Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Reaction score
2.248

Reaction score
2.248
Απάντηση: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Εάν η μουσική βιομηχανία έχει ξεμείνει από είδωλα μετά από το τέλος της δεκαετίας του 80 μπορούν άνετα να μηρυκάσουν και να δώσουν τεχνολογικά μουσικά αριστουργήματα κατόπιν restoration.
Ομως αυτό δεν προχωρά καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η δισκογραφία παραμένει στην αγορά και ακόμα χειρότερα για αυτούς υπάρχουν ακόμα μερικοί κ@λοκατασκευαστές που κατασκευάζουν αναπαραγωγείς και παρεκλόμενα. Το ότι χρησιμοποιούν δε και την νέα τεχνολογία για να πάνε ακόμα μακρύτερα το παλιοβινύλιο είναι ένας εφιάλτης!!!!

Ενα γελοίο μαύρο πραγματάκι που δεν έχει ημερομηνία λήξης να μεταφέρει μουσική που και αυτή δεν έχει ημερομηνία λήξης

Τώρα μιλάτε όσο θέλετε :204:

Reaction score
209

Στον ήχο τι κάνουν εάν δεν υπάρχει tape? Παίρνουν ένα βινύλιο και το κανιβαλίζουν?
Τυπική ερώτηση high end-ά, όπου οτιδήποτε αγγίξει η αρχαιολογική σκαπάνη γίνεται αυτομάτως φτου-κακά! Μολύνθηκε! Γρήγορα φέρτε το ιώδιο να το απολυμάνουμε!!!!!
Δύσκολο πράγμα να ξεφύγεις από τα φετίχ σου ε; :116:

Να σου πω τι κάνουν; Πάντως δεν συνεδριάζει η UNESCO για να το ανακυρήξει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.... . :105:

Reaction score
2.248

Τυπική ερώτηση high end-ά, όπου οτιδήποτε αγγίξει η αρχαιολογική σκαπάνη γίνεται αυτομάτως φτου-κακά! Μολύνθηκε! Γρήγορα φέρτε το ιώδιο να το απολυμάνουμε!!!!!
Δύσκολο πράγμα να ξεφύγεις από τα φετίχ σου ε; :116:

Να σου πω τι κάνουν; Πάντως δεν συνεδριάζει η UNESCO για να το ανακυρήξει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.... . :105:
Ενα γελοίο μαύρο πραγματάκι που δεν έχει ημερομηνία λήξης να μεταφέρει μουσική που και αυτή δεν έχει ημερομηνία λήξης. :105:

Reaction score
209

Ενα γελοίο μαύρο πραγματάκι που δεν έχει ημερομηνία λήξης να μεταφέρει μουσική που και αυτή δεν έχει ημερομηνία λήξης. :105:
Αυτό είναι high-end!!!!! Τι νομίσατε; Υπήρχε περίπτωση να μην έχουν ανακαλύψει την ύλη που δε φθείρεται; Υπάρχει κυρίες και κύριοι και το λένε βινύλιο! :111:
Ξεκολλάτε από τα αποθηκευτικά μέσα που χρησιμοποιούσε ο Έντισον βρε!!!!!!!

Έχετε θεοποιήσει την τεχνολογία του χτες και αρνείστε οτιδήποτε άλλο. Αν είναι δυνατόν ρε παίδες! Αν είναι δυνατόν!!!!!!!!

Το χειρότερο ξέρετε τι είναι; Ότι στην προσπάθεια να αποδείξετε το παραμύθιασμα που τρώτε από την φαντασία σας όταν ακούτε μουσική, νομίζετε ότι θα το χάψουμε κι εμείς.

Επειδή φαντασιωθήκατε την ορχήστρα να παίζει μπροστά σας, ή σας την έφτιαξαν να ακούγεται έτσι, σώνει και καλά να μας πείσετε για το μουσικό δρώμενο που δεν υφίσταται!

Reaction score
29.538

Αντιλαμβάνομαι οσα λες και εν μέρη συμφωνώ.

Ομως ρε γμτ μου , εχω ακούσει το ίδιο έργο σε βινύλιο και cd. Και δεν ακουγόταν το ίδιο.
Οκ θα μου πείς που ξέρω τι σκατά κάνανε στο mastering του cd?. Μαζί σου.Μα σε όλα τα cd το ίδιο πράγμα?
Οκ , ολες μα ΟΛΕΣ οι εγγραφές έχουν πραγματοποιηθεί σε μαγνητόφωνα ανοικτής ταινίας. Οι παλαιότερες. Για τα cdιά έχουν πάλι χρησιμοποιηθεί τα ίδια master tapes.Λογικό !! δεν υπάρχουν άλλα. Το ίδιο και για τα sacd"s. Επίοης λογικό.
Καλά δεν το συζητώ , άνθρωπος που δεν έχει ακούσει master tape , είναι τουλάχιστον ανάπηρος ηχητικά.
Βεβαίως και το βινύλιο φτάνει συνήθως εως το 70% της ποιότητας του master tape , και αυτό σε ειδικές συνθήκες.
Ομως εξακολουθεί να με συναρπάζει κάποιες φορές ο ήχος του βινυλίου. Οχι αυτού που έχει προέλθει απο digital master.
Αυτού που έχει προέλθει απο analog master ,με το υποχρεωτικό φύσημα κάποιες φορές , που μου σπάει τα νεύρα.
Ομως το βινύλιο έχει την κ@υλα του. Δεν ισχυρίζομαι οτι παίζει καλύτερα ούτε χειρότερα, αν και οι προδιαγραφές του μαρτυρούν οτι είναι τεχνικά υποδεέστερο. Παρ"όλα αυτά κάποια βινύλια είναι μοναδικά. Εχω και γω τέτοια. Μοναδικά.!!!
Κάποιες φορές η ψηφιακίλα με κουράζει , είτε είναι εκεί και ακουστή είτε οχι . Πάντα υπάρχει όμως.
Θα ήθελα ψηφιακά κομμάτια με ήχο απο master tape. Γίνεται ? Οχι .!!!!!
Το ξέρω .!!!ΑΝ και πολλά αν , θα είχα μπομπίνα ανοικτής ταινίας με ψηφιακή εγγραφή. ΝΑΙ έχουν βγεί και τέτοια .
Τέλος τέλος , έχοντας περάσει την μισή μου ζωή σε service μηχανημάτων , θα ήθελα μια καλή TASCAM -TEAC μπομπίνα , με φρέσκες ταινίες TDK, Μιας ίντσας η και δυο ιντσών , ακόμα καλύτερα. Και μετά ας έρθει να μου πει κάτι , ο οποιοσδήποτε βινυλιόφιλος.Δεν υπήρξε ποτέ μέσο που να πηγαίνει καλύτερα απο την μπoμπίνα και ούτε θα υπάρξει στο analog domain. And that"s a fact.
KAI o MANGIONE Γιώργο έτσι γράφτηκε . Σε διιντσο master tape.
END OF STORY.

Reaction score
29.538

Αρα , αυτό που μας λείπει , αν το θέσουμε ετσι !!!, δεν είναι το βινύλιο , αλλά ο αναλογικός ήχος !!, με τα προβλήματά του και τις αδυναμίες του , αλλά και τα προτερήματά του .
Διαλέγει ο καθείς οτι του αρέσει.

Reaction score
1.788

Αυτό είναι high-end!!!!! Τι νομίσατε; Υπήρχε περίπτωση να μην έχουν ανακαλύψει την ύλη που δε φθείρεται; Υπάρχει κυρίες και κύριοι και το λένε βινύλιο! :111:
Ξεκολλάτε από τα αποθηκευτικά μέσα που χρησιμοποιούσε ο Έντισον βρε!!!!!!!

Έχετε θεοποιήσει την τεχνολογία του χτες και αρνείστε οτιδήποτε άλλο. Αν είναι δυνατόν ρε παίδες! Αν είναι δυνατόν!!!!!!!!

Το χειρότερο ξέρετε τι είναι; Ότι στην προσπάθεια να αποδείξετε το παραμύθιασμα που τρώτε από την φαντασία σας όταν ακούτε μουσική, νομίζετε ότι θα το χάψουμε κι εμείς.

Επειδή φαντασιωθήκατε την ορχήστρα να παίζει μπροστά σας, ή σας την έφτιαξαν να ακούγεται έτσι, σώνει και καλά να μας πείσετε για το μουσικό δρώμενο που δεν υφίσταται!
συμφωνω!!

ενσταση εχω μονο στην φραση [να χαψουμε] !!!!δεν ζητα κανεις απο κανεναν να χαψει κατι!!!

Reaction score
209

Ομως το βινύλιο έχει την κ@υλα του.
Ε, τα είπες όλα με αυτό. Αφού πρόκειται περί κ@υλας τότε μιλάμε περί ορέξεως.

Αρα , αυτό που μας λείπει , αν το θέσουμε ετσι !!!, δεν είναι το βινύλιο , αλλά ο αναλογικός ήχος !!, με τα προβλήματά του και τις αδυναμίες του , αλλά και τα προτερήματά του .
Διαλέγει ο καθείς οτι του αρέσει.
John, διαφωνώ. Και εδώ υπάρχει άλλος ένας μύθος που μας έχει προκύψει από συνωνυμία.
Εννοείς το αναλογικό μέσο και όχι τον ήχο που δεν υπάρχει ψηφιακός.

Τα μέσα είναι ψηφιακά και αναλογικά. Ο τρόπος δηλαδή που προσπαθούν να αποτυπώσουν τον ήχο είναι ψηφιακός ή αναλογικός. Με τα αναλογικά να φτάνουν πολύ πιο γρήγορα τα όριά τους από τα ψηφιακά.

• Like
Reactions: GKZ

Reaction score
59
Re: Απάντηση: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Μουσικό δρώμενο; :204:

Αφού έγινε μίξη μετά!!!!!

Το πρόβλημα με όλους τους βινυλιολάβερς είναι αυτό ακριβώς. Ότι νομίζουν πως αυτό που ακούνε είναι live εκτέλεση.
Βασικά όχι μόνο με τους βινυλιολάβερς, αλλά με όσους μιλάνε για μουσικό δρώμενο. Όταν το σχεδόν 100% των ηχογραφήσεων δεν είναι live, αυτοί επιμένουν.

μια βολτίτσα σε ένα στούντιο για μια και μοναδική φορά στη ζωή τους και πάπαλα high end.... . :116:
Ακριβώς μια βολτίτσα όπως λες σε ένα στούντιο, αλλά διαφορετικό από αυτό που ξέρεις, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει το live to two track, το οποίο συμπεραίνω να αγνοείς. Επομένως δεν έχει πάπαλα στην προκειμένη περίπτωση, αλλά πραγματικό δρώμενο Λ.Σ.

Reaction score
209
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Ακριβώς μια βολτίτσα όπως λες σε ένα στούντιο, αλλά διαφορετικό από αυτό που ξέρεις, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει το live to two track, το οποίο συμπεραίνω να αγνοείς. Επομένως δεν έχει πάπαλα στην προκειμένη περίπτωση, αλλά πραγματικό δρώμενο Λ.Σ.
Καλά, αφού υπάρχει στούντιο διαφορετικό από αυτό που ξέρω... :405: κι εσύ άκου το εξής:

H μινιμαλιστική αυτή προσέγγιση του live to two tracks, υπάρχει μεν αλλά λόγω των τεράστιων περιορισμών στη μουσική παραγωγή και μίξη δεν χρησιμοποιείται.

Επίσης να θυμίσω ότι έχει εφευρεθεί ο ηλεκτρισμός, χρήση του οποίου κάνουν πολλά όργανα που δεν ηχογραφούνται με μικρόφωνο.
Επομένως, εάν κάποιος θελήσει να ηχογραφήσει ζωντανά με τον πιο πάνω τρόπο, μπορεί σαφώς να το κάνει, αλλά θα έχει πολλούς περιορισμούς.

Και επειδή στο παράδειγμά μας, αναφέρθηκε συγκρότημα που χρησιμοποιεί ηλεκτρικά όργανα, το πιο πάνω δεν ισχύει.

Reaction score
59
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Οι συγκεκριμένες ηχογραφήσεις με ηλεκτρικά όργανα σχεδόν ποτέ δεν είχαν το *live* στο οποίο εγώ αναφέρομαι και μπορεί και γίνεται χωρίς τους περιορισμούς που αναφέρεις. Επέτρεψε μου να πω ότι υπάρχει απεριόριστος αριθμός τέτοιων ηχογραφήσεων που σε φέρνουν πολύ κοντά στο δρώμενο. Λ.Σ.

Reaction score
209

Κι εμένα θα μου επιτρέψετε να ξαναπώ πως τέτοιου τύπου ηχογραφήσεις δεν γίνονται πια, παρά μόνο στο σπίτι ή σε home studio ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ένας καλλιτέχνης θελήσει να το κάνει για άλλους λόγους.

Εάν διαφωνείτε στους περιορισμούς που αυτές έχουν, τότε πραγματικά δεν έχετε ιδέα από μίξη και παραγωγή, καθώς ούτε και από όργανα που δεν ηχογραφούνται με μικρόφωνα.

Εκτός κι αν νομίζετε ότι οι ηλεκρικές κιθάρες και τα moog ηχογραφήθηκαν με μικρόφωνα. :105:

Εδώ να πω ότι τέτοιου τύπου ηχογραφήσεις γίνονται πλέον στο σπίτι ή σε home studio. Και ο λόγος είναι η μινιμαλιστική προσέγγιση όπως προείπα, καθώς η τεχνολογία σήμερα δίνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής τέτοιων ηχογραφήσεων με ελάχιστο κόστος.

Και να μην ξεχάσω να πω για μια ακόμα φορά, πως η θεοποίηση του βινυλίου έχει φέρει, με σκοπό να γίνει πιστευτή η ιστορία του μουσικού δρώμενου, την ανασκαφή τέτοιων ηχογραφήσεων.
Πρόκειται για μια ακόμη ιστορία με high end αγρίους. Εννοείται ότι τέτοιες ηχογραφήσεις δεν προσεγγίζουν ούτε κατά διάνοια στην αναπαραγωγή τα όρια ενός συστήματος αναπαραγωγής.

Reaction score
59
Re: Απάντηση: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Κι εμένα θα μου επιτρέψετε να ξαναπώ πως τέτοιου τύπου ηχογραφήσεις δεν γίνονται πια, παρά μόνο στο σπίτι ή σε home studio ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ένας καλλιτέχνης θελήσει να το κάνει για άλλους λόγους.

Εάν διαφωνείτε στους περιορισμούς που αυτές έχουν, τότε πραγματικά δεν έχετε ιδέα από μίξη και παραγωγή, καθώς ούτε και από όργανα που δεν ηχογραφούνται με μικρόφωνα.

Εκτός κι αν νομίζετε ότι οι ηλεκρικές κιθάρες και τα moog ηχογραφήθηκαν με μικρόφωνα. :105:

Εδώ να πω ότι τέτοιου τύπου ηχογραφήσεις γίνονται πλέον στο σπίτι ή σε home studio. Και ο λόγος είναι η μινιμαλιστική προσέγγιση όπως προείπα, καθώς η τεχνολογία σήμερα δίνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής τέτοιων ηχογραφήσεων με ελάχιστο κόστος.

Και να μην ξεχάσω να πω για μια ακόμα φορά, πως η θεοποίηση του βινυλίου έχει φέρει, με σκοπό να γίνει πιστευτή η ιστορία του μουσικού δρώμενου, την ανασκαφή τέτοιων ηχογραφήσεων.
Πρόκειται για μια ακόμη ιστορία με high end αγρίους. Εννοείται ότι τέτοιες ηχογραφήσεις δεν προσεγγίζουν ούτε κατά διάνοια στην αναπαραγωγή τα όρια ενός συστήματος αναπαραγωγής.
Αν σου βάλω να ακούσεις ηχογράφηση δικαναλη του 1954 στερεοφωνική και δεν το ξέρεις, μπορεί να πεις ότι είναι και ηχογράφηση ψηφιακή τελευταίας λέξης της τεχνολογίας. Μου το είπαν πολλές φορές. Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτε άλλο. Δίκιο έχεις. Έτσι είναι τα πράγματα σήμερα. Ανηκω στους *hi end αγρίους* ευτυχώς ή δυστυχώς. Λ.Σ.

Reaction score
209

Αν σου βάλω να ακούσεις ηχογράφηση δικαναλη του 1954 στερεοφωνική και δεν το ξέρεις, μπορεί να πεις ότι είναι και ηχογράφηση ψηφιακή τελευταίας λέξης της τεχνολογίας. Μου το είπαν πολλές φορές. Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτε άλλο. Δίκιο έχεις. Έτσι είναι τα πράγματα σήμερα. Ανηκω στους *hi end αγρίους* ευτυχώς ή δυστυχώς. Λ.Σ.
Decca?

Εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα. Χωρίς να θέλω να σας αμφισβητήσω ή οτιδήποτε.
Αυτό που κάποιος νομίζει, δεν είναι απαραίτητα το ορθό.

Reaction score
1.685

Εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα.
Αυτοκριτικη ?

Reaction score
59
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Decca?

Εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα. Χωρίς να θέλω να σας αμφισβητήσω ή οτιδήποτε.
Όχι Decca, αλλά RCA Victor, το Τάδε Έφη Ζαρατούστρα με τον Fritz Reiner. Οι ηχογραφήσεις της Decca ακολούθησαν με μικρή χρονική διαφορά. Η RCA προηγήθηκε. Λ.Σ.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Μια Ferrari του 60 είναι μυθικό αυτοκίνητο .
Αλλά ένα σημερινό Α5 Audi την έχει για χαβαλέ .
Τιμή και δόξα στους προγόνους της μουσικής αναπαραγωγής .
Αλλά να συμφωνήσουμε στο "προγόνους".

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.872
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef