντολή να ανοίγει ο βιντεοπροβολέας, μέσω του trigger θα κατεβαίνει και η οθόνη ή κάνω λάθος κάπου;
Δεν ξέρω που κυμαίνονται οι οθόνες αλλά να είναι value for money, όπως είναι και ο optoma στο συγκριτικό που διάβασα σε άλλο thread...(ας πούμε 800-1500)

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277

Θα πρότεινα ως Minimum:

Από προβολέα προς Rack συσκευών
2 x HDMI
4 x UTP Cat6
1 x 2x1 πολύκλωνο για trigger
1 x 3x1,5 πολύκλωνο για τροφοδοσία προβολέα

Από προβολέα προς Patch Panel δικτύου οικίας
1 x UTP Cat6

Από Rack συσκευών προς οθόνη
1 x 4x1,5 πολύκλωνο για τροφοδοσία
1 x 2x1 πολύκλωνο για trigger

Από Rack συσκευών προς Patch Panel δικτύου οικίας
4 x UTP Cat6 (για να μη βάλεις τοπικό switch)

Από Rack συσκευών προς ηλεκτρικό πίνακα οικίας
3 x 3x2,5 πολύκλωνα καλώδια με ανεξαρτητες ασφάλειες 20Α από την ιδια φάση σε 3 ανεξάρτητες πρίζες (σε αυτη τη φάση να μην τη χρησιμοποιήσεις και σε κινητήρες, όπως ψυγεία, κλιματιστικά καθώς και σε σιδηρομεταλλικούς μετασχηματιστές φωτισμού)

Με αυτο το setup εξασφαλίζεσαι οτι και να αλλάξει το HDMI μορφή σήματος και βύσμα θα είσαι ok αφού θα έχεις Cat6 για χρήση κάποιας εξωτερικής συσκευής μετατροπής σήματος, θα έχεις όλα τα καλώδια trigger έτοιμα μέσω ενισχυτή ή απευθέιας προβολέα-οθόνη και φυσικά κάλυψη δικτύου τόσο στο Rack για ενισχυτές, PS3, media players, BD players και τα "παιχνίδια" με δέκτες.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Απάντηση: Re: Προβολέας+οθόνη

exs;864220 Δεν ξέρω που κυμαίνονται οι οθόνες αλλά να είναι value for money said:
Σε αυτη την κατηγορια κυμαινονται ολες οι "καλες"(ουτε κακες, ουτε
αριστες) ηλεκτρικες οθονες που μπορεις να βρεις στην αγορα.
Οποια και να επιλεξεις θα "παιξεις" πανω κατω στην ιδια αποδοση.

exs

Reaction score
3
Δεν αναφέρθηκε στην αρχή αλλά να σας πω ότι η οικία βρίσκεται εκτός Αθηνών και είναι αδύνατον να έρθει κάποιος επαγγελματίας για να ασχοληθεί αλλά και να έρθει δεν υπάρχει το budget...

Βαγγέλη, τώρα γι αυτά που προτείνεις,
Από προβολέα προς Rack συσκευών:
2xhdmi ok θα το κοιτάξω το διπλό hdmi αρκεί να μη μου στοιχίσει ο κούκος...
ποια η χρήση των 4 cat6 ;
2x1 για trigger εννοείς δίκλωνο χ 1mm , σωστά;
για την τροφοδοσία θα μπει πρίζα πίσω από προβολέα, χρειάζεται κάτι άλλο;

Στο σπίτι θα μπει δίκτυο(δεν έχει γίνει ακόμα το σχέδιο).
Το cat6(γιατί όχι cat5; ) που λες θα είναι για αναβάθμιση;

Από Rack συσκευών προς οθόνη:
γιατί 4χ1,5; 3 δεν είναι συνήθως του ρεύματος;
Trigger απο το rack(μάλλον εννοείς από τον ενισχυτή) προς προβολέα, γιατί; θέλει κι εκεί; έχει ο ενισχυτής τέτοια λειτουργία;

Από Rack συσκευών προς Patch Panel δικτύου οικίας:
Τα 4 cat6 γιατί; αφού θα έχω δίκτυο πίσω απο το rack το οποίο θα είναι έπιπλο που θα φιλοξενεί και την TV...

Από Rack συσκευών προς ηλεκτρικό πίνακα οικίας:
Τα 3 πολύκλωνα θα έρχονται ανεξάρτητα απο τον πίνακα μόνο για το HC, σωστά;
Μήπως πρέπει να μπει UPS κάπου στο rack συσκευών;

Για πιο ρεαλιστική απεικόνιση του χώρου παραθέτω φώτο (τα υπάρχοντα παράθυρα θα αλλαχθούν,ο χώρος χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός έως τώρα), βλέπετε τη θέση του προβολέα ο οποίος θα μπει έμπροσθεν του δοκαριού και θα βλέπει ανάμεσα στα παράθυρα όπου θα κατεβαίνει η οθόνη.
Περιμετρικά των δοκαριών-σε όλο το σαλόνι-θα μπει γυψοσανίδα όπου μπορούν να καλυφθούν τα διάφορα καλώδια και η οθόνη, δε λέω για μηχανισμό του προβολέα γιατί σκέφτομαι οτι το κόστος θα είναι υπερβολικό...

Για οθόνη είδα τις stewart αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει γι αυτόν τον προβολέα(optoma hd82), ή να πάω σε χαμηλότερη κατηγορία οθόνης...
Και πάλι ευχαριστώ για τις προτάσεις σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Για οθόνη είδα τις stewart αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει γι αυτόν τον προβολέα(optoma hd82), ή να πάω σε χαμηλότερη κατηγορία οθόνης...
Μια πολυ καλη οθονη την κρατας για πολυ καιρο, ισως και για
παντα.
Στο ιδιο διαστημα θα εχεις αλλαξει πολλους βιντεοπροβολεις.
Η αποφαση ειναι υποκειμενικη και ανηκει καθαρα σε εσενα.

Reaction score
281

Να προτεινω και εγω ?

"στειλε" 3 σωληνες φ 50 απο προβολεα προς τα μηχανηματα, και καθαρισες

Reaction score
6.039
θα σου προτεινα να βαλεις ολα οσα σου ειπε ο βαγγελης .
σαν εγκαταστατης που ειναι κατι παραπανω απο εμας ξερει σιγουρα !!
η σωστη αρχη σε σωζει απο μεγαλους μπελαδες αργοτερα ...
μην ξεχασεις να αφησεις και καποιο σημειο προσβασης σε ολα αυτα ...

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277

Βαγγέλη, τώρα γι αυτά που προτείνεις,
Από προβολέα προς Rack συσκευών:
2xhdmi ok θα το κοιτάξω το διπλό hdmi αρκεί να μη μου στοιχίσει ο κούκος...
Να σου στοιχίσει οσο χρειάζεται να κοστίζει ένα καλό καλώδιο.
Δηλαδή αμα αγοράσεις κάτι μέτριο αλλά φθηνό και δεν δουλεύει σωστά.....τι αξία έχουν τα χρήματα σου;

ποια η χρήση των 4 cat6 ;
Ανα δύο ή ανά ένα ζεύγος cat6 μπορείς να περάσεις όποιο σήμα απαιτηθεί σήμερα και πιθανότατα και στο μακρινό μέλλον.
Σήμερα για παράδειγμα με ένα cat6 μπορούμε να περάσουμε HDMI 1.3 με όλα τα specs στα 20 μέτρα απόσταση. Αν λοιπόν αύριο βγεί νέο βύσμα "HDMI" και πάρεις καινούργιο προβολέα πως θα περάσεις το καινούργιο καλώδιο; Με το cat6 εξασφαλίζεσαι για το αύριο ενω το κόστος που καλείσαι να πληρώσεις σήμερα είναι αμελητέο.

2x1 για trigger εννοείς δίκλωνο χ 1mm , σωστά;;
Σωστα 2x1mm ηλεκτρολογικό

για την τροφοδοσία θα μπει πρίζα πίσω από προβολέα, χρειάζεται κάτι άλλο;
Πρίζα πίσω απο τον προβολέα τη θεωρώ λάθος. Ο προβολέας παίρνει ρεύμα απο το ίδιο πολύμπριζο που παίρνουν τα υπόλοιπα μηχανήματα. Εξασφαλίζειις την ιδια φάση, σου δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις κάποιο φίλτρο ή UPS μαζί και με άλλες συσκευές ή πολύ απλά τραβάς τη παροχή (καλώδιο) όποτε θέλεις ή κρίνεις απαραίτητο.

Στο σπίτι θα μπει δίκτυο(δεν έχει γίνει ακόμα το σχέδιο).
Το cat6(γιατί όχι cat5; ) που λες θα είναι για αναβάθμιση;
Ούτε να το σκέφετεσαι το Cat5 σήμερα. Με Cat6 διαμεταγάγεις τεράστια ποσότητα πληροφορίας με υψηλή ταχύτητα και φυσικά την υποστηρίζουν όλα πλέον τα μηχανήματα. Για αναβάθμιση ενός Player πχ με Cat5 δεν τίθεται θέμα είναι υπεραρκετό, για μεταφορα σήματος και streaming BD όμως είναι απολύτως απαραίτητο το Cat6.

Από Rack συσκευών προς οθόνη:
γιατί 4χ1,5; 3 δεν είναι συνήθως του ρεύματος;
οθόνες, lift, ρολα και γενικώς μηχανισμοί 2 κινήσεων έχουν 4 καλώδια "φάση στο άνω", "φάση στο κάτω" "ούδετερος" "γείωση". Ο ηλεκτρολόγος σου ξέρει.

Trigger απο το rack(μάλλον εννοείς από τον ενισχυτή) προς προβολέα, γιατί; θέλει κι εκεί; έχει ο ενισχυτής τέτοια λειτουργία;
Bεβαίως έχουν και οι ενισχυτές Trigger. Αν επιλέξεις BD για παραδειγμα μπορείς να το έχεις ρυθμίσει να ενεργοποιεί οθόνη και προβολέα....

Από Rack συσκευών προς Patch Panel δικτύου οικίας:
Τα 4 cat6 γιατί; αφού θα έχω δίκτυο πίσω απο το rack το οποίο θα είναι έπιπλο που θα φιλοξενεί και την TV...
Και αυτό τι αναιρεί δηλαδή;
Απότι καταλαβα θα εχεις και TV κοντα;
Τότε 1 cat6 ακόμη.
5 το σύνολο.

Από Rack συσκευών προς ηλεκτρικό πίνακα οικίας:
Τα 3 πολύκλωνα θα έρχονται ανεξάρτητα απο τον πίνακα μόνο για το HC, σωστά;
Μήπως πρέπει να μπει UPS κάπου στο rack συσκευών;
Σωστά, για την ερώτηση Α
UPS δεν συνηθίζουμε στα AudioVideo παρα μόνο για τον προβολέα (απαραίτητα sinewave) και μόνο για να τον απενεργοποιήσουμε σε περίπτωση διακοπής.
Στους πιο ΗiEnd συναντάμε Line Conditioners και φίλτρα προστασίας.

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277

θα σου προτεινα να βαλεις ολα οσα σου ειπε ο βαγγελης .
σαν εγκαταστατης που ειναι κατι παραπανω απο εμας ξερει σιγουρα !!
η σωστη αρχη σε σωζει απο μεγαλους μπελαδες αργοτερα ...
μην ξεχασεις να αφησεις και καποιο σημειο προσβασης σε ολα αυτα ...
Σε ευχαριστω Μάκη για τα καλά σου λόγια αλλά έχεις και εσύ την εμπειρία σου για βοηθήσεις το θέμα.
Το "έχεις" το θέμα καλώδιο και κανάλι, σωστά :142:

Reaction score
6.039
οτι μπορω κανω βαγγελη !!
δυστηχως με το σπασμενο ποδι εχω μεινει πολυ πισω ...

exs

Reaction score
3
Ανδρέα, φαινομενικά έχεις δίκιο για την οθόνη αλλά αν αρχίσει και ζαρώνει με τον καιρό, πως θα την κρατήσω χρόνια;

Ντίνο, τους φ50 εννοείς μέσα στη γυψοσανίδα ή να κατέβουν από το δάπεδο(τι είναι καλύτερο; ); (μάλλον θα μπει γρανίτης 45Χ45)
Υπάρχουν ηλεκτρολογικοί φ50;

Μάκη, σημείο πρόσβασης στη γυψοσανίδα σκέφτηκα κι εγώ, αλλά δε βλέπω να υπάρχει ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ πορτάκι γι αυτό το λόγο που θέλουμε...

Βαγγέλη, όταν έλεγα για τον κούκο εννοούσα τα εξωτικά καλώδια των 500 και βάλε...
Σκεφτόμουν σε ύψος τιμής όπως στο link παρακάτω.
http://cgi.ebay.co.uk/10m-HDMI-V1-3-Cable-V1-3C-24awg-1440p-1600p-2160p_W0QQitemZ200321364717QQcmdZViewItemQQptZUK_Computing_CablesConnectors_RL?hash=item200321364717&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2|65%3A3|39%3A1|240%3A1318|301%3A0|293%3A1|294%3A50
Σε ένα πολύπριζο θα συνδεθούν όλα μηχανήματα;
Cat6 OK, όλα straight for internet access αλλά για δίκτυο αν χρειαστεί, περνάω άλλη καλωδίωση ;
H TV θα είναι κι αυτή κάτω απο την οθόνη, πόσο έξω πρέπει να βγει για να καλύπτει την TV; δηλαδή ποιο το βάθος της γυψοσανίδας αν γνωρίζετε ;

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.229

Ρίξε μια ματιά και σ’αυτό, που είναι της ίδιας διατομής (24AWG) αλλά πολύ φτηνότερο.
Το κατάστημα αυτό είναι αξιόπιστο, έχει πολύ μεγάλη γκάμα και τα προϊόντα του είναι καλής ποιότητας. Υπολόγιζε μόνο μια σχετική επιβάρυνση από το τελωνείο.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Ανδρέα, φαινομενικά έχεις δίκιο για την οθόνη αλλά αν αρχίσει και ζαρώνει με τον καιρό, πως θα την κρατήσω χρόνια;
Για εναν πολυ απλουστατο λογο:
H Stewart δεν ζαρωνει!:126:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.411
Members
38.697
Νεότερο μέλος
Spiromag