Προστασία ενισχυτή (και hi‑fi συστήματος) από ρεύμα.

Reaction score
1
Καλημέρα στο γκρουπ!
Θα ήθελα εαν είναι εύκολο τη βοήθειά/συμβουλή σας καθότι άπειρος.

Το σύστημά μου αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:

Πρόσφατα αντιλήφθηκα ότι ο ενισχυτής μου έμεινε στα χέρια και 99% οφείλεται σε απότομη διακοπή/επαναφορά ρεύματος.

Όσο ο ενισχυτής επισκευάζεται κατάλαβα ότι πρέπει κάτι να κάνω για να προστατέψω το σύστημα μου από τέτοια (πχ. διακοπές ρεύματος και υπερτάσεις) ή αντίστοιχα φαινόμενα.

Τα άνωθεν μηχανήματα είναι συνδεδεμένα σε ένα απλό πολύπριζο. Διαβάζω για πολύπριζα ασφαλείας, φίλτρα ή UPS αλλά ομολογώ κάπως χαώθηκα.

Από την εμπειρία και τις δοκιμές σας έχετε μήπως να μου προτείνετε κάποια λύση σε νορμάλ τιμή;

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Attachments

ika

News
Reaction score
17.533
Βάλε στον πίνακα έναν προγραμματιζόμενο επιτηρητή τάσης να προστατεύεις όλο το σπίτι και όχι μόνο το ηχοσύστημα.

Αν θυμάμαι καλά, πριν λίγο καιρό ο rose.athens είχε ποστάρει έναν ωραίο και φτηνό που είχε και το ρελέ φορτίου μέσα.

Last edited:

ika

News
Reaction score
17.533
Λέει πως προστατεύει ΜΟΝΟ από υπερτάσεις, δλδ δεν προστατεύει και από τις βυθίσεις που λες.

Reaction score
1
Από το διάβασμα που κάνω τείνω να πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι η εγκατάσταση επιτηρητή τάσης στον ηλεκτρολογικό πίνακα που έτσι προσφέρει κάλυψη και σε όλες τις συσκευές του σπιτιού. Σίγουρα δεν είμαι γνώστης αλλά δε βλέπω άλλη λύση που να μην είναι πολύ ακριβή.

gid

Reaction score
10.368
Το καλοκαίρι μια διακοπή ρεύματος μου αχρήστευσε ένα κλιματιστκό (κάηκε η πλακέτα και ανταλλακτικό πάπαλα). Η επέμβαση στον πίνακα φαίνεται να είναι η ιδανική λύση ώστε κάθε συσκευή να προστατεύεται. Αλλά πρέπει να μάθουμε περισσότερα, τι και πώς και πόσο.

Reaction score
1.709
Βάλε στον πίνακα έναν προγραμματιζόμενο επιτηρητή τάσης να προστατεύεις όλο το σπίτι και όχι μόνο το ηχοσύστημα.

Αν θυμάμαι καλά, πριν λίγο καιρό ο rose.athens είχε ποστάρει έναν ωραίο και φτηνό που είχε και το ρελέ φορτίου μέσα.
Μήπως υπάρχει το λινκ ή περισσότερες πληροφορίες; Ευχαριστώ. Από ότι καταλαβαίνω δεν παρέχει αντικεραυνική προστασία.

ika

News
Reaction score
17.533
Αυτό που είχε προτείνει ο rose.athens είχε κανένα 50άρικο. Συν τον ηλεκτρολόγο.
Με τον επιτηρητή, ρυθμίζεις τα volts της υπότασης, της υπέρτασης, τον χρόνο καθυστέρησης επαναφοράς και άλλα.
Για όλο το σπίτι, όχι μόνο για μία συσκευή.

Μήπως υπάρχει το λινκ ή περισσότερες πληροφορίες; Ευχαριστώ
Δεν το θυμάμαι, δυστυχώς.
Αν είναι αυτός και θέλει ο rose.athens ας το ξαναβάλει.
Η αντικεραυνική είναι έξτρα στην ράγα. Όμως δεν πιάνει το καλώδιο της κεραίας της ΤΒ.

Last edited:

Reaction score
30.056
Το κακό με τους επιτηρητές τάσεως είναι ότι δεν αφήνουν να επανέλθει το ρεύμα αν δεν πληρούνται οι προδιαγραφές που έχουν εισαχθεί προς έλεγχο τάσης.
Με λίγα λόγια αν η τάση δεν είναι όπως πρέπει δεν ανοίγει ο επιτηρητής.
Επίσης έχουν έναν μίνιμουμ χρόνο , κάποια δευτερόλεπτα .
Στον αντίποδα κινούνται τα voltage regulators που διορθώνουν συνεχώς την τάση .
Συνεπώς δεν μένει το σύστημα χωρίς τάση.
Ομως για κλιματιστικά και τέτοιου είδους συσκευές δεν ενδείκνυνται λόγω κόστους και όγκου .
Εχω αρκετή εμπειρία δυστυχώς σε προβλήματα τάσης εδώ που βρίσκομαι.
Επίσης η κρουστική υπέρταση είναι ένα θέμα που δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς όλες αυτές οι διατάξεις.
Ισως οι επιτηρητές να έχουν καλύτερη συμπεριφορά σε αυτό το θέμα , με την προϋπόθεση ότι είναι σύγχρονοι .

ika

News
Reaction score
17.533
Σ' αυτόν του rose.athens, λέει πως ρυθμίζονται τα πάντα.
Στον hager 302 που έχω, ρυθμίζεται ο χρόνος αντίδρασης από 0,1sec έως πολλά secs. με default ρύθμιση τα 0,5sec.
Αν μπει πολύ μικρός χρόνος αντίδρασης, μπορεί να είναι σπαστικό.
Επίσης και ο πολύ μικρός χρόνος επαναφοράς μπορεί να είναι σπαστικός.

Reaction score
1
Ο ηλεκτρολόγος μου πάντως μου είπε ότι είναι προτιμότερο να βάλω πολύπριζα ασφαλείας από κάποια γνωστή εταιρία (πχ Legrand) στις συσκευές μου, συμπεριλαμβανομένων και του ενισχυτή αλλά και της τηλεόρασης, από το να βάλω επιτηρητή τάσης στον πίνακα. Είπε ότι ο επιτηρητής έχει μεν τα προφανή πλεονεκτήματα αλλά θα ρίχνει το ρεύμα πιο συχνά και οικονομικά είναι πιο ασύμφορος.
Μου είπε να πάρω είτε πρίζες ασφαλείας είτε UPS. Τι να πω.

Επαναλαμβάνω είμαι άσχετος. Αν έχετε κάποια λύση σε νορμάλ τιμή να μου προτείνετε θα το εκτιμούσα πολύ. Και πάλι ευχαριστώ!

ika

News
Reaction score
17.533
Ta UPS έχουν κάποιες περιορισμένες ικανότητες AVR. Οι μπρίζες μόνο για υπέρταση σαν το πολύμπριζο ασφαλείας.
Ενισχυτής πάνω σε UPS, δεν νομίζω να ενδείκνυται.
Και ας πούμε πως κάνει να μπει ένα καλό UPS, αν καεί αυτό πόσο θα πάει η ζημιά? Επίσης κάθε τόσο, θα θέλει νέες μπαταρίες.

*Στείλε ένα mail στην PS Audio, να σου πουν αυτοί τι προτείνουν να κάνεις.

Last edited:

ika

News
Reaction score
17.533
Σαν τις πρίζες και τα πολύμπριζα ασφαλείας ήδη έχει varistors στο τροφοδοτικό και ο Sprout

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.872
Ενισχυτής πάνω σε UPS, δεν νομίζω να ενδείκνυται.
Έχω τους τέσσερις monoblocks μου σε on-line UPS της APC, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους. Δεν έχουν πάθει κάτι.

Για ποιο λόγο θεωρείς ότι δεν ενδείκνυται ο ενισχυτής να είναι "πίσω" από UPS; Ρωτάω για να μάθω εάν μου διαφεύγει κάτι όχι για να προκαλέσω. :)

ika

News
Reaction score
17.533
Last edited:

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.872
ΟΚ, δεκτές οι αναφορές και σε ευχαριστώ. Δεν έχω βιώσει/ακούσει κάτι από αυτά που περιγράφουν. Και για να μην πεταχτεί κάποιος "έξυπνος" και μιλήσει για τη μουσική που ακούω, να πω ότι οι ενισχυτές έπαιξαν και (κατά καιρούς) παίζουν και κλασσική μουσική - που έχει απότομα "περάσματα" από χαμηλής έντασης σημεία σε (πολύ) υψηλής έντασης σημεία. Άρα, εάν χρειάστηκε σε αυτά τα "περάσματα" να τραβήξουν γρήγορα ρεύμα οι ενισχυτές μου, το UPS σίγουρα δεν τους στάθηκε εμπόδιο.

Το UPS που έχω είναι medical grade της APC. Όταν το πήρα (κάποια στιγμή το 2012, εάν θυμάμαι σωστά), μου στοίχισε €1200.

• Like
Reactions: ika

ika

News
Reaction score
17.533
ΟΚ, δεκτές οι αναφορές και σε ευχαριστώ. Δεν έχω βιώσει/ακούσει κάτι από αυτά που περιγράφουν. Και για να μην πεταχτεί κάποιος "έξυπνος" και μιλήσει για τη μουσική που ακούω, να πω ότι οι ενισχυτές έπαιξαν και (κατά καιρούς) παίζουν και κλασσική μουσική - που έχει απότομα "περάσματα" από χαμηλής έντασης σημεία σε (πολύ) υψηλής έντασης σημεία. Άρα, εάν χρειάστηκε σε αυτά τα "περάσματα" να τραβήξουν γρήγορα ρεύμα οι ενισχυτές μου, το UPS σίγουρα δεν τους στάθηκε εμπόδιο.

Το UPS που έχω είναι medical grade της APC. Όταν το πήρα (κάποια στιγμή το 2012, εάν θυμάμαι σωστά), μου στοίχισε €1200.
Δεν έχεις κοινό UPS.

• Like
Reactions: TGD

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads