Σκανδαλο Siemens

VG

Μηνύματα
5.157
Reaction score
0
11:05 - 30 Ιανουάριος 2008

Η βόμβα Μειμαράκη δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Η δήλωση του δείχνει πως όχι μόνο είναι παρών αλλά και πως όσα λέει έχουν μεγάλη βαρύτητα. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος. Ενδεχομένως εκτιμά πως σύντομα θα έχουμε εκλογές στις οποίες τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας θα σημειώσουν μεγάλες απώλειες. Το καταδεικνύει η έρευνα της MRB σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά στα χρονικά

τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται κάτω από 30%.


Ο κ. Μεϊμαράκης αναπόφευκτα λαμβάνει υπ ΄ όψη του και την παράμετρο Siemens. Το γεγονός πως υπάρχουν καταθέσεις στις γερμανικές δικαστικές αρχές σύμφωνα με τις οποίες ο γερμανικός κολοσσός χρηματοδότησε τόσο πολιτικά κόμματα όσο και υπουργούς, πριν και μετά τους Ολυμπιακούς, είναι μία ωρολογιακή βόμβα που κάποτε θα εκραγεί.

Μπορεί από την γερμανική δικαιοσύνη να μην διαρρέουν ονόματα και λεπτομέρειες, όπως συμβαίνει συχνά με την ελληνική, ωστόσο η σκιά είναι πλέον πολύ βαριά και όπως είπε κάποιος από τους κύριους γερμανούς μάρτυρες είναι θέμα πια ελληνικής δικαιοσύνης για το αν θα παρέμβει ή όχι.

Είναι σαφές πως από τους αλλεπάλληλους ισχυρούς τριγμούς αρχίζουν και πέφτουν σοβάδες στον μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό της χώρας. Οι δύο πυλώνες του, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ανοιχτά πλέον ως εξαιρετικά τρωτοί, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα σενάρια διαδοχολογίας και οι υποψήφιοι να ετοιμάζουν τις κινήσεις τους. Ενδεχομένως σε αυτή την αναπόφευκτη κούρσα ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να δώσει το στίγμα του.


 

Μηνύματα
5.771
Reaction score
0
ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS: Τι προκύπτει από τη δικογραφία της γερμανικής δικαιοσύνης

Δείχνουν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - υπουργούς για μαύρο χρήμα


Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ


Απολογίες-σοκ τεσσάρων ανώτατων στελεχών της Siemens, με εμπλοκή στα «μαύρα ταμεία» των δωροδοκιών, δείχνουν τους ενόχους και στην Ελλάδα.

Από τη δικογραφία του πολύκροτου σκανδάλου της Siemens (Εισαγγελία Μονάχου, Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος Βαυαρίας και Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βέρνης), από μαρτυρίες και απολογίες, αλλά κυρίως από την άρση του τραπεζικού απορρήτου για ύποπτους λογαριασμούς και μαύρες εταιρείες, προκύπτουν στοιχεία για:

1 Πολιτικό χρήμα που διοχετεύτηκε στα κομματικά ταμεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Χορηγός και στους δύο η Siemens.

2 Δωροδοκίες Ελλήνων υπουργών (Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Αθλητισμού) με τη διαμεσολάβηση αχυρανθρώπων, αλλά και για μπαξίσια σε κρατικούς παράγοντες. Λάδωμα για το C4I και για άλλα εξοπλιστικά συμβόλαια.

3 Μίζες σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ και των θυγατρικών του στο εξωτερικό. Πίσω απ' αυτές φαίνεται ότι βρίσκονται οι «αμαρτωλές» προγραμματικές συμφωνίες με απ' ευθείας αναθέσεις, που φτάνουν και δεσμεύουν τις κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα.

Μηχανισμός εταιρειών για λάδωμα

Στο παγκόσμιο σκάνδαλο της Siemens, που για την εξασφάλιση συμβολαίων από 160 χώρες είχε στήσει έναν συγκεκριμένο από την ηγεσία της μηχανισμό εταιρειών «ειδικής αποστολής», διαχειριστών μαύρου χρήματος, εικονικών συμβάσεων και χρηματαποστολών για παραδόσεις μιζών τοις μετρητοίς, η Ελλάδα κατέχει περίοπτη θέση. Ανταγωνίζεται στο ύψος της μίζας τη Νιγηρία, την Κολομβία και το Κουβέιτ, όπως μαρτυρούν οι μεγαλοταμίες της Siemens, που επί χρόνια έστελναν μαύρο χρήμα σε Ελληνες, εκτελώντας την κορυφαία εταιρική εντολή, η οποία περιέχεται σε δέκα γράμματα: «Make profit».

Η «Ε» σήμερα, μέσα από ντοκουμέντα (καταθέσεις, απολογίες, εμβάσματα, τιμολόγια και δικαστικά έγγραφα) καταγράφει πώς, σε ποιους και για ποια έργα στην Ελλάδα καταγράφεται ότι δόθηκαν μίζες από τη Siemens σε κόμματα και κρατικούς αξιωματούχους ή σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Ποιοι κανόνιζαν τις μίζες, ποιοι διαμεσολαβούσαν και πώς ξεπλενόταν το μαύρο χρήμα που έρεε από την Ελβετία, την Αυστρία, το Ντουμπάι κ.ά., προς ενδιάμεσες εταιρείες, προς πορτμπαγκάζ ή τραπεζικές θυρίδες.

Από τα επίμαχα στοιχεία της φάμπρικας των μιζών της Siemens που κατασχέθηκαν από τις ελβετικές και γερμανικές Αρχές, αλλά και από αυτά που παραδόθηκαν σε ντοσιέ, οικειοθελώς από στελέχη της εταιρείας που «συνεργάστηκαν», με αντάλαγμα μια απαλότερη ποινή, η Ελλάδα... διαπρέπει. Εμφανίζεται στα «μαύρα βιβλία» με εγγραφές από το 1998, που αντιστοιχούν σε άνομες πληρωμές δεκάδων εκατ. ευρώ, για έργα που η Siemens είχε εξασφαλίσει και λίγο προγενέστερα. Αυτές σταματούν το 2006, μετά τα αποκαλυπτήρια των «μαύρων ταμείων».

Το αποδεικτικό υλικό για το party μιζών της Siemens in Greece αρχίζει από το 1998 και φυσικά από τον ΟΤΕ, κάτι που σημαίνει ότι οι βαλίτσες, οι εικονικές συμβάσεις και οι θυρίδες στην Ελβετία καλύπτουν και την περίοδο προ του 2001 και την παλιά μέθοδο λαδωμάτων. Από το 2001 άλλαξαν οι «ταμίες», οι «θεματοφύλακες», τα δρομολόγια της μίζας, γιατί το σύστημα... έμπαζε.

Ειδικότερα, στα ντοσιέ με αιτιολογήσεις των μυστικών πληρωμών:

* Περίοπτη θέση κατέχει η αμαρτωλή σύμβαση 8002 της Siemens με τον ΟΤΕ. Πρόκειται για την προγραμματική συμφωνία, με την οποία ο ΟΤΕ (η σχετική απόφαση ελήφθη από το Δ.Σ. στις 10-12-1997) δεσμεύθηκε τεχνολογικά με τη Siemens για μια ακόμη πενταετία (1998-2002). Τότε είχε ανακοινωθεί ότι το ύψος της ανάθεσης ήταν 158 δισ. δρχ. για την Siemens και 222,7 δισ. ευρώ για την Intracom.

Τελικά μόνο η σύμβαση αυτή (απευθείας ανάθεση) έφτασε τα 885 εκατ. ευρώ για τη Siemens. Αβγάτιζε μέχρι και το 2004, με παρένθετες νέες αναθέσεις, τις οποίες προωθούσαν κυβερνήσεις, διοικήσεις του ΟΤΕ και στελέχη του, όπως καταγγέλλεται, με το αζημίωτο.

Η αντίστοιχη σύμβαση της Intracom ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Τα αποκαλυφθέντα πλέον παραστατικά δείχνουν ότι η Siemens πλήρωσε πολλά και πολλούς, βάσει των παραστατικών, που αποτελούν μέρος της δικογραφίας και φέρουν την ένδειξη «Ελλάδα-Σύμβαση 8002».

Τα έγγραφα αυτά φανερώνουν πληρωμές από τα μαύρα ταμεία της Siemens τα έτη 1998 και 1999, βρίσκονται στα ντοσιέ με αριθμούς 10300-3-40-37 έως 10300-3-53-9 με πληθώρα «πληρωμών» (φύλλα 308-402 και 278-307). Στις αρχές απομένει η ευθύνη της ταυτοποίησης των δικαιούχων, σε όσες περιπτώσεις δεν δόθηκαν μετρητά και όπου δεν εμφανίζονται ως δικαιούχοι παρένθετα πρόσωπα.

* Η επεισοδιακή εγκατάσταση του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, του C4I, δεν άφησε μόνο υποψίες γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αφησε και αποδείξεις, ότι γι' αυτό το έργο δόθηκαν μίζες τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ από τη Siemens σε κρατικούς αξιωματούχους.

Η Siemens ήταν βασικός υποπρομηθευτής και υποκατασκευαστής του έργου, που, όπως φαίνεται, έκανε και το «παιχνίδι» για λογαριασμό της αναδόχου κοινοπραξίας, επικεφαλής της οποίας ήταν η αμερικανική SAIC. Το συνολικό κόστος της σύμβασης που ανετέθη από το υπουργείο Αμυνας έφτασε τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ η Siemens πέραν της άμεσης συμμετοχής της εμφανίζεται να έχει διαχειριστεί περίπου 160 εκατ. ευρώ, διαπραγματευόμενη και αναθέτοντας τμήματα του έργου σε τρίτους.

Από τα επίσημα στοιχεία (καταθέσεις, απολογίες, «μαύρα» παραστατικά, ανορθόδοξες διαδρομές εμβασμάτων κ.ά.) φαίνεται ότι η Siemens «πότισε» ψηλά για να πάρει το έργο (το 2002). Ομως, και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες (τέλος του 2004 και εντεύθεν) έδινε μπαξίσια προκειμένου τα αρμόδια υπουργεία (Αμυνας και Δημόσιας Τάξης) να παραλάβουν το σύστημα και να την εξοφλήσουν!

Πάντως, το C4I φαίνεται ότι χρησιμοποιείται με την κωδική ονομασία Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνας - 2004 και ως «μπουζουργιέρα» για την εξασφάλιση, από τη μητρική, και άλλων μιζών που κατευθύνθηκαν σε στελέχη των υπουργείων Αμηνας και Δημόσιας Τάξης μέσω της Siemens Ελλάς, για άλλα συμβόλαια ή και για lobbing.

* Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και παραστατικά «χορηγιών» της Siemens προς στελέχη του ΟΤΕ, που «μερίμνησαν» για την εξαγωγή των αμαρτωλών προγραμματικών συμφωνιών και των διά βίου προμηθευτών του Οργανισμού στις χώρες, όπου αυτός επένδυε.

Υπάρχουν μαύρες εκταμιεύσεις για συμβάσεις της Globul (εταιρεία κινητής του ΟΤΕ στη Βουλγαρία), της Armentel (ο ΟΤΕ ήλεγχε το 90% της αρμενικής εταιρείας μέχρι τις αρχές του 2007) και της Romtelecom (ο ΟΤΕ κατέχει από το 1998 το 54,01% στη Ρουμανία).

Αυτά είναι προς στιγμήν ορατά, καταγεγραμμένα στην επίσημη δικογραφία και στα χέρια της «Ε».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2008
 

Μηνύματα
5.771
Reaction score
0
Ερευνα και εδώ για τη Siemens
Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών του Μονάχου και στελέχη της πολυεθνικής στην Ελλάδα


Της Αριστεας Μπουγατσου

Δύο κορυφαία στελέχη της ελληνικής Siemens βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών του Μονάχου, που πραγματοποιούν μεγάλη έρευνα στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται «το μαύρο ταμείο» των 100 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια, τα οποία, σύμφωνα με ανεπίσημες ακόμα πηγές, φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από το 2000 και εντεύθεν, ως μίζες σε πολιτικούς και αξιωματούχους, προκειμένου η Siemens να εξασφαλίσει σημαντικές συμβάσεις από κρατικούς φορείς χωρών του εξωτερικού. Ηδη τέσσερα προφυλακισμένα στελέχη της Siemens αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της διαφθοράς, της δωροδοκίας, αλλά και της κατάχρησης, ενώ η έρευνα έχει αγγίξει προσωπικούς, αλλά και συγκαλυμμένα εταιρικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στο Λιχτενστάιν.

Το σκάνδαλο Siemens Com φαίνεται ότι έχει και σημαντικές ελληνικές απολήξεις. Από τις γερμανικές αρχές την Παρασκευή διέρρευσε ότι ερευνάται το ενδεχόμενο να έχει δρομολογηθεί και στην Αθήνα «μαύρο χρήμα», πιθανώς και προς πολιτικά πρόσωπα (ή παρένθετά τους), ενώ ανεπίσημα δηλώθηκε ότι εξετάζεται η προέλευση σημαντικών κεφαλαίων (δεκάδων εκατ. ευρώ) σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Δικαιούχος ή και διακινητής κάποιων αξιόλογων κεφαλαίων εμφανίζεται να είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens Ελλάς, που χειρίστηκε την τελευταία δεκαετία μεγάλες συμβάσεις με το Δημόσιο. Πάντως, στην ελληνική Siemens το κλίμα είναι βαρύ και οι ιθύνοντες έχουν ως εντολή να σιωπήσουν, ενώ επικαλούνται τις επίσημες ανακοινώσεις της μητρικής. Πληροφορίες αναφέρουν πως από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας εξελίσσονται στην εταιρεία συσκέψεις παρουσία και γνωστού νομικού.

Εκτιμάται ότι σύντομα θα κληθούν από τις αρχές (ελληνικές και γερμανικές) τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάς Μιχάλης Χριστοφοράκος (κατέχει τη θέση αυτή από το 1997) όσο και ο Πρόδρομος Μαυρίδης, μέχρι και τον Απρίλιο του 2006 γενικός διευθυντής Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής. Ο κ. Μαυρίδης, ύστερα από 18 χρόνια στη Siemens, αποχώρησε προ επταμήνου με επίσημη αιτιολογία τις αλλαγές που υπαγορεύει -και ως προς τη διάταξη στελεχών- ο «γάμος» με τη ΝΟΚΙΑ.

Βέβαιη θεωρείται η κλήση από τη Δικαιοσύνη και του κ. Δ. Δενδρινού, που για μερικούς μήνες κατέλαβε τη θέση του κ. Μαυρίδη, καθώς πρόκειται για το στέλεχος που χειρίστηκε για λογαριασμό της Siemens τη σύμβαση (υποπρομηθευτή και υποκατασκευαστή) με τη SAIC για το C4I (ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων). Αυτή καρκινοβατεί, η SAIC έχει ήδη προσφύγει στη διαιτησία και η Siemens, που της αναλογούν 160 εκατ. ευρώ περίπου, βρίσκεται εν αναμονή της αποπληρωμής της.

Πάντως, το σοβαρότερο όλων είναι ότι ανώτατα στελέχη της Siemens, μετά τα αποκαλυπτήρια, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβουν ότι γνωρίζουν τον μηχανισμό, αλλά και τους συντελεστές της εταιρείας που διαχειρίστησαν τη διείσδυση σε αγορές με λαδώματα. Κάνουν λόγο για εταιρική πρακτική που «εκινείτο» κατ' εντολήν και δηλώνουν ότι «θα μιλήσουν αρμοδίως όταν κληθούν» και «δεν θα ανεχθούν να γίνουν εξιλαστήρια θύματα». Προφανώς, εγείρουν την άμυνά τους, καθώς διακρίνουν ότι η μεγάλη εταιρεία επιχειρεί να υποβαθμίσει την υπόθεση, σε ενδοεταιρική κατάχρηση, αποφεύγοντας την ανάληψη της μείζονος ευθύνης για την περίπτωση της ύπαρξης «μαύρου ταμείου» εκατομμυρίων ευρώ.

Πληροφορίες, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπήρξαν και γι' αυτό εσωτερικά καρφώματα. Η υπόθεση διαφθοράς στη Siemens θυμίζει την προ ενός έτους πανομοιότυπη περίπτωση με τη γαλλική Thal�s, όταν ο πρώην αξιωματούχος της Μ. Ζοσεράν ισχυρίστηκε ότι ποσοστό 2-3% του τζίρου της «επενδύεται» σε μίζες. Και τότε ήρθε στην επιφάνεια η δουλειά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που η Thal�s έχασε, γιατί κατά τον Ζοσεράν αυτή «δεν πότισε ψηλά».

Θα ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τη Γερμανία

Συμπληρωματική προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Π. Πούλιος, μετά τα επίμονα δημοσιεύματα του ελληνικού και του ξένου Τύπου. Η έρευνα ανετέθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος ήδη ερευνά τη σύμβαση της SAIC με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Με τη νέα παραγγελία η έρευνα εκ των πραγμάτων οδηγείται στη Γερμανία, απ' όπου θα ζητηθεί δικαστική συνδρομή για να διαπιστωθεί αν διακινήθηκε, χάριν της σύμβασης για την ασφάλεια των Ο.Α., άνομο χρήμα από στελέχη της Siemens σε κρατικούς λειτουργούς ή πολιτικούς. Πιθανολογείται, πάντως, πως ίσως διαταχθεί αυτοτελής έρευνα για το σκάνδαλο Siemens Com και την ελληνική εκδοχή του.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική έρευνα είχε ήδη διευρυνθεί μετά και τις καταγγελίες πρώην στελέχους της γαλλικής Thal�s (πέρυσι τον Δεκέμβριο) για μίζες πίσω από τον εκσυγχρονισμό φρεγατών, αλλά και για συναλλαγές στη σύμβαση με τη SAIC. Για τον λόγο αυτόν έχει ζητηθεί συνδρομή από τις γαλλικές δικαστικές αρχές, που όμως δεν έχει ακόμα τελεσφορήσει.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Hμερομηνία δημοσίευσης: 21-11-06
 


VG

Μηνύματα
5.157
Reaction score
0
Ηδη εχουν αρχισει τα πρωτα αθρακια απο εδω και απο εκει,νομιζω δεν θα μεινει για πολυ ακομη στην σκια καθοτι η δικη δεν γινεται στο δικο τους "γηπεδο" για να βγαλουν οι γαλαζοπρασινοι οτι αποφαση θελουν.
Και αμφιβαλλω εαν οι κοκκινοι ειναι στην απεξω,στην Φλωρινα μια χαρα φαγανε,εδω λετε να τους επεφτε βαρυ το φαγητο;
 

Μηνύματα
873
Reaction score
0
Δεν είναι κακό να πούμε οτι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εξεταστική επιτροπή και η ΝΔ απέρριψε το αίτημα....
 





Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Μηνύματα
15.781
Reaction score
341
Δεν είναι κακό να πούμε οτι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εξεταστική επιτροπή και η ΝΔ απέρριψε το αίτημα....
Αυτό δεν σημαίνει τίποτα ούτε για τη μία ούτε για την άλλη πλευρά... κι ο Πασχάλης εξέταση DNA ζήτησε κι είδατε τι έπαθε...
 

Μηνύματα
873
Reaction score
0
Εγω λέω οτι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εξεταστική επιτροπή και η ΝΔ απέρριψε το αίτημα.

Σου λεει κατι αυτο?

Δεν λεω ουτε οτι δεν πήρε, ούτε οτι πήρε.
 


Μηνύματα
7.704
Reaction score
4
Στο μονο που μπορουμε να διαφωνησουμε με σιγουρια ειναι στο ποιος πηρε τις περισσοτερες μιζες απο την Siemens !!!
H NΔ η το ΠΑΣΟΚ ?

Τις συμφωνιες της Siemens με τον ΟΤΕ τις ξεκινησε το ΠΑΣΟΚ να σου θυμισω και τις συνεχισε η ΝΔ.

Ολοι τους εχουν λερωμενη την φωλια τους !!!
 




Μηνύματα
5.072
Reaction score
0


το σωστό λογότυπο με το σωστό όνομα!!!!

ΤΡΟΜΕΡΟ!!!!!!!!!!!!!!!!! :cool_11: :cool_11: :cool_11: :cool_11: :cool_11:


ΕΠΊΣΗΣ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ SIEMENS...



































ΤΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΔΡΑΧΜΕΣ..... χαχαχαχαχααχαχαχχαχχαχαχαχαχαα
 




Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.312
Μηνύματα
2.858.181
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top