Πρώτες εντυπώσεις Philips 42PF9830 1920x1080

Reaction score
0
Ας αρχίσω με τα καλά!

Η ανάλυση είναι πραγματικά πολύ καλή. Δεν έχω δει pixel, ούτε με κακό σήμα τηλεόρασης. Με DVD η εικόνα είναι άψογη με όμορφα χρώματα. Το panel είναι πραγματικά καλό. Δεν έχω βέβαια τρόπο να το συγκρίνω με άλλες TV σε αυτή την ανάλυση.

Αν μπούμε λίγο πιο βαθιά όμως, έχω να παρατηρήσω μερικά χαρακτηριστικά που είτε δεν μου άρεσαν είτε δεν τα καταλαβαίνω:

Το μαύρο. Ανάμεικτο συναίσθημα. Πολύ καλό όταν υπάρχει γενικά φως, όμως όταν κλείσουν όλα τα φώτα δεν μου αρέσει. Πιο συγκεκριμένα, έργα με σκοτεινό περιεχόμενο θα απογοητεύσουν. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και με το brightness και contrast στο μηδέν και χωρίς σήμα, η οθόνη παραμένει αρκετά φωτεινή, γκρι θα έλεγα αντί για μαύρη, λόγω του πολύ δυνατού backlight. Από την άλλη, το Ambilight που φωτίζει τον τοίχο κάνει θαύματα, αλλά μετατρέπει κατ' επιλογή τη νύχτα σε μέρα... άρα χάνεις την κινηματογραφική αίσθηση.

Η κίνηση. Ενώ δεν έχω παρατηρήσει το παραμικρό ghosting στην κίνηση λόγω LCD panel, δεν μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω πώς λειτουργούν τα συστήματα βελτίωσης της εικόνας. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, χρησιμοποιώ το DVD-A1XV της Denon για DVDp με σύνδεση HDMI και μπορώ να επιλέξω μεταξύ 576p, 720p και 1080i. Στην τηλεόραση μπορώ να επιλέξω μεταξύ Normal, Cinema και Pixel Plus 2 HD. Όταν το DVDp είναι στις 576p και η TV στο Normal υπάρχουν είδωλα γύρω από τα κινούμενα αντικείμενα, ειδικά αν αυτά είναι μεγάλα σε επιφάνεια, με αποτέλεσμα η εικόνα είναι κουραστική (για τις δικές μου ανάγκες φυσικά). Με την TV στο Pixel Plus 2 HD ή το CInema η εικόνα είναι απίθανη χωρίς το παραμικρό είδωλο. Εάν χρησιμοποιήσω 720p ή 1080i στο DVDp τότε, ανεξάρτητα της ρύθμισης της τηλεόρασης, η εικόνα παρουσιάζει πάλι είδωλα. Όλες οι άλλες ρυθμίσεις της τηλεόρασης δεν επηρεάζουν την ποιότητα της κίνησης.

Οι απορίες μου είναι οι εξής:
1) Αν κάποιος γνωρίζει πώς θα μπορούσα να αλλάξω το backlight level (από το service menu φαντάζομαι) παρακαλώ ας μου πει.
2) Ποια είναι η διαφορά σήματος συνιστωσών και RGB στη σύνδεση με HDMI. Υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα?
3) Ποια είναι η διαφορά Film mode και Video mode στο DVD-A1XV? Υπάρχει η επιλογή AUTO και άλλες δύο οι οποίες είναι για Video περιεχόμενο και Video+Film περιεχόμενο αντίστοιχα. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι κατά τη διάρκεια ενός έργου η ένδειξη Film ή Video πολλές φορές εναλλάσσεται με μεγάλη συχνότητα στο AUTO. Μπορεί αυτό το φαινόμενο να επηρεάζει την ποιότητα στην κίνηση?
4) Όταν γίνει διαθέσιμη η αναβάθμιση του DVD-A1XV σε 1080p, θα υπάρχει βελτίωση στην κίνηση?? Μήπως τελικά χρειάζεται σήμα 768p ή 1152i για να απεμπλακούν τα ηλεκτρονικά της TV? Διάβασα μάλιστα σε ένα κείμενο της Philips ότι το Pixel Plus 2 HD λειτουργεί με down scaling στα 1366*768p, δηλαδή όταν το Panel είναι 1080 τι γένεται? Downscaling και μετά Upscaling??

Ευχαριστώ
Γιάγκος

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Αντιγράφω από το post που έκανα στο αντίστοιχο θέμα με την 37PF9830:

Με βάση τα όσα γράφει το pdf αρχείο το PP2 δηλ. η προηγούμενη γενιά έκανε το εξής:

Έπαιρνε το σήμα π.χ. 1080i και το έκανε downscaling σε 840Χ576 ή 840Χ480 (για ntsc) οπότε το επεξεργαζόταν στο 576p ή στο 480p και μετά το έκανε πάλι upscaling στην ανάλυση 1366Χ768p για να το προβάλει στην ανάλυση της τηλεόρασης (1366Χ768 μιας και το ΡΡ2 ήταν για την προηγούμενη γενιά τηλεοράσεων που είχαν αυτή την ανάλυση...)

Τώρα το ΡΡ2 ΗD κάνει το εξής:

Παίρνει το σήμα π.χ. 1080i και το κάνει downscaling σε 1366Χ768 οπότε την επεξεργασία την κάνει στο 768p και μετά προφανώς (αν και δεν το λέει...) το κάνει πάλι upscaling στο 1920Χ1080p για να το προβάλει στην ανάλυση της τηλεόρασης...

Αντίστοιχα για άλλες αναλύσεις γίνεται ανάλογα downscaling ή upscaling πρώτα στην ανάλυση 1366Χ768 όπου και γίνεται η επεξεργασία...

Από την στιγμή λοιπόν που το σήμα επεξεργάζεται σε υψηλότερη ανάλυση σαφώς το αποτέλεσμα της επεξεργασίας είναι σαφώς καλύτερο στο PP2 HD σε σχέση με το ΡΡ2... όμως...

...έχει γραφτεί σε αρκετά φόρα αλλά και σε περιοδικά ότι όταν η τηλεόραση τροφοδοτείται με σήμα 1920Χ1080 είναι καλύτερο να είναι απενεργοποιημένο το PP2 HD γιατί αλλιώς η εικόνα φαίνεται πολύ "φτιαγμένη"... Προφανώς η όλη διαδικασία δεν χρειάζεται για τόσο υψηλής ανάλυσης σήμα όπως το 1920Χ1080 (ή ακόμα και το 720p) το οποίο μάλιστα είναι ακριβώς η ανάλυση της τηλεόρασης... Στην περίπτωση αυτή αυτό που πρέπει να γίνεται με απενεργοποιημένο το PP2 HD (βέβαια δεν το έχω διαβάσει κάπου επίσημα από την philips) είναι απλώς το σήμα 1080i να μετατρέπεται σε 1080p για να προβληθεί στην ανάλυση της τηλεόρασης...

Άρα ενδεχομένως το γεγονός ότι δεν δέχεται 1080p ανάλυση η τηλεόραση δεν είναι τόσο κακό... εκτός του ότι δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί από htpc εύκολα (θέλεις καινούργια κάρτα γραφικών για να δώσεις σήμα 1080i και να το αναγωρίσει η τηλεόραση...) όμως η εμπειρία έχει δείξει ότι το deinterlacing γίνεται πάντα καλύτερα εκτός τηλεόρασης... συν το γεγονός ότι κάποια στιγμή τα κανάλια θα προβάλουν εικόνα 1080p (όπως δηλ. σήμερα προβάλουν 720p) οπότε τότε αυτό το σήμα δεν θα μπορεί να το δεκτεί η τηλεόραση...

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Άρα με βάση και τις απορίες σου:

Όταν τροφοδοτείς την τηλεόραση με σήμα 1080i από το dvd και έχεις ενεργοποιημένο το PP2 HD τότε γίνονται πολλά downscaling και upscaling στην εικόνα... το dvd κάνει upscaling το σήμα από 720Χ576 σε 1920Χ1080... στην συνέχεια η τηλεόραση το κάνει downscaling σε 1366Χ768 το επεξεργάζεται με το PP2 HD και μετά το κάνει πάλι upscaling σε 1920Χ1080p για να το προβάλει στο pannel... όλα αυτά τα πάνω κάτω που χρειάζονται και κάποιο χρόνο (έστω σε msec) μάλλον προκαλούν το φαινόμενο των ειδώλων...

Αλλά αν απενεργοποιήσεις το PP2 HD δεν πρέπει να έχει είδωλα ή άλλο πρόβλημα όταν τροφοδοτείς με 1080i ή 720p την τηλεόραση από το dvd... Είναι σημαντικό να μας πεις αν υπάρχει πρόβλημα γιατί τότε πρέπει να συμβαίνει το εξής: Η τηλεόραση παίρνει το σήμα 1080i και το κάνει έτσι και αλλιώς downscaling στο 1366Χ768 το κάνει progressive και μετά πάλι upscaling στο 1920Χ1080p και το προβάλει... απλά όταν έχεις ενεργοποιημένο το PP2 HD μετά το στάδιο μετατροπής σε 768p το επεξεργάζεται κιόλας... οπότε κάνε μια δοκιμή: απενεργοποίησε το PP2 HD και κάθε άλλο ρυθμιστικό της τηλεόρασης (δεν ξέρω αν η επιλογή normal είναι ρυθμιστικό... ρώτα και στην Philips...) και τροφοδότησε την τηλεόραση με 1080i από το denon και πες μας αν βλέπεις είδωλα...

Και να γίνει η αναβάθμιση του dvd σε 1080p (η οποία βέβαια είναι απίθανο να γίνει γιατί θα χρειαστεί καινούργιο chip πολύ πιο δυνατό από αυτό που έχει τώρα το dvd άρα δηλ. μάλλον καινούργιο dvd θα βγάλουν...) αυτό το σήμα ΔΕΝ μπορεί να το δεκτεί η τηλεόραση...

Καλό είναι να τροφοδοτείς την τηλεόραση με ψηφιακό σήμα είτε από dvi είτε από hdmi και καλύτερα με σήμα συνιστωσών και όχι rgb. Το σήμα συνιστωσών (νομίζω γιατί δεν ξέρω την συγκεκριμένη ρύθμιση του Denon) δίνει πληροφορίες και για το χρώμα και για την φωτεινότητα ενώ το rgb δίνει πληροφορίες μόνο για το χρώμα...

Όταν βλέπει ταινία καλύτερα να χρησιμοποιείς την ρύθμιση film καθώς αυτό πρέπει να είναι το 3:2 pulldown αλλά και πάλι δεν γνωρίζω σίγουρα την ρύθμιση αυτή στο denon... ίσως κάποιος που το έχει να μας διαφωτίσει... δεν νομίζω όμως ότι το auto μπορεί να επηρεάσει τόσο πολύ την κίνηση...

Καλό είναι όλες αυτές τις ερωτήσεις και τα συμπεράσματά σου να τα ρωτήσεις και στο τεχνικό τμήμα της Philips... όχι τίποτε άλλο αλλά να δούμε τι θα απαντήσουν και αυτοί...

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Όλα αυτά βέβαια για το πρόβλημα των ειδώλων είναι θεωρητικά και ΜΠΟΡΕΙ να συμβαίνουν ενώ δεν θα έπρεπε για μια τέτοια τηλεόραση... το πρώτο λοιπόν που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις είναι να πάρεις ένα τηλέφωνο στην Philips και να διαμαρτυρηθείς... μπορεί απλά να έχει κάποιο πρόβλημα η τηλεόρασή σου... να έχεις κάποιες διαφορές στην εικόνα είναι λογικό αλλά είδωλα;;

Reaction score
0
Οι επιλογές Digital Options είναι: Standard, Movie Plus και PP2. Όλα τα άλλα βοηθήματα είναι στο off.

Με σήμα 1080i από το DVD, δεν αλλάζει το φαινόμενο της υστέρησης/ειδώλου σε καμία από τις 3 ρυθμίσεις. Το ίδιο και με σήμα 720p. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους.

Με σήμα 576p από το DVD, η υστέρηση/είδωλο εξαφανίζεται με το Movie Plus και το PP2, αλλά εμφανίζεται κανονικά στο Standard.

Για να εξηγήσω ακριβώς το πρόβλημα της υστέρησης/ειδώλου με ένα παράδειγμα. Στο έργο Star Trek First Contact, σε μια αρχική σκηνή που ο captain περπατά αργά κατά μήκος του γραφείου του το οποίο φωτίζεται με έντονα λευκά κατακόρυφα φωτιστικά πάνω στον τοίχο, οι λευκές φωτεινές λωρίδες παρουσιάζουν ένα είδωλο μπροστά και πίσω τους όσο υπάρχει κίνηση της κάμερας (και μόνο). Όταν χρησιμοποιηθεί το PP2 η κίνηση είναι απόλυτα ομαλή χωρίς είδωλα.

Το πρόβλημα δεν είναι δραματικό, αλλά σε μια σύγκριση Α-Β είναι άμεσα αντιληπτό.

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Πάρε τηλ. την Philips και εν ανάγκη δήλωσε βλάβη...

Είπαμε μπορεί να είναι εγγενές πρόβλημα της τηλεόρασης μπορεί όμως και όχι...

Μου κάνει εντύπωση που το παρουσιάζει και στο 1080i με απενεργοποιημένο το PP2HD

Reaction score
0
Πειράματα έδειξαν ότι η 42PF9830 δεν δέχεται σήμα 1080p μέσω DVI...

Θα σας πω τα αποτελέσαματα και άλλων δοκιμών σύντομα!

Reaction score
0
Η δοκιμή με σήμα 1080p έγινε με μια φορητή γεννήτρια σημάτων που έφερε μαζί του ο Βαγγέλης Λ. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσουμε το plasma Enhancer Pro και το Crystalio.

Δυστυχώς δεν διαθέτω PC με ψηφιακή έξοδο DVΙ για να κάνω περισσότερε δοκιμές. Έχω όμως ένα Powermac με DVI, αλλά δεν νομίζω ότι υποστηρίζει 1080.

Λέω να κάνω το firmware upgrade σήμερα και θα δούμε τι θα γίνει.

Πάντως, το πρόβλημα που εξακολουθεί να με ενοχλεί είναι το θολό περίγραμα που δημιουργείται στα κεινούμενα αντικείμενα ειδικά όταν υπάρχει σχετικά μονόχρομο και λίγο σκοτινό background. Όμως σε δοκιμές που έκανα με διαφορετικά δισκάκια, παρατηρώ ότι το φαινόμενο δεν είναι το ίδιο έντονο, για παράδειγμα είναι μέγιστο στο Star Trek Enterprise, μεσαίο στο Lord of the Rings και ελάχιστο ως καθόλου στο Gladiator (superbit).

Reaction score
0
Η αναβάθμιση του firmware δεν έφερε κάποια αλλαγή στην εικόνα. Είναι σίγουρα θέμα της τηλεόρασης διότι το φαινόμενο παρουσιάζεται και σε τηλεοπτικό σήμα (όταν είναι καθαρό το σήμα). Με το Pixel Plus HD απενεργοποιημένο, το φαινόμενο δεν φαίνεται μεν, αλλά όλη η εικόνα τρέμει κατά την κίνηση.

Θα ξαναπάρω τη Philips...

Reaction score
0
Πέρασαν από την Philips χτες και διαπίστωσαν ότι μάλλον κάτι δεν πάει καλά... Άσε που βρήκαν 11 καμμένα pixel τα οποία βρίσκονται στο κεντρικό 23% της επιφάνειας του panel. Περιμένω συνέχεια από τη Philips που πραγματικά ως τώρα έχει ανταποκριθεί πολύ καλά.

Σε συζήτηση με τον product manager για την τηλεόραση, μου είπε ότι σε καμμία περίπτωση η απενεργοποίηση του PP2HD δεν θα πρέπει να αυξάνει το τρέμουλο στην εικόνα.

Το άλλο νέο είναι ότι για την συγκεκριμένη τηλεόραση η επεξεργασία PP2HD γίνεται στις 1080 γραμμές και όχι σε 768.

Reaction score
0
Περι PP2HD και 1080 γραμμών, η πληροφορία ήρθε από τον product manager της τηλεόρασης στην Philips Ελλάς. Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα λεγόμενά του, αλλά δεν έχω διαβάσει πουθενά πιο αναλυτικές πληροφορίες για να πειστώ πλήρως!

Σχετικά με το backlight έμαθα ότι υπάρχει ένα αυτόματο σύστημα μείωσης της ισχύος το οποίο είναι κανονικά σε λειτουργία και μπορεί να απενεργοποιηθεί από το service menu. Δυστυχώς δεν υπάρχει ρύθμιση για την συνολική ποσότητα φωτός στο backlight.

spylab

TrumpoMusk
Moderator
Reaction score
37.262
δοκιμασε αυτα τα ISF settings

*Picture Menu*
Contrast: 62
Brightness: 59
Colour: 48
Sharpness: 3
Tint: Warm
Dynamic Contrast: Off
Colour Enhancement: Off
Digital Options: Standard
Active Control: Off
DNR: Off

*Service Menu*
Colour temp: WARM
White point red: 127
White point green: 126
White point blue: 60
Red BL offset: 8
Green BL offset: 3

Τελικα η 9830 εχει sharp panel

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Όταν λες ότι έχει sharp panel που το είδες;

Αυτό είναι μεγάλη πληροφορία καθώς υπάρχει τελευταία αμφισβήτηση σχετικά με το panel της 9830.

Τις ρυθμίσεις αυτές τις έχεις χρησιμοποιήσει; που τις βρήκες;

minas

Πισιά
Reaction score
4.270
Τελικά τι θα γίνει, θα στην αλλάξουν την τηλεόραση? Ειδικά για τα καμμένα pixels, αν μη τι άλλο...

Reaction score
0
Η τηλεόραση βρίσκεται σήμερα στο service της Philips. Για να δούμε τι θα δούμε!

Όταν με το καλό την πάρω πίσω ή μου δώσουν καινούρια θα σας πω...

Reaction score
0
Τελικά με πήραν από τη Philips και μου είπαν ότι η τηλεόραση είχε βλάβη σε μια πλακέτα την οποία και άλλαξαν.

Με την αλλαγή αυτή η Philips μου είπε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα! Είμαι περίεργος να γυρίσω σπίτι σήμερα να δω πως έλυσαν το πρόβλημα των καμμένων pixel με αλλαγή σε κάρτα....

Άσε που η μεταφορά στο service έγινε με την οθόνη οριζόντια και όχι κατακόρυφα αφού "εμείς έτσι το κάνουμε" και ας λεν οι οδηγίες να μην μεταφέρεται η TV οριζόντια.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.130
Members
38.534
Νεότερο μέλος
Drizzt