Σαν σήμερα

Reaction score
7
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΑΤΟΣ said:
Εδώ θα παρακαλούσα να μας πει τη γνώμη του και κάποιος ιστορικός ή κάποιος που να ασχολείται επαγγελματικά με την αναδρομή στην ιστορία.
Λοιπον, ρωτησα τον πατερα μου.
Ο ιστορικος εχει καθε δικαιωμα και την ευχέρεια να σχολιασει το ιστορικο γεγονος που περιγραφει, να το κρινει θετικα ή αρνητικα (ακομα και αν αυτό είναι υποκειμενικο) και να βγαλει συμπερασματα γι αυτό και για τις συνεπειες του…. Η ιστορια και η επιστημη δεν απαγορευει το σχολιασμο.

Ελπιζω να καλυψα τη διαφωνια...

Αυτο που κανει η ΕΡΤ ειναι ντοκυμαντερ, δεν ειναι επιστημη... (my comment)

Reaction score
3
Re: Σαν σήμερα...

Κύριε Ανδρεάδη, ευχαριστώ για την απάντηση.
Αλλά θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αν η γνώμη του πατέρα σας είναι γνώμη ειδικού και ποιά η ειδικότητά του, όχι βέβαια από περιέργεια, αλλά για να ξέρουμε αν είναι άποψη άτόμου που έχει γνώσεις σε αυτά.
Εμένα πάντως θα μου επιτρέψετε να μην ξαναδιαβάσω το "Σαν Σήμερα" της Γιώτας.
Ο λόγος είναι ότι εγώ θέλω να διαβάζω απλά μια αναδρομή στο παρελθόν (όπως γραφόταν πριν λίγο καιρό από τη Γιώτα).
Δεν μου αρέσει ούτε με σχόλια., ούτε με bold, ούτε με σχήματα.
Πρόταση: Βάλτε ένα ποστ να ψηφίσουν τα μέλη για το αν θέλουν:
1. Το "Σαν σήμερα" να έχει σχόλια
2. Να μην έχει σχόλια, όπως δεν είχε μέχρι τώρα.
Τι λέτε;
Η πρότασή μου ισχύει, έτσι θα δούμε τι αρέσει καλύτερα.
Πάντως η απορία μου είναι ακόμα αναπάντητη, τι άλλαξε τώρα τελευταία και μπήκαν τα σχόλια;
ΥΓ Δεν νομίζω ότι η ΕΡΤ κάνει ντοκιμαντέρ, γιατί το ντοκιμαντέρ προϋποθέτει ανάλυση, σχολιασμό και να έχει κάποιο κεντρικό θέμα. Για μένα αποτελεί ιστορική αναδρομή και πολύ πετυχημένη μάλιστα.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Βρε Κωνσταντίνε, δεν το βρίσκω λογικό να κάνουμε poll για το αν θα επιτρέψουμε σε κάποιον να γράφει όπως αυτός θέλει σε οποιοδήποτε θέμα...

Από την άλλη, αν έχεις την διάθεση, μπορείς ξεκινήσεις και να συντηρείς ένα καινούριο θέμα, το οποίο κατόπιν συνεννόησης με τον συντονιστή της κατηγορίας, θα μένει κλειδωμένο και θα αποτελεί αυτό που θέλεις, ήτοι μια ιστορική αναδρομή χωρίς σχόλια, κάτι που δεν νομίζω βέβαια ότι είναι στο έπακρο εφικτό, αλλά αφού το νομίζεις εσύ, δεν μου πέφτει λόγος.

Reaction score
3
Νίκο, δεν θέλω να γίνει ξεχωριστό θέμα, πολύ δε περισσότερο κλειδωμένο.
Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί άλλαξε έτσι ξαφνικά το στυλ του "Σαν Σήμερα"
και έγινε με σχόλια.
Και το poll το αναφέρω, γιατί απλά σε αυτή τη σελίδα καλό είναι να υπολογίζουμε και τι αρέσει στα μέλη. Το Poll είναι ο μόνος τρόπος για να το διαπιστώσουμε αυτό.
Άλλωστε σε αυτή τη σελίδα (AVsite) είναι ελεύθερο να λέμε την άποψή μας και να προτείνουμε.
Δες το κι αλλιώς, αν από το poll προκύψει ότι προτιμά η πλειοψηφία το "Σαν Σήμερα" όπως ήταν πριν (χωρίς σχόλια), τότε δεν θα πρέπει να γράφεται έτσι;
Ή αν το προτιμά με σχόλια, να γράφεται με αυτά;
Μήπως όμως, στο όλο θέμα, δεν λάβαμε υπόψη μας το για ποιό λόγο γράφει το ποστ αυτό η Γιώτα. Δηλαδή, αν ήθελε να γράφει απλά τα γεγονότα, σωστά έγραφε άνευ σχολίων. Αν όμως ήθελε να γράφει σχόλια, τότε με λάθος τρόπο τα έγραφε τόσο καιρό και σωστά τα γράφει τώρα (από το σωστά εννοείται ότι εξαιρείται πάντα η βρισιά).

Reaction score
5
Να ζητήσω και εγώ κάτι; Να μπαίνει η ΠΗΓΗ των πληροφοριών παρακαλώ, εκτός αν Γιώτα τα μαζεύεις η ίδια. Έχω μια ιδέα από πού τα παίρνεις, και εκτός αν τα στέλνεις και εκεί η ίδια, το σωστό είναι, κατά την γνώμη μου, να αποδίδεται τα του καίσαρος τω καίσαρι.

Reaction score
4.634
Δεν κατάλαβα γιατί έγινε θέμα.
Σχόλια πάντα έκανα,είτε κάνοντας bold κάποιο γεγονός είτε βάζοντας smiley...

Υ.Γ. Έχω ήδη γράψει κάποια στιγμή ότι η πηγή είναι το www.ert.gr

Reaction score
7
Αλλά θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αν η γνώμη του πατέρα σας είναι γνώμη ειδικού και ποιά η ειδικότητά του, όχι βέβαια από περιέργεια, αλλά για να ξέρουμε αν είναι άποψη άτόμου που έχει γνώσεις σε αυτά..
Επειδη το να πω εγω κατι μπορει και να ειναι υποκειμενικο, παρε μια μικρη ιδεα...
Βραβεία για τις επιστήμες και τη λογοτεχία
Hμερομηνία δημοσίευσης: 30-12-05

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών, τον πίνακα τιμωμένων στην πανηγυρική συνεδρία της 29ης Δεκεμβρίου 2005 αποτελούν:
........
12. Επαινος, οίκοθεν, στον κ. Χρήστο Ανδρεάδη για το βιβλίο του «Ο Κορυτσάς και Πρεμετής Φώτιος Καλπίδης».
.....

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί άλλαξε έτσι ξαφνικά το στυλ του "Σαν Σήμερα"
και έγινε με σχόλια.
Μα γιατί έτσι θέλησε ο συντάκτης του θέματος. Θα του το απαγορέψουμε?...

Reaction score
4.634
Γιώργος YODAνδρεάδης said:
Αλλά θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αν η γνώμη του πατέρα σας είναι γνώμη ειδικού και ποιά η ειδικότητά του, όχι βέβαια από περιέργεια, αλλά για να ξέρουμε αν είναι άποψη άτόμου που έχει γνώσεις σε αυτά..
Επειδη το να πω εγω κατι μπορει και να ειναι υποκειμενικο, παρε μια μικρη ιδεα...
Βραβεία για τις επιστήμες και τη λογοτεχία
Hμερομηνία δημοσίευσης: 30-12-05

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών, τον πίνακα τιμωμένων στην πανηγυρική συνεδρία της 29ης Δεκεμβρίου 2005 αποτελούν:
........
12. Επαινος, οίκοθεν, στον κ. Χρήστο Ανδρεάδη για το βιβλίο του «Ο Κορυτσάς και Πρεμετής Φώτιος Καλπίδης».
.....

...στο οποίο έχω βοηθήσει κι εγώ λίγο... :D

Reaction score
5
Giota said:
Υ.Γ. Έχω ήδη γράψει κάποια στιγμή ότι η πηγή είναι το www.ert.gr
Δηλαδή με την εκπομπή που βλέπει ο Κωνσταντίνος, έχετε την ίδια πηγή.

Πάντως εγώ θα ήθελα κάθε γεγονός να έχει προσωπικό σχολιασμό. Θα με ενδιέφερε να το διαβάσω.

Reaction score
3
Μάλλον παρεξηγήθηκα, απλά ρώτησα για να ξέρω αν ο πατέρας σας κ. Ανδρεάδη είναι ειδήμων και σε τι ακριβώς; Δεν αμφισβήτησα τη γνώμη του ή τις σπουδές του.
Μα γιατί έτσι θέλησε ο συντάκτης του θέματος. Θα του το απαγορέψουμε?...
Είπαμε ότι δεν απαγορεύουμε τίποτα και σε κανένα (αρκεί να είναι εντός των προβλεπομένων ορίων βέβαια). Αλλά το γιατί άλλαξε το στυλ παραμένει ως απορία μου.
Τελικά, και για να μην μακρυγορούμε, ας γράφει όπως θέλει και η Γιώτα και όποιος άλλος θέλει. Όμως, ως ιστορική αναδρομή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, εφόσον περιέχει σχόλια. Γιατί ο τίτλος "Σαν σήμερα" υποδηλώνει ιστορική αναδρομή.

Reaction score
5
Υπάρχει ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ιστορική αναδρομή; Σε πολύ λίγα γεγονότα θα συμφωνήσουν όλοι οι ιστορικοί μαζί, και αυτό όταν περάσουν ΠΟΛΛΑ χρόνια. Ιστορία δεν είναι μόνο παράθεση γεγονότων (που με τη σειρά τους αμφισβητούνται), είναι και οικονομικοκοινωνικοπολιτική ανάλυση. Π.χ., νομίζετε ότι τα ίδια γράφουν τα ιστορικά βιβλία των αμερικανών και των σοβιετικών για την περίοδο του ψυχρού πολέμου; Τα ίδια γράφουν τα βιβλία των Ελλήνων και των Τούρκων για το πρώτο μισό του 19ου αιώνα;
Είναι δύσκολο πράγμα να γραφτεί αντικειμενική ιστορία. Εξαρτάται ποιόν πιστεύεις...

Reaction score
3
Δεν ανέφερα ποτέ τη λέξη "αντικειμενική". Μίλησα για ιστορική αναδρομή η οποία δεν πρέπει να περιλαμβάνει σχόλια. Δεν εννοούσα σχόλια για το αν είναι πράγματι έτσι όπως μας αφηγούνται τα γεγονότα, αλλά για σχόλια που κάνει ο καθένας επί αυτών που μας αφηγούνται.
Το γεγονός είναι πάντα ένα π.χ. η επανάσταση του 21. Το αν εμείς τη θεωρούμε εξέγερση των σκλαβωμένων Ελλήνων κατά των Τούρκων κατακτητών ή οι Τούρκοι την θεωρούν σαν πραξικόπημα κάποιων ελλήνων και ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες περνούσαν καλά !! επι Τουρκοκρατίας, δεν έχει νόημα αφού το πραγματικό γεγονός είναι η επανάσταση των σκλαβωμένων Ελλήνων κατά των Τούρκων κατακτητών.
Έτσι κι αλλιώς οι διαφορετικές απόψεις υπάρχουν πάντα, το γεγονός είναι όμως ένα και αυτό. Πάντα θα υπάρχουν και οι παραφράζοντες τα γεγονότα, γιατί έτσι τους συμφέρει (Τούρκοι).
Άρα, η επανάσταση του 21 είναι ένα ιστορικό γεγονός που ο καθένας μπορεί να το βλέπει όπως θέλει. Σαν ιστορία όμως δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Reaction score
4.634
το 275... η ρωμαϊκή σύγκλητος διορίζει τον Κλαύδιο Τάκιτο αυτοκράτορα των Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

το 1066... πεθαίνει ο βασιλιάς της Νορβηγίας, Χάραλντ Γ'.

το 1513... ο Ισπανός εξερευνητής Βάσκο Νούνιεθ δε Μπαλμπόα φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό.

το 1644... γεννιέται ο Δανός αστρονόμος Όλε Κρίστενσεν Ρόμερ, που έκανε τις πρώτες μετρήσεις για την ταχύτητα του φωτός.

το 1683... γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Ζαν Φιλίπ Ραμέου.

το 1690... εκδίδεται η πρώτη εφημερίδα των ΗΠΑ, η Publick Occurrences Both Foreign and Domestick, αλλά θεωρείται προκλητική και ο εκδότης της Μπέντζαμιν Χάρις, καλείται να μην ξαναεκδώσει άλλο φύλλο.

το 1725... γεννιέται στη Γαλλία ο Νικολά Ζοζέφ Κουνιό, ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο.

το 1789... τίθεται σε ισχύ από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το Νομοσχέδιο των Δικαιωμάτων. Πρόκειται για 10 τροποποιήσεις του Αμερικανικού Συντάγματος.

το 1846... οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τον Ζάκαρι Τέιλορ, παγιδεύονται στη μεξικανική πόλη Μοντερρέι.

το 1849... πεθαίνει ο γνωστός συνθέτης, Γιόχαν Στράους.

το 1849... πεθαίνει στον Πειραιά ο ήρωας του '21, Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς ο Τουρκοφάγος.

το 1866... γεννιέται ο γενετιστής, Τόμας Μόργκαν, που απέδειξε ότι τα χρωμοσώματα είναι μεταφορείς γονιδίων και τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1933.

το 1897... γεννιέται ο Γουίλιαμ Φώκνερ, ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συγγραφείς.

το 1903... γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος Μαρκ Ρόθκο, από τους βασικούς εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

το 1904... ο Τσάρλς Φολις γίνεται ο πρώτος έγχρωμος που παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο όταν υπογράφει συμβόλαιο με την ομάδα των Shelby Blues του Οχάιο.

το 1906... γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης, Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

το 1912... ιδρύεται η σχολή δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, μία από διασημότερες σχολές δημοσιογραφίας στον κόσμο.

το 1913... ο 24χρονος Τσάρλι Τσάπλιν, υπογράφει με την Keystone με την οποία θα γυρίσει περισσότερες από 12 ταινίες μέσα σε ένα χρόνο.

το 1915... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκινά η τρίτη μάχη της Αρτουά, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά δηλητηριώδη αέρια κατά των Γερμανών.

το 1920... πεθαίνει στις ΗΠΑ, σε ηλικία 73 ετών, ο Τζέικομπ Σιφ, ένας από τους πιο σημαντικούς ευεργέτες σε παγκόσμια κλίμακα.

το 1944... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και παραγωγός Μάικλ Ντάγκλας.

το 1951... γεννιέται ο Μαρκ Χάμιλ, γνωστός ηθοποιός από τη σειρά "Ο Πόλεμος των Άστρων.

το 1952... γεννιέται ο τηλεοπτικός Σούπερμαν, Κρίστοφερ Ριβ.

το 1957... υπό την επιτήρηση του αμερικανικού στρατού, εννέα Αφροαμερικανοί μαθητές, πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο Central High School, στο Λιτλ Ροκ, του Αρκάνσας. :p

το 1961... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Χέδερ Λοκλίαρ, γνωστή από τους ρόλους της στη Δυναστεία και το Melrose Place.

το 1961... στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αρχίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα ψήφου των μαύρων στο Νότο. :p

το 1965... γεννιέται ο Αμερικανός άσσος του μπάσκετ, Σκότι Πίπεν.

το 1968... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, ο "άνδρας με τα μαύρα" Γουίλ Σμιθ.

το 1969... γεννιέται η Ουαλή ηθοποιός Κάθριν Ζέτα Τζόουνς.

το 1970... γεννιέται ο μουσικός, Ντιν Γουίν.

το 1974... κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο του "Ριζοσπάστη".

το 1980... πεθαίνει ο ντράμερ του συγκροτήματος Led Zeppelin, Τζον Μπόνχαμ.

το 1981... η Σάντρα Νέι Ο' Κόνορ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που χρίστηκε δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

το 1982... παγκόσμιο ρεκόρ ακοντισμού πετυχαίνει η Σοφία Σακοράφα, με βολή στα 74,20 μ. Ο προηγούμενος Έλληνας που κατείχε παγκόσμιο ρεκόρ ήταν το 1970 ο Χρήστος Παπανικολάου στο άλμα επί κοντώ (5,49μ.)

το 1987... πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός, Μαίρη Άστορ.

το 1988... ο Αμερικανός κολυμβητής Ματ Μπιόντι κερδίζει 5 χρυσά (50μ ελεύθερο, 100μ ελεύθερο, 4x100μ ελεύθερο, 4x200μ ελεύθερο και 4x200μ μικτή), 1 αργυρό (100μ πεταλούδα) και 1 χάλκινο μετάλλιο (200μ ελεύθερο) και ανακηρύσσεται καλύτερος αθλητής στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Συναθλητές του στην ομάδα σκυταλοδρομίας οι Κρίστοφερ Γιάκομπς, Τρόι Νταλμπέι και Τομ Χάντερ.

το 1991... διεθνές επιστημονικό συμπόσιο διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή τα 2.500 χρόνια Δημοκρατίας.

το 1991... κοινοτικό έπαινο αποσπά το ελληνικό πολεοδομικό σχέδιο για την Καλαμάτα, που καταρτίστηκε μετά το σεισμό του 1986. :shock:

το 1994... στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι άστεγοι φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια.

το 1996... στην Ιρλανδία κλείνει το τελευταίο ίδρυμα "Μαγδαληνή" για τις "παραστρατημένες" γυναίκες.

το 1997... στην Ινδονησία, 600-800 χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης καίγονται από τη γιγαντιαία πυρκαγιά που μαίνεται στα νησιά Βόρνεο και Σουμάτρα.

Reaction score
4.634
το 1580... ο σερ Φράνσις Ντρέικ, Άγγλος θαλασσοπόρος, πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου

το 1729... γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Μόουζες Μέντελσον.

το 1802... πεθαίνει ο Σλοβένος μαθηματικός και φυσικός βαρόνος Γιούρι Μπαρτολομέι Βέγκα.

το 1868... πεθαίνει ο μαθηματικός και αστρονόμος Αύγουστος Φερδινάνδος Μόμπιους

το 1869... γεννιέται ο Αρμένιος συνθέτης Κόμιτας.

το 1870... γεννιέται ο βασιλιάς Χριστιανός Ι' της Δανίας

το 1888... γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος Τόμας Ελιοτ.

το 1889... γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Μάρτιν Χάιντεγκερ.

το 1898... γεννιέται ο δημοφιλής Αμερικανός συνθέτης Τζορτζ Γκέρσουιν.

το 1901... αρχίζει η εμποροπανήγυρη της Λάρισας, την οποία επισκέπτονται και πολλοί επίσημοι.

το 1903... στις ΗΠΑ, οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στο Κονέκτικατ. :?

το 1907... η Νέα Ζηλανδία γίνεται, αυτόνομη βρετανική κτήση. Θα αποκτήσει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1931

το 1920... επιδεινώνεται σοβαρά η υγεία του βασιλιά της Ελλάδας, Αλεξάνδρου, μετά από δάγκωμα πιθήκου. :lol:

το 1925... γεννιέται ο τραγουδιστής της κάντρι μουσικής Τζον Κόλτρεϊν

το 1931... στο Λανκασάιρ, ο Γκάντι διαπιστώνει και από μόνος του ότι το μποϊκοτάζ της χώρας του είχε ως συνέπεια να χάσουν τη δουλειά τους πολλοί Βρετανοί που εργάζονταν σε υφαντουργίες, αλλά δήλωσε ότι η Ινδία δεν επρόκειτο να αλλάξει τακτική.

το 1934... σαλπάρει το ατμόπλοιο Queen Mary.

το 1937... πεθαίνει η τραγουδίστρια των μπλουζ Μπέσι Σμιθ.

το 1945... γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής Μπράιαν Φέρι.

το 1945... πεθαίνει ο Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας Μπέλα Μπάρτοκ.

το 1948... γεννιέται η Αυστραλή τραγουδίστρια και ηθοποιός Ολίβια Νιούτον Τζον

το 1957... το μιούζικαλ West Side Story του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ.

το 1959... ο πρωθυπουργός της Κεϋλάνης Μπανταρανάικε δολοφονείται από βουδιστή μοναχό.

το 1960... οι υποψήφιοι για την προεδρία στις ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον και Τζον Κένεντι, πραγματοποιούν την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση στα αμερικανικά χρονικά.

το 1961... ο Μπομπ Ντίλαν κάνει ντεμπούτο στη σκηνή

το 1962... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Melissa Sue Anderson, την οποία γνωρίσαμε ως Μέρι Ίνγκλις στην τηλεοπτική σειρά "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι"

το 1964... το Βατικανό επιστρέφει στην Πάτρα την κάρα του Αγίου Ανδρέα.

το 1965... στη Βρετανία, η βασίλισσα προσφέρει στους "Μπιτλς" το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

το 1967... η νεοσύστατη Ιατρική Επιτροπή της ΔΟΕ κάνει την πρώτη της συνεδρίαση στα γραφεία της ΔΟΕ στο Mon-Repos της Λωζάνης. Η ΔΟΕ είναι ο πρώτος αθλητικός οργανισμός (μαζί με την Διεθνή Ένωση Ποδηλασίας UCI) που προχώρησε σε σύσταση ιατρικής επιτροπής.

το 1972... 31 άτομα απανθρακώνονται από φωτιά που ξεσπά στο κέντρο ''Όσκαρ'' στη Ρόδο.

το 1973... πεθαίνει η Ιταλίδα ηθοποιός Άννα Μανιάνι.

το 1983... ο Σοβιετικός στρατιωτικός Στάνισλαβ Πετρόφ προειδοποιεί για έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο

το 1984... υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου που προβλέπει ότι μετά τις 30 Ιουνίου 1997, ημερομηνία λήξης της συμφωνίας που υπογράφτηκε το 1898 μεταξύ Κίνας και Βρετανίας, ο κινεζικός στρατός θα επανακαταλάβει το Χονγκ Κονγκ, που θα μετασχηματιστεί σε ειδική διοικητική ζώνη με μεγάλη αυτονομία.

το 1988... ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον βρίσκεται ντοπαρισμένος, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο,που κέρδισε στην συγκλονιστική κούρσα των 100μ (9.79) με αντίπαλο τον Καρλ Λιουίς. Ο Αμερικανός παίρνει έτσι την πρώτη θέση με 9.92.

το 1989... δολοφονείται επί της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι, ο δημοσιογράφος και βουλευτής Καρπενησίου της ΝΔ Παύλος Μπακογιάννης, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

το 1990... πεθαίνει, σε ηλικία 82 ετών, ο Ιταλός συγγραφέας, Αλμπέρτο Μοράβια.

το 1991... πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης της τζαζ Μάιλς Ντέιβις

το 1991... στη Ρουμανία, παραιτείται ο πρωθυπουργός Πέτρε Ρόμαν, μετά τις βίαιες συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με απεργούς ανθρακωρύχους, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ατόμων.

το 1992... ξεκινάει το πρώτο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Α1 κατηγορίας που διοργανώνεται από την ΕΣΑΚ. Ο πρώτος αγώνας που καλύπτεται τηλεοπτικά είναι το Παγκράτι- Παναθηναϊκός (64-71), ενώ η πρώτη έκπληξη είναι η ήττα του Ολυμπιακού από τη Δάφνη με 105-103 στην παράταση. Μια από τις καινοτομίες του πρωταθλήματος είναι η εξασφάλιση της στατιστικής σε όλους τους αγώνες ενώ τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα φέρουν πολλούς ευρωπαϊκούς τίτλους στις ομάδες αλλά και πολλά χρήματα από τις συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα με την ΕΡΤ,το Mega, τον Antenna και το SuperSport.

το 1992... στην Πορτογαλία, υπογράφεται νόμος που περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας.

το 1994... στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημοφιλέστερη από τις ξένες γλώσσες που διδάσκονται είναι η αγγλική σε ποσοστό 83%, δεύτερη είναι η γαλλική σε ποσοστό 32% και τρίτη η γερμανική σε ποσοστό 18%.

το 1997... πάνω από 50.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολουθούν τη συναυλία των U2 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ...

το 1998... 140 Ολυμπιονίκες από όλο τον κόσμο έρχονται στην Ελλάδα και βραβεύονται στην Τρίπολη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς το 1821.

το 2000... το επιβατηγό πλοίο "Εξπρές Σάμινα" βυθίζεται στ' ανοιχτά της Πάρου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα.

το 2003... εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά. Το έργο, συνολικής επένδυσης 30 εκ. ευρώ είναι ένα από τα αρτιότερα προπονητήρια της Ευρώπης. Περιλαμβάνει δυο γήπεδα ποδοσφαίρου, δύο χωμάτινα γήπεδα, κλειστό προπονητήριο στίβου, ανοιχτό προπονητήριο με στίβο οκτώ διαδρομών και κονίστρα με φυσικό χλοοτάπητα, γήπεδο ρίψεων, ενιαίο κτηριακό συγκρότημα από πέντε λειτουργικά,- ανεξάρτητα προπονητήρια, κλειστό προπονητήριο γυμναστικής κλειστό προπονητήριο άρσης βαρών ,- γραφεία προπονητών και βοηθητικούς χώρους.

το 2003... πεθαίνει ο Βρετανός τραγουδιστής Ρόμπερτ Πάλμερ.

Reaction score
14
Στις 27 Σεπτεμβρίου

του 2004 νταλίκα συγκρούεται με λεωφορείο των KTEΛ στην εθνική οδό Aθηνών - Λαμίας. Nεκροί 7 μαθητές

1722: Γεννιέται ο ήρωας της αμερικανικής ανεξαρτησίας Σάμιουελ Aνταμς. Mετείχε στο «Πάρτι με Tσάι» στη Bοστόνη, όταν άποικοι πέταξαν στη θάλασσα φορτία με τσάι, διαμαρτυρόμενοι κατά των φόρων της μητρόπολης στις αποικίες. Hταν κυβερνήτης της Mασαχουσέτης κατά την περίοδο 1794-97. Πέθανε στις 2 του Oκτώβρη του 1803.

1831: Δολοφονείται στο Nαύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Eλλάδας, Iωάννης Kαποδίστριας. Eίχε γεννηθεί στην Kέρκυρα το 1776.

1908: H Bουλγαρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο βασίλειο.

1941: Στην κατεχόμενη Eλλάδα, ιδρύεται το Eθνικό Aπελευθερωτικό Mέτωπο (EAM). Παιδί του ήταν ο EΛAΣ (Eλληνικός Λαϊκός Aπελευθερωτικός Στρατός) που δημιουργήθηκε στις 21 του Mάη του 1942, έπειτα από σύσκεψη που οργάνωσε ο Aρης Bελουχιώτης (ψευδώνυμο του γεωπόνου Θανάση Kλάρα). Στις 25 του Mάη, ο EΛAΣ αριθμούσε δεκαπέντε μαχητές. Δύο χρόνια αργότερα, οι μαχητές του θα ήταν χιλιάδες και οι επιχειρήσεις του οδυνηρές για τους κατακτητές.

1995: Tο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Aνθρώπου καταδικάζει τη Bρετανία για τον θάνατο τριών άοπλων επαναστατών του IRA από Bρετανούς μυστικούς στρατιώτες στο Γιβραλτάρ.

1996: Oι Tαλιμπάν του Aφγανιστάν κυριεύουν την πρωτεύουσα Kαμπούλ και κρεμούν τον πρώην πρόεδρο Nατζιμπουλάχ.

1998: Στις γερμανικές εκλογές, οι σοσιαλδημοκράτες του Σρέντερ νικούν τους χριστιανοδημοκράτες του Xέλμουτ Kολ και σχηματίζουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους (Oικολόγους).

2004: Nταλίκα συγκρούεται με λεωφορείο των KTEΛ στο 173ο χλμ. της εθνικής οδού Aθηνών - Λαμίας: επτά μαθητές της A' Λυκείου Φαρκαδόνας Tρικάλων νεκροί και 23 συμμαθητές τους τραυματίες.

ethnos.gr

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.317
Members